MM onderzoekt

Kosten voor een bruiloft: Nederland vs Amerika

Dat een huwelijk over het algemeen niet erg goedkoop is, weet iedereen. Alhoewel, je kan het zo gek maken als je wilt. Van een sleep-over op de Bahama’s voor elke gast, tot een bezoek aan het gemeentehuis op de fiets. Ik heb ontzettend veel variaties voorbij zien komen en besloot dat het wel eens tijd was voor een kostenoverzicht op het gebied van trouwen. En aangezien Amerika koploper is in het gedoe rondom ‘wedding issues’ en ‘bridezillas’, ben ik benieuwd hoe de kosten worden verdeeld in dit land–>


Het huwelijk is tegenwoordig niets anders meer dan een traditie. Tenzij je uit een gelovige gemeenschap komt, daar wordt het echter wel op prijs gesteld dat je eerst het huwelijksbootje betreedt, alvorens je je in het samenwonen of ouderschap stort.

Omdat trouwen een steeds hoger prijskaartje krijgt, merk ik dat steeds minder mensen om mij heen gaan trouwen. Logisch ook, een huis, een baby, vakantie’s.. Het is allemaal leuk, duur en je MOET op een gegeven moment een keuze maken. Ga je (groots) trouwen? Dan maar even niet op vakantie, of het ouderschap uitstellen. Gratis trouwen kan ook. En omdat dit de laatste tijd enorm populair is, bestaan er wachtrijen van soms wel een jaar lang.

Afijn, indien je je hele leven al droomt van deze GROTE dag; dan bereid je je natuurlijk tot in de puntjes voor. Zodra jullie hebben besloten te gaan trouwen, kan het grote plannen beginnen. Volgens  huwelijk-website The Perfect Wedding, zijn onderstaande onderwerpen essentieel bij het plannen van jullie grote dag en maken voor een bepaald percentage deel uit het totaalbedrag. Ik heb ze vergeleken met de gemiddelde kosten van een Amerikaans huwelijk:

gemiddelde kosten huwelijk

Aangezien trouwen een grotere ‘happening’ is in de VS, zijn de gemiddelde kosten ook wat hoger. Kijk maar naar alle commerciële bijbedoelingen. De bedankjes nemen 3% in van het totaalbedrag. Iets wat in Nederland onder de 1% zal uitkomen. En uiteraard worden vrijgezellenfeesten, huwelijksreizen en het aanschaffen van DE jurk net iets groter uitgepakt.

Wist je dat de gemiddelde kosten voor een huwelijk heel erg per staat verschillen?

kosten huwelijk amerika

 

De locatie of receptie beslaat het grootste deel van de kosten zoals je in het eerste overzicht ziet. In veel gevallen betaal je een all-in prijs. Dat betekent dat ceremonie, diner, feest en receptie per persoon berekend worden.

En dan is het natuurlijk helemaal afhankelijk van het soort locatie dat je kiest. Een kasteel of landgoed is doorgaans duurder dan een zalencentrum. Uiteraard speelt de plaats ook een grote rol. Onze hoofdstad is populairder dan de noordelijke steden. Ik zocht een aantal verschillende trouwlocaties op:

 

 • The Dylan, Amsterdam: vanaf € 400,- p.p.
 • Waldorf Astoria, Amsterdam: vanaf €250,- p.p.
 • Landgoederij Bunnik: vanaf €125,- p.p.
 • Strandpaviljoen Zilt ,IJmuiden: vanaf €110,- p.p.
 • Partycentrum de Mof, Leusden: vanaf € 70,- p.p.

 

En vervolgens een aantal in de VS:

 

 • The Plaza, Manhattan NY: Vanaf € 600,- p.p.
 • Cal-a-Vie, Vista Californie: Vanaf € 450,- p.p.
 • Wild Basin Lodge, Colorado: Vanaf € 190,- p.p.
 • Waveny House, Connecticut: Vanaf € 90,- p.p.

 

Oei! Deze blijken enorm uiteen te lopen en zijn dus de belangrijkste basis voor een goedkoop- of duur huwelijk. Zo zie je maar weer; voor ieder budget is er een mogelijkheid. Of je nu in de VS of in Nederland woont. Althans.. Ik denk dat je Amerikaanse portemonnee iets beter gevuld moet zijn 😉


Bronnen: Theperfectwedding, Popsugar, Womangettingmarried

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

3 Reacties

 1. Wat leuk om het verschil tussen de Amerikaanse en Nederlandse bruiloft eens te zien. Trouwen kost inderdaad een hoop geld, alhoewel je het wel zo duur kunt maken als je zelf wilt. Het ene stel gaat ook erg makkelijk over hun budget heen, terwijl het andere stel zich hier heel strak aan houdt. Erg leuk artikel!

 2. Wat een leuk artikel! Nederlander zijn waarschijnlijk nuchter in dat soort dingen, als ik vroeger keek naar ‘my sweet 16’ dat zo uitbundig geviert werd kan ik me wel voorstellen dat het bij een bruiloft nog heftiger uitgepakt wordt.

  1. Dankjewel! Dat is inderdaad een groot verschil, Amerikanen zijn in veel dingen uitbundiger dan wij ‘gewone’ Nederlanders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.