fietsen met baby
MM onderzoekt MM test

Veilig fietsen met je baby. Vanaf wanneer en met welke fietsstoel?

Bij een tweede gaat alles sneller. Heb je de ene fase net achter de rug, dient de volgende mijlpaal zich alweer aan. Zo ook met het zitten. Op een regenachtige dinsdagmorgen tijgerde Jent door de kamer en besloot in een oogwenk vanaf zijn buikligging naar een zithouding te gaan. Natuurlijk kon hij al een tijdje (vanaf 6 maanden ongeveer) in zijn kinderstoel zitten tijdens het eten, maar deze mijlpaal betekende dat hij dan echt klaar was om mee te gaan op de fiets. Gemiddeld ligt deze mijlpaal rond de negen maanden. Bij de ene baby wat eerder dan bij de andere, maar het zelfstandig kunnen zitten is een goede leidraad om voor jezelf te bepalen of de baby jou mag vergezellen in een fietstocht. Wat is belangrijk in de zoektocht naar een goed fietsstoeltje?


Ik had het er onlangs nog met een vriendin over, die haar 8-maanden oude dochter mee had genomen voor een kort ritje op de fiets. “ik heb een heel klein rondje gemaakt, maar was al gelijk bang voor de afkeurende blikken”. Of je nu met draagzak op de fiets stapt of met een – in de ogen van anderen – te jonge baby: het is voer voor discussies en goed- of slechtbedoelde adviezen.

fietsen met baby

Nu moet je zeker niet te vroeg met je baby gaan fietsen en pas enkel als hij/zij er lichamelijk aan toe is. Deze regel is vooral in het leven geroepen om te voorkomen dat ouders lange fietstochten met hun jonge kroost gaan maken en daarmee het kleine nekje flink belasten. Een fiets biedt namelijk weinig demping en wanneer je een hobbelig fietspad berijdt, is de nek van de baby nog te gevoelig voor de trillingen die dit met zich meebrengt.

Er gaan verhalen rond over een baby die zijn nekje heeft gebroken in het fietszitje omdat dit nog te vroeg was, maar dit is een jaren oud broodje-aap verhaal. De meeste moeders voelen goed aan wanneer haar kind aan het fietsen toe is, maar het is altijd fijn om een veilige richtlijn voorhanden te hebben.

Welk fietszitje kies ik voor mijn baby?

Over het vorige fietszitje van Mats was ik niet heel tevreden. De schouderbandjes schoven constant af en het zitje zat heel erg naar achteren waardoor er bijna geen plek meer voor mij was. Ook had ik hier geen windscherm bij gekocht in eerste instantie en daar heb ik me toch een spijt van gehad.. Aan vliegjes, wind en allerlei andere rondvliegende dingen heb ik zelf al een hekel, laat staan mijn 1-jarige dreumes. Voor Jent moest het dus een ander zitje worden als het even kon, met de volgende kenmerken:

Eisen fietszitje

  • Goed verstelbare en stevige schouderbandjes die niet afglijden.
  • Inclusief (niet al te groot) windscherm
  • Met voetsteuntjes
  • Licht in gewicht

Uiteindelijk kwam ik bij het zitje van Qibbel uit, nadat zij me op de lancering van hun vernieuwde zitje hadden geattendeerd. Dit lichtgewicht zitje is in navolging van het achterzitje uitgebracht, nadat deze in 2019 een ‘baby innovation award’ won.

Wat maakt deze zitjes zo bijzonder?

Naast het feit dat Qibbel van Hollandse bodem is, speelt het merk goed in op de laatste ontwikkelingen. De zomers worden steeds warmer en een harde plastic rugleuning is niet heel comfortabel op een warme zomerdag. De Qibbel Air stoeltjes hebben een rugleuning van mesh, een zacht en lichtgewicht materiaal. Dit voorkomt dat je kindje gaat zweten verleent optimale ondersteuning in de rug én maakt het stoeltje erg licht in gebruik. Daarnaast wordt het stoeltje compleet in de doos geleverd, waardoor je hem enkel nog met de stuurpen aan je fiets hoeft te bevestigen.

ervaring qibbel fietszitje

Het voorzitje kun je opleuken met een grappige ‘toybar’ (€11,90). Een mini stuur met speeltjes, waardoor jouw baby/dreumes gezellig mee kan sturen tijdens de rit. De adviesprijs van het Qibbel voorzitje is €69,95.

Vanaf wanneer gaat je kind in een achterzitje?

Het uitgangspunt bij het aanschaffen van een fietszitje is voornamelijk het gewicht. Bij een voorzitje geldt een maximum gewicht van ongeveer 15 kilo. Dat staat in de meeste gevallen gelijk aan ongeveer drie jaar. Vanaf die leeftijd wordt het ook vrij lastig om een kind in het voorzitje te wurmen en zul je merken dat hij er echt uit is gegroeid. Mats hebben we echter al bij twee jaar in het achterzitje geplaatst. Zelf ben ik namelijk 1.67 meter en het is nogal wat om een peuter tot aan de stuurhoogte te tillen en in het zitje te plaatsen. Aangezien Mats ook al-tijd in slaap viel op de fiets, vond ik een achterzitje daar ook wat prettiger voor.

Achterzitjes heb je in alle soorten en maten. De goedkoopste en meest simpele variant is een metalen/plastic rugsteuntje (á €7,- en toegestaan vanaf 6 jaar)en het duurste dat ik kon vinden is een speciaal zadelbuis achterzitje (á €100,-) voor fietsen zonder een bagagedrager. Maar de meest verkocht zitjes bevinden zich in de prijsklasse van €40,- tot €90,-. Dat zijn vaak de veiligste fietsstoeltjes, inclusief voetensteuntjes waarmee je de voeten kunt vastzetten, een comfortabele en stevige rugleuning en schouderbanden met een veilige sluiting. In ieder geval eentje die je kind niet makkelijk open krijgt.

Het Qibbel achterzitje heeft vorig jaar dus de Baby Innovation award gewonnen dankzij zijn lichtgewicht en comfortabele design. Inmiddels hebben wij ook dit achterzitje voor Mats en hij is inderdaad erg licht en handig in gebruik. Sowieso vind ik de voetsteunen en de zachte rugleuning een pré. De voetsteunen zijn ideaal voor de spaakbescherming en de zachte rugleuning maakt het allemaal net wat fijner zitten. Het achterzitje is te koop voor €89,95.

qibbel fietszitje

Helm dragen in het voor- of achterzitje?

Het dragen van een helm voor kinderen op de fiets is (nog) niet verplicht. Ook niet als ze zelf fietsen. Maar het zou zo maar eens verplicht kunnen worden in de aankomende jaren. Het is namelijk bewezen effectief gebleken als een kind een helm draagt tijdens een flinke valpartij. De ergste hersenletsels kunnen op die manier voorkomen worden dus het is zeker geen overbodige luxe om er één aan te schaffen.

Tips voor je eerste fietstochtje met baby

  • Kies een ritje zonder al teveel hobbels en kuilen. Het liefste de hele tijd over een glad wegdek dus.
  • Schijnt het zonnetje? Zet dan een zonnehoedje op het hoofdje van je baby, diegene die je vast kunt maken met twee koordjes onder zijn hoofdje vind ik het fijnst. Dat zachte babyhuidje moet goed wennen aan de sterke zonnestralen.
  • Houd het humeur van je baby goed in de gaten. Vindt hij/zij het niet meer leuk? Ga dan naar huis. Het is ook voor hem of haar erg vermoeiend.
  • Check goed of de gordels strak zitten zodat hij/zij er geen armpje onderdoor kan steken.

 

Dit artikel is in samenwerking met Qibbel tot stand gekomen.

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.