MM onderzoekt

Nieuwbouwhuis deel 3: De oplevering

Inmiddels is het de meeste mensen die mij volgen wel duidelijk; wij hebben een nieuwbouwhuis gekocht. Om precies te zijn: in april 2015 hebben wij het koopcontract getekend en op 1 november 2015 is de bouw gestart. Op 28 juni hebben wij eindelijk de sleutel in ontvangst mogen nemen, 1 jaar en 2 maanden nadat wij het koopcontract hebben getekend! In deze serie vertel ik jullie welke stappen wij hebben doorlopen in de aanloop naar ons nieuwbouwhuis. Deze keer: de oplevering.


Alvorens de oplevering op 28 juni plaats zou gaan vinden, werden wij uitgenodigd voor een voor-oplevering, een week eerder. Hierbij was het de bedoeling dat wij zelf een rondje door het huis zouden lopen, om alvast wat op/aanmerkingen te noteren. Dit om de aannemer de daaropvolgende week de tijd te geven om deze punten af te werken. In bijna ieder nieuwbouwhuis is er sprake van meerwerk, vanuit de keuze van de koper. Daarom is het net zo belangrijk om je hele meerwerk lijst af te lopen. Onder meerwerk verstaan we onder andere:

 

  • Uitbouw
  • Verleggen en toevoegen van electra- of licht punten/ CAI punten/ loze leidingen
  • Plaatsen van buitenkraan
  • Toevoegen of verwijderen van binnenmuren
  • Wijzigen buitendeur: Openslaande deuren of schuifpui.
  • Casco opleveren badkamer of wc (teruggave waarde in geld)

 

Tijdens de vooroplevering dien je alle op/aanmerkingen te noteren om vervolgens aan de opzichter te overhandigen. Deze zal hij meenemen in de voorbereidingen voor de echte oplevering, een week later.

 

Op 28 juni was het dan eindelijk zover. Wij werden om 8:00 uur in de ochtend verwacht op de bouwplaats, voor ons eigen huis. Een week eerder hebben wij besloten om een inspecteur in te huren, die ons zou ondersteunen tijdens de oplevering. Een groot voordeel; deze persoon let namelijk op alle details in de woning en zal namens jou alle bouwkundige gebreken verwerken en presenteren aan de aannemer.

 

oplevering

Een, volgens ons, noodzakelijk deel van de oplevering. Zelf hebben wij namelijk geen kaas gegeten van opleveringen etc.., laat staan de bouwkundige eisen waaraan een nieuwbouwhuis moet voldoen tijdens oplevering! Deze persoon heeft een ijzersterke positie tegenover de aannemer, wat vertrouwen wekt voor zowel ons als de aannemer.

De inspecteur hebben wij geregeld via vereniging Eigen Huis en rekent gemiddeld €230,- voor een oplevering incl. eindrapportage. Van hem hebben we een aantal erg bruikbare tips gekregen. Ik deel er graag een paar met jullie:

 

1. In veel nieuwbouwhuizen moet de keuken nog geplaatst worden na oplevering. Vaak zal deze eerst geleverd worden, waarna het 1 a 2 dagen zal duren voordat de gehele keuken is geplaatst. In de tussentijd staat deze los en onbevestigd in de woning. Bel, alvorens de keuken geleverd is, naar je (inboedel) verzekeraar om na te gaan of je verzekering losstaande keukens dekt. Zo niet, geef dan aan op welke datum deze geleverd wordt, zodat de verzekering hier rekening mee kan houden en de keuken zal verzekeren tijdens die paar dagen.

 

2. Wanneer je druk aan het klussen bent, zal je (schoon) moeder maar al te graag willen helpen met het schoonmaken van de woning. En dan in het bijzonder de ramen. Erg fijn, maar druk ze wel op het hart dat er geen trekker of harde zeem gebruikt mag worden! De ramen zitten namelijk onder het zand en het trekken van de ramen, zal zorgen voor kleine krasjes. Een paar druppels Dreft met een zachte spons doet tijdens de bouw al voldoende.

 

3. Ons huis is, net als de meeste nieuwbouwwoningen, voorzien van een luchtcirculatie systeem. Deze is met de hand te bedienen. Onmisbaar tijdens het douchen bijvoorbeeld. Het aanzetten van de ventilator in de douche is al voldoende om deze goed te ventileren. Een raam openzetten werkt vaak averechts, alhoewel de meeste raampjes in een badkamer geopend kunnen worden. Wanneer het namelijk buiten koud is, komt in plaats van warme lucht, koude lucht naar binnen. Koude lucht neemt minder vocht op dan warme lucht. Daarnaast ventileert een raam onvoldoende om schimmelvorming tegen te gaan.

oplevering nieuwbouwhuis deel3-2goed

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ons huis bleek, op een paar piepkleine puntjes na, helemaal in orde te zijn. De inspecteur was onder de indruk van de nette afwerking, dus wij waren tevreden. Diezelfde dag nog kon het klussen beginnen. Een paar zware weken gingen we tegemoet, maar wel een laatste stap richting ons eigen huis!


Lees de vorige blogs over ons huis hier:

Nieuwbouwhuis deel 1: De hypotheek

Nieuwbouwhuis deel 2: Start van de bouw

 

 

 

 

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

7 Reacties

  1. […] erna ga ik naar België met enkele collega’s voor een groot project. En dan is het zover; de oplevering! Een periode vol met klussen, verhuizen en vermoeidheid breekt aan. Ik zit in mijn 1e trimester […]

  2. […] uiteindelijk bij de boeking heb gebruikt. Vorig jaar is mijn vakantiegeld linea recta naar ons nieuwe huis gegaan en dit jaar zet ik het op de […]

  3. Wat leuk! Ik ben nog druk aan het klussen in mijn nieuwe huis.

  4. […] vaarwater? Ja. Sinds we onze handtekeningen onder de koopakte van ons nieuwbouwhuis zetten, hebben we nauwelijks gespaard. Althans, sparen deden we als een malle. Maar het ging […]

  5. Ik moest lachen om het stukje over de (schoon)moeder. Bij alle keren dat ik zelf ging verhuizen, of mensen ging helpen met verhuizen, was daar die moeder die lekker met de sop aan de weer was! 🙂

  6. Leuke blog! Je eigen huis verbouwen blijft altijd leuk.

  7. Wat leuk om te lezen over de oplevering van jullie nieuwbouwhuis. Wij trekken volgend jaar in onze nieuwbouwwoning, wat een goede tip om een inspecteur mee te nemen. Een paar extra ogen zijn erg handig bij zo’n spannend moment en je weet zeker dat je niets over het hoofd ziet.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.