Healthy on a budget: Pompoensoep met zoete aardappel

1 van de meest lastige momenten op het gebied van kinderen eten geven is het ervoor zorgen dat ze genoeg groenten binnen krijgen. Oh ja.. en ervoor zorgen dat niet driekwart van het bordje op de grond belandt. Maar dat is een ander onderwerp. En vrijwel onmogelijk. Verder is Mats een relatief makkelijke eter. Zet iets voor zijn neus en meer dan de helft verdwijnt vervolgens in zijn buikje. Toch is het een probleem wat speelt onder veel ouders. Ik vind soep dan ook de ideale manier om zoveel mogelijk groente in dat buikje te krijgen. Vandaag deel ik mijn recept voor pompoensoep met zoete aardappel dat ook zeer geschikt is voor kinderen!


Soep biedt op vele momenten een uitkomst. Iedereen vindt het lekker, het is makkelijk te maken en zit boordevol groenten. Best gezond dus. Mits je er geen dubbeldikke boterham met gezouten roomboter bij eet 😉

recept pompoensoep zoete aardappel

Pompoensoep is mijn favoriet, maar er zijn zoveel varianten te verzinnen dat je op een gegeven moment niet meer weet welke je moet maken. Toevallig had ik nog een zoete aardappel liggen en laat dat nou eens lekker bindend zijn voor een soep. Kurkuma geeft de soep net dat beetje meer ‘bite’  zonder het te laten overheersen. 

Benodigdheden:

  • 1 grote ui
  • 2 knoflookteentjes
  • 1 flespompoen
  • 1 zoete aardappel
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 liter bouillon (1,5 blokje) Tip: De Zonnatura bouillonblokjes zijn van nature biologisch.

Bereiding:

Snijd de flespompoen in 2 helften en lepel de zaadlijsten er uit. De pitjes kun je eventueel nog bewaren om te drogen. Is er lekker! Snijd de pompoen vervolgens in kleine stukjes van ongeveer 3 bij 3 centimeter.

Schil de zoete aardappel en snijd deze ook in kleine stukjes.

Hak de ui fijn en pers de koflookteentjes uit. Verwarm een paar eetlepels olijfolie in een grote pan en fruit de knoflook en ui kort. Voeg al snel de kurkuma toe en roer voorzichtig door. De kruiden worden op deze manier het beste opgenomen.

Voeg na 4 min de bouillon toe, inclusief de stukjes pompoen en zoete aardappel. Roer goed door en laat het mengsel vervolgens 20 minuten koken.

Bekijk, na deze tijd, de soep en prik eventueel met je vork in een stukje om te controleren of deze zacht genoeg is. Als dat het geval is, mag je het vuur uitzetten en de staafmixer erbij pakken. Mixen maar!

recept pompoensoep zoete aardappel

Tip: Garneer je kommetje soep met een beetje zure room om het geheel nog wat romiger te maken.

Tip voor de kids/peuters: Snijd een boterham in piepkleine stukjes en vermeng deze door de soep. Het wordt zo een echte maaltijdsoep voor ze.

Vind je de soep te zout voor de kids? Verdun deze dan met wat water. Het brood maakt het geheel daarna toch weer wat dikker.

Zoutarm: Er zijn tegenwoordig veel zout-arme bouillonblokjes te vinden, dus dit is een prima alternatief voor een zoutarm dieet of als je je kindje liever nog niet te veel zout wilt geven.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.