Lijstjes

5 Netflix documentaires die je moet zien

Wat had ik toch zonder Netflix moeten doen tijdens de laatste loodjes van mijn zwangerschap? De streamingsdienst is als een baby.. Je weet niet meer hoe je leven eruit zag voor het bestaan ervan (soort van) ;-). Vroeger lazen we boeken, tijdschriften of keken Dr.Phil als er echt niets te doen was. Maar met de komst van Netflix is er altijd wel wat nieuws te zien. Of te leren. De docu’s zijn van onwijs goede kwaliteit en het aanbod wordt regelmatig vernieuwd. Vandaag deel ik mijn favoriete documentaires die op dit moment via Netflix te bekijken zijn.


Amanda Knox

Deze docu gaat over de bekende, Italiaanse moordzaak waarbij de Italiaanse studente Meredith Kercher om het leven kwam. Enkele dagen na de moord wordt haar huisgenote, Amanda Knox aangehouden, samen met haar vriendje. Het meest bizarre aan deze zaak is dat er weinig bewijs is wat wijst in de richting van Amanda’s schuld. Opsluiting na vrijlating en weer opsluiting volgt en ondertussen smullen de kranten van de speculaties over Amanda’s vermeende sexverslaving.

Uit de houding van de Italiaanse politie is op te maken dat het ze vooral gaat om de roem en faam van deze beroemde Italiaanse moordzaak die zij hebben ‘opgelost’. Ik kreeg medelijden met Amanda en haar ex-vriendje, omdat hun leven nooit meer hetzelfde zal worden. Ik ben er dan ook van overtuigd dat zij niets met de moord te maken hebben, want waarom zouden ze? Kijktip als je van mysterieuze en bizarre zaken houdt!

 


Blackfish

Inmiddels al vele malen aangeprezen als 1 van de meest indrukwekkende documentaires, maar ik tip ‘m toch nog even.  De docu gaat over orka’s in gevangenschap en over de orka Tilikum, welke in waterpark Seaworld, Orlando leefde. Er zijn veel trainers aan het woord en ook worden er beelden getoond waaruit blijkt dat de dieren niet hun natuurlijke gang kunnen gaan in gevangenschap.

De orka heeft inmiddels 3 doden op zijn naam staan, allen trainers/verzorgers die zijn overleden door verdrinking. Als gevolg op deze docu, heeft Seaworld een enorm verlies geleden, net als andere waterparken met dolfijnen/orka’s in hun bezit.


Making a murderer

Deze serie heeft veel losgemaakt. Bij het verschijnen ervan bleek de docu enorm trending te zijn op alle
social media kanalen. Geen wonder, het is de meest bizarre zaak die ik ooit ben tegengekomen. Je zou bijna denken dat het geacteerd is, zoveel vreemde wendingen zijn er in deze zaak te vinden. Ook eentje die waarschijnlijk te wijten is aan het Amerikaanse rechtssysteem en de denkwijze van de lokale politie.

De docu draait om Stephen Avery. Een arbeider die achttien jaar onschuldig heeft vastgezeten wegens moord en verkrachting. Uiteindelijk wordt de echte dader gepakt en zou je denken dat het daarmee klaar is. Maar niets is minder waar. Stephen wordt 2 jaar later aangeklaagd voor de moord op Teresa Halbach. Wederom onderzoeken de ambtenaren de zaak, welke Stephen eerder onschuldig hebben opgesloten. Daar klopt al iets niet zou je zeggen. Toch wijst veel bewijs in de richting van Stephen en dan komt zijn ‘laagbegaafde’ neefje ook nog eens met een bekentenis om de hoek zetten. Kijk het hele seizoen af en verbaas jezelf!


Ultimate guide to penny pinching

Als budgetmeisje moet deze documentaire wel in mijn lijstje staan. Deze docu draait om de ultieme vrekken van het Verenigd Koninkrijk. Waarschijnlijk ken je de bekende coupons wel waarmee mensen soms hele boodschappenkarren (met nutteloze items) meenemen voor een paar dollar. Daar is er 1 van. Een mevrouw die er haar parttime baan van heeft gemaakt om deals te vinden.

Maar we leren ook een Indisch koppel kennen dat alles goedkoop probeert te doen. Vooral de man heeft een serieus vrek-probleem. Zijn vrouw vroeg wanneer ze voor het laatst ergens gegeten hadden. Hij antwoordde: ‘2 jaar geleden, bij Pizza Hut, tijdens onze trouwdag. Ik weet het nog goed, want ik had wat vouchers bewaard waardoor we maar 7 pond hebben betaald voor 3 pizza’s. MET drinken!’ Ja, nee..Top.

 

Ook ontmoeten we een man die het maar zonde vindt dat we vlees in de supermarkt moeten kopen, terwijl het ook op straat ligt. Juist. Deze man verzameld doodgereden dieren om ze te villen en op te eten. Ongeacht welk dier het is. En.. hoe attent. Hij verrast zijn bezoek ook wel eens met een barbecue en laat ze vervolgens raden naar het soort dier. Not my kind of people.

Wel enigszins inspirerend: de docu volgt ook een stel dat gaat trouwen op een budget. Bruidsboeket? Welnee, we kopen onze bloemen gewoon 2 dagen van tevoren in de supermarkt! De uitnodigingen, de jurk.. Je verzint het zo gek nog niet en het wordt zelf in elkaar geknutseld. En de liefde tussen die twee? Die is onbetaalbaar. En uiteindelijk wel een beetje het belangrijkste.


The September issue

Als modefanaat MOET je deze documentaire gezien hebben. Het geeft je een kijkje in de productie van de belangrijkste uitgave van het jaar. Juist, The September Issue. De najaarscollectie van bekende modehuizen wordt dan getoond en dat gaat altijd gepaard met de meest gewilde modellen op de cover. We zijn getuige van een dilemma wie er dit jaar op de cover van de Amerikaanse Vogue komt te staan, wat bijna uitmondt in een vete tussen de verschillende Vogue nationaliteiten.

Uiteraard volg je Anna Wintour als opperbaas en mode-dictator, welke een aparte relatie heeft met haar trouwe volgelingen. Ook zien we de rol van Grace Coddington. Een antiek meubelstuk in het Vogue interieur kan je wel zeggen, aangezien ze al ruim twintig jaar het creatieve brein achter Vogue is. De wereld achter Vogue zal je na deze docu nog steeds niet begrijpen. Wel zal het je onwijs entertainen en verbazen.


Beelden: Netflix

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 Reacties

  1. Ik heb ze allemaal gezien. Kan niet wachten op het tweede deel van Making a Murderer

    1. Anders ik wel! Nadat ik de docu had afgekeken was ik even van de leg. Ben heel erg benieuwd naar de verdere ontwikkelingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.