Het salaris van.. Purse-Oonlijk

Het salaris van Naomi: Verzorgende IG

In de rubriek ‘ het salaris van…’ zijn lezers openhartig en eerlijk over hun salaris. In een eerdere blog heb ik het al eens gehad over het praten over je salaris en het taboe rondom dit onderwerp. Mensen zien het als een privé kwestie, maar tegenover vrienden en familie wordt hier doorgaans geen geheim van gemaakt. Toch zijn we stiekem heel erg geïnteresseerd in het onderwerp ‘salaris’ en heb ik het idee dat (vooral) millenials het taboe proberen te doorbreken. Super! In dit artikel ga ik wat dieper in op het salaris van de persoon. Is hij/zij er tevreden mee? Staat het salaris in verhouding met diens opleiding en wat zou diegene voor wek doen als geld geen rol speelt? Vandaag vertelt Naomi hoeveel zij verdient met haar baan als verzorgende IG. Een vrij pittige, maar dankbare baan in een branche die vaak in het nieuws is vanwege de zware werkdruk in combinatie met het salaris.


Vertel eens wat over jezelf!

Ik ben Naomi, 32 jaar oud en gelukkig getrouwd. Samen hebben wij een een dochter (Guusje) van 23 maanden en een dochtertje wat niet meer bij ons is. Saar is overleden in mijn buik toen ik 7,5 maand zwanger was. Ik werk al 12 jaar in de zorg als verzorgende IG en ik heb een contract van 28 uur. Aangezien ik 8 uur ouderschap verlof heb opgenomen, werk ik 20 uur per week. Naast het moederschap en mijn baan als verzorgende, schrijf ik graag al mijn hersenspinsels op mijn blog:  mamavanguusjeensaar.com

salaris verzorgende

Om gelijk met de deur in huis te vallen: wat is jouw (bruto)salaris?

€ 2.050,- Dit is mijn brutosalaris voor 28 uur. Het ouderschapsverlof dat ik heb opgenomen (8 uur) is onbetaald.

Welke opleiding heb je gedaan? En heb je deze afgerond?

Ik heb MBO Verzorgende IG gedaan en deze afgerond. Ik heb vier jaar over mijn opleiding gedaan. Eerst twee jaar MBO helpende niveau 2 en daarna twee jaar MBO verzorgende IG niveau 3.

Staat dit salaris in verhouding met jouw studietijd/ kosten?

Ja, ik vind van wel.

Ben je over het algemeen tevreden met je salaris?

Ja, ik ben tevreden met mijn salaris.

Wat vind je leuk aan dit werk en wat niet?

Ik vind het leuk om met ouderen te werken omdat er een hele geschiedenis achter deze mensen zit waar zij meestal graag over vertellen. Ik vind het dan ook onwijs leuk als mijn clienten verhalen vertellen over vroeger toen ze zelf jong waren.

Wat ik minder vind aan mijn baan is het feit dat er te veel bezuinigd wordt in deze branche. Door al deze ontwikkelingen kunnen ik en mijn collega’s de ouderen niet meer de aandacht geven die ze eigenlijk zouden moeten krijgen.

salaris verzorgende

Er is af en toe veel kritiek op het salaris in de zorg. En dan vooral over het feit date salaris te laag is in vergelijking met de werkdruk. Vind je deze kritiek terecht? En waarom wel/niet?

Tja, het gaat erom wat je laag noemt. In principe wordt er een prima basissalaris gehanteerd. Daarnaast wordt het werk in de zorg steeds zwaarder, maar de lonen stijgen in vergelijking erg langzaam.

Daarbij komt wel dat ik voor nu tevreden ben over mijn loon voor de uren die ik werk.  Maar meer salaris zou natuurlijk altijd welkom zijn.

Breng je de kinderen op jouw werkdag naar de dagopvang of past er iemand op?

Onze dochter gaat 4 dagendelen per week naar de kinderopvang en de rest van de week is ze bij mij of mijn man. Ik heb een baan waar ik zelf kan opgeven wanneer ik werk, zodat ik om het rooster van mijn man kan plannen.
Heel af en toe gaat mijn dochter naar opa en oma als we beide aan het werk zijn in het weekend.

Bevindt jullie verzamelinkomen zich onder, op of boven het modaalniveau (€37.000 per jaar) en ben je hier tevreden mee?

Ons verzamelinkomen bevindt zich boven dit niveau en wij zijn hier tevreden mee.

Als salaris geen rol speelde, welke baan zou je dan het allerliefste aannemen?

Patholoog Anatoom.

Interessant! Dat is een uniek beroep. Vanwaar deze keuze?

Op de één of andere manier ben ik altijd gefascineerd geweest door deze baan. Een patholoog geeft de mensen die overleden zijn weer een stem omdat deze onderzoekt wat de doodsoorzaak kan zijn. Daarmee helpen zij de nabestaanden weer verder.


Bedankt voor je open en eerlijke antwoorden Naomi! Niet iedereen durft open te zijn over zijn/haar salaris, maar jij doet het gewoon maar even. Heel goed! 🙂 Volgens de salariswijzer ligt het gemiddelde salaris voor iemand van jouw leeftijd, met jouw functie en jaren ervaring op €2.650,- op basis van een 40-urige werkweek. Jij bevindt je hier boven. Gelukkig maar, want het salaris volgens de wijzer vind ik dan weer vrij laag. Ik kan me voorstellen dat vooral nu, na het overlijden van jullie tweede kindje, het werk af en toe zwaar valt. Maar ook een fijne afleiding kan zijn, net als je dochter Guusje. Wat kan het leven soms oneerlijk zijn. Bedankt voor het meedoen Naomi! En ik wens je nog heel veel fijne dienstjaren toe 😉

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

3 Reacties

  1. Leonie zegt:

    Verdient Naomi dan 4000 voor fulltime? Want dat zou ik echt heel erg veel vinden! Vrienden van mij met dezelfde leeftijd maar hbo/wo opleiding in bedrijfsleven / overheid verdienen dit echt nog niet op die leeftijd. Of maak ik nu een rekenfout?

    1. Hi Leonie, dat klopt! Is inderdaad veel. Maar zij werkt dan ook geen 40 uur en ik vraag me af als ze dat zou willen, of daar budget voor is. Dat is natuurlijk ook nog iets wat je mee moet nemen. Mijn ervaring is dat je best hoog kan stijgen als je al een tijdje parttime werkt. Ik heb meegemaakt dat ik hetzelfde bedrag in loonsverhoging kreeg voor 28 uur, als mijn collega’s die 40 uur werkten. Daarom is het altijd vrij lastig om meer uren te vragen omdat je loon dan ineens uit verhouding lijkt te zijn.

    2. Oeps! Zie nu dat ik een tikfoutje heb gemaakt, haar brutosalaris is gebaseerd op 28 uur. Pff stom!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.