MM onderzoekt

Dilemma: Winkans oudejaarsloterijen

Naast de december-drukte in de winkels, barst ook de strijd van de loterijen weer los. Welk immens bedrag is er te winnen bij de Staatsloterij? En welke woonwijk zal 2017 beginnen als nieuwkomende miljonairsenclave? Menig mens moet en zal meedoen aan 1- of het liefst meerdere- oudejaarsloterijen. €30 miljoen klinkt natuurlijk heel aantrekkelijk. Maar.. is het wel zo slim om juist nu mee te spelen? Hoe groot is die winkans bij de oudejaarsloterij nou eigenlijk? 


Vorig jaar werd mijn aandacht getrokken door de kersttrui actie van de Postcode loterij. Slim op de trend ingespeeld dacht ik zo, want foute kersttruien zijn in dit jaar. De kersttruien-actie was er alleen voor nieuwe abonnees, bestaande abonnees hebben volgens de loterij hun eigen voordeel. En daar was het gros van de trouwe abonnees het niet mee eens. Zo vertelde ene Cor op Facebook dat hij al 12 jaar meedeed aan de loterij, maar nog nooit iets had gewonnen. Omdat hij een uitkering heeft, verdient hij ook wel een keer een extraatje. Natuurlijk Cor, dat verdien je ook. Maar denk je niet dat je die maandelijkse €12,75 ergens anders voor had kunnen gebruiken? Inmiddels had je al €1.836 bij elkaar kunnen sparen. Voor dit bedrag koop je een prima 2dehands Fiat Panda, ga je op All Inclusive vakantie naar Turkije of Spanje, schilder je alle kozijnen opnieuw of koopt 263 appeltaarten bij de HEMA.

 

Eerder geconstateerde psychische problemen en zelfs rechtszaken hebben aangetoond dat men dit soort pech dus niet trekt.

 

Naast kleding, -parfum en media winkels, ruiken ook de loterijen een boel geld wanneer zowel de kerstdagen als het nieuwe jaar naderen. Koop je ieder jaar een lot van de oudejaarsloterij? En meldt je je nog net op tijd aan voor die postcode kanjer? Want de kanjer zal maar in je straat vallen wanneer jij toevallig hebt besloten om geen loten te kopen. Of dat staatslot eindigt op je normaal standaard gekozen gelukscijfer. Eerder geconstateerde psychische problemen en zelfs rechtszaken hebben aangetoond dat men dit soort pech dus niet trekt. En dan nog iets; je zal maar geen geld op je rekening hebben staan. Deze jongeman is het levende bewijs van dit soort gebeurtenissen wat onlangs plaats heeft gevonden.

Winkansen bij de oudejaarsloterij

Toch ben ik ook schuldig aan deze psychologische loterij trend en schaf ik iedere december een postcode lot aan. Ook de Staatsloterij wordt vaak niet overgeslagen. Ik was wel erg benieuwd naar de win-kansen tijdens de grote oudejaarstrekking. Oké, er worden 250 mini’s uitgedeeld en als klap op de vuurpijl bedraagt de jackpot een knaller van maar liefst 30 miljoen Euro, maar het aantal prijzen staat in principe gelijk aan die van de maandelijkse trekkingen (excl de Mini’s). Ik besloot navraag te doen naar de Staatsloterij, waarna zij me doorverwezen naar hun jaarresultaten over 2015.

 

oudejaarsloterij winkans

 

Een simpele berekening vertelde me dat de opbrengst over voorgaand jaar als volgt is:

 • Per maandelijkse trekking bedraagt de omzet ongeveer € 37 miljoen.
 • Tijdens de oudejaarstrekking is de omzet maar liefst  137 miljoen .

Dat betekent dat er 3,7 keer meer loten worden verkocht tijdens deze speciale oudejaarsloterij, waardoor je kans uiteraard ook 3,7 keer kleiner wordt om in de prijzen te vallen. Echter, de oudejaarsloten zijn wel dubbel zo duur tijdens een oudejaarstrekking. Als je er dan vanuit gaat dat het gros van de mensen een lot van €30,- aanschaft, dan wordt de winkans bijna 2 keer kleiner.

Kies je er toch voor om mee te spelen tijdens de oudejaarstrekking? Dan zou ik willen adviseren om je kansen te spreiden en 2 halve loten te kopen met dus 2 verschillende eindcijfers. Mocht die jackpot vallen dan is €15,- miljoen toch ook best lekker.

Pure psychologie en een tikkeltje traditie om een oudejaarslot te kopen. Wat mij betreft is het kleine sprankeltje hoop en een scheutje fantasie genoeg om deze jaarlijkse traditie voort te zetten .;-)

Wat is jouw idee hierover? Doe jij ook jaarlijks mee aan de loterijen? Let me know!

 

budgetmeisje

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

6 Reacties

 1. Super leuk stuk om te lezen 🙂

  1. Thanks! 🙂

 2. Karina zegt:

  Leuk stukje weer om te lezen! Ook ik doe ieder jaar mee met de eindejaarsloterij van de staatsloterij. Ik koop wel altijd twee halve loten ipv 1 hele.
  Overigens speel ik het hele jaar mee met de staatsloterij maar koop altijd een 1/5e lot. De pret is net zo leuk en de bedragen met 1/5e loten zijn meestal ook al dikke prima!

  Tot slot, alvast een fijne jaarwisseling!
  Liefs Karina

  1. Heel slim om halve loten te kopen inderdaad! Hebben wij ook voor gekozen dit jaar 🙂 Jullie ook een heel fijn uiteinde gewenst! xx

 3. Leuk stukje. Ik trap er ook ieder jaar in…onder het mom van traditie! En ook ik heb mijn kansen verdubbeld door 2 halve loten te kopen. Las alleen net dat ik dan geen kans maak op 1 van de 250 mini’s…

  1. Haha slim Juul! Nu hopen dat je een groot geldbedrag wint, dan kan je zelf die mini kopen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.