restaurantrekening zelf betalen
MM eet MM onderzoekt

Dilemma: Restaurantrekening delen

In ‘ Geld-dilemma’s’ behandel ik de typische voorbeelden van moeilijke vraagstukken met geld die vrijwel iedereen een keer tegenkomt. Is het normaal dat een man de rekening betaald tijdens een date? Wat is het gemiddelde bedrag dat je je kind aan zakgeld geeft? Oftewel; Hoe hoort het nou eigenlijk? 


Het komt heel vaak voor dat ik uit eten ga met een aantal vriendinnen en dat wij de rekening op het einde zogenoemd ‘splitten’. Lekker makkelijk en weinig uitzoekwerk over wie wat heeft gegeten en gedronken. Vaak zijn er al wat wijntjes aan vooraf gegaan, waardoor het ons allemaal niet zoveel meer uitmaakt. We hebben immers allemaal heerlijk gegeten, daar gaat het uiteindelijk toch om? Althans.. in de meeste gevallen.

restaurantrekening zelf betalen

 

Ik moet bekennen dat ik ook wel eens krap bij kas zit en dan overweeg om het etentje te laten schieten. Toch kan ik er ook voor kiezen om alleen een hoofdgerecht te eten en genieten van het goede gezelschap van mijn vriendinnen. Want gezelligheid is misschien wel belangrijker dan een goed gevulde maag. Maar hoe maak je nu duidelijk dat je deze keer voor je eigen gerecht en drankje wilt betalen? Is het vanzelfsprekend dat iedereen dit doet? Om gênante situaties te vermijden heb ik uitgezocht hoe het nu eigenlijk hoort.

En dat bleek nog een flinke opgave. Ik ben toch niet de enige die wel eens in deze situatie terecht komt?

 

Uiteindelijk kwam ik een vergelijkbare vraag tegen op een etiquette website:

 

Met een groep vrienden gingen we onlangs uit eten. Er werden uitgebreide voorgerechten besteld en de wijn vloeide rijkelijk. Na de maaltijd bestelde iedereen ook nog een nagerecht. Aangezien ik van een uitkering leef, nam ik geen voor- en nagerecht, dronk slecht één glas wijn en een kop koffie na. Na afloop werd er voorgesteld om de rekening te delen (twaalf mensen). Ik zei dat ik liever alleen voor mezelf betaalde. Dat werd wel begrepen, maar het gaf me toch een vervelend en eenzaam gevoel. Hoe kan ik die gênante situatie de volgende keer vermijden?

 

Dit is wat de etiquette deskundige antwoordde:

 

De situatie was vooral pijnlijk, omdat dit punt van orde pas na afloop van het eten duidelijk werd. Bespreek bij de volgende gelegenheid van tevoren met het gezelschap dat je alleen wilt betalen wat je gegeten/gedronken hebt, omdat je geen budget hebt voor een uitgebreide restaurantmaaltijd met alles erop en eraan. Dat is niets om je voor te schamen, want zo ligt het nu eenmaal. Het overkomt ons allemaal weleens. Als je het van tevoren aankondigt, weet iedereen waar hij/zij aan toe is en ontstaat er geen onhandige situatie bij het afrekenen.

 

Duidelijker kan het niet zijn toch? Mits je duidelijk van tevoren aangeeft dat je liever voor jezelf wilt betalen, dan zijn gênante situaties verleden tijd. Zelf vind ik het een uitzondering op de maatregel. We hebben allemaal van die sobere periodes waardoor je even op je budget moet letten. Op dat soort momenten geef ik zelf ook aan dat ik het wat rustiger aan doe en een gerecht minder bestel of niet meega voor een drankje achteraf.

Ik ben benieuwd hoe jij er tegenover staat. Betaal je je eigen gerechten liever zelf? Of split jij de rekening net zo graag.


Bron: Beatrijs.com

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 Reactie

  1. Wat ik niet snap, hóe kan het genant zijn om dat te vertellen aan “vriendinnen” wat zijn het voor vriendinnen dat je dat genant vindt.
    Wij spreken dat gewoon naar elkaar uit mocht het niet mogelijk zijn, no big deal. Dan koken we zelf bij iemand thuis of zoeken we een heel goedkoop restaurantje/eetcafe… Want volgens mij draait het erom dat je samen bent met je vriendinnen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.