Het salaris van.. Purse-Oonlijk

Het salaris van.. Nicky (reisadviseur)

In de rubriek ‘ het salaris van…’ zijn lezers openhartig en eerlijk over hun salaris. In een eerdere blog heb ik het al eens gehad over het praten over je salaris en het taboe rondom dit onderwerp. In dit artikel ga ik wat dieper in op het salaris van de persoon. Is hij/zij er tevreden mee? Staat het salaris in verhouding met diens opleiding en wat zou diegene voor wek doen als geld geen rol speelt? Vandaag is Nicky aan het woord. Nicky is getrouwd, moeder van David en werkt parttime als reisadviseur. Hoeveel verdient zij met deze functie, is zij er tevreden mee en wat houdt haar functie precies in? –>


Even voorstellen:

Ik ben Nicky, 30 jaar. En ben bijna 2 jaar geregistreerd partner(Ik zeg gewoon getrouwd) met Leon. Samen hebben we een een zoontje, David, van anderhalf. En we hebben vorige maand ons eerste huis samen gekocht! Ik werk 28 uur per week in een reisbureau. De ene week werk ik 3 dagen en de ander 4 dagen. Ik heb ooit een blog geschreven over mijn afvalrace na mijn bevalling maar daar is het al een tijdje stil.

Verder kan je mij vinden op Instagram @nickyvane.

 

Om gelijk met de deur in huis te vallen: wat is jouw salaris?

Ik verdien €1.100,- bruto. Ik ben junior reisadviseuse en heb geen vast contract. Nu heb ik wel laatst te horen gekregen dat ik weer ben verlengd tot augustus volgend jaar. Toen ik solliciteerde voor dit werk had ik niks. Bij mijn vorige baan hoorde ik een week voordat ik met verlof ging dat mijn contract niet werd verlengd. Op dat moment maakte ik mij daar geen zorgen over omdat ik wilde genieten van de laatste weken zwangerschap en natuurlijk de geboorte van mijn zoon.

Maar toen mijn verlof eenmaal op zijn einde liep begon ik mij toch zorgen te maken of ik überhaupt wel een parttime baan kon vinden. Ik heb altijd fulltime gewerkt en die banen zijn toch makkelijker te vinden. Op een gegeven moment solliciteerde ik zelfs voor schoonmaakwerk om maar een baan te hebben. Toen kwam deze vacature voorbij en besloot ik meteen te reageren. Even later kreeg ik te horen dat ze mij een contract voor 28 uur aan konden bieden. Perfect!

Welke baan heb je hiervoor gehad?

Ik heb hiervoor bij de grote gele M gewerkt en had daar een vast contract. Ooit begonnen als bijbaantje na school en uiteindelijk toch blijven hangen. Ik heb er altijd met veel plezier gewerkt en hele leuke tijden gehad. Maar omdat ik daar niet verder kon groeien ben ik er uiteindelijk weg gegaan voor een baan in de horeca op Schiphol. Hier kreeg ik een beter salaris, maar had wel te maken met veel meer reistijd en onregelmatige uren.
Vlak voordat ik daar zou beginnen zijn Leon en ik nog op vakantie gegaan. Op vakantie moest ik ongesteld worden maar dat gebeurde niet. Eenmaal thuis heb ik meteen een test gedaan. Ik bleek zwanger! Ik zou die week beginnen op mijn nieuwe werk in een leidinggevende functie. Ik was op dat moment ruim 6 weken zwanger, een emotioneel wrak en de hormonen gierden door mijn lijf. Ik had dus geen andere keuze dan ze vrijwel meteen te vertellen dat ik zwanger was. Ik zat nog in mijn proeftijd en die werd helaas niet verlengd. Wel mocht ik blijven in een andere functie, om er na 8 maanden alsnog uitgegooid te worden. Erg jammer, maar achteraf beter omdat deze baan veel moeilijker te combineren was met David.

Welke opleiding heb je gedaan?

Ik ben na mijn VMBO-T verder gegaan op het MBO Toerisme in Utrecht en heb deze afgemaakt. Grappig, want mijn vader zei altijd dat ik bij de VVV zou gaan werken. Na school heb ik twee zomers in het buitenland gewerkt op een camping. Drieenhalve maand in Frankrijk en twee maanden in Spanje. Beste tijd ooit beleefd. Ik werkte voor een Engels bedrijf en moest overdag voornamelijk schoonmaken en s’avonds deed ik receptie werk. Eerst gasten ontvangen en informatie geven en daarna aan de drank spelletjes met mijn Engelse collega’s ‘-). Vervolgens heb ik nog als reisleiding in Sunny Beach gewerkt.
Een complete illusie, omdat ik ook kroegentochten moest doen en dat was mij nooit verteld. Als ik dat had geweten van te voren, dan was ik nooit gegaan. Na 6 weken ben ik dan ook weer naar huis gegaan. Al met al best wel wat dingen gedaan in het toerisme en dat past toch het beste bij mij. Ik ben geen kantoor-mens, maar toch vind ik wat ik nu doe het leukst.

Zo te lezen sluit deze opleiding goed aan bij jouw huidige baan!

Jazeker! Het leuke is ook dat ik het meeste heb geleerd tijdens mijn stage op een reisbureau. Je leert zoveel over alle inns en outs van het toerisme. Dat leer je nooit allemaal in 4 jaar opleiding. Het leukste van mijn werk vind ik wel de grote uitzoekklussen, oftewel het maatwerk. In de winkel waar ik voorheen werkte (ben een week geleden overgeplaatst i.v.m. verhuizing), was bijna alles maatwerk. Hele lastige ingewikkelde reizen waarbij budget vaak geen rol speelt. In mijn huidige filiaal is dat een stuk minder. Vooral de kant en klare pakketjes met hier en daar een uitzoekklusje. Dat maakt het leuk en gevarieerd. Plus; je leert er enorm van. Je hoeft niet overal geweest te zijn om er wat over te kunnen vertellen. Natuurlijk helpt het mee als je de sfeer en de bevolking van een land meemaakt, maar dat is niet altijd noodzakelijk.

Staat dit salaris in verhouding met jouw studietijd/ kosten?

Ik denk het wel. Ik heb alleen maar MBO gedaan dus ook geen enorme studieschuld opgebouwd. Ik heb er zelf voor gekozen om nooit verder te gaan studeren omdat ik liever ging werken. Op dat moment was dat voor mij een goede keuze. Nu denk ik soms wel: had ik maar wat beter mijn best gedaan, dan had ik HBO kunnen gaan doen. Maar aan de andere kant heeft het mij wel gebracht waar ik nu ben en heb ik veel werkervaring op kunnen doen.
Of ik dit de rest van mijn leven wil blijven doen? Geen idee! Misschien bestaat mijn beroep wel helemaal niet meer over een paar jaar. We merken nu al dat veel klanten toch liever via internet boeken omdat het zo makkelijk is geworden. En sommige klanten komen alleen bij ons als ze er zelf niet uitkomen of om informatie in te winnen. Dan is het lastig om die klanten toch aan je te binden. Maar goed, we hebben (voor nu) nog steeds werk!

Welke secundaire arbeidsvoorwaarden heb je? En ben je er tevreden mee?

Ik krijg natuurlijk korting op mijn eigen vakanties en de hoogte ervan kan soms best wel oplopen. Daar zit overigens wel een limiet aan 😉 Ik mag mij overigens ook inschrijven op studiereizen. Zo gaat een collega van mij aan het einde van de maand naar Senegal. Zelf heb ik nog geen studiereis gemaakt omdat ik toch een beetje met de opvang van David in mijn maag zit. Leon werkt fulltime dus dat is lastig. Daarnaast hebben we allemaal een doorlopende reis- en annuleringsverzekering. Erg fijn om altijd met een gerust hart op vakantie te kunnen!

Ben je over het algemeen tevreden met je salaris? En waarom wel/niet?

Als ik het vergelijk met wat ik voorheen in de horeca verdiende, dan niet. Want daar kreeg ik meer. Maar ik ben er tevreden mee omdat ik eindelijk iets doe wat ik echt leuk vind en waar ik plezier uit haal. Ik doe liever iets wat ik leuk vind voor minder geld dan iets wat ik niet leuk vind voor veel meer geld. Ik heb lang moeten zoeken voor ik eindelijk werk had gevonden wat ik leuk vind. Dat heeft soms best wat frustratie en woede opgeleverd. Niet wetende wat je wil en maar wat gaan doen. Ik denk dat ik mezelf beter heb leren kennen doordat ik ouder ben geworden.

Het moederschap heeft hierbij zeker een handje geholpen. Het maakt je toch wijzer om een kind te krijgen en de verantwoordelijkheid te hebben over zijn klein mannetje. Tuurlijk zou het soms leuk zijn om wat meer over te houden voor mijzelf, maar Leon verdient goed. We maken allebei geld over naar een gezamenlijke rekening en daar doen we alles van. En als ik iets heel graag wil maar ik kan het niet betalen, dan overleg ik altijd even of ik het van de gezamenlijke rekening mag halen. Enige nadeel is dat ik niet voor mezelf kan sparen, want mijn salaris gaat echt op.

Hoe ziet jouw/jullie verzamelinkomen eruit?

Tussen de €37.000 en €55.000 per jaar. = 1 tot 1,5 keer modaal.

Als salaris geen rol speelde, welke baan zou je dan het allerliefste aannemen?

Oh jeetje. Er zijn veel dingen die ik heel leuk vind. Vroeger wilde ik altijd bij een touroperator werken op de inkoopafdeling. Veel reizen en de wereld zien. Maar in de zorg lijkt mij ook onwijs leuk. Geen bejaarden wassen maar jongeren met een beperking begeleiden ofzo. Keuze genoeg!


Reactie Anne:

Dankjewel Nicky, voor het geven van een kijkje in jouw leven als travel-agent! Fijn om te zien dat je nu tevreden bent met je baan. Ik weet als geen ander hoe fijn het kan zijn om werk te doen wat je echt leuk vindt en in welke mate salaris dan minder belangrijk begint te worden. Een werkweek van 28 uur is erg fijn als moeder zijnde (heb ik ook) omdat je je in de 32-urige werkweek goed kunt focussen op je werk en in de 24-urige werkweek ben je er weer wat meer voor je kindje. Ideale combinatie wat mij dus ook betreft, maar die luxe heeft niet iedereen. Jullie hebben een mooi verzamelinkomen en die secundaire arbeidsvoorwaarden zijn ook niet mis. Ik hoop voor je dat je nog lang met heel veel plezier bij deze werkgever mag werken en nog heel veel mooie (studie)reizen gaat maken met je gezin!  🙂

 

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.