MM's Baby

5 onverwachte kosten voor een newborn baby/mama

Vorige week deelde ik een aangepaste versie van mijn kasboek, waar ik maandelijks mijn inkomsten en uitgaven in vermeld. Sinds de geboorte van Mats zijn hier uiteraard meer kosten bijgekomen. Niet alleen de luiers, kleding en voeding, maar ook de stijgende energierekening is een grote kostenpost! En dan komen daar de kosten voor dagopvang nog bij als ik straks weer begin met werken. Tja, dat was natuurlijk te voorzien. Aangezien je 9 maanden zwanger bent en je (over het algemeen) goed kan voorbereiden, hadden we hier rekening mee gehouden. Toch zijn er dus altijd van die kosten waar je van tevoren niet bij hebt stilgestaan. En waarvan je dus weet dat je ze bij een 2e (OMG nog even niet aan denken) nooit meer vergeet! Ik zet ze op een rijtje –>


Kolven, hoedjes en andere hulpmiddelen

Bij baby nummer 1 is alles nieuw en maak je alles voor de 1e keer mee. Tijdens de zwangerschap wordt er doorgaans aan je gevraagd of je borst-of kunstvoeding wilt geven. Geen enkele twijfel was aan mij af te lezen, dus ik antwoordde volmondig JA! Makkelijk toch, je hebt het altijd bij je, er is nooit te weinig (huh?) en het is vooral goed voor je baby. De realiteit bleek ver weg te liggen van mijn droombeeld. Mats kreeg uiteraard net iets te weinig, dus al snel werd aangeraden een kolf aan te schaffen. Vriendlief ging op koopjacht en kwam thuis met een borstkolf, tepelhoedjes, créme en allerlei gênante artikelen waarvan hij voorheen het bestaan niet wist of niet wilde weten. Ik was allang de schaamte voorbij na de bevalling. Hij nu dus ook. Afijn, eindstand voor een startpakket borstvoeding en hulpmiddelen: € 200,-

En dan zeggen ze dat borstvoeding goedkoop is… 😉

 

Sparen voor je kind

Ik besef me ineens wat een geluk ik heb gehad tijdens mijn studententijd. Ik kreeg een basisbeurs, OV kaart en als ik op kamers wilde gaan dan stopte de overheid mij ook nog eens een aanvullende beurs toe. En dat alles werd een gift zodra je je diploma in ontvangst nam. Die goeie ouwe tijd behoort nu echt tot het verleden.

Wie weet hoe het ervoor staat over 18 jaar? Misschien wil Mats geneeskunde studeren en zich specialiseren in cardiologie (hope so! ;-)). Wie gaat dat betalen? Ik zou het mijzelf nooit kunnen vergeven als Mats geen studie kan volgen door geldtekort. Daarom hebben wij direct na zijn geboorte een spaarrekening geopend. Niet alleen voor een studie, maar bijvoorbeeld ook voor zijn rijbewijs. Geld dat hij voor verjaardagen, rapport of extra krijgt, gaat op zijn eigen (spaar)rekening.

Wij hebben bijvoorbeeld gekozen voor een groei groter rekening van ING en storten hier nu maandelijks €25,- op. Aangezien ik hier al rekeninghouder ben, is het vrij makkelijk om alles in 1 overzicht bij te houden. Daarnaast heb ik ook een oranje spaarrekening geopend, waar geld van opa & oma, zakgeld, verjaardag etc.. op gestort wordt.

sparen kind

Sparen voor je kind is dus echt een noodzaak geworden, vooral nu de hele studiebeurs kwestie zo onzeker is. Onmisbaar in je maandelijkse budget, naast je eigen spaarpotje!

Energierekening

Kosten waar ik geen moment aan heb gedacht tijdens mijn zwangerschap. Aangezien Mats in de koudste maand van het jaar is geboren, zijn de kosten nog hoger uitgevallen dan anders. Buiten werden er sneeuwpoppen gebouwd en binnen liep ik in mijn t-shirt. Onze woning had in de eerste weken een kamertemperatuur van 22/23 graden (ook s’nachts) en niet alleen de vaatwasser, maar ook wasmachine en waterkoker draaiden overuren. Normaal verbruiken we zo’n €55,- in de maand, nu kwamen we op een totaalbedrag van €125,- per maand. Ook iets om rekening mee te houden!

Wij wonen overigens in een nieuwbouwhuis. De kosten zullen hierdoor wat lager uitvallen dan een ‘ouder’ huis.

Makkelijke boodschappen

Normaal spenderen wij zo’n €70-€80 per week aan boodschappen. Ik probeer altijd te letten op aanbiedingen en bezoek dan ook 2 verschillende supermarkten. Eerder schreef ik een artikel over handig boodschappen doen met Superscanner, een app die ik dan ook regelmatig gebruik voor de duurdere artikelen.

Ook deze routine ging even op een laag pitje tijdens de kraamweken. Vriendlief bezocht de dichtstbijzijnde supermarkt en bedacht ter plekke wat we het bezoek zouden voorschotelen wat betreft snacks en drinken. Kaasblokjes, olijven, nootjes en stokbrood met dips. Even niet teveel poespas met zelfgemaakte hapjes. Ook onze maaltijden waren vooral makkelijk en snel klaar te maken. Ik heb geluk met een culinaire vriend, dus ons diner was altijd vers.

Doordat ik in de eerste weken borstvoeding gaf, nam mijn ‘honger’ onwijs toe. Na een voedingssessie kon ik borden met pasta, stapels boterhammen, talloze repen chocola en kilo’s beschuit met muisjes verorberen. Het leek of de bekende ‘zwangerschapscravings’ nog erger waren dan tijdens de zwangerschap, want onze kasten waren gevuld alsof wij waren voorbereid op een heuse voedselcrisis.

Al met al waren wij per week zeker zo’n €50 tot €75,- ,extra kwijt aan boodschappen.

onverwachte kosten baby

‘Vergeten’ babyspullen

Ik heb mij gehouden aan de vertrouwde baby uitzetlijst, waardoor de complete uitzet al voor de bevalling binnen was. Dit zijn zonder twijfel de grootste kosten, ik schreef er dit uitgebreide artikel over.

Toch zijn er altijd dingen die je vergeet, of extra aanschaft als de baby zich eenmaal heeft aangediend. In ons geval waren dat pyjama’s, dekentjes en extra kleding in maat 56. Maat 50 was na dik een week al te klein en in maat 56 hadden we toch een stuk minder. Kleding die wij als cadeau krijgen, had dikwijls maatje 62 of 68. De beste optie, want hier heb je langer plezier van. Maar maat 56 hadden wij dus echt te weinig!

Andere artikelen die wij in de eerste kraamweken hebben aangeschaft:

 • Infacol & Cinababy druppels tegen krampjeskosten baby
 • Muziekmobiel voor in de box
 • Difrax flessen
 • Vitamines voor moeder & kind
 • Maandverband (ladingen)
 • Difrax voedingsbakjes
 • Diverse fopspenen
 • Boxzak
 • Extra wasmand en droogrek
 • Etc… 😉

Kan jij je vinden in deze ‘extra’ kosten? Of heb jij meer/minder kosten gemaakt na de bevalling. Laat het me weten!


Beeld leeuw: 

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 Reactie

 1. Hihi, wat een leuk en herkenbaar artikel! Vooral de ‘vergeten babyspullen’. Verschrikkelijk voor je portemonnee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.