hoeveel verdient dierenarts assistente
Het salaris van.. Purse-Oonlijk

Het salaris van.. Jasmijn (dierenartsassistente)

In de rubriek ‘ het salaris van…’ zijn lezers openhartig en eerlijk over hun salaris. In een eerdere blog heb ik het al eens gehad over het praten over je salaris en het taboe rondom dit onderwerp. In dit artikel ga ik wat dieper in op het salaris van de persoon. Is hij/zij er tevreden mee? Staat het salaris in verhouding met diens opleiding en wat zou diegene voor werk doen als geld geen rol speelt? Vandaag geeft Jasmijn een kijkje in haar functie als paraveterinair dierenarts-assistente. Een flinke mond vol en dat maakt mij heel nieuwsgierig. Want wat doet zij voornamelijk op een werkdag? En hoe is haar salaris?


Even voorstellen:

Mijn naam is Jasmijn. Ik ben inmiddels tien jaar samen en in oktober drie jaar getrouwd met mijn man. Samen hebben we een zoontje van 1 jaar oud. Twee jaar geleden ben ik aan de slag gegaan als paraveterinair dierenartsassistente bij de dierenkliniek in Westervoort. Ik werk hier 25 uur in de week.

salaris dierenartsassistente

Wat is jouw salaris?

Mijn ‘kale’ salaris voor 24 uur is ongeveer €1.100,- bruto, maar ik werk standaard 25 uur en met de overuren en diensten erbij kom ik meestal rond tussen de €1.000,- en €1.100,- netto uit.

Is dit je eerste vaste baan?

Ja, dit is mijn eerste, vaste baan. Na mijn studie ben ik direct bij deze kliniek aan de slag gegaan. Ik ben begonnen met een tijdelijk contract van 15 uur en heb inmiddels een vast contract voor minimaal 24 uur.

Ik ben sinds eind februari 2017 werkzaam in deze functie, dus dat is nu iets meer dan twee jaar.

Welke opleiding heb je gedaan?

Ik heb de opleiding ‘paraveterinair dierenartsassistente‘ aan het Groenhorst college (inmiddels Aeres MBO) in Barneveld gevolgd. Normaal gesproken duurt deze opleiding 4 jaar, maar met een havo diploma op zak mocht ik hem versneld afronden in twee jaar. Uiteindelijk heb ik iets vertraging gehad en heb ik na 2,5 jaar mijn diploma in ontvangst mogen nemen.

Sluit deze opleiding aan bij je huidige baan?

Jazeker, deze opleiding is volledig ingericht om als paraveterinair dierenartsassistente aan de slag te gaan.

Staat dit salaris in verhouding met jouw studietijd/ kosten?

Ik denk het wel. Omdat ik mijn studie versneld heb kunnen afronden, heeft mij dit minder collegegeld gekost. Daarnaast hoefde ik niet veel studiemateriaal aan te schaffen. Dit zal voor een universitaire studie veel kostbaarder zijn.

Welke secundaire arbeidsvoorwaarden heb je?

Mijn werkgever heeft mij aangemeld bij het pensioenfonds en ik krijg reiskostenvergoeding. Daarnaast heb ik de mogelijkheid om op kosten van de werkgever nascholing te volgen en krijg ik binnen de kliniek 20% korting op alle producten en behandelingen die mijn dier nodig heeft. Ik ben hier best tevreden mee, er zijn vast klinieken waar dit voor assistentes minder goed geregeld is!

Ben je over het algemeen tevreden met je salaris?

Lastige vraag, mijn takenpakket is namelijk heel divers. De dagelijkse taken van een paraveterinair lopen uiteen van schoonmaak- en baliewerkzaamheden tot het assisteren bij operaties en uitvoeren van medische handelingen. Voor de eerstgenoemde taken zou het salaris in verhouding zijn, maar vooral voor de medische handelingen die wij uitvoeren vind ik dat paraveterinairen in het algemeen wel onderbetaald worden. Ik heb het loon van een receptioniste, terwijl ik ook het werk van een operatie assistente doe. Ik ben dus niet ontevreden over mijn persoonlijke salaris, maar meer over het salaris voor dit beroep in het algemeen.

Hoe ziet een gemiddelde werkdag er voor jou uit?

Mijn werkdagen beginnen altijd met het openen van de kliniek om 08:30. Tussen 08:30 en 09:00 bereiden we de opnames en operatiekamer voor en worden de opname patiënten gebracht.

Vanaf 09:00 tot ongeveer 12:00 zijn we bezig met opereren, afhankelijk van hoe vol het operatieprogramma staat kunnen er ook afspraken gepland worden in de ochtend. Na het opereren maken we de operatiekamer weer helemaal netjes schoon en de operatie setjes weer steriel. Na de middagpauze bestaat de rest van de dag onder andere uit het assisteren tijdens de afspraken, de verzorging van de opname patiënten, het beantwoorden van de telefoon en baliewerkzaamheden.

Aan het einde van de dag maken we de rest van de kliniek weer schoon voor de volgende dag. Dit is een beetje globaal de indeling van mijn dag, hoe de dag er precies uitziet is elke keer weer anders. Deze afwisseling houdt het werk ontzettend leuk en maakt dat elke dag weer een uitdaging is.

hoeveel verdient dierenarts assistente

Zijn er doorgroeimogelijkheden binnen jouw functie en branche?

In dit beroep begin je vaak als paraveterinair A. Je kunt inderdaad doorgroeien naar paraveterinair B of C, dit wordt voornamelijk bepaald door je verantwoordelijkheden en takenpakket. Er zijn een hele hoop nascholingen die je kunt volgen, voornamelijk gericht op het verbreden van je kennis. Maar een extra scholing als bijvoorbeeld preventie assistente of voedingsconsulente is ook mogelijk. Of je kunt de opleiding gaan doen voor veterinair praktijkmanager.

Werkt jouw partner fulltime of parttime?

Mijn man werkt vier dagen in de week, dus niet helemaal fulltime. Er zijn twee dagen waarop wij allebei werken, één daarvan past mijn moeder op en de andere dag gaat ons zoontje naar het kinderdagverblijf. De rest van de dagen is er altijd één van ons thuis.

Op vrijdag werk ik de avond tot 19:00 en om de paar weken heb ik een nachtdienst of een weekenddienst. Mijn man werkt in het onderwijs, wat betekent dat hij eigenlijk altijd de avond, nacht en het weekend thuis is om ons zoontje op te vangen. Soms moet mijn man op zaterdag naar zijn werk om leerlingen te begeleiden, maar dit valt eigenlijk nooit samen met mijn weekenddiensten.

Als salaris geen rol speelde, welke baan zou je dan het allerliefste aannemen? En waarom?

Op de middelbare school wilde ik heel graag fotografie studeren aan de kunstacademie. Uiteindelijk werd ik hier niet voor toegelaten en ben ik aan een andere academie illustratie gaan studeren. Na mijn eerste jaar kwam ik erachter dat de kunstacademie toch niks voor mij was en ben ik gaan doen wat ik nu doe. Als salaris en de druk van presteren geen rol speelde, zou ik denk ik alsnog de fotografie ingaan!


Reactie Anne: Ontzettend leuk om nu eens het salaris van een trouwe volger te lezen met een erg interessant beroep! Eentje die mateloos populair is onder kinderen, want ik kan me herinneren dat het vroeger een droombaan was die in menig vriendenboekje stond. Volgens de beroepengids ligt het salaris van een dierenartsassistente tussen de €1.100 en €2.200 bruto op basis van een 40-urige werkweek en afhankelijk van het aantal jaren ervaring. Aangezien je nog redelijk aan de start van je carrière staat, verwacht ik de komende jaren nog een groei bij jou maar ik denk dat je al aardig marktconform zit 🙂 Zelf ben ik dol op dieren en ik vind het heel erg fijn dat er mensen zijn die zich met kennis en al inzetten voor het welzijn en gezondheid van de dieren. Ik zou het zelf echt niet kunnen want ik vond het vroeger al zielig om een wondje bij onze hond schoon te maken. Het lijkt me een dankbaar beroep – dieren zijn toch een belangrijk middelpunt in iemands leven – en bij vlagen ook zwaar. Ik geloof direct dat je dagelijks veel afwisseling hebt in  je baan, want geen patiënt is hetzelfde 😉 Bedankt voor je antwoorden!

 

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.