MM's Baby

Het geboortekaartje van Mats

In een eerdere zwangerschapsupdate deelde ik al een sneak preview van ons geboortekaartje. Het is belangrijk om deze bijtijds te regelen, net als het kiezen van de vrienden/familie die er 1 mogen ontvangen. Want geloof me, na de bevalling staat je hoofd hier absoluut niet naar. Op de uitgerekende datum waren de adres etiketten al geprint en het definitieve ontwerp stond klaar. Het enige wat nog nodig was: de geboortedatum, het gewicht en tijdstip. Ik vertel je in dit artikel voor welk ontwerp en tekst wij hebben gekozen én geef 5 tips voor het bestellen van je kaartje –>


De topper: Een afbeelding van een pak Appelsientje met de tekst: “vers geperst, 100% vruchtwater

Toen ik 30 weken zwanger was ben ik begonnen met de zoektocht naar het perfecte kaartje, om vervolgens bedolven te worden onder de vele ontwerpen, stijlen en vooral hilarische teksten. Met mede-zwangeren grapten we via Twitter over kaartjes die wij in de wachtkamer van de verloskundigenpraktijk waren tegen gekomen. De topper: Een afbeelding van een pak Appelsientje met de tekst: “vers geperst, 100% vruchtwater” Argh!

Nee, dat zou ons niet gebeuren. Een simpel maar stijlvol kaartje met een olifantje als thema. Dat waren onze wensen. Tja, de voorliefde voor deze dieren wordt onze zoon nu al voorgelegd 😉 Via MyCards kwam ik een leuk ontwerp met olifanten thema tegen. Deze kan geheel volgens eigen wens aangepast worden, dus ik ging aan de slag voor het 1e ontwerp. Ik zocht zelf een kleurcode uit, heb verschillende afbeeldingen toegevoegd, aangepast en verwijderd en koos 1 van de vele lettertypes. Al deze aanpassingen waren snel gedaan via de editor van MyCards. Erg fijn, zo blijf je bezig met aanpassen totdat het gewenste resultaat is bereikt:

De volgende dag viel de 1e proefdruk, inclusief verschillende papiersoorten en enveloppen, op de mat. Ook hier zijn talloze keuzes in te maken, dus er stond ons nog wat dilemma’s te wachten. Van transparante enveloppen tot oud-Hollands karton. Er zijn zoveel mogelijkheden.. Om dan nog niet over het kaartformaat te spreken, want ook dit kan aangepast worden.

 

Uiteindelijk hebben wij gekozen voor de volgende materialen/formaten:

  • 13 x 13 cm (veelgebruikt vierkant formaat)
  • Dubbele kaart
  • Natuurkarton
  • Witte envelop van 80 grams papier

 

 

 

Dit is het uiteindelijke resultaat! :

 

geboortekaartje tips


Welke tekst plaats je op het geboortekaartje?

Wij hebben gekozen voor vrij weinig tekst. De quote van Winnie the Pooh vinden wij erg mooi en passend, daarnaast zijn de standaard gegevens vermeld, zoals gewicht, datum, tijdstip en onze adresgegevens. Onze familie en vrienden appen/bellen ons altijd van tevoren als ze willen komen, dus dat zullen zij nu ook doen. Vrij onzinnig om dan nog een bezoekuur of rijmpje te vermelden.  Ook leuk: Wij hebben van tevoren een e-mail adres voor Mats aangemaakt. Als iemand zijn/haar wens naar hem mailt zal hij dat later nog eens terug kunnen kijken. Digitaal blijft immers voor altijd, kaarten kunnen verloren gaan 😉

Tip: Verzamel adressen en enveloppen van tevoren

Bij de meeste drukkerijen kan je de enveloppen van tevoren bestellen, zodat je deze alvast kan voorzien van adressen. Wij maakten gebruik van een labelwriter en hadden alle stickers dus al klaar liggen. Je zit echt niet te wachten op een lamme hand tijdens je kraamtijd en -nog erger- het navragen van alle adressen! Zorg dus ook dat je alle actuele adresgegevens hebt verzameld 😉

Bestel ongeveer 10% extra kaartjes 

Na de bevalling schoten me nog een paar mensen te binnen die ik graag een kaartje wilde sturen. Gelukkig hadden we de kaartjes ruim besteld. Daarnaast wil je er ook een aantal bewaren. Denk aan het inlijsten van een kaartje, maar misschien willen de opa’s en oma’s ook een extra exemplaar!

Tip: Koop niet teveel postzegels

De speciale geboortezegels zijn niet alleen leuk om te zien, een velletje met 50 stuks is ook erg handig. Koop niet teveel, want post versturen is tegenwoordig niet meer zo goedkoop. Wil je 80 kaartjes versturen? Koop dan een velletje geboortezegels en 3 velletjes van 10 ‘normale’ zegels. Beval je in 2018? Koop dan in 2017 je postzegels, want het tarief stijgt ieder jaar!

Wanneer versturen?

Volgens de geboortekaartjes etiquette dient het kaartje op de 2e dag na de bevalling verstuurd te worden. Tegenwoordig neemt niemand het meer zo nauw met deze regels en waarom zou je? Neem lekker de tijd, na 4 dagen is bijvoorbeeld ook helemaal prima. Hou wel de besteldeadline van de drukker in de gaten. Bij MyCards zijn ze ontzettend snel (voor 18:00 uur besteld, volgende dag in huis), maar het kan ook zomaar 2 dagen duren.


Disclaimer: De geboortekaartjes heb ik gekregen van MyCards.nl

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.