MM eet

Healthy on a budget: Zoete aardappelfrites

Zoete aardappel is de laatste jaren enorm in populariteit toegenomen. De ‘gezonde variant’  op onze toch al gezonde en vertrouwde aardappel. Maar vergis je niet; de zoete aardappel is geen familie van de blanke variant. Het is namelijk een groente en rijk aan inuline, een stof die langzamer verteerd dan zetmeel. Hierdoor is de aardappel vooral erg gezond voor diabetespatienten, maar ook jij en ik hebben er zeker profijt van ;-). De vraag is; wat kan je allemaal met deze knol? Bakken, braden, koken of pureren. Kies zelf maar. Ik vind de knol vooral lekker als frietjes uit de oven met zelfgemaakte mayonaise. Vandaag deel ik mijn simpele recept!


Benodigdheden voor 2-persoons frites:zoete aardappel frites

  • 1 grote zoete aardappel
  • 2 tl knoflookpoeder
  • 2 tl paprikapoeder
  • 1 el olijfolie
  • 1 teentje knoflook

 

Verwarm de oven voor op 220 graden. Schil de zoete aardappel en snijd deze vervolgens in reepjes van circa 2 cm dikte. Doe de frites in een kom, verdeel de olijfolie en de kruiden/knoflook erover en mix door elkaar met je handen. Gebruik niet teveel olijfolie, dan worden de frites namelijk erg slap. Leg de frites op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in ongeveer 30 minuten gaar.

zoete aardappel frites

 

Schep de frites elke 10 minuten om, zodat ze mooi bruin worden.

 

De uiteinden van de frites kunnen erg donker kleuren, maar dit is niet erg zolang ze niet zwart worden.

 


 

Mayonaise:griekse yoghurt mayonaise

  • 3 el griekse yoghurt
  • 1 tl citroensap
  • verse of gedroogde bieslook
  • peper & zout
  • 1 teentje knoflook

 

 

Terwijl de frites garen, maak je de mayonaise. Mix de yoghurt met het citroensap en het knoflookteentje en voeg de kruiden naar smaak toe. Proef telkens weer totdat je de gewenste smaak hebt bereikt. Hierover valt immers niet te twisten 😉 Wil je een pittige smaak? Voeg dan nog wat chili vlokken toe!

griekse yoghurt mayonaise

De frites zijn heerlijk met wat gegrilde groentes, broccoli of sperziebonen. Mijn voorkeur gaat uit naar gekookte of gestoomde groenten, omdat de frites al uit de oven komen. De zelfgemaakte mayonaise is namelijk ook heerlijk bij de broccoli!

Bon Appetit!

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 Reacties

  1. Super lekker recept! Helaas worden de aardappelfrietjes niet zo krokant bij mij. Misschien wel met dit recept

    1. Ik heb ze laatst met schil geprobeerd en ze waren veel krokanter! Dus ik zou dat eens proberen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.