MM onderzoekt

Prinsjesdag: De grootste veranderingen voor onze portemonnee

Vorige week dinsdag was het weer zover; de belangrijkste dag voor de Nederlandse politiek en eveneens de derde dinsdag van september. Prinsjesdag! Waar ik vroeger geen aandacht besteedde aan die saaie, volwassen onderwerpen, zat ik nu op het puntje van mijn stoel. Gaan we er op voor- of achteruit in 2017?


Dit jaar lette ik natuurlijk ook extra goed op de wijzigingen met betrekking tot kinderopvangtoeslag en alles wat maar met zwangerschap en baby’s te maken heeft.  Ook de maatregelen op zorggebied zijn dan belangrijk, omdat ik die extra zorg rondom de bevalling/kraamtijd wel nodig denk te hebben.

Belangrijke wijzigingen voor 2017 zijn vooral van toepassing als je:

  • Van plan bent om je eerste woning te kopen
  • Momenteel gebruik maakt van een sociale huurwoning
  • Leeft van een bijstandsuitkering
  • Gebruik maakt (gaat maken) van kinderopvang

Ik bekeek de wijzigingen en heb een groot deel samengevat. Dit gaat over het deel waarvan ik denk dat ze op de doelgroep van Budgetmeisje van toepassing zijn.

 

budgetmeisje

 


Werk

Het minimumjeugdloon voor 18-, 19- en 20-jarigen wordt verhoogd. 21- jarigen vallen niet onder het jeugdloon en ontvangen een volwaardig minimumloon.

Het belastingtarief in de derde schijf gaat van 40,4 procent in 2016, naar 40,8 procent in 2017. Daarnaast ligt er een voorstel klaar om de derde schijf met 400 euro minder te verhogen dan eerder afgesproken. De bovengrens van de derde schijf zou in 2017 dan €67.072 zijn.

De algemene heffingskorting zal volgend jaar maximaal €2.254 zijn. Dat is een verhoging van €48 t.o.v. dit jaar. De heffingskorting is een korting op de inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen.

 


Wonen

nieuwbouwhuisDe huurtoeslag stijgt in 2017 met €10,50. Dit geldt voor vrijwel iedereen die hier recht op heeft.

Huishoudens die teveel verdienen voor een sociale huurwoning, kunnen een verhoging van de huur verwachten. Dit om meer woonruimte te creëren voor huishoudens met een laag inkomen.

De maximale schenkingsvrijstelling voor de aankoop van een woning stond dit jaar op €50.000, maar gaat weer omhoog naar €100.000 euro. Dit kan enkel wanneer de ontvanger tussen de 18 en 40 jaar oud is.

Momenteel is het mogelijk om een hypotheek aan te vragen ter waarde van maximaal 102 % van de woning. Dit percentage daalt volgend jaar naar 101%. In 2018 zal het niet meer mogelijk zijn om meer te lenen dan het huis waard is.

 


Kinderen

Er wordt 200 miljoen Euro gereserveerd om de kinderopvang aantrekkelijker te maken. Denk hierbij aan een hogere kinderopvangtoeslag per maand, waardoor vrouwen worden gestimuleerd om te blijven werken.

Minderjarige MBO scholieren mogen gratis met het openbaar vervoer reizen. Daarnaast zijn er plannen om de schoolkosten te verlagen voor minderjarige MBO scholieren uit gezinnen met lage inkomens.

De overheid gaat 100 miljoen Euro reserveren voor de bestrijding van armoede onder kinderen. Het geld zal in natura via de gemeenten besteed worden aan o.a. schoolreisjes, sport- en muziekles en evenementen. Dit geldt voor kinderen van ouders met een zeer laag inkomen en gezinnen die leven onder de armoedegrens.


Ben je ondernemer of ZZP’er? Dan veranderen er ook een paar dingen:

Voor lease auto’s zullen in 2017 nieuwe percentages gaan gelden. Enkel als je in een elektrische auto rijdt, kan je nog gebruik maken van de 4% bijtelling. Voor alle andere auto’s betaal je, afhankelijk van de uitstoot, 17 – 22% bijtelling.

Voor zzp’ers daalt de bijdrage voor de zorgverzekeringswet van 6,75% naar 6,65%.


 

Handtekening

 

 

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.