waarom vliegtickets kopen met creditcard
MM onderzoekt

Waar gebruik ik mijn creditcard voor en wat zijn de voordelen/nadelen?

De creditcard. Voor sommigen een goede vriend in slechte tijden, voor anderen een handig hulpje in het buitenland en voor een handjevol mensen de grootste vijand. Ik bevind me in de tweede groep. Het is een onwijs handig betaalmiddel voor talloze producten of diensten. Voorheen gebruikten wij ze (ja we hebben er 2) vooral in het buitenland. Maar tegenwoordig ook voor het boeken van vliegtickets, online aankopen of het afsluiten van een abonnement. Maar waarom eigenlijk? Welke voor- en nadelen kleven er aan zo’n kaartje en hoe denken mijn volgers erover?  


Laat eerst beginnen met het feit dat ik hier niet voor betaald wordt en dat ik mensen al helemaal geen creditcard aan wil smeren. In dit artikel deel ik puur en alleen mijn eigen mening en vertel ik waar een creditcard allemaal handig voor kan zijn. Ik ga ervan uit dat het gros van mijn volgers een gezond verstand bezit wat betreft geld en uitgaven. Met een creditcard kun je inderdaad een hoge schuld opbouwen, maar dat kan tegenwoordig via elke manier van producten/diensten kopen op afbetaling. Bezin eer ge begint! 😉

“Waar gebruik jij een creditcard voor”?

Deze vraag stelde ik aan mijn Instagram volgers. Handig dat dit tegenwoordig makkelijk kan via de ‘vragen’ functie op het sociale medium. Er kwamen talloze reacties (ruim 100). Te veel om hier te delen, maar ik heb de meest voorkomende hieronder afgebeeld:

waar gebruik je een creditcard voor

Mijn creditcard gebruik

Ik kan beter zeggen: ons creditcard gebruik. Nu ik getrouwd ben en al ons geld op een grote hoop wordt gegooid, zijn we samen verantwoordelijk. Wij hebben samen dus één creditcard van onze en/of rekening en ik heb er zelf nog één. Mijn privé creditcard gebruik ik voor onderstaande betalingen:

 • Aankopen via webshops in het buitenland
 • iCloud abonnement
 • Aankopen via de App store (bijna nooit)

Onze gezamenlijke creditcard gebruiken wij voor:

 • Hotelboekingen en vliegtickets
 • Grote aankopen zoals een camera

Met creditcard betalen bij buitenlandse webshops

Als je iets wilt kopen bij een buitenlandse webshop dan is het altijd handig om met creditcard te betalen. Heb je die niet? Betaal dan via PayPal. Het komt er eigenlijk op neer dat een buitenlandse webshop geen Ideal koppeling heeft. Waardoor je dus genoodzaakt bent een ander betaalmiddel te gebruiken. Allereerst zijn jouw aankopen standaard 180 dagen verzekerd, mits je deze betaalt via je creditcard. Maar daarnaast ontvang je het bedrag ook retour als je bestelling niet of verkeerd geleverd wordt.

Waarom je vliegtickets altijd moet betalen met een creditcard

Onlangs kocht ik 2 vliegtickets naar Valencia en ik zag dat je met Ideal kon betalen. “makkelijk” dacht ik, dan is het in ieder geval gelijk afgeschreven. “Waarom heb je niet met creditcard betaald?” Verwonderde Alex zich vervolgens. Gelijk had ‘ie. Indien mogelijk, betaal je vliegtickets altijd met je creditcard. Zo is jouw aankoop volledig beschermd in het geval van faillissement van de luchtvaartmaatschappij. Bij Mastercard classic is het zelfs zo dat de kosten tevens worden vergoed in het geval van vlucht- of bagagevertraging (tot €150).

waarom vliegtickets kopen met creditcard

Betalen in het buitenland

Een creditcard is daarnaast ook handig voor de buitenlandse tolwegen of het betalen in restaurants/hotels of winkels. Geen gedoe met buitenlandse muntjes of los geld, maar in 1 keer door de lezer heen. Daarnaast  hoef je niet rond te lopen met een overvolle knip wat een hoop angst zal schelen.

Contact geld opnemen is daarentegen wel kostbaar en kun je daarom het beste doen met je betaalpas. Kies altijd voor de optie ‘continue without conversion’ als je een ‘withdrawal’ maakt, want de banken pakken dan de actuele koers en niet de koers die voor hen het meest gunstig is 😉

Grote aankopen met een creditcard

Voor mijn verjaardag kreeg ik een nieuwe camera. Dolblij was ik er mee. Alex waarschuwde me wel even vooraf: “niet op het creditcard-afschrift kijken schat, want ik heb jouw cadeau daarmee betaald”. (En nee, ik heb het echt niet gecheckt!) Aankopen zijn namelijk standaard 180 dagen verzekerd tegen schade, verlies of diefstal. Nu heb je natuurlijk ook altijd een garantie op grote aankopen, maar deze gelden enkel voor defecten en dus niet voor verlies en diefstal. Als je in het bezit bent van een Platinum card dan geniet je van nog meer voordelen, waaronder 365 beschermd tegen verlies, schade of diefstal.

Welke soorten creditcards zijn er en welke past bij jou?

In Nederland worden er in principe 3 groepen creditcards gehanteerd. Visa, Mastercard en American Express. In deze volgorde zijn ze dan ook het meest populair. Diners Club hoorde vroeger ook thuis in dit rijtje, maar deze wordt sinds 2014 niet meer in Nederland uitgegeven en geaccepteerd. Alex en ik maken gebruik van Mastercard.

Een reguliere creditcard zal je moeten aanvragen. Vaak is hier een bepaald inkomen voor nodig omdat je in principe gebruik maakt van een ‘uitstel van betaling’  of zelfs ‘lening’ als je het bestede bedrag niet in één keer af wilt lossen. Let er wel op dat jouw kredietovereenkomst in het geval van lening bij het BKR wordt geregistreerd. Ook hier zijn talloze vormen in. Gold, Studenten, Platinum, zakelijk, in combinatie met KLM, goede doelen, etc..

Geen fan van het principe creditcard, kom je er niet voor in aanmerking of wil je jouw kind (18 +) op pad sturen met een creditcard, maar dan wel met een beperkt limiet? Dan is een prepaid creditcard een goede optie. Hier stort je een bepaald bedrag op (let wel op de stortkosten) en je maakt automatisch gebruik van alle voordelen die bij een creditcard horen. Zoals: aankopen standaard 180 dagen verzekerd en wereldwijd betalen. Je kunt deze kaart echter niet altijd gebruiken voor hotel reserveringen, tolwegen of autohuur.

BKR registratie?

Een creditcard biedt jou de mogelijkheid om geld op te nemen binnen het limiet wat bij jouw kaart hoort. Het is standaard zo vastgesteld dat als jij in de maand juni een aantal keer met jouw creditcard betaalt, jij deze de daaropvolgende maand dient af te betalen. Doe je dit niet? Dan wordt de creditcard bij het BKR geregistreerd en kan jij je creditcard schuld over meerdere termijnen afbetalen. Je betaalt dan wel rente over het geleende bedrag. Wil je weten hoeveel rente dat is? Informeer dan bij jouw geldverstrekker. Verdiep je dus goed in deze voorwaarden en probeer de creditcard schuld altijd in de daaropvolgende maand af te betalen.

Wil je een hypotheek aanvragen en ben je in het bezit van een BKR registratie wegens de maandelijkse aflossing jouw creditcard? Dan wordt jouw bestedingslimiet x 5 (gemiddeld) in mindering gebracht op jouw maximale hypotheek bedrag.

Voorbeeld: Je hebt een maandelijkse kredietovereenkomst voor jouw creditcard en hebt een kredietfaciliteit van €5.000. Er kan dan €25.000 van jouw hypotheekbedrag af. Het is tenslotte een extra, maandelijks betalingsverplichting wat invloed heeft op de ruimte in jouw besteedbedrag

Het verlagen van jouw bestedingslimiet en het aflossen van je schuld voorkomt deze brute verlaging. Let op: Niet elke geldverstrekker neemt de kredietfaciliteit van jouw creditcard mee in de berekening,  daarom wil de hoogte van je maximale hypotheekbedrag nog wel eens verschillen per geldverstrekker.

Nadelen creditcard

Nu lijkt het natuurlijk alsof ik dit betaalmiddel helemaal de hemel in prijs. En het is ook mega handig moet ik toegeven.

Maar het kaartje kan je ook ellende bezorgen. Als je even krap bij kas zit. En je leven loopt bijvoorbeeld ook niet helemaal lekker. Nu kan je denken “ja dag, dat overkomt mij niet. Ik ga heus geen geld uitgeven wat ik niet heb”. Maar dat is het hele gevaar van een creditcard nou juist. Er zijn duizenden mensen geweest die hebben gedacht ‘Ik hoef het pas de volgende maand te betalen, even een overbrugging voor mezelf’. En het vervolgens die maand daarna niet konden terugbetalen. Het begin van een hoop ellende.

Kies je voor een creditcard? Begin dan met het minimale bestedingslimiet en maak een speciaal potje ‘creditcard’ op je spaarrekening. Wanneer je een aankoop met je creditcard doet, dan stort je dit bedrag in jouw potje, waardoor je het de daaropvolgende maand direct weer kan aflossen.

Enne.. Geld lenen kost geld.

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

6 Reacties

 1. Credit card is heel handig als je er verstandig mee om kan gaan. Als jij het als 1000 euro extra inkomen ziet kom je gewoon vlug in de problemen.

  Ik ben geen reiziger en koop zoveel mogelijk gewoon in Nederlandse winkels, dus ik zie niet de noodzaak.

  Maar als ik nog eens een road trip naar Zweden maak gaat er toch 1 mee. Laatste keer stonden we daar (bijna) in de zeikende regen, in the middle of nowhere, met een lege tank omdat de pomp alleen credit cards accepteerde… ?

  1. Ohh ja! Juist daarom kan het al heel handig zijn. En dan direct weer afbetalen zodat je al je uitgaven inzichtelijk hebt! Of een prepaid CC. Lijkt me ook wel handig als je hem nauwelijks gebruikt en dan is het gewoon je ‘eigen geld’ wat je uitgeeft.

 2. Debbie zegt:

  Bij sommige creditcards, krijg je een reisverzekering erbij als je de reis/tickets met een cc betaald. Met Amex kun je flying blue punten sparen waarmee je weer tickets kunt boeken.

  Ik woon in het buitenland en wij gebruiken de cc voor bijna alles en betalen altijd in 1x. Voornamelijk om de punten die we ermee sparen.

  1. Ja ideaal! Dat is de KLM kaart toch? Voor elk uitgegeven bedrag via jouw kaart ontvang je idd punten. Ideaal als je veel reist of zoals jullie, in het buitenland woont 🙂

 3. Hanne zegt:

  Ik vind een credit card handig voor aankopen bij Zalando. Als je een deel van de kledij retourneert, wordt dat direct meegenomen in de afrekening. Je hoeft geen groot bedrag ‘voor te schieten’ en dan lang te wachten op de ‘terugbetaling’, maar betaalt alleen wat je houdt.

  Ik heb mijn credit card limiet bewust op 1.250€ per maand gehouden, ik gebruik hem ook enkel sporadisch. Indien ik een hogere limiet nodig heb voor een reis in het buitenland, kan ik de limiet tijdelijk verhogen.

  1. Dat van limieten verhogen is inderdaad ook ideaal. Als je deze redenen voor jezelf goed weet te onderbouwen en er geen misbruik van maakt, dan kan dit een fijn red- of betaalmiddel zijn voor op reis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.