MM onderzoekt

Maakt geld gelukkig?

Vorig jaar heeft het CBS een onderzoek gestart naar de samenhang van geld en geluk in het leven van de Nederlander. Oftewel; maakt geld gelukkig? De meningen hierover lopen altijd uiteen en ik denk dat het geheel afhankelijk is van de situatie waarin iemand zich bevindt.


 

Of mensen gelukkig zijn wordt vastgesteld aan de hand van de volgende vraag: “Kunt u op een schaal van 1 tot en met 10 aangeven in welke mate u zichzelf een gelukkig mens vindt? Een 1 staat voor volledig ongelukkig en 10 voor volledig gelukkig.”.

 

Kenmerken zoals gezondheid, het hebben van werk, of relaties zijn belangrijker voor het ervaren van geluk.Dit blijkt uit het totale onderzoek Sociale samenhang & Welzijn 2015 van CBS.

 

Uiteindelijk zegt een grote meerderheid van 87 % gelukkig te zijn. Een kleine groep (3 %) vindt zichzelf ongelukkig. De overige 10 % is niet gelukkig en niet ongelukkig.

 

Toch is gebleken dat geld zeker een rol speelt in het ervaren van geluk, maar tot op een zekere hoogte.  Zo zegt 6 procent van de ondervraagden met de laagste inkomens ongelukkig te zijn, en 16 procent ‘niet gelukkig en niet ongelukkig’. Bij de hoogste inkomens is dat 1 en 6 procent.

 

87% gelukkige Nederlanders is een goede uitkomst vind ik zelf. Toch zou het mooi zijn als iedere Nederlander gelukkig zou zijn met zijn/haar leven.

 

Ben jij gelukkig? Doe de test bij het CBS!

 

Als iedere Nederlander zijn/haar geluk een cijfer mocht geven, dan zou Nederland uitkomen op een gemiddeld cijfer van 7,1. Je kan voor jezelf bekijken welk gelukscijfer voor jouw categorie geldt. Voor mij is dat als volgt:

 

 

geluk

 

Vrouwen van mijn leeftijd zijn tevreden over hun werk en daar sluit ik me bij aan. Wij hebben over het algemeen een leuke baan, wat aansluit op de voltooide opleiding. Het minst tevreden zijn we over onze financiële toekomst. Iets wat waarschijnlijk komt door de komst van een kindje en de daaropvolgende verandering in het werkende leven. Men gaat minder werken en dus ook minder verdienen.

Ik ben benieuwd hoe de resultaten uiteen lopen! Sluit het gemiddelde ook aan bij jou verwachtingen? Let me know:-)

 

Handtekening

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.