MM onderzoekt

Dilemma: Een echte of neppe kerstboom aanschaffen?

Sinterklaas heeft het land weer verlaten, de kerstliedjes beginnen langzaamaan te spelen en.. last but not least.. de kerstboom kan opgezet worden! Het is en blijft een heerlijk gezellige traditie. Een mooie boom uitzoeken, vastbinden op- of in de auto en binnen optuigen met allerlei gezellige versieringen. Tot de dag van 3 koningen. Dan moet de kerstboom het huis weer verlaten. Inmiddels ligt er een bos aan dennennaalden en vraag je jezelf af waar je de afgeschreven boom naartoe moet brengen. Met een neppe kerstboom heb je die zorgen niet. Daarnaast zijn ze schrikbarend duur. Toch? Ik vergelijk beide opties met elkaar. De authentieke kerstboom vs. de neppe variant!


Mijn herinneringen aan de ‘echte kerstboom’:

Bij mij breng het kopen van een kerstboom vooral veel herinneringen naar boven. Op een ijskoude zaterdag ging ik altijd met mijn vader en broertjes naar een kerstbomen-boer vlak bij ons in de buurt. De man had een groot assortiment bomen in verschillende soorten en maten. Van groot naar klein en van dik naar dun.

In de 1e week van januari, rond de datum van 3 koningen (6 januari) verliet de kerstboom ons huis. Niet om vervolgens verbrand of weggegooid te worden, maar mijn vader plantte hem in de achtertuin. Nu is deze achtertuin vrij groot (een paar weilanden) dus de boom kreeg vaak een 2e leven. Vaak konden we dezelfde kerstboom het jaar erop weer gebruiken, maar die moeite hebben we eigenlijk nooit genomen.

echte of neppe kerstboom

Echte kerstbomen en het onderhouden ervan

De bekendste bomen in Nederland zijn toch wel de Nordmann bomen. Een volle boom met een lengte tot 175 cm. Meestal te koop voor een prima prijsje van €24,99. Dit is dan ook waar menig tuincentra mee vol staat. Verder heb je de Koreaanse spar. Ook even hoog en wat sierlijker doordat de naalden grijs/groen gekleurd zijn. Wel iets duurder, je betaalt gemiddeld €50,- voor deze boom.

Wanneer je een echte kerstboom koopt, let dan goed op de hoeveelheid bruine naalden. Deze zijn dood en zullen uitvallen. Je wilt tenslotte geen bos naalden op je vloer. Schud de boom in ieder geval even een beetje uit voordat je hem naar binnen haalt.

Laat hem ook een dagje acclimatiseren in de schuur voordat je hem in je warme huiskamer stalt. Daarnaast ziet een kerstboom naast de open haard er heel gezellig uit, maar het zorgt er wel voor dat de boom snel uitdroogt en dus zijn naalden zal gaan verliezen.

Voordelen

  • Bomen met kluit gaan langer mee en ‘leven’ nog. Als je ze dagelijks wat water geeft behouden ze hun dennengeur en mooie, groene kleur.
  • Als je de boom met kluit buiten in de tuin poot en deze langzaam laat wennen aan de temperatuur, kan hij met geluk nog een jaartje mee!
  • Het grootste voordeel is misschien wel de dennengeur die de boom met zich meebrengt. Maar als deze gezaagd is, zal ook de geur snel verdwijnen.
  • Wil je de boom weggooien? Bewaar dan enkele takken om vorstgevoelige planten in de tuin af te dekken.

Nadelen

  • De meeste kerstbomen zijn gezaagd, waarna je deze plaatst in een standaard met doek er om heen gedrapeerd. Eigenlijk haal je dus al een dode boom in huis, niet ver van het neppe af;-)
  • Die ellendige naalden. Zodra je er langs loopt, neem je zo tientallen van die krengen mee.
  • Ze zijn niet licht en je moet ze na kerst ook weer kwijt zien te raken.

Een kleine berekening:

namaak of echte kerstboom

Namaak kerstbomen

Namaak kerstbomen hoef je uiteraard niet te onderhouden. Wel dien je ze voorzichtig te behandelen, zodat ze zo lang mogelijk meegaan. Een goede, neppe kerstboom is nauwelijks van een echte te onderscheiden en heeft dan ook stevige, dikke naalden. Dus niet van die groene snippertjes die aan een takje gelijmd zijn.

Een namaak kerstboom wordt meestal in een doos geleverd en berg je op dezelfde wijze ook weer op. De takken dien je stuk voor stuk uit elkaar te ‘vouwen’, zodat er een boom ontstaat met een volle bos. Ben je er zuinig op? Dan gaat een kwalitatieve boom 15-20 jaar mee. Je krijgt er in ieder geval 10 jaar garantie bij. Maar.. hier betaal je wel een flinke prijs voor.

 Voordelen

  • De boom gaat oneindig lang mee. Je bent goedkoper uit met een namaak boom die 20 jaar meegaat, dan dat je elk jaar een nieuwe, echte kerstboom koopt.
  • Er zit vaak 10 jaar garantie op een goede namaak versie.
  • Je bergt de boom na de kerst weer op in een doos. Leg ‘m op zolder, in de berging.. you name it.
  • Een namaak boom is nagenoeg perfect van vorm en is dus heeel Instagram-waardig 😉

Nadelen

  • De dennengeur krijg je er deze keer niet bij. Maar daar zijn dan wel weer geurkaarsen voor 😉
  • Het is en blijft een investering. Ik vind de erg goedkope varianten van een paar tientjes altijd eng vanwege de brandbare materialen.
  • Het is even een klusje om de hele boom ‘uit te vouwen’. Maar goed, dat is de aanschaf van een echte kerstboom ook.

Waar kies jij voor dit jaar?

 

 

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 Reacties

  1. Zeker wel een echt boom in huis! Ik vind het veel gezelliger uitzien. Een groot nadeel van een echte boom is dat hij door de vloerverwarming snel uitdroogt. Maar ik heb er wat op gevonden: elke dag de onderste takken natsproeien met een plantenspuit

    1. Dat is een goeie tip tegen uitdroging!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.