MM onderzoekt

Prinsjesdag 2018. Wat verandert er voor jonge gezinnen?

Prinsjesdag ligt al een paar weken achter ons. Voor velen een – dat zie ik dan wel weer een keer- moment, want laten we eerlijk zijn; politieke onderwerpen spreekt onze leeftijdsgenoten maar weinig aan. Elk jaar worden er weer besluiten genomen die van grote impact zijn voor verschillende bevolkingsgroepen. Volgend jaar lijken de gezinnen met de laagste inkomens de dupe te zijn. Wat verandert er eigenlijk voor ons jonge, werkende moeders? Ik zet een aantal belangrijke wijzigingen voor volgend jaar op een rijtje:


Kinderopvangkosten in 2019

Enkele dagen geleden was het nog groot in het nieuws: de regels binnen de kinderopvang worden gewijzigd. In principe komt het erop neer dat er de pedagogisch medewerkers straks niet meer voor maximaal vier baby’s tegelijk mogen zorgen, maar voor drie. Je kan er allerlei gedachtes op loslaten, maar deze wijziging komt niet op een heel fijn moment. Hadden ze eigenlijk een paar jaar geleden moeten doen, toen honderden pedagogisch medewerkers op straat stonden vanwege de lege kinderopvang.

Natuurlijk, in eerste opzicht, ontzettend fijn dat er continu naar veiligheid wordt gestreefd. Maar de kinderopvang kampt momenteel met een groot tekort aan bekwame leidsters. Daarnaast wordt iedere baby uiteindelijk een peuter waardoor je als opvang later weer met een overschot aan leidsters komt te zitten. Ook de uurtarieven voor kinderopvang zullen stijgen als gevolg van de personeelsuitbreiding. Maar… het ministerie belooft dat deze stijging zal worden gedekt door het verhogen van de kinderopvangtoeslag! Jippie. En hoeveel zal het opvang-uurtarief gaan stijgen volgend jaar? 

  • Kinderopvang (dagopvang) : van €7,45 naar €8,02
  • Gastouderopvang: van €5,91 naar €6,15

Kinderopvangtoeslag in 2019

Dus. Het uurtarief voor de kinderopvang zal – hoogstwaarschijnlijk – verhoogd worden. Hoeveel dat precies is, hangt van de opvang zelf af. De bedragen die hierboven zijn genoemd zijn de maximale tarieven die vergoed worden. Om de verhouding kosten en toeslagen gelijk te houden, heeft het ministerie besloten de kinderopvangtoeslag te verhogen. Maar deze verhoging is niet voor iedereen gelijk. Zo blijkt onder andere dat:

  • Als jullie gezamenlijke toetsingsinkomen zich tussen de €62.042 en €65.097 bevindt, dan stijgt de toeslag met ruim 5%. van 69,9% naar 75%.
  • Als jij en je partner samen €37.000 verdienen, dan stijgt de toeslag 2%. Van 86% naar 88%.

Kijk voor de overige bedragen op deze website.

Kinderbijslag verhoging in 2019

Yes, de kinderbijslag gaat ook een tikkeltje omhoog! De kinderbijslag is voor ieder gezin gelijk en dus niet inkomensafhankelijk. Iedereen met een (stief/adoptie) kind heeft er recht op. Dat mag ook wel, om de rest van de verhogingen enigszins te kunnen dekken 😉 De kinderbijslag wordt ieder kwartaal overgemaakt en zal in 2019 bestaan uit de volgende bedragen:

  • 0 – 5 jaar: €216,58. Een verhoging van € 15,33
  • 6 – 11 jaar: €262,99. Een verhoging van € 18,86
  • 12 – 17 jaar: €309,40. Een verhoging van €22,19

Kraamverlof voor vaders

Eergisteren, op 26 september, is de knoop doorgehakt. Het betaald kraamverlof van partners en vaders zal in 2019 van twee naar vijf dagen worden uitgebreid. In België doen ze het nog beter, daar krijgen ze tien dagen verlof. Nederland wilt daar ook naartoe, maar dat heeft tijd nodig. In ieder geval vind ik dit al een hele fijne vooruitgang voor zowel de newborn vaders als moeders.

BTW verhoging op goederen en diensten

Dit is dus een wijziging die iedereen in zijn/haar beurs gaat voelen. Het BTW tarief voor goederen en diensten waar dit jaar nog 6% op zat, wordt vanaf januari 2019 verhoogd naar 9%. Dat betekent dat je meer gaat betalen voor je boodschappen, etentjes, de kapper, de sauna…. Argh! Het zal een gemiddeld gezin ongeveer €340,- per jaar meer gaan kosten 🙁

Zorgkosten

De zorgpremie zal gemiddeld zo’n €10,- stijgen. De definitieve premies worden pas in het najaar bekend gemaakt door de zorgverzekeraars, dus het kan heel goed zijn dat het bij jou best wel meevalt. De zorgtoeslag zal dan overigens ook stijgen als je daar recht op hebt. Wil je overstappen naar een andere zorgverzekeraar? Dat kan altijd, maar verdiep je wel goed in de vergoedingen en zorg dat je voor 1 januari overstapt.

Het minimale eigen risico blijft gelijk, namelijk €385,-

Inkomstenbelasting

De nieuwe belastingschijven zullen vanaf 2019 in fases worden ingevoerd. Nu zijn het er nog vier, maar het zullen er uiteindelijk twee worden.  Het nieuwe stelsel is vooral voordelig voor de inkomens boven €20.000,-.  Een modaal inkomen (37.000) zal er €380,- op vooruit gaan.

Arbeidskorting – (onderdeel van de loonheffingskorting) Verdien jij tussen de 20.000 en 60.000 euro per jaar?. Dan stijgt jouw arbeidskorting waardoor je onder de streep wat meer salaris overhoudt. In een jaar zal dat gemiddeld €85,-  zijn. Iemand met een inkomen van rond de €65.000,- zal juist weer €650,- minder overhouden dan in 2018.

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 Reacties

  1. Fijn en overzichtelijk artikel! Wel even belangrijk: met pleegkinderen heb je geen recht op Kinderbijslag voor het desbetreffende pleegkind wat je opvangt. Wel krijg je, als je pleegouder bent via een pleegzorginstelling, maandelijks pleegoudervergoeding.

    1. Thanks! Er wordt bij de SVB altijd vermeld dat het ook voor pleegkinderen geldt, maar ik begrijp dat hier bepaalde voorwaarden aan zitten dus 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.