start ups 2019
MM talks business Techtalk

Techtalk: 7 veelbelovende start-ups die je in 2019 nog tegen gaat komen

Ons landje barst van de succesvolle start-ups. Om er een paar op te noemen: Thuisbezorgd, Tikkie, Coolblue en Blendle. Al deze start-ups vinden hun oorsprong in Nederland, zijn opgericht door jonge en talentvolle ondernemers en hebben sinds hun oprichting miljoenen opgeleverd. Ik ben dol op nieuwe initiatieven. Niet alleen omdat ze je leven vergemakkelijken of de wereld een beetje meer duurzaamheid geven, maar omdat ik er zelf ook energie van krijg. Ik ben in de afgelopen maanden verschillende start-ups tegengekomen. Vaak in de vorm van een app, maar niet altijd. Vandaag deel ik de start-ups met jullie die mij het meeste zijn bijgebleven en in het komende jaar hoogstwaarschijnlijk veelbelovend zullen zijn. 


Inhoud

ViaTim – buurtbezorging

ViaTim.nl is in 2016 gestart vanuit de veelgehoorde frustratie dat 40% van de mensen niet thuis is wanneer een pakketje wordt bezorgd. Michiel Nieuwkerk, een van de oprichters, is begonnen met het opzetten van een netwerk van ViaTim punten. Buurtgenoten die graag een zakcentje willen bijverdienen door pakketjes voor hun buren aan te nemen. ViaTim gelooft dus dat het verbinden van mensen in de buurt, zorgt voor gemak en efficientie. Naast deze twee punten, zorgt het ook nog eens voor meer contact onderling. Zeker mee eens, want ik maak altijd een klein praatje wanneer ik een pakketje bij de buren afhaal of andersom.

De dienst lijkt zijn vruchten af te werpen, want inmiddels zijn er al meer dan 250 viaTim punten aangemeld is net gestart met het de uitrol van hun eigen bezorgdienst. Webwinkels die viaTim inzetten bieden hun klanten dus de optie om het pakketje bij een ViaTim punt op te halen.

Bittiq – meer dan een huishoudboekje

Bittiq is in 2017 opgericht door Hidde en Federico en vindt zijn oorsprong in Utrecht. De missie van deze start-up.app: inzicht in je uitgaven en meer geld overhouden voor de belangrijke dingen in het leven. Aangezien een flink aantal huishoudens in de geldproblemen is gekomen door een gebrek aan overzicht en het belanden in een web van schulden en leningen, lijkt het me een zeker geen overbodige app.

Ik, als Moneymom zijnde, ben er in ieder geval blij mee. Dankzij Bittiq hebben we in principe geen huishoudboekje meer nodig, aangezien de app je niet alleen duidelijk inzicht geeft in jouw uitgaven, vaste en variabele lasten, maar ook tips geeft op basis van bezuinigingen. Je uitgaven zijn opgedeeld in categorieën, waar vervolgens weer subcategorieën onder hangen. De tijdschaal is naar eigen wens in te delen en je kunt meerdere rekeningen koppelen aan je Bittiq account. Van wat ik nu heb gezien, vind ik de app er duidelijk en handig uit zien. Mede dankzij het kleurgebruik per categorie en de mogelijkheid om je eigen transacties te her-categoriseren zodat dit in de volgende periode ook goed gebeurt.

Ik zeg ‘van wat ik nu heb gezien’, omdat je een Bung account nodig hebt om je rekening met Bittiq te kunnen koppelen. Aangezien Bunq de enige bank is die de API key van jouw rekening openbaar maakt, kun je enkel via deze bank gebruik maken van apps van derden. Denk bijvoorbeeld ook aan Apple pay en Google pay. Ik vermoed dat de rest van de banken binnenkort nog wel overstag zullen gaan, waardoor we allemaal dit soort apps kunnen gebruiken. Ik houd Bittiq dus zeker in de gaten, want ik heb een grote behoefte aan een ‘huishoudboekje op zak’

Pakkie – Dé betaal- en bezorgservice voor tweedehands

Pakkie is in het begin van 2018 gelanceerd door drie jonge Nederlandse ondernemers. De start-up is bedoeld om het particulier handelen op internet transparanter en veiliger te maken. Het werkt zo:

In feite kun je Pakkie zien als een soort tussenpersoon tussen de verkoper en de koper. Nadat beiden tot een koop zijn overeengekomen, stuurt de verkoper de koper een betaalverzoek. Indien de koper dit betaalverzoek accepteert en dus betaalt, blijft het geld op een tussenrekening staan. De verkoper krijgt dan een verzendlabel waarmee de verkochte waar verstuurd kan worden. Zodra het pakketje is afgeleverd bij de koper, wordt het bedrag overgemaakt aan de verkoper.

Onlangs ontstond er nog een kleine fittie tussen Marktplaats en Pakkie omdat Marktplaats gebruikers nu zou tegenhouden om de Pakkie dienst te gebruiken. Pakkie is namelijk in principe een beter alternatief dan de eigen Marktplaats dienst ‘gelijk oversteken’, waar nog steeds mee te saboteren valt.

Ach, we zien wel hoe het uitpakt. In ieder geval vind ik dit een heel goed initiatief om die ruim 100.000 zaken van oplichting eindelijk eens te verminderen.

Polarsteps – je eigen reis tijdlijn

Een collega attendeerde mij onlangs op deze app. Toen ik in 2010 naar Mexico vertrok voor toen nog onbepaalde tijd, heb ik een reisblogs bijgehouden op waarbenjij.nu. Een populaire verzameling reisblogs waardoor je de mensen in Nederland op de hoogte kon houden van je avonturen. Nu is er Polarsteps. Een app die automatisch jouw reis bijhoudt door onder andere GPS tracking te gebruiken, de mogelijkheid om foto’s toe te voegen bij elke locatie die je bezoekt en kleine berichtjes bij elke stop te plaatsen. Het grote voordeel: je hebt er geen internet voor nodig. Zodra deze beschikbaar is, wordt alle door jouw geplaatste content direct geüpload. Via GPS wordt de precieze route die jij hebt afgelegd opgeslagen zodat je die later nog eens op je gemak terug kunt bekijken en vrienden/familie kunt inspireren met de door jouw bezochte plekken.

De oorsprong van deze app ligt in Nederland en is in 2016 opgericht door Niek Bokkers en Koen Droste. Begin 2019 haalde het nog een flinke investering op om de app nog gebruiksvriendelijker te maken en uit te breiden met een nieuwe functionaliteit.

start ups 2019

Soulpicks – krijg tips van bekenden

Het web staat vol met talloze reviews, ervaringen en blogs over restaurants, bezienswaardigheden en andere plekken. Veelal zijn ze geschreven door iemand die je niet kent en waarvan je dus ook niet weet waar diegene normaal van houdt. Het kan soms zelfs ook zo zijn dat de review of aanbeveling gesponsord is waardoor de mate van transparantie enigszins lijkt te ontbreken. Kijk bijvoorbeeld naar websites als Iens of Tripadvisor. De adverteerder staat vaak boven aan, waardoor bezoekers misleid kunnen worden doordat zij dit verwarren met een positieve ervaring.

Met Soulpicks wil de oprichter een app lanceren die jou nieuwe plekken en aanbevelingen laat vinden op basis van de voorkeuren van jouw vrienden, familie of kennissen. Het is te vergelijken met een sociaal medium, waarbij je in het begin enkel vrienden en bekenden gaat volgen maar waar je later ook nog experts aan kunt toevoegen.

Er is verder nog niet veel bekend over de app, maar hij is al wel te downloaden. Onlangs haalde de oprichter een investering op waardoor ik denk dat we nog veel over Soulpicks gaan horen. Leuk feitje: Pascal Ontijd heeft eerder Snappcar opgericht en houdt via Sprout een blog bij over hoe hij zijn nieuwste start-up Soulpicks aan het opbouwen is.

Lees ook: De belangrijkste functies van YouTube Kids

Parkbee – Slimmer parkeren

Jian Jiang en Tom Buchmann richtten ParkBee in 2013 op, nadat ze constateerden dat het parkeerprobleem steeds groter begon te worden. Na het doorvoeren van allerlei slimme technologieën om toegang te krijgen tot parkeerlocaties die zijn afgesloten, zijn ze op zoek gegaan naar een partner die ze al snel vonden in de app ParkMobile.

Parkbee is een app die gebruik maakt van een slimme parkeertechnologie waardoor je gebruik kunt maken van onbenutte parkeerplaatsen. Denk dan aan bijvoorbeeld afgesloten parkeerlocaties van kantoorgebouwen, appartementencomplex of zelfs een deel van een parkeergarage. Om een parkeerplek te reserveren via de ParkBee app, is een account bij ParkLine of ParkMobile nodig. Maar dat is het enige.

Onlangs werd mijn collega uitgenodigd voor een workshop. Deze vond plaats op het industrieterrein in de Bijlmer, waar vrijwel geen enkele parkeerplek beschikbaar was. Omdat alle parkeerlocaties bij bedrijven horen, kon je via de Parkbee app gemakkelijk een plek reserveren. Bij aankomst scan je de streepjescode bij de slagboom en je kunt de gehele dag voordelig parkeren. Wil je in het weekend naar de stad? Vergeet Qpark en kijk eerst eens op de ParkBee app. In het weekend zijn de parkeerplekken bij kantoorgebouwen compleet verlaten, maar bevinden zich wel dichtbij het centrum. Op deze manier benut je de leegstand van parkeerlocaties en ondervindt je er zelf profijt van door op een voordelige manier te kunnen parkeren.

In 2016 is de gebruikers basis vergroot met het netwerk van Park-line. Kort daarop opende ParkBee hun tweede kantoor in Londen en zijn inmiddels erg succesvol gebleken in zowel NL als het VK. Misschien kende je ze al, maar ik twijfel er niet over dat de app dit jaar zal stijgen in zijn populariteit.

TooGoodToGo – de app tegen voedselverspilling

Ik heb hem al een paar maanden op mijn telefoon staan, maar er nog geen gebruik van gemaakt. Een paar vrienden wel. En die zijn er razend enthousiast over. Ik kwam er zelfs achter dat er speciale Facebook groepen zijn opgericht waarbij de TooGoodToGo verovering trots wordt gepresenteerd.

In het kort. Wat houdt de app in? Joost Rietveld, oprichter van de Nederlandse versie van de app, was een paar jaar geleden in Kopenhagen, waar hij voor het eerst kennis maakte met de TooGoodToGo app. Een openbaring voor hem. Joost werkte al jarenlang in de levensmiddelensector en wist als geen ander wat de gevolgen zijn van voedselverspilling en hoeveel er dagelijks wordt weggegooid. Loop maar eens een rondje door de Albert Heijn en kijk naar de producten met een 35% sticker. En het verse brood bij de bakker dat de volgende dag niet meer verkocht kan worden. Het wordt bijna allemaal weggegooid.

toogoodtogo

Samen met de oprichters van de app besloot Joost deze naar Nederland te halen. En met succes inmiddels telt de Nederlandse app meer dan 300.000 gebruikers en is Joost van plan in 2019 1 miljoen maaltijden te sparen.

Hoe het werkt: Winkels kunnen zich aanmelden en stellen – indien mogelijk- een magicbox in de app beschikbaar met producten die ze over hebben. Deze box wordt altijd voor een derde van de originele verkoopprijs verkocht via de app. Diegene die de magicbox als eerste ‘claimt’, mag hem dan op een bepaalde tijd ophalen voor het gereduceerde bedrag. Dag voedselverspilling!

 

 

 

 

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.