MM onderzoekt

Geld-dilemma: Verjaardag en uit eten.

In ‘ Geld-dilemma’s’ behandel ik de typische voorbeelden van moeilijke vraagstukken met geld die vrijwel iedereen een keer tegenkomt. Is het normaal dat een man de rekening betaald tijdens een date? Wat is het gemiddelde bedrag dat je je kind aan zakgeld geeft? Oftewel; Hoe hoort het nou eigenlijk? 


 

In het eerste artikel behandel ik een veelvoorkomend dilemma. Betaal je je etentje op je eigen verjaardag zelf, als je je vrienden hebt uitgenodigd? Of mag je verwachten dat ieder voor zichzelf betaalt?

Onlangs kwam ik onderstaande vraag tegen in een informatief blad:

Beste redactie,

Volgende week ben ik jarig en het lijkt me leuk om met mijn vrienden uit eten te gaan. Ik heb alleen niet het budget om dat al uitgebreid te doen. Kan ik aan mijn vrienden vragen om een bijdrage, waarbij ik dat als mijn cadeau beschouw?

Zelf kom ik deze vraag ook heel vaak tegen. In principe ben ik zelf gewend om voor al je gasten te betalen als je ze uitnodigt op je verjaardag. Ongeacht de plek waar deze plaatsvindt. Dit kan dus ook in het restaurant/café zijn. Het onderstaande antwoord van een expert heb ik samengevat en geeft het verlossende antwoord:

Nee, dat kan niet. Je kunt geen mensen uitnodigen voor je verjaardag en ze dan met de rekening opzadelen. Niemand vindt het leuk om uitgenodigd te worden in een restaurant en zelf z’n eten te moeten betalen. Ook niet, als ze geen cadeau hoeven mee te brengen. Echter, als je zin hebt in restaurantbezoek, doe dan een voorstel op een willekeurig moment: ‘Zullen we binnenkort uit eten gaan?’ Een voorstel voor een gezamenlijke activiteit impliceert dat iedereen z’n eigen kosten betaalt en daar kunnen mensen ja of nee tegen zeggen. Wanneer je zo’n ieder-voor-zich-etentje wil organiseren, blijft je verjaardag verder ongenoemd, want die doet in dat verband niet ter zake.

cupcakes-690040_1280

Als je je verjaardag in het bijzijn van vrienden wil vieren, dan zal je ze moeten trakteren op een manier die binnen het budget past. Al was het maar met weinig mensen, een paar flessen wijn, een kratje bier en wat simpele snacks. En desnoods bak je zelf wat cupcakes. Lekker en origineel!

Bron: beatrijs.com

 

Handtekening

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 Reactie

  1. Ik zorg altijd dat voordat ik zo’n situatie aanga het financiële plaatje duidelijk is. Kan me ook wel voorstellen dat dit een dilemma is, of was!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.