Purse-Oonlijk

Purse Oonlijk: Sofie van ’tussen dromen en leven’

Vorige week liet Suzanne van Duijn ons zien hoe zij haar geld spendeerde tijdens een workation in Costa Rica. Deze week is het Sofie van blog Tussen dromen en leven die haar uitgaven gedurende 1 week met ons deelt. Op haar blog schrijft ze voornamelijk over groen leven en welke ze afwisselt met regelmatig persoonlijke updates. Sofie woont in België en kan helaas niet werken wegens haar chronische ziekte. Hierdoor missen ze een inkomen, waardoor de uitgaven goed bijgehouden moeten worden. Een moeilijke opgave lijkt me! Lees je mee?


Even voorstellen:

Hallo! Ik ben Sofie, 29 en getrouwd. Enkele jaren geleden schakelde ik over op natuurlijke verzorgingsproducten, ecologische huishoudmiddelen en pure voeding. Op mijn blog, Tussen dromen en leven, worden schrijfsels over dit groenere leven afgewisseld met meer persoonlijke stukjes. Omdat ik door chronische ziekte geen inkomen heb, is ons kostenplaatje bij tijden een uitdaging. We doen het goed met dat ene inkomen, maar er is altijd ruimte voor verbetering. We houden onze kosten maandelijks redelijk nauwkeurig bij, maar een kijkje op onze weekuitgaven is zeker ook eens interessant!

 

 

Maandag 23 januari


Mijn man ging na het werk nog even naar de drankencentrale voor een nieuwe voorraad water. We kopen sinds een tijdje herbruikbare glazen flessen en besparen zo heel wat plastic (en vuilzakken). Door het terug binnenbrengen van een deel leeggoed betaalden we voor 4 bakken van 6 liter water €11,20.

Totaal: € 11,20 

Dinsdag 24 januari


Ik had nog een korting van €12.50 bij een fotowebsite staan die zou vervallen. Ik had niet meer de tijd om een fotoboek te maken, dus ik spendeerde het aan iets anders: visitekaatjes voor mijn blog. Soms ontmoet je een interessant persoon en komt je blog ter sprake. Dan is zo’n kaartje met je gegevens erop wel handig! Ik ben er heel blij mee! De kaartjes hebben me inclusief verzending €10,40 gekost.

Totaal: € 10,40

 

Woensdag 25 januari


Mijn gsm moest worden opgeladen. Ik heb geen automatisch abonnement, omdat ik enkel wil uitgeven wat ik verbruik. Met de €15,- aan beltegoed die ik betaalde, kom ik een maand tot anderhalve maand uit.

Totaal: € 15,-

 

Donderdag 26 januari


We hadden nog een paar dingen nodig uit de supermarkt. We doen normaal gezien onze weekboodschappen in het weekend, maar tegen het eind van de week hebben we dan vaak nog wat extra verse groenten nodig. Deze extra boodschappen kostten €6,44 .
Totaal: € 6,44

 

Vrijdag 27 januari


Vandaag geen uitgaven. Doordat ik door ziekte aan huis gebonden ben en mijn man meestal lunches van thuis meeneemt, hebben we doorgaans niet veel extra kleine kosten zoals koffie onderweg.

Totaal: € 0,-

Zaterdag 28 januari


We zijn nog steeds bezig met de inrichting van ons huis. We proberen op ons budget te letten, maar interieurspullen kosten nu eenmaal veel geld. Deze week kochten we voor €98,- verlichting voor in de hal: twee plafondlampen met LED-spots. We deden ook nog een online bestelling met verlichting voor de slaapkamer, maar betaalden met de creditcard. Die afrekening komt dus later.

Zaterdag is ook de vaste dag voor de weekboodschappen. De ene week is al wat prijziger dan de andere. We kopen alles biologisch en als we een aantal duurdere items zoals kokosolie of huishoudproducten moeten kopen is de rekening vaak wat hoger. Gelukkig gaan die producten dan ook langer mee en hoeft dat niet elke week. De rekening viel dus mee met €21,-

Totaal: € 192,19


Totaal uitgaven deze week: €235,23

Conclusie Sofie:

Dit is wel een groot bedrag om op een week uit te geven. De aankoop van de verlichting van bijna 100 euro heeft daar natuurlijk veel mee te maken. Dat is gelukkig een uitgave die uitzonderlijk is.

Onze tweede grootste kost is voeding, en dat verbaast me niet. De keuze voor bijna volledig biologische boodschappen lijkt misschien vreemd als je weet dat we met maar één inkomen moeten rondkomen. Omdat we niet vaak uitgaan en zo veel geld besparen kunnen we het ons veroorloven om in biovoeding te investeren. We kopen in het algemeen ook niet voor elke dag vlees en enkel basisvoedsel, geen onnodige extra’s zoals koekjes of frisdrank. Dat scheelt ook enorm.

Al bij al zijn we niet slecht bezig, al merk ik in onze maandelijkse overzichten dat we moeten opletten met de extra uitgaven. Meestal gaan die naar interieurspullen of andere benodigdheden voor huis en tuin. Ze zeggen dat je in een huis nooit klaar bent met inrichten, maar ik hoop dat we over een tijdje deze kostenpost toch heel erg kunnen doen dalen.


Reactie Anne:

Ik vind het erg knap dat jullie je uitgaven zo kunnen verdelen met 1 inkomen. Jullie vinden biologische voeding erg belangrijk zo te zien en daar heb je veel voor over. Dit laat zien dat prioriteiten stellen mogelijk is, als je goede keuzes maakt! Interieur spulletjes zijn inderdaad onwijs leuk om te kopen, maar ook erg duur. Hopelijk is het een goede investering voor jullie en zal het de komende tijd niet meer nodig zijn om hier grote aankopen in te doen. Een maand-overzicht van je kosten is onmisbaar wat dat betreft, zou hou je goed in de gaten hoeveel er maandelijks in- en uitgaat. Ontzettend bedankt voor het delen van jouw uitgaven Sofie! Ik blijf je volgen 🙂

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 Reactie

  1. […] week liet Sofie van ‘tussen dromen en leven’ ons zien hoe zij haar wekelijkse uitgaven heeft verdeeld. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.