MM onderzoekt

Spaar jij of spaar ik?

Sparen. Het lijkt altijd makkelijker dan dat het is. Ons geld gaat er in razend tempo doorheen en een vast bedrag per maand sparen is soms nauwelijks haalbaar. Neem onze situatie bijvoorbeeld. Een verhuizing, verbouwing en ook nog eens een nieuwe inrichting kosten bakken vol geld. Even geen tijd voor sparen dus. Toch proberen we altijd een buffer achter de hand te houden, voor onvoorziene omstandigheden. Net als de meeste Nederlanders overigens.


Het NIBUD heeft onlangs berekend hoeveel spaargeld je minimaal achter de hand zou moeten hebben, afhankelijk van je situatie. Als alleenstaande heb je natuurlijk minder buffer nodig, dan wanneer je met zijn tweeën bent. Mocht je onverhoopt je baan verliezen, de wasmachine gaat kapot of je auto wordt afgekeurd, dan is het wel erg fijn om een spaarpotje achter de hand te hebben:

 

Gezinssituatie Minimale buffer
Alleenstaande 3.550 euro
(Echt)paar 4.000 euro
Alleenstaande ouder met 1 kind 3.950 euro
Alleenstaande ouder met 2 kinderen 4.350 euro
Alleenstaande ouder met 3 kinderen 4.950 euro
(Echt)paar met 1 kind 4.400 euro
(Echt)paar met 2 kinderen 5.000 euro
(Echt)paar met 3 kinderen 5.400 euro

 

Sparen is populair
Sparen blijkt de laatste tijd, ondanks de lage rentes, wel in populariteit  te zijn toegenomen. Dit is vooral te wijden aan de economische crisis van de laatste jaren. Nederlanders hebben graag een wat grotere buffer op hun spaarrekening en zijn voorzichtiger geworden in het doen van aankopen. Dit is voornamelijk te merken in de teruglopende resultaten van de detailhandel. Jammer, maar heel begrijpelijk. Zelf ben ik ook voorzichtiger geworden in het doen van grote en niet direct noodzakelijke aankopen. Vooral omdat wij onlangs een hypotheek hebben afgesloten, een auto in ons bezit hebben en andere maandelijkse verplichtingen..

 

Maar hoeveel sparen we dan per maand?
Gemiddeld sparen wij Nederlanders 216 euro per maand, maar de onderlinge verschillen per persoon zijn erg groot. Zo heeft 12 procent van de Nederlanders geen spaarrekening (zij sparen op een andere manier?) en 15 procent spaart helemaal niet. Als we kijken naar de huishoudens in Nederland, dan heeft 40 procent te weinig spaargeld. Van de huishoudens die sparen, spaart 40 procent onregelmatig en 27 procent spaart een vast bedrag per maand. Deze groep spaart elke maand gemiddeld 9 procent van het maandinkomen.

 

Spaarrekeningen vergelijken

Tja, die spaarrentes. Die zijn de afgelopen jaren nou niet echt gelijk gebleven. Bij iedere bank zijn de rentes flink gedaald. De keuze voor een spaarrekening ligt dus geheel aan je eigen wensen. Wil je bijvoorbeeld sparen voor meerdere doelen tegelijk, of wil je een bonusrente ontvangen wanneer je saldo jaarlijks stijgt? Daarnaast is het zelfs mogelijk om goede doelen te steunen met je spaarrente. Tijd dus om je even in  verschillende spaarrekeningen te verdiepen.

Zelf zweer ik bij meerdere spaardoelen. Om een simpel voorbeeld te geven: Begin dit jaar heb ik een Macbook Pro Retina gekocht ter waarde van €1.500. Auch! Een redelijke rib uit mijn lijf, maar zijn geld dubbel en dwars waard. Omdat de gemiddelde levensduur van een Macbook Pro gelijk staat aan 5-7 jaar, is het slim om alvast te denken aan de afschrijving over deze jaren. Ik stort maandelijks €15,- op mijn speciale ‘laptop’ spaardoel en ga dit 72 maanden volhouden = €1.080,-. Tegen de tijd dat mijn Macbook er de brui aan begint te geven, kan ik alvast zoeken naar een nieuw model. Ik zal wat geld bij moeten leggen, maar het zal geen enorme aanslag op mijn budget zijn.

 

Spaardoelen ING

Omdat een laptop voor mij erg belangrijk is, heb ik dit spaardoel in mijn spaarrekening opgenomen. Maar het kan ook zo zijn dat je een spaardoel opent voor een nieuwe auto, een nieuwe tas, of een geplande verbouwing over 5 jaar.

 

Ik ben benieuwd hoe jullie spaargedrag is. Spaar je iedere maand een vast bedrag? Of alleen wanneer je het uitkomt? Let me know:-)

 

 

 

 


 

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

4 Reacties

  1. […] kaartjes te reserveren. Ik koop ze online en verreken de kaartjes later contant. Oh ja, bijna die maandelijkse afschrijving van mijn laptop vergeten! Die maak ik ook nog even […]

  2. […] bedenk dan wel dat je je doel bijna hebt bereikt! Ik gebruik hiervoor een apart spaardoel op mijn spaarrekening. Contant geld gebruik ik allang niet meer, dus ik maak wekelijks een bedrag over naar Spaardoel […]

  3. linda zegt:

    Hoi Anne, ik spaar maandelijks 130,00 euro. Dit is voor gemeentelijke belastingen, waterschap, onvoorziene uitgaven, vakantie en spaarrekening dochters. Ik heb goed overzicht over alle mijn uitgaven. Maar leuk om je blog te lezen. Heb alweer nieuwe inspiratie opgedaan. ☺

    1. Leuk om te horen! Dankjewel:-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.