10 geldvragen aan.. Purse-Oonlijk

10 geldvragen aan.. Femke

In de rubriek ‘10 geldvragen aan..’ leg ik leuke Instagrammers een aantal geldvragen voor. Omdat we misschien niet vaak genoeg nadenken over ons uitgavenpatroon, hoeveel spaargeld we op de bank hebben staan en over het wel of niet tevreden zijn met ons salaris. Vooral sinds ik moeder ben geworden, merk ik dat het budgetteren op een laag pitje is komen te staan. Om ons drukke, werkende leven enigszins financieel in balans te houden heb ik deze rubriek in het leven geroepen. Vandaag geef ik het woord aan Femke. Zij deelt prachtige en kleurrijke foto’s op haar Instagram account The Things We Like. Naast haar werk als studiomanager, doet ze regelmatig freelanceklussen en schrijft artikelen voor haar blog www.thethingswelike.nl. Maar bovenal is ze ook nog eens moeder van 2 lieve jongetjes. Ik stelde haar 10 geldvragen:


Even voorstellen:

Ik ben Femke, 36 jaar en woon met mijn vriend Dennis in Weesp. We hebben twee hele leuke jongetjes, Tijmen van ruim 2,5 jaar en Jonas van 10 maanden. Ik werk als studiomanager bij een fotografen duo in Amsterdam. De ene week 4 dagen en de andere week 3. Daarnaast heb ik mijn blog www.thethingswelike.nl , doe ik af en toe freelance opdrachten (schrijven, fotograferen, vormgeven) en ben ik auteur voor de Time to Momo Amsterdam reisgids. Ik ben altijd op vrijdag vrij en heb de jongens dan thuis. Dennis heeft de maandag met de jongens en sinds kort ook de woensdag. Heel fijn dat dit zo kan! Ze gaan twee dagen naar de creche, op een boerderij hier in Weesp.

 

1.Hoeveel geld geef je per week uit aan boodschappen?

Goh, ik zou het niet precies weten. Ik gok rond de €100,- . We nemen ook regelmatig een Hello Fresh box met 5 maaltijden. Dat scheelt dan toch wel qua boodschappen want dan kopen we veel minder.

2. Wat is je grootste miskoop?

Ik denk en vrees dat dat onze vorige auto was. Een Skoda Fabia. We hebben hem bijna 2 jaar gehad maar achteraf voor teveel geld gekocht (€7.000,-). Hij was al snel te klein voor ons als gezin. Als de kinderwagen erin zat was de achterbak vol. En je weet wat je allemaal meesleept met kinderen hé… wij gaan meestal een keer in de 5 á 6 weken naar onze ouders in Maastricht dus rijden behoorlijk wat af. Toen ik zwanger was van Jonas besloten we te kijken naar private lease. Nu hebben we weer een Skoda Fabia, maar dan een grote. En dat bevalt goed! Het kost wat, maar je weet precies waar je aan toe bent. De oude auto verkochten we voor €3.500,-.

3. Wat is je beste koop?

We kochten afgelopen jaar een Micro step voor Tijmen en dat is dus echt een geweldige koop. Daarnaast mochten we van hetzelfde merk de Trike buggy testen en dat is écht de topper van het jaar hoor. Zoveel gebruik van gemaakt. Ook kochten we onlangs een nieuwe autostoel voor Tijmen waardoor Dennis, die behoorlijk lang is, niet meer opgevouwen in de auto hoeft te zitten. Sommige autostoelen nemen zoveel ruimte in beslag!

 

4. Spaar je regelmatig? Of alleen wanneer het je uitkomt.

Voor de jongens een vast bedrag per maand en we proberen alle extra’s ook op de spaarrekening te zetten. Freelance klussen van mij bijvoorbeeld. Ik zou echt zenuwachtig worden als er bijna niks op de spaarrekening zou staan. Het is toch fijn om een goeie buffer te hebben. We gebruiken het voor vliegtickets of mocht er iets groots in huis stuk gaan. Maar op de langere termijn sparen we voor een reis naar Indonesië. Dus we halen er zo min mogelijk af.

5. 1 designer item of 5 items van Zara?

Sowieso geen designer. Maar ik probeer wel steeds bewuster te kopen. Liever dus wat minder kleding en duurzamer. Winkels als Primark heb ik echt afgezworen nadat er van alles aan het licht kwam over fabrieken in Bangladesh enz. Niet dat ik er ooit graag kwam, er hangt zoveel dat ik er onrustig van word. Maar serieus, een t-shirt van €3,- , dat is én heel slecht qua kwaliteit en degene die het gemaakt heeft kan daar nooit een eerlijk loon voor hebben gekregen. Het is nog een zoektocht hoor, dat wel. Want ik heb niet per sé de financiële middelen om alleen maar hele dure kleding te kopen bij mooie, duurzame merken. Maar ik doe mijn best en ik doe het vooral bewuster.

6.  Wat zijn je favoriete winkels?

Ik kom sowieso graag bij de Hema. Verder shopte ik onlangs bij twothirds.com , een eco friendly merk met hele mooie dames én herenkleding. By Bar en Maison Scotch vind ik mooie merken, daar koop ik in de sale. Voor de jongens vind ik het meeste via Instagram. Favoriete shops zijn lucky leaf, peertje.nl, Mots Amsterdam, little jet en little chipmunks. Stuk voor stuk dames die met heel hun hart met hun bedrijf bezig zijn, zelf kleding maken van bio katoen. Mooi toch!

Het kost misschien nét iets meer maar het is het zeker waard. Unieke kleding, gemaakt in eigen land en geen massa productie. Alle verzorgingsproducten en luiers kopen we trouwens bij de DM, een Duitse drogist. Daar zijn de luiers en doekjes dus echt zoveel goedkoper. En ik ontdekte daar een heel fijn huismerk met biologische producten, van creme tot make up: Alverde. Heel gunstig geprijs en niet op dieren getest + meukvrij.

7. Wat zou je doen met 1 miljoen?

Sowieso een huis kopen. En een lange reis maken met ons gezin. Ik zou ervoor zorgen dat mijn naasten er warmpjes bij zitten. En misschien zou ik dan wel willen trouwen haha. Ik vind dat momenteel serieus zonde van het geld. Mooi hoor, samen de liefde vieren (en ja ik weet het, het hoeft heus niet stinkduur), maar ik maak liever een mooie reis.

8. Ben je tevreden met je huidige salaris?

Ik ben wel tevreden, zeker omdat ik ook veel vakantiedagen heb. Maar er mag altijd wat meer bij.

 

9. Waar kan er in jouw huishouden nog wel op bezuinigd worden en waar zal je nooit op bezuinigen?

Ik zou sowieso wel wat meer willen ontspullen. Of we echt ergens op zouden kunnen besparen weet ik niet. Mijn motto voor dit jaar is: collect moments, not things. Dus meer investeren in herinneringen maken samen, uitstapjes maken en reizen. Ik zal nooit besparen op dit soort dingen, maar kijk wel altijd naar de voordeligste manier. Een beetje zoals mijn voorganger Marlieke al zei: ik zou nooit besparen op leven. Helemaal mee eens!

10. Hoeveel staat er op dit moment op jouw rekening?

€ 1114,80, maar de huur moet er nog vanaf (vandaag).

Aan wie draag je het stokje over?

Aan Lian van Rens. Omdat ik haar gedachtegang erg goed snap, ze ook lekker bezig is met ontspullen en bewust kopen en ik haar graag mag. En ik stiekem wel benieuwd ben hoe zij zo goed weten te sparen voor hun prachtige Amerika reizen! 🙂


Reactie Anne: We hebben al enige tijd contact met elkaar via Instagram en ik vind het ontzettend leuk om je zo beter te leren kennen! En hoe grappig.. wij hebben precies dezelfde auto in de private lease. Ook wij zijn er ontzettend blij mee 🙂 Dank voor je enorm fijne tip van de DM in Duitsland. Ik overweeg om daar ook wat luiers in te gaan slaan, want sinds kort bevallen ze ons erg goed. Kan ik meteen dat nieuwe verzorgingsmerk proberen. Ik ga je tips wat betreft kleding ook eens na gaan, want jouw jongens zijn altijd erg leuk gekleed! Bedankt voor je antwoorden Femke!  

Volg Femke en haar gezin ook op Instagram.

Foto’s: Instagram @thethingswelike.nl

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 Reactie

  1. Friederike zegt:

    Tip van een Duitser: kijk in de grotere DM winkels ook eens naar de kinderkleding. Vaak ecologisch en daarvoor aardig geprijsd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.