De coronacrisis raakt ons allemaal. Niet allemaal even hard, maar we ondervinden inmiddels allemaal hinder op welk vlak dan ook. Vooral ouders wringen zich tijdens deze weken in allerlei bochten om zoveel mogelijk ballen hoog te houden. Die van ouder, werknemer, ondernemer, partner en vriend. Vooral nu de kinderopvangcentra gesloten zijn, komt er een grote druk op de schouders van vele ouders te liggen. Een druk die ook te voelen is in de portemonnee. Want voor sommige ouders betekent deze crisis ook minder inkomsten. En de kosten voor de kinderopvang? Die lopen gewoon door. Gelukkig kwam de overheid vorige week vrijdag met goed bericht. Er komt een compensatie in de kosten voor kinderopvang tijdens deze periode.
Inhoud
Hoe gaat het thuiswerken bij ons?
15 maart werd bekend gemaakt dat de scholen en kinderopvangcentra gaan sluiten tot tenminste 6 april. Een drastisch maar goed besluit. Op deze manier beperk je de verspreiding van het bizarre Covid-19 virus. Dat betekende voor ons dat Mats en Jent op woensdag niet meer naar de gastouder kunnen gaan. Maar omdat ze verkouden zijn en we onze ouders dan liever niet blootstellen aan dit risico, komen ze fulltime thuis te zitten. Zoals bijna ieder kind in Nederland. Want grootouders boven een bepaalde leeftijd worden voornamelijk gezien als risicogroep en die willen we natuurlijk niet kwijtraken.
Ondertussen gaat ons werk ook door, net als dat van iedere andere ouder. Omdat Alex in de bouw werkt, zal ik mijn werkdagen vullen met zorgen voor 2 kids en elke vrije minuut bestede aan werk. Ik zit nu in week twee en ik kan je zeggen dat het bijna niet te doen is. Ik vul mijn avonden en weekenden met werk, net als de momenten wanneer de kinderen liggen te slapen of voor de tv zitten. Deze periode brengt ons dichter bij elkaar, maar het vraagt ook enorm veel van je. En dan heb ik het nog niet eens over het financiële gedeelte.
Kosten kinderopvang lopen door. Wat vinden we ervan?
Vorige week publiceerde het AD een artikel over een groep mensen zonder vitaal beroep die weigert de kosten voor de kinderopvang te betalen. Ze maken er immers geen gebruik van. En volgens diens advocaten ben je dan niet verplicht te betalen. Toch adviseert de overheid de mensen wel te blijven betalen. Zo ook de oudervereniging: ,,Ik begrijp dat bijvoorbeeld zzp’ers inkomsten mislopen, maar met het in de problemen brengen van de kinderopvang is niemand geholpen”.
Zelf ben ik het er ook mee eens dat we de kosten door moeten blijven betalen. Ook al is het niet ideaal, maar mijn gastouder kan straks wel sluiten als ze voor geruime tijd geen salaris ontvangt. En naar wie breng ik de kinderen dan? De krapte in de kinderopvang zal blijven, zeker wanneer bepaalde centra moeten sluiten vanwege het gebrek aan inkomsten. Maar ik heb natuurlijk makkelijk praten. Wij behouden ons salaris en brengen de kids maar 1 dag per week naar de opvang (+ 8 uur peuterspeelzaal), wat ons iets meer dan €200,- per maand aan eigen bijdrage kost. Ik besloot mijn volgers te vragen hoe zij hierover denken:
82% is het eens met de stelling dat we gewoon door moeten betalen, 18% is niet van plan/ is het er niet mee eens te gaan betalen.
Nu zijn er aardig wat ZZP’ers die aan hebben gegeven inkomsten mis te lopen en vervolgens met hun uitgaven/inkomsten in de knoei komen. Ook zijn er een aantal die normaal erg veel geld neerleggen voor de opvang en er nu dus niets voor terug krijgen. Voelt dubbel. En dat voelt het voor mij natuurlijk ook. Je betaalt, maar krijgt er niets voor terug.
Gelukkig tekenden op 20 maart de brancheorganisaties, het ministerie van sociale zaken en de Belastingdienst een intentieverklaring waarmee de compensatie voor de eigen bijdrage wordt vergoed.
Welke kosten worden er vergoed?
De eigen bijdrage dus. Normaliter ontvangt iedere werkende ouder die een kind naar de opvang brengt, kinderopvangtoeslag. De hoogte van de toeslag is afhankelijk van jouw inkomen en dat van je partner. De kosten die – na aftrek van de toeslag – overblijven, noemt men de ‘eigen bijdrage’. Dit is het deel van de kinderopvangkosten dat je zelf betaalt. Vaak betaal je eerst de gehele factuur die je vanuit de opvang ontvangt. Vervolgens krijg je de kinderopvangtoeslag vanuit de Belastingdienst op je rekening gestort.
Staatssecretaris van Ark: “We willen de kinderopvanglocaties in staat stellen goede noodopvang te verzorgen voor ouders die nu aan het werk zijn in vitale sectoren. Ik ben trots op hoe de sector dat op dit moment oppakt. Als de rekeningen niet betaald worden dan lopen we het risico dat opvanglocaties in gevaar komen en in het ergste geval moeten sluiten. Ook voor de lange termijn zou dit zeer onwenselijk zijn. Dat willen we met deze compensatie voor alle ouders voorkomen.”
De compensatie van de eigen bijdrage zal worden overgemaakt aan 3.500 kinderopvangorganisaties. Deze kunnen dan rechtstreeks het teveel betaalde bedrag per kind, over de periode 16 maart t/m 6 april overmaken aan de ouders. Als de maatregelen worden verlengd (wat zeer waarschijnlijk is), wordt de compensatie verlengd.
Voor wie geldt deze compensatie?
Voor iedereen die gebruik maakt van kinderopvang en hier altijd toeslag voor ontvangt vanuit de Belastingdienst. Dit geldt ook voor ouders met vitale beroepen en op dit moment gebruik maken van de noodopvang. Aan de noodopvang zijn namelijk geen kosten verbonden en ook deze ouders krijgen hun eigen bijdrage teruggestort.
Wat moet je doen als je inkomen is gedaald tijdens de coronacrisis?
Wanneer jij weet dat je inkomend daalt of gaat dalen: geef dit dan zo snel mogelijk door aan de Belastingdienst. Je kunt je inkomen wijzigen in de online portal van ‘mijn toeslagen’. Zodra je minder verdient ontvang je meer kinderopvangtoeslag. De wijziging gaat in vanaf de eerste dag van de volgende maand, dus wees er op tijd bij. Als het aantal werkuren tijdens deze periode is gedaald, dan hoef je dit NIET door te geven aan de Belastingdienst. Jouw toeslag is dan wel o.a. gebaseerd op jouw salaris en aantal werkuren, maar indien deze tijdens de crisis dalen, blijven de uren voor de toeslag ongewijzigd.
Wat als ik mijn baan heb verloren, vervalt dan mijn recht op kinderopvang?
Niet direct. Zodra jouw contract is beëindigd, heb je nog drie maanden recht op kinderopvang en dus ook kinderopvangtoeslag. Dit is in het leven geroepen om mensen te stimuleren zich te richten op het zoeken van een nieuwe baan.
Wat gebeurt er als ik de rekening van de kinderopvang niet betaal?
Als je de rekening niet betaalt, dan wordt jouw contract met de opvang per direct opgezegd en verliest jouw kind dus ook zijn plek. Terwijl hij die hoogstwaarschijnlijk na de crisis weer nodig zal hebben. Daarom is het zo belangrijk dat de opvang betaald wordt. Kinderopvangorganisaties kunnen op die manier voldoende aanbod blijven bieden en ouders kunnen in cruciale beroepen blijven werken.
Stay safe en laten we hopen op een snelle heropening 🙂
Wij hadden al besloten te blijven betalen voor de opvang toen deze compensatie regeling in het leven werd geroepen. Super fijn! Onze eigen bijdrage is namelijk 1100€. Ik ben wel benieuwd wanneer we het bedrag gaan krijgen…
Pff flinke duit! Ja daar ben ik ook benieuwd naar. Ik heb zo het idee dat het niet eerder dan het najaar zal worden 🙁