Purse-Oonlijk

Moneymom’s financiële recap van 2018

Vorig jaar maakte ik een jaaroverzicht. Welke bijzondere gebeurtenissen kwamen er in 2017 voorbij? Wat waren de up’s en vooral de down’s? Nu volgen de meesten mij op Instagram, dus weet iedereen wel dat het een mooi jaar voor ons is geweest. Weinig tegenslagen en heel veel fijne dingen. Ik klop het gelijk af, want heel vanzelfsprekend is het niet. We hopen gewoon op een mooi 2019 waarin wij – en de mensen om ons heen- vooral gezond mogen zijn. De rest is bijzaak. Maar toch maak ik een kleine samenvatting van het afgelopen jaar. En dan vooral in financieel opzicht. Op welke vaste lasten hebben wij kunnen bezuinigen, is onze bestedingsruimte nog hetzelfde en welke kosten zijn er bij gekomen?


Goed. nu over naar mijn financiële jaaroverzicht. Ik noem mijzelf niet voor niets Moneymom, waardoor ik ook mijn eigen financiële winsten en verliezen van het jaar onder ogen zal moeten zien. Welke ‘ups en downs’ zijn wij tegengekomen in financieel opzicht? En wat ga ik volgend jaar anders doen? Met behulp van mijn master-kasboek kan ik simpel en snel een overzicht maken. Ik kijk naar onze vaste/variabele lasten aan het einde van vorig jaar en vergelijk die met de decembermaand van 2018.

Salaris

Laten we beginnen met de belangrijkste bijschrijvingen: onze salarissen. Die van mij is gelijk gebleven. Ik ben sinds augustus 2017 in dienst bij een nieuwe werkgever. Een loonsverhoging zit er nog even niet in, maar ik heb wel mee geprofiteerd van de CAO loonsverhoging van ongeveer 2%. Mijn man daarentegen, is in augustus 2018 begonnen bij zijn nieuwe werkgever. Hij is daarmee ook een schaal hoger gaan verdienen waardoor hij maandelijks zo’n 15% netto meer ontvangt. Erg fijn.

Wij ontvangen iedere maand kinderopvangtoeslag en hypotheek rente aftrek. De kinderopvangtoeslag is in de afgelopen jaren wat meer gaan stijgen, terwijl het kabinet de hypotheek rente aftrek over de komende jaren gaat verlagen. Totdat er ineens geen hypotheekrenteaftrek meer bestaat. Maar zover is het nog lang niet gelukkig. Naar ratio zijn wij er dus niet op vooruit gegaan, omdat andere kosten ook omhoog gaan.

Mijn blog inkomsten

Moneymom is in het najaar van 2017 voortgekomen uit mijn vorige blog Budgetmeisje. Deze blog heb ik begin 2016 opgestart en mijn eerste samenwerking dateert uit het najaar van 2016. Ik had niet verwacht dat ik er zo snel geld mee zou gaan verdienen, maar erg fijn was het wel. Een blog kost namelijk ook geld en op deze manier begon ik 2017 op een break-even punt. 2017 leverde mij weer een paar mooie samenwerkingen – en zakcentjes- op waardoor ik een paar honderd € op mijn spaarrekening kon storten. Afgelopen jaar ging nog beter. De bezoekersaantallen stegen boven de 18.000 uit en ineens werd ik ook echt serieus genomen als ik meer dan €150,- voor een advertorial rekende. Als ik mijn hosting-kosten van mijn blog-verdiensten aftrek, dan blijft er iets meer dan €1.600,- over en dat vind ik een ontzettend fijn extra zakcentje voor al dat schrijfwerk 🙂

Kilometerbundel auto

Eerder schreef ik al eens een blog over de voor- en nadelen van een private lease auto. Een groot nadeel van een lease-auto is bijvoorbeeld het beperkte aantal kilometers. Vorig jaar reden wij namelijk iets meer dan 1.500 km per maand, waardoor je een extra km bundel moet afsluiten. Toen zowel ik als mijn man een andere baan kregen, hadden we deze extra kilometers niet meer nodig en konden we de bundel bijstellen.

Deze contractwijziging scheelt €10,- per maand. 

Boodschappen

Sinds wij werken met een weekmenu, onze lijstjes synchroniseren met Wunderlist en ook gericht zoeken op aanbiedingen, hebben wij ons wekelijkse boodschappengeld weten te verlagen. Voorheen kwamen we makkelijk aan de €130,- per week (incl. luiers), nu zitten we gemiddeld op een bedrag van €85,-. Luiers koop ik altijd bij Kruidvat en ik sla extra veel in tijdens een speciale klantenkaart-avond (20% korting).

Bespaard: ongeveer €120,- per maand

Verzekeringen

Wij besloten begin dit jaar al onze verzekeringen eens onder de loep te nemen. Onze zorgverzekering zoeken we uit tot op het bot, maar wat dacht je van een reis-inboedel-opstal en aansprakelijkheidsverzekering? Vaak zijn mensen dubbel verzekerd zonder dat ze het weten. Mijn man heeft vorig jaar voor zijn duik-reis een duikverzekering afgesloten, maar aan het einde van het jaar vonden we dat toch iets te overbodig. Veel kosten die duik-gerelateerd kunnen zijn, dekt onze reisverzekering al.

Het opzeggen van de duikverzekering bespaart ons €6,50 per maand.

Sport abonnement

Eind vorig jaar sloot ik een abonnement af bij een sportschool in mijn buurt. Ik heb er een jaar lang pilates lessen gevolgd. Totdat mijn man een nieuwe baan kreeg en 2-3 avonden in de week weg was. Daardoor kon ik niet iedere week meer sporten. Op zich jammer, maar in het weekend loop ik altijd hard. En dat doe ik dan toch het liefste. Plus: het is gratis!

Met het opzeggen van het sport abonnement bespaar ik ons zo’n €26,- per maand.

Energiekosten

Sinds september 2017 hebben wij 12 zonnepanelen op ons dak liggen. Die panelen zijn goed voor een fikse voorziening stroom, vooral tijdens de goede zomermaanden van afgelopen jaar en een flinke verlaging van onze energierekening. We besloten daarom ons maandbedrag te verlagen van €120,- naar €100,-. Hiermee zitten we nog steeds ver boven de daadwerkelijke kosten, waardoor het ook een verkapt spaarpotje is. Voor andere lezers die ook willen besparen op hun energiekosten in 2019; die gaan immers flink omhoog, schreef ik onlangs een artikel om op je energierekening te besparen.

Besparing: €20,- per maand.

Videoland & Netflix

Eind 2017 besloten we om – naast Netflix – een Videoland abonnement af te sluiten. Videoland heeft ook hele goede series en films (Handmaid’s Tale: de beste!). Aangezien wij wel van een serie houden vonden we dit de prijs wel waard. Vooral omdat we nu Netflix delen met 4 anderen en hiervoor minder dan €4,- per maand kwijt zijn. Vorig jaar betaalden wij maandelijks €9,99 aan Netflix, nu €12,- aan beide streamingsdiensten.

Extra kosten: €2,- per maand.

Extra kosten

Nu denk je vast; “wat een bezuinigingen, goed bezig!” Dat vinden wij zelf ook, maar vergeet niet dat er ieder jaar ook weer (andere) kosten bij komen. Denk aan het stijgende uurtarief van de kinderopvang, de premies van de zorgverzekering, WOZ belasting, afvalstoffenheffing etc..

Ook de variabele kosten zijn gestegen. Bijvoorbeeld voor mijn blog. Zo heb ik een SSL certificaat aangeschaft om alle gegevens die op deze website verstuurd worden, via een versleutelde verbinding te laten verlopen. Omdat Alex wat meer van huis is, eet hij soms in een restaurant. 8 van de 10 keer neemt hij eten van huis mee, maar dat lukt niet altijd. Onze vakantie in Thailand heeft ons overigens ook heel wat geld gekost. Hoeveel dat precies was, lees je in de samenvatting van onze Thailand reis.

De kosten voor Mats zijn ook een beetje gestegen. We weten dat een kind geld kost, ik schreef er immers een blog over: hoeveel kost een kind per maand. De kosten zijn niet wat betreft kleding, eten of onderhoud gestegen, maar het gaat hier vooral om de uitjes. Een dierentuin, een etentje, een museum. Sinds hij zelf loopt en veel meer van de wereld kan zien, willen we hem dat ook laten zien. En die herinneringen zijn onbetaalbaar.

 

 

 

 

 

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.