10 geldvragen aan.. Purse-Oonlijk

10 geldvragen aan.. Nies

In de rubriek ‘10 geldvragen aan..’ leg ik leuke Instagrammers een aantal geldvragen voor. Omdat we misschien niet vaak genoeg nadenken over ons uitgavenpatroon, hoeveel spaargeld we op de bank hebben staan en over het wel of niet tevreden zijn met ons salaris. Vooral sinds ik moeder ben geworden, merk ik dat het budgetteren op een laag pitje is komen te staan. Om ons drukke, werkende leven enigszins financieel in balans te houden heb ik deze rubriek in het leven geroepen. Vandaag geef ik het woord aan Nies van reis- en mamablog Reismicrobe. Nies woont in België, samen met haar man en zoontje Morris. Erg leuk, want Nies is de eerste deelnemer van 10 geldvragen aan.. die in België woont. Ik ben ontzettend benieuwd naar haar antwoorden. 


Even voorstellen:

Ik ben Nies, 33 (what!), getrouwd met Geert en mama van peuter Morris. Baby 2 is onderweg en verwachten we begin februari. Ik ben Belgische, maar woon vlakbij de grens (Zundert). Ik zie mezelf als een freedompreneur, ik ben ondernemer (social media coach) en reis- en mamablogger. Zo kan ik werken waar en wanneer ik wil en dat vind ik fijn in combinatie met m’n gezin en reiskriebels.

 

1.Hoeveel geld geef je per week uit aan boodschappen?

Goeie vraag! Daar heb ik eigenlijk helemaal geen idee van. Wij zijn zo’n typisch inefficiënt gezin, we zeggen al lang tegen elkaar dat we bv. met een weekschema moeten gaan werken maar dat lijkt er niet van te komen. Op maandag eten we bij de schoonouders en dus rijden we dinsdag vaak voor de week naar de winkel. Ik denk dat we per week een 100-tal euro uitgeven aan boodschappen.

2. Wat is je grootste miskoop?

Onze vorige auto was een echte miskoop. Ik heb altijd geroepen dat ik niet begrijp dat mensen een nieuwe auto kopen, tot we voor de zoveelste keer problemen hadden met onze tweedehands (of derdehands) auto’s. Uiteindelijk ben je meer geld kwijt.

3. Wat is je beste koop?

Mijn bakfiets! Ik kon deze dankzij een mooie actie met €900,- korting kopen, en toen twijfelde ik geen seconde. We hebben hierdoor een auto kunnen wegdoen. Hij is elektrisch dus rijdt heel lekker. Morris vindt het heerlijk en we zijn zo bij de onthaalmoeder of grootouders die een paar straten verder wonen. Ik kijk er al naar uit om de twee kindjes er in te vervoeren en vanaf april Morris zo naar school te brengen.

 

4. Spaar je regelmatig? Of alleen wanneer het je uitkomt.

Wij sparen elke maand €200,- die we overschrijven naar een rekening waar we niet proberen aan te komen. Ik zeg proberen, want minstens 1 keer per jaar moeten we ze dan toch (bijna) leegmaken omdat we weer willen ‘investeren’ in bv. een tuinhuis of ingemaakte kast. Naast die €200,-  doen wij ook aan pensioensparen, dat is ongeveer €85,- per persoon per maand.

5. 1 designer item of 5 items van Zara?

Ik kies voor de 5 items. Soms vind ik het jammer van mezelf maar ik kan moeilijk veel geld geven aan kleding. Het is ook zo snel uit de mode vaak en ik durf nog al eens afvallen/bijkomen dus ik ga voor meer voor minder!

6.  Wat zijn je favoriete winkels?

Online vind ik het heel gemakkelijk shoppen bij Zalando, omdat ik weet welke merken mij staan en dus ook kan selecteren en zorgeloos kan passen en terugsturen. Ik wil ook weer eens gaan shoppen (online dan) bij Asos of Nakd (hoorde ik onlangs goeie dingen van) maar nu met de zwangerschap kan ik toch even geen nieuwe kleren kopen. Offline shoppen doe ik eigenlijk niet meer veel. Ik geniet er ook minder van dan vroeger. Als ik het doe is het bij Villa, Only, Vero Moda, Zara, H&M, …

7. Wat zou je doen met 1 miljoen?

Ons huis verkopen en een groter huis kopen met meer grond en ruimte. Dat huis hoeven we dan ook helemaal niet meer af te betalen, dus geen zorgen. Heerlijk! Verder zou ik vanaf dan hélemaal mijn zin doen: veel, héél veel reizen. De wereld zien met mijn gezin.

8. Ben je tevreden met je huidige salaris?

Omdat ik zelfstandige ben (jullie zeggen ZZP’er, denk ik?), is mijn salaris wisselend. Er zijn goede maanden en minder goede maanden. Maar ik ben nog maar sinds begin dit jaar voltijds als ondernemer aan de slag en het gaat goed. Je hebt natuurlijk minder voordelen dan als werknemer (geen vakantiedagen, geen dertiende maand, geen vakantiegeld, …) maar je krijgt er zoveel vrijheid voor in de plaats. Ik zou graag wat meer verdienen, maar ik heb het er momenteel niet voor over om meer te werken. Ik spendeer die tijd liever bij m’n zoontje.

 

9. Waar kan er in jouw huishouden nog wel op bezuinigd worden en waar zal je nooit op bezuinigen?

Ik denk dat wij al vrij zuinig zijn, omdat we liefst zoveel mogelijk reizen en daar onze centjes in steken. We zouden denk ik wel nog zuiniger kunnen boodschappen doen of bijvoorbeeld in het weekend ook koken i.p.v. afhaalmaaltijden of uit eten. Waar wij nooit op zullen bezuinigen: reizen!

10. Hoeveel staat er op dit moment op jouw rekening?

Ik heb verschillende rekeningen! Een zakelijke, een zichtrekening, een spaarrekening, … Al die kleine beetjes (helaas :-)) maken ongeveer €8000,-.


Reactie Anne: Wat ontzettend leuk om nu ook eens een keer onze zuiderburen te leren kennen en dan vooral jou, Nies! Ik ben al een tijdje bekend met jouw blog en heb veel inspiratie gehaald uit jouw verhalen die ik dan weer heb toegepast tijdens onze reis naar Thailand. Ook de globetrottende gezinnen Facebookgroep is een regelrechte aanrader als je wilt reizen met kinderen. Ook deze is door Nies opgericht. Ik zie vrij weinig verschillen in het geldgedrag tussen België en Nederland. We kampen met dezelfde dilemma’s (boodschappen/sparen) en ik denk dat de meeste kosten ook dicht bij elkaar liggen. Ik kan me goed voorstellen dat de vrijheid als ZZP’er ontzettend waardevol is. Zelf je eigen tijd indelen en doen wat je leuk vindt.. heerlijk als dat kan! Nies, bedankt voor jouw verhelderende en leuke antwoorden!

Volg Nies en haar gezin ook op Instagram.

Foto’s: Instagram @reismicrobe

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.