salaris leerkracht basisonderwijs
Het salaris van.. Purse-Oonlijk

Het salaris van… Estella (leerkracht basisonderwijs)

In de rubriek ‘ het salaris van…’ zijn lezers openhartig en eerlijk over hun salaris. In een eerdere blog heb ik het al eens gehad over het praten over je salaris en het taboe rondom dit onderwerp. In dit artikel ga ik wat dieper in op het salaris van de persoon. Is hij/zij er tevreden mee? Staat het salaris in verhouding met diens opleiding en wat zou diegene voor wek doen als geld geen rol speelt? Vandaag deelt Estella haar salaris met ons. Zij werkt 3 dagen per week als leerkracht in het basisonderwijs. Een beroep waarvan het salaris de laatste jaren flink in opspraak is geweest. Onlangs is het salaris van deze beroepsgroep verhoogd na een onderhandelingsakkoord en ik ben heel benieuwd hoe Estella daar over denkt.


Ik ben Estella, 30 jaar en woon samen met mijn man Joost en ons zoontje Naud (2). Op dit moment ben ik zwanger van ons tweede kindje en kijken we enorm uit naar haar komst. Ik werk drie dagen per week als leerkracht van groep 5 en daarnaast ben ik actief op Instagram onder de naam bij_onsthuis.

Om gelijk met de deur in huis te vallen: wat is jouw salaris?

Sinds september hebben alle leerkrachten in het primair onderwijs een salarisverhoging gehad. Mijn bruto salaris sinds deze maand is: € 1937,- . Vorige maand was dit nog € 1814,- .

Heb je ouderschapsverlof opgenomen na je bevalling? Of ben je direct overgegaan naar 3 dagen werken.

Bij mijn zwangerschap van Naud was ik uitgerekend in augustus en ging ik 6 weken vooraf met verlof i.v.m. de zomervakantie. In het onderwijs is het zo geregeld dat, wanneer je verlof in een vakantie valt, je de vakantie dagen er extra bij krijgt. Iedereen in het onderwijs heeft dan vrij, dus vandaar dat je ze terug krijgt. Ik kreeg dus 5,5 week zomervakantie + een herfstvakantie terug, en zou dan de week voor de kerstvakantie weer moeten werken. Ik heb toen 1 week (betaald) ouderschapsverlof opgenomen, zodat ik in januari weer kon beginnen. Dit is voor een klas ook fijn.

Uiteindelijk heb ik bij Naud 6 maanden verlof gehad en begon ik weer met werken toen Naud 5 maanden was. Dit was héél fijn. Naud was namelijk de eerste 4,5 maand een huilbaby en ik zat er mentaal en fysiek gewoon doorheen. Toen ik weer begon met werken, waren we er net achter dat hij een koemelkallergie + verborgen reflux had. Het werd toen eindelijk wat rustiger.

Als je ouderschapsverlof opneemt heb je in het onderwijs een betaald deel en een onbetaald deel. Dit zijn uren die afhangen van je werktijdfactor. Voor de betaalde ouderschapsverlofuren krijg je nog 55% van je loon. Bovenstaande vind ik echt een hele goede regeling en zou eigenlijk in elke organisatie zo geregeld moeten zijn.

Hoe bevalt de combinatie moederschap/3 dagen werken?

Nu met 1 kind bevalt drie dagen prima. Wel is het zo dat sinds ik moeder ben en thuis een kleintje heb rondlopen, ik een grote hekel heb gekregen aan alle terugkomdagen in het onderwijs. Studiedag, ouderavond, vergadering….noem maar op. Met grote regelmaat heb ik dus extra opvang nodig of moet mijn man thuis zijn.

Als Naud straks naar school gaat zou ik het prettig vinden om een baan te hebben waarbij hij niet na schooltijd nog naar de nso moet. Sommige kinderen maken erg lange dagen: vso, tso en ook nog nso. Het lijkt me fijn als ik hem rond een uur of 3 gewoon zelf van school kan halen. Of dit haalbaar is, weet ik niet. Maar vroeger was mijn moeder in de middag ook altijd thuis en dat vond ik erg fijn. Ik kon lekker buitenspelen met vriendjes en vriendinnetjes of naar een sportvereniging gaan. Dit is iets wat ik mijn kinderen straks ook gun, we gaan zien of dat gaat lukken ?
Misschien dat ik anders liever 2 dagen ga werken, maar dit moet financieel dan wel haalbaar zijn.

Is dit jouw eerste, vaste baan?

Ja, ik werk sinds 2012 in het onderwijs. Toen ik begon waren de banen in het onderwijs nog schaars en mocht ik van geluk spreken dat ik na 2 jaar een vaste aanstelling kreeg. Nu, 6 jaar later, liggen de banen in het onderwijs voor het oprapen.

Welke opleiding heb je gedaan, hoe lang duurde deze en heb je deze afgerond?

Ik ben begonnen op het MBO, vervolgens heb ik 4 jaar de PABO gevolgd en ben ik na het behalen van mijn opleiding gaan werken. Na 2 jaar gewerkt te hebben ben ik naast mijn fulltime baan nog een master opleiding gaan volgen: master SEN (special educational needs) richting begeleiden.

salaris leerkracht

Sluit deze opleiding aan bij jouw huidige baan?

Ja….Toen ik begon aan de master opleiding was ik naast leerkracht ook coördinator leerlingenzorg. Je coördineert dan de aanvraag voor arrangementen voor zorgleerlingen en begeleidt leerkrachten. Toen ik na de geboorte van ons zoontje minder ging werken, was deze combinatie van taken niet meer te realiseren en maakte ik heel wat overuren.

Het afgelopen schooljaar heb ik dus ook besloten om mijn taken als coördinator neer te leggen en me te richten op één taak: mijn klas. Veel dingen die ik tijdens mijn master opleiding heb geleerd, gebruik ik als leerkracht nu af en toe. Dit komt doordat het hele andere taken zijn. Wellicht vind ik in de toekomst een andere baan waar ik deze vaardigheden wel gebruik.

Wat voor baan zou dit dan zijn? Eentje in het onderwijs of zou je deze kwaliteiten ook in een compleet andere branche kwijt kunnen?

Ik denk dat het buiten het onderwijs zal zijn, maar wat voor baan precies weet ik niet. Af en toe zie ik vacatures bij de gemeente voorbij komen, waarbij je gezinnen begeleidt die een hulpvraag hebben. Dit lijkt me ook leuk: het onderzoeken wat de hulpvraag precies is en dit vervolgens in gang zetten.

Welke secundaire arbeidsvoorwaarden heb je? En ben je er tevreden mee? (bv auto, laptop, atv dagen, korting etc)

Als leerkracht heb je alle schoolvakanties “vrij”. Dit houdt niet in dat ik niet hoef te werken, maar ik kan wel zelf bepalen welke dagen ik werk. Dit vind ik erg fijn. Als mijn zoontje ziek is in een vakantie, kan ik ook makkelijk in de avond of een andere dag mijn administratie of voorbereiding voor de nieuwe periode doen. Dit zie ik wel als voordeel.

Veel vakantiedagen is inderdaad een heel groot voordeel. Heb jij een idee hoeveel uur je in één week gedurende een schoolvakantie werkt?

Elke vakantie ga ik sowieso 1 dag, soms vaker, naar school om samen met mijn duo voorbereidingen te treffen voor de nieuwe periode (duo = persoon die  naast je werkt als je parttime een klas draait). Ook het overleg met duo groepen is er dan, je stemt af wat je doet en je maakt een planning. De administratie kan ik thuis ook doen, iets wat ik vaak ’s avonds doe. Ik kom met gemak aan de 20-25 uur per week vakantie. Dus dit komt wel overeen met mijn contract (25,5 uur).

De zomervakantie is een iets ander verhaal.. ik zorg vaak dat ik zeker 3 weken echt niks doe aan school. De andere weken kom ik minstens 1 keer per week op school. Wat we dan doen? Inlezen in je nieuwe groep (waar moeten we bij welk kind op letten), nieuwe methodes doorlezen, klassenindeling maken, schriften e.d. pakken, planning eerste periode, werk voor kinderen met een eigen leerlijn klaarleggen, groepsplannen en handelingsplannen maken en nog een tal van andere dingen.

salaris leerkracht basisonderwijs

En geloof het of niet, de juf of meester maakt ook aan het eind van het schooljaar zijn eigen lokaal schoon. De vloeren en de ramen worden gedaan, maar de kasten e.d. mogen we echt zelf doen. Vaak zorgen we dat dit voor het eind van het schooljaar gedaan is, zodat de nieuwe leerkracht fris en fruitig kan beginnen.

Een aantal vriendinnen van mij werken ook in het onderwijs. 1 nadeel: hun vakantie vindt altijd plaats in de duurste/drukste periode. Zie jij dit ook als een nadeel? Of stemmen jullie je vakantie hierop af.

Ja, een dingetje haha. Ik zie het altijd maar zo: alle andere ouders die kinderen hebben moeten ook in deze periode op vakantie.  Het zou lekker zijn als je ook eens buiten het seizoen op vakantie kan, maar dat zouden de kinderen dan ook moeten kunnen. Dit lijkt me eerlijk gezegd een ramp, want dan zit je weer met lesstof die gemist is. Hoe ga je dat dan allemaal bijhouden en inhalen?

Ben je over het algemeen tevreden met je salaris? En waarom wel/niet?

Dit vind ik een lastige vraag om te beantwoorden omdat er zo veel meningen zijn over het salaris van leerkrachten. Als ik mijn salaris vergelijk met een vriendin, die alleen een MBO diploma heeft, verdienen we allebei bijna hetzelfde. Zij is na werktijd “vrij” en ik moet vaak ’s avonds nog terug voor vergaderingen, projecten, ouderavonden of ik werk mijn administratie bij.

Daarnaast heb ik een master opleiding gevolgd. Toen ik mijn diploma hiervoor behaalde, kwam ik in een andere schaal terecht en ging €8 per maand omhoog. Ik denk dat het salaris best nog wat omhoog mag als je je als leerkracht verder laat scholen. Ook voor mannen wordt het dan een stuk aantrekkelijker.

Daarnaast zie je in het nieuws vaak dat mensen naar de verkeerde salarisschalen kijken die bij het onderwijs horen. Hierdoor krijg je een vertekend beeld. De leerkrachten in het primair onderwijs zitten allemaal in schaal LA of LB, de andere schalen zijn helaas niet voor het primair onderwijs.

Het verschil in salaris tussen basis- en voortgezet onderwijs is mij inderdaad pas sinds vorig jaar bekend. Waarom is dit verschil zo groot denk je?

Ja lastig, ik werk nog niet zo héél lang in het onderwijs…. Maar ik denk dat we gewoon te lief zijn geweest en dat de bonden niet zo heel hard zijn geweest. Het VO heeft gewoon meer afgedwongen en voor elkaar gekregen?

Toch blijft het raar dat leerkrachten in het vo en po niet hetzelfde verdienen. Arie Slob (ChristenUnie) heeft wel eens gezegd dat hij het logisch vond…. Pubers lesgeven was namelijk een stuk moeilijker dan kinderen op de basisschool. Ik vraag me af of dat zo is. Op de basisschool heb je soms wel 5 niveaus in één klas. Op het VO zit dit allemaal per niveau bij elkaar.

Daarnaast denk ik wel dat het VO weer andere moeilijkheden met zich meebrengt. Toch is het belangrijk om juist te investeren in het onderwijs. Door goed onderwijs leg je een hele belangrijke basis bij kinderen. Iets waar je denk ik niet op moet bezuinigen.

Als salaris geen rol speelde, welke baan zou je dan het allerliefste aannemen? En waarom?

Als geld echt geen rol zou spelen, zou ik graag met mijn gezin de wereld rondreizen. Genieten van andere culturen en lekker (nieuw) eten.


Volg Estella en haar prachtige gezin op Instagram

Reactie Anne: wat een oprechte en interessante antwoorden heb je gegeven Estella. Ik waardeer het enorm dat je het lef hebt gehad om eerlijk te zijn over jouw salaris. Ik herken heel erg van het verschil tussen jou en je vriendinnen die iets lager geschoold zijn van leerkrachten die ik ken. De kloof wordt steeds groter, aangezien je in andere branches flink door kunt groeien met salaris. De kleine sprongen die je als leerkracht maakt zijn bijna niet te vergelijken. Die secundaire voorwaarden zoals vakanties en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof zijn inderdaad wel fijn, maar toch.. ik ben van mening dat zowel het VO als BO gelijkwaardige loonschalen zouden moeten hebben. 

Foto’s: @bij_onsthuis

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 Reacties

  1. Leuk om te lezen. Aangezien ik ook juf ben, 3 dagen per week.
    Terugkomdagen vind ik ook minder prettig. Je krijgt er niks extras voor maar er moet wel opvang geregeld worden voor de kinderen thuis.

  2. Jenny zegt:

    Wat interessant om te lezen. Ook ik werkte 3 dagen in het basisonderwijs, maar nu er een derde op komst is vind ik de terugkomdagen ook veel te veel en slecht te combineren met een druk gezin. Daarom heb ik de keuze gemaakt om tijdelijk helemaal te stoppen. Ik ben dan ook echt van mening dat het salaris te laag is voor zo’n pittige baan, en dat er daarom zoveel mee stoppen (voornamelijk jonge moeders).. succes met je overwegingen of je dit werk wilt blijven doen, ze zijn maar 1 keer klein;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.