podcast tips
MM onderzoekt

Hoe beluister je een podcast? + 10 inspirerende podcast tips!

Podcasts bestaan al een tijdje (sinds 2004 meen ik) en zijn in Amerika razend populair. In Nederland heeft de audiouitzending – want dat is het in principe-  lang niet het niveau behaald als in Amerika, maar ik denk dat we inmiddels hard op weg zijn. Waarom? Misschien omdat we beeld een beetje zat zijn? Door al die social media kanalen zijn onze hersens oververmoeid geworden van al het bewegende en felle beeld en is het helemaal niet zo gek om aan een Digitale Detox te doen. Zover ga ik niet, maar ik wil me wel meer gaan richten op het verminderen van de schermtijd. En dat kan prima opgevuld worden met podcasts beluisteren. Want dat kan gewoon tijdens het sporten, fietsen, strijken, autorijden.. etc. Ideaal dus. Nog beter is het als we er wijzer van worden. Of geïnspireerd kan ik beter zeggen. 


Hoe beluister je een podcast?

Podcasts zijn overal op het internet te vinden. Maar het is wel fijn als je een centraal punt op je telefoon hebt, waar je telkens nieuwe podcast releases van jouw keuze kunt beluisteren. Op de Apple telefoons staat standaard een Podcast app. Heb je deze er toevallig afgegooid (zoals velen)? Dan vind je ‘m eenvoudig terug onder –> Instellingen –> Algemeen –> Beperkingen. Daar geef je de app een vinkje en je kunt weer podcasts luisteren!

Heb je een Android toestel? Dan heeft Google sinds kort zijn eigen app, deze is te vinden in de Google Play store. Ook als je een abonnement op Spotify hebt, heb je toegang tot vele internationale podcasts. Voor de Nederlandse podcasts wordt de app PodNLpodcasts of Dag en Nacht aanbevolen.

Ik merk de laatste maanden om mij heen dat podcasts steeds meer aan populariteit winnen. Aan de ene kant fijn, want het medium is tot nu toe vrij van advertenties. Maar het zal aan de andere kant ook gaan zorgen voor potentiële inkomsten waardoor er nog meer toffe podcasts gemaakt kunnen worden.

podcast tips

Misschien neem ik er ook ooit één op! 😉 Afijn, hier is mijn lijst met 10 inspirerende podcasts:

America Today – The Inspiration Project

In deze serie podcasts worden ondernemers, artiesten en andere succesvolle creatievelingen gevraagd naar hun succesverhaal. Of nog beter gezegd: hoe ze zijn gekomen waar ze nu zijn. Welke lessen hebben zij geleerd in het verleden en hoe brengen ze deze nu in de praktijk? O.a. Milou Turpijn, hoofdredactrice van Women’ s Health, Yuki Kempees van Kriss Kross Amsterdam en Ginny van Vacature Via Ginny delen hun verhaal in de – gemiddeld 1 uur durende- podcast. Perfect voor een lange autorit, een wandeling door het bos of gewoon tijdens het online shoppen 😉

Je beluistert ze via de website van America Today.of via de Podcast app van jouw toestel.

Simone Wijnands – Podnataal

Simone is de vrouw van Luuk Ikkink, moeder van 1 kindje en zwanger van de tweede. Daarnaast is ze ook een super gezellige vrouw, want als je naar haar podcasts luistert dan wil je bijna zelf mee kletsen. Ze behandelt interessante gesprekken rondom het moederschap en probeert het haarfijne ervan te ontdekken. Zo ging ze onlangs in gesprek met Sophie van den Enck, haar eigen moeder en een kinderarts om de fabels en feiten omtrent borstvoeding te bespreken.
Podnataal beluisteren.

Het Volkskrant geluid

Tijdens mijn vakantie in Thailand maakte ik voor het eerst kennis met deze podcast serie. Het gaat over het tot stand komen van een reportage, verteld door de journalist die het artikel geschreven heeft. Waarom heeft hij/zij gekozen voor dit onderwerp en hoe is het artikel vervolgens uitgewerkt? Ik beluisterde bijvoorbeeld het achtergrondverhaal van een reportage over het verkrijgen van een donororgaan. Een unieke ervaring, want deze journaliste mocht de chirurg en de transplantatie-coördinator van minuut tot minuut volgen tot aan de operatie toe. Indrukwekkend!
Het Volkskrantgeluid luisteren

Een podcast over media

Voor iedere marketeer het luisteren waard! In deze podcast praten Alexander Klopping (die van DWDD university) en Ernst Jan Pfauth over alles wat met gadgets, nieuwe media, journalistiek etc te maken heeft. Ze hebben vaak interessante gasten. Ik beluisterde de podcast over Google Home waarin ze met de CEO van Albert Heijn praten over de mogelijkheden en de toekomst van dit product. Toen was Google Home nog niet in de Nederlandse taal verkrijgbaar, maar hij vertelde dat het hem zeer interessant leek om als eerste supermarkt boodschappen aan te kunnen bieden via een spraakgestuurd device. Ik ben benieuwd! De podcast verschijnt één keer per maand en is te beluisteren via Dag en Nacht.

KLM – The Journey (engelstalig)

KLM is vorig jaar een engelstalige podcastserie gestart waarin elke aflevering in het teken staat van een bijzondere reis. Het verhaal wordt verteld door de reiziger zelf en heeft vaak gezorgd voor een grote invloed op diens leven. Van een bijna burn-out op de straten in New York tot de rustige sneeuwvlakte van Alaska.
KLM podcast beluisteren.

Ik ken iemand die..

Ontzettend gezellige podcast over het opvoeden, ouderschap en allerlei andere weetjes omtrent kids & baby’s. De podcast wordt gepresenteerd door o.a. Nynke de Jong, schrijfster en columniste van het AD. De titel van de podcast verwijst naar sterke ‘ ik ken iemand die..’ verhalen zoals ik ken iemand die 5 kinderen heeft, op het toilet is bevallen, etc.. Ze komen allemaal voorbij.. Een eerlijke podcast over het ouderschap, want ook de bittere tijden worden besproken. Kortom; als newborn ouder zeker het beluisteren waard.
Ik ken iemand die.. podcast beluisteren.

Echt gebeurd

In deze podcast, geïnspireerd op het Amerikaanse The Moth, vertellen mensen huiveringwekkende, grappige en bijzondere verhalen die ze echt hebben meegemaakt. Voor mij klinken deze verhalen als een luisterboek. Zo komt er een agent voorbij die iets bizars meemaakt in een discotheek of een dame die voorleest uit haar puberdagboek.
De podcast wordt ingeleid door cabaretiers Paulien Cornelisse en Micha Wertheim.
Echt gebeurd beluisteren.

This American Life

Volgens podcast goeroes Paulien Cornelisse en haar vriend Chris Bajema is ‘This American Life’ het begin der podcasts. Iets wat eigenlijk de vuurdoop voor je podcast verslaving zou moeten zijn. Nader onderzoek op de website van This American Life leert mij dat ze podcasts opnemen sinds 1995, wekelijks uitzenden en dat ze elke keer een ander thema behandelen. Maar vooral ‘grappig en verrassende plot-twist’ weet ik te vinden. Allemaal echte verhalen, maar geen van allen saai. Oké. Dat belooft wat. Op de website vind ik een pagina waar je moet beginnen met luisteren als het je eerste keer ‘This American Life’ is. Graag gedaan:
Begin met luisteren naar ‘This American Life’ podcast.

De verwarde cavia

Paulien Cornelisse is mijn favoriete cabaretier. En net zo dol op podcasts als ik ben. Ze heeft haar eigen boek zelfs ingesproken en voor noppes op iTunes gezet. Omdat ze het zo leuk vindt en graag wil dat er meer mensen naar podcasts gaan luisteren. Het medium is namelijk een ondergeschoven kindje en dat verdient het compleet niet. Weet je, ik ben het helemaal met haar eens.
De verwarde cavia beluisteren

Trees (podcast app)

Naast de apps om podcasts te beluisteren zoals Spotify, Dag en Nacht en PodNLpodcasts, zijn er ook bepaalde podcast series met hun eigen app. Vooral makkelijk om direct te luisteren wanneer er een nieuwe aflevering verschijnt. Zelf ben ik enorm fan van Trees (IOS & Android). Een podcast vanuit de VPRO, die in het teken staat van onderzoeksjournalistiek. Reporters verdiepen zich bijvoorbeeld in de werelden van anticonceptie, privacy en drugs. Ontzettend interessant.

 

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 Reacties

  1. Je bent radiolab vergeten!!!!

    1. Jaa die staat ook op mijn lijstje! Maar nog helemaal niet geluisterd, dus kon er nog geen oordeel over geven 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.