MM onderzoekt MM reist

5 weetjes over: Vakantiegeld

e maand Mei. Je maakt me altijd heel erg blij. Niet alleen het zonnetje laat zich zien, maar ook de rekeningen worden goed gespekt door de jaarlijkse bijschrijving van het vakantiegeld. Joehoe! Financiële meevaller! Nou ja.. moet je het wel een meevaller noemen? Het is eigenlijk een som geld wat je al hebt uitgegeven voordat het op je rekening staat. Of het nu aan een vakantie, nieuwe fiets of een openstaande schuld is. We spenderen het allemaal anders. En hoe zit dat eigenlijk met andere landen? Hebben zij ook recht op vakantiegeld? Daarom deel ik vandaag 5 weetjes over: vakantiegeld!


Sinds wanneer krijgen we vakantiegeld?

Vakantiegeld is wettelijk vastgelegd sinds 1968 en moet minstens 8% van het bruto jaarsalaris bevatten. Voordat het vakantiegeld werd ingevoerd was er betaald verlof. Werknemers konden dan vrij nemen om op vakantie te gaan. In principe dus het fenomeen wat we nu ‘vakantiedagen’  noemen en waar je er doorgaans 25 per jaar van hebt. Echter, vroeger konden maar weinig mensen een vakantiereis betalen. Dat kost immers extra geld. In 1968 werd daarom een extra uitbetaling naast het normale loon ingevoerd, het vakantiegeld. Dit bleek ook een enorme boost voor de Nederlandse economie te zijn, aangezien het geld daadwerkelijk werd uitgegeven aan vakantie in vooral eigen land.

Waar besteden wij het vakantiegeld aan?

Volgens onderzoek van ING blijkt dat 65% van de ontvangers het geld spendeert aan vakantie’s of andere zaken. De overige 35% gebruikt het om te sparen, te beleggen of om schulden af te lossen. Ik ben eens gaan kijken waar ik voorheen al mijn vakantiegeld aan heb besteed en kwam tot de ontdekking dat ik het wisselend besteed aan vakantie.

vakantiegeld weetjes

In de afgelopen jaren zijn wij vooral in het winterseizoen op reis geweest, waardoor ik het vakantiegeld op de spaarrekening stortte en het uiteindelijk bij de boeking heb gebruikt. 2 jaar geleden is mijn vakantiegeld linea recta naar ons nieuwe huis gegaan, vorig jaar naar de baby-uitzet, een deel voor Thailand  en dit jaar zet ik het op de spaarrekening. In afwachting tot de volgende vakantie begin volgend jaar 😉

Hoeveel vakantiegeld?

Het vakantiegeld bedraagt dus 8% van het normale loon en wordt doorgaans berekend over de periode van 1 juni t/m 1 juni. Helaas betalen we er wel wat meer belasting over, omdat je dit geld bovenop je jaarinkomen ontvangt. Een klein voorbeeld:

Je verdient €2.500 bruto per maand. Je bouwt dan €200 vakantiegeld per maand op. Dat is €2.400 per jaar. Hier gaat nog wel belasting vanaf; 40,4% om precies te zijn. Je houdt dan uiteindelijk €1.300 netto vakantiegeld over. Minder dan je maandloon door het hogere belastingtarief, maar ongetwijfeld genoeg voor het boeken van een vakantie 😉

Hoe zit dat in het buitenland?

In Duitsland is vakantiegeld niet wettelijk vastgelegd, maar staat in de CAO waar je recht op hebt. Voor 40% van de Duitsers geldt dat ze ‘Urlaubsgeld’ krijgen. Wanneer dit wordt uitgekeerd is nog maar de vraag, want het kan ook zo zijn dat dit tegelijk met de eindejaarsuitkering wordt betaald. Daarnaast is de uitbetaling ook geheel afhankelijk van het bedrijfsresultaat.

In Belgie kennen ze 3 soorten vakantiegeld: Enkel, dubbel en vertrek-vakantiegeld. Enkel vakantiegeld ontvang je als normaal loon tijdens verlof. Vakantiedagen zoals wij ze kennen dus. Dubbel vakantiegeld ontvang je als extraatje in de maand mei. Hetzelfde fenomeen als ons vakantiegeld, alleen hangt de hoogte van je soort functie/dienstverband af. Vertrek vakantiegeld wordt uitbetaald wanneer de werknemer van baan wisselt.

In Groot Brittanie kennen ze het fenomeen ‘vakantiegeld’ niet. Er wordt soms wel een dertiende maand uitbetaald, maar over het algemeen zit er geen extraatje bij je salaris zoals wij die kennen. Of de Britten ervan balen? Waarschijnlijk niet. Het vakantiegeld is misschien al opgenomen in de salarissen die gemiddeld wat hoger liggen dan de Europese.

Wie hebben er recht op vakantiegeld?

weetjes vakantiegeld

 

 • Nederlandse werknemers met een vaste baan hebben recht op vakantiegeld. Mensen die ene uitkering ontvangen van het UWV, ontvangen ook vakantiegeld. Dit gaat op dezelfde manier als tijdens een dienstverband; ook in de maand mei en ook 8% van je jaarinkomen.
 • Mensen in de bijstand hebben recht op 5% vakantiegeld van hun jaarlijkse uitkering. Mits dit geld niet eerst gebruikt moet worden om schulden af te betalen.
 • Gepensioneerden krijgen een bepaald percentage van hun AOW en daarnaast een deel van hun eigen opgebouwde pensioen. De hoogte van de laatste verschilt per pensioenfonds.
 • Heb je geen vast dienstverband maar werk je voor jezelf? Dan zal je voor je eigen vakantiegeld moeten zorgen, net als de andere bedrijven dan voor hun werknemers moeten doen.

Besteed jij je vakantiegeld daadwerkelijk aan vakantie? Of geef je het ergens anders aan uit?

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

8 Reacties

 1. Grappig… ik schreef er een blogje over waarin ik aangaf dat 1/3 naar de spaarrekening is gegaan en 2/3 voor vakantie en andere spullen heb gebruikt.
  Uiteindelijk was er nog iets over en dat is ook richting spaarrekening gegaan.

  Dus de 35% -65% verhouding klopt in ons geval wel 😉

  1. Hé wat toevallig! Goede bestemming voor het vakantiegeld 🙂

 2. Afgelopen keer heb ik het uitgegeven aan achterstallige rekeningen, toen was het gelijk op (ik werk parttime) helaas. Maar ja ook dat moet gebeuren en is belangrijk.

  1. Helaas wel. En het geeft je dan hoogstwaarschijnlijk wel weer een fijn gevoel dat het betaald is!

   1. Ja dat zeker! Ben ik er mooi weer vanaf 😉

 3. Grappige weetjes! Dit jaar hebben wij het gebruikt voor vakantie 🙂

 4. Rene van Roon zegt:

  Ik ga van mijn vakantiegeld altijd duiken met mijn vaste duik buddy in Egypte

  1. Haha goede besteding van je vakantiegeld René!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.