zelfstandig sparen
MM onderzoekt

Waarom het zo belangrijk is om zelfstandig te blijven sparen.

Wanneer twee personen een relatie krijgen en vervolgens gaan samenwonen, raken ze erg verweven met elkaar. Niet alleen in de liefde, familie en vriendschappen, maar ook financieel gezien. Het openen van een gezamenlijke (spaar)rekening is een veel voorkomend iets. Zo kunnen gemakkelijk de kosten voor de vakantie, het huis en de auto worden betaald. Zodra er kinderen komen, komt het vaak voor dat één van de ouders minder gaat werken. In veel gevallen is dit de vrouw of de persoon die niet de kostwinnaar is. Dit betekent niet dat diegene dan ook volledig afhankelijk hoeft te raken van de ander. Om je onafhankelijkheid te kunnen behouden, wordt het belangrijker ook nog je eigen doelen te hebben en vooral ook zelfstandig te kunnen sparen. Waarom dit zo belangrijk is, vertel ik je in dit artikel.


Inhoud

Helft van de Nederlandse vrouwen niet financieel onafhankelijk

Het aandeel vrouwen dat genoeg verdient om financieel zelfstandig te zijn, is gemiddeld veel lager dan bij mannen. Toch neemt dit percentage in de laatste jaren (gelukkig) toe. Vermoedelijk te wijten aan onderstaande stimuleringen die in de afgelopen jaren zijn verbeterd:

 • Ouderschapsverlof van negen weken wat vanaf augustus 2022 deels wordt doorbetaald tegen 50% van het salaris
 • Extra geboorteverlof voor partners van vijf weken tegen 70% doorbetaling van salaris
 • Hogere kinderopvangtoeslag voor minimuminkomens waardoor het in de meeste gevallen loont om te werken
 • Belastingtechnische voordelen (zoals combinatiekorting) wanneer beide ouders werken

Bovenstaande voordelen zijn allemaal in het leven geroepen om de balans tussen werkende partners te herstellen. En dan met name de verdeling tussen man en vrouw. Daarnaast zorgen deze verlofregels ervoor dat de band tussen de partner van de moeder en het kind groter wordt. Vervolgens kiezen deze partners er in veel gevallen zelf voor om minder te werken. Een win-win situatie dus.

Financieel onafhankelijk of financieel zelfstandig?

In Nederland eindigen bijna vier van de tien huwelijken in een scheiding. Als twee partners besluiten te scheiden, dan lopen vooral moeders het risico op financiële problemen. In de laatste jaren wordt dit risico steeds lager door niet alleen de toegenomen zelfstandigheid van vrouwen die blijven werken, maar ook vanwege het feit dat kinderen na een scheiding doorgaans bij de moeder gaan wonen en minder verdienen. Hierdoor is het risico op armoede nog even groot. Financiële zelfstandigheid voorkomt armoede na een scheiding en is daarom erg belangrijk. Maar hoe bereik je die financiële zelfstandigheid als vrouw zijnde?

Om financieel onafhankelijk te zijn, dien je minstens  €1.410 netto per maand te verdienen. Om financieel zelfstandig te zijn, dien je minstens €1.000 per maand te verdienen. Het aandeel vrouwen dat hieraan voldoet, stijgt ieder jaar een klein beetje (naar 53% in 2019) tegenover 76% van de mannen die financieel onafhankelijk zijn. Financieel onafhankelijk zijn als vrouw is dus zeker mogelijk, maar dan moet de wens er wel zijn. Volgens de emancipatiemonitor vindt 25% van de Nederlandse vrouwen het minder belangrijk om financieel zelfstandig te zijn. En dat kan een bewuste keuze zijn waar iemand heel gelukkig mee is. Na het stellen van mijn vraag via Instagram – ben jij financieel zelfstandig? Kwamen er wat reacties van vrouwen die dat niet zijn, maar daar bewust voor gekozen hebben. Tip: lees de emancipatiemonitor vooral even door, mega interessant!

zelfstandig sparen

Bij financiële onafhankelijkheid hoort ook een spaarpotje. En het kan best zijn dat je ervoor kiest om samen te sparen. Want dat is immers makkelijker, handiger en het gaat ook nog eens sneller. Er wordt gespaard voor de toekomst of voor onvoorziene uitgaven. En die onvoorziene uitgaven zijn dan ook vaak gezamenlijke kosten. Een spaarpotje voor het geval dat jouw relatie stukloopt, kan erg handig zijn. Je weet maar nooit. En als het dan onverhoopt toch zover moet komen, dan heb je in ieder geval al iets achter de hand om bijvoorbeeld borg voor je huurappartement te betalen, nieuwe meubels, auto, een advocaat .. noem maar op. Het is een ontzettend uitgebreid en gevoelig onderwerp, dus misschien moet ik hier nog eens een ander artikel aan wijden.

Ook al zijn de onderwerpen financiële zelfstandigheid én zelfstandig sparen niet altijd onlosmakelijk met elkaar verbonden, je kunt immers niet financieel zelfstandig zijn maar wel zelf sparen, hebben ze wel met elkaar te maken. Sparen voor jezelf voelt namelijk onafhankelijk. Het is jouw spaarpotje en alleen jij beslist wat er met dat geld gebeurt.

Hoe begin je met het bepalen van jouw spaardoelen en zelfstandig sparen?

En waarom dan een spaarpotje? Ik kan daar heel simpel over zijn: het heeft een bepaald effect op je brein. In de vorige alinea zei ik het al: je voelt je op een bepaalde manier onafhankelijk. Als jij een tas van Louis Vuitton wil kopen van je zuurverdiende spaarcenten, dan doe je dat lekker. Als je een weekendje weg wilt gaan met een vriend/vriendin, dan boek je het reisje zonder zorgen van je vakantie-spaarpotje. Leaseplan Bank vindt spaardoelen heel belangrijk. Vooral sparen voor de toekomst. Met sparen kun je heel veel mooie dingen doen, maar je krijgt er ook een hoop zekerheid bij.

Eigen spaarpotje = vrijheid

Niemand weet tenslotte wat er gaat gebeuren in de toekomst. Ook als je financieel zelfstandig bent, kan het slim zijn om een privé spaarpotje te hebben. Op die manier behoud je een bepaalde ‘vrijheid’, die je minder had gevoeld als je deze dingen moest betalen van een gezamenlijke rekening. Nu zal mijn man me alles gunnen en is het geen probleem als ik iets van de spaarrekening haal, maar daar is onze gezamenlijke spaarrekening ook niet voor.

Een eigen spaarpotje houd ik aan voor reisjes, cosmetische behandelingen en onvoorziene uitgaven in de toekomst. Én ik beleg natuurlijk nog een deel van mijn spaarpot wat ik op de beleggingsrekening laat staan. Verschillende spaardoelen aanhouden kan een belangrijke stimulans zijn om je spaarpotje te spekken. Check bijvoorbeeld eens deze doelen:

 • Tripjes met vrienden of alleen (hallo persoonlijke ontwikkeling én rust)
 • Cosmetische behandelingen
 • Luxe goederen zoals een tas/schoenen/
 • Hobby – fotografie, mountainbike, gadgets

Wat vinden jullie van zelfstandig sparen?

Natuurlijk vroeg ik jullie op Instagram ook om een reactie.

 • De eerste vraag was: Als je samenwoont, getrouwd bent met een partner, sparen jullie in de meest gevallen ook samen. Maar.. spaar jij ook voor jezelf?
 • van de 3.851 mensen die de poll hadden ingevuld, zei 53% ja en 47% nee.
 • De tweede vraag was: Ben jij financieel zelfstandig? Dat wil zeggen; een inkomen van minimaal €1.000 netto.
 • van de 3.800 mensen die de poll hadden ingevuld, zei 89% ja en 11% nee
 • De derde vraag was: Ben jij financieel onafhankelijk? Dat wil zeggen; een inkomen van minimaal €1.410 netto.
 • van de 3.780 mensen die de poll hadden ingevuld, zei 82% ja en 18% nee

Opvallend was dat ik enorm veel reacties kreeg op de hoogte van het minimale bedrag om financieel zelfstandig te zijn. Het drempelbedrag is gebaseerd op de bijstandsnorm. Wanneer je meer dan dit bedrag verdient, kom je niet in de bijstand. Je hebt dan genoeg geld om zelfstandig in je levensonderhoud te voorzien. Een volger die bij de sociale dienst werkt, vertelde me dat ze nog regelmatig vrouwen ziet die na een scheiding noodgedwongen de bijstand in gaan omdat ze zelf niet genoeg verdienen.

financiele zelfstandigheid

Toch kreeg ik ook een aantal reacties van vrouwen die bewust niet (of minder) werken en daar heel content mee zijn. Dat zie ik zelf ook regelmatig om me heen. Als de basis goed is, er over financiën goede afspraken zijn gemaakt en je op het doemscenario bent voorbereid,  dan is er vrij weinig wat jouw geluk in de weg hoeft te staan. Jouw keuze, jouw leven.

Wat zijn mijn spaardoelen?

Ik gebruik mijn spaargeld voornamelijk voor onvoorziene uitgaven en houdt een bedrag van ongeveer €4.500 aan als minimum. Alles daarboven kan en mag ik van mezelf besteden aan leuke dingen. Dit jaar waren dat de post-Corona tripjes naar Parijs en Haarlem, maar de grootste uitgave heb ik onlangs gedaan. Ik ga in oktober in mijn eentje naar Mexico. A.L.L.E.E.N. Ja. Zonder man en kinderen.

Nu ben ik al 6 keer in Mexico geweest en heb ik er een jaar gewoond, dus het voelt voor mij als een soort van thuiskomen. Maar toch. Zo lang zonder de kinderen ben ik nog nooit geweest. Maar ik wil het zo graag. Ik mis het land ontzettend en ik heb het ook gewoon nodig. We kunnen het er allemaal wel over een zijn dat de afgelopen twee jaar pittig waren. En dat ik mezelf een beetje ben kwijtgeraakt. Ik geef hier met alle liefde een paar honderd euro van mijn spaarrekening aan uit. Ik heb met dit tripje alle pijlers van Leaseplan Bank afgewerkt:

 • Sparen kan heel leuk zijn
 • Sparen is relevanter dan ooit
 • en je kunt iets heel moois doen van je spaargeld 😉

Samen sparen? Denk er dan ook aan om af en toe zelfstandig te sparen!

Ik wil Leaseplan Bank enorm bedanken voor het mogelijk maken van dit artikel. Ik heb veel dingen uitgezocht die ik anders niet zo snel tegen was gekomen. Hopelijk halen jullie hier veel wijsheid uit. En denk ook aan je eigen spaardoelen!

Disclaimer: Zelfstandig kunnen sparen is een privilege. En ik besef me heel goed dat niet ieder koppel daar de mogelijkheid voor heeft vanwege bepaalde financiële beperkingen en omstandigheden. Dit artikel is geschreven vanuit het oogpunt van een modaal tweeverdieners gezin en is gestoeld op de doelstelling vrouwen financieel zelfstandig te maken.

Bronnen: https://digitaal.scp.nl/emancipatiemonitor2020/

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 Reacties

 1. Heel interessant artikel! Alleen vind ik ‘geld en financieel’ wel een beladen onderwerp want waar de één €1000 niet veel vind kan dat voor een ander enorm veel geld zijn. Ik snap de intentie (en soms noodzaak) om financieel afhankelijk te zijn maar dat is soms makkelijk gezegd dan gedaan. In mijn geval ben ik dat absoluut niet want door persoonlijke omstandigheden kan ik niet werken (Wajong €900) en mijn vriend verdient op zich prima (€2000 netto) maar het is geen vetpot. We hebben het niet slecht, helemaal niet, maar wij kunnen niet én samen sparen én voor onszelf want we houden ‘maar’ €300 over. Is het krap? Soms wel. Voelen we ons daardoor minder/anders omdat we geen eigen spaarrekening hebben? Nee want de middelen zijn er niet. Het is echt fantastisch dat jij samen kan sparen én daarnaast een eigen spaarrekening van minimaal €4500 kan hebben maar voor ons is dat bedrag samen al een mega hoog bedrag. Begrijp mij niet verkeerd maar het is niet altijd zo zwart wit 🙂 Neemt niet weg dat ik het echt geweldig vind dat jij wel de middelen hebt en de mogelijkheid hebt om lekker naar Mexico te gaan!

  1. Hi Eva, je hebt helemaal gelijk! Ik probeer heel vaak te benadrukken dat grote uitgaven, beleggen, sparen of bepaalde aankopen doen niet voor iedereen is weggelegd, maar helaas schiet dat er nog eens bij in. Ik ga het artikel even aanvullen met deze disclaminer, want ik wil niemand een bepaalde visie opdringen die individueel soms helemaal niet te behalen is vanwege andere omstandigheden. Dank voor je eerlijkheid én lieve woorden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.