belastingtips ouders
Beleggen MM onderzoekt

Zelf beleggen. Hoe werkt dat?

In mijn vorige artikel over beleggen schreef ik over beleggings-apps. Zeer populair geworden in de laatste jaren en een laagdrempelige manier om je spaargeld te laten groeien. De meeste apps zijn gericht op beheerd beleggen. Op die manier wordt er voor jou belegd in bepaalde ETF’s en hoef je zelf nog enkel te bepalen met welk budget je gaat beleggen en welk risicoprofiel bij jou past. Als je je niet bezig wilt houden met beleggen en toch een paar procent rendement wilt pakken is dit helemaal prima. Maar wat als je nu zelf aandelen wilt kopen? Of zelf willen bepalen in welke ETF je je geld steekt? Dan is er werk aan de winkel. Je verdiepen in de verschillende mogelijkheden, platformen en vooral welk risico hier bij hoort. Vandaag vertel ik welk platform ik gebruik om zelf te beleggen, hoe ik ben begonnen en hoe ik mijn aandelen heb gekozen.


Verdiepen in het ‘doe het zelf beleggen’

Ik krijg tegenwoordig vaak de vraag hoe ik in hemelsnaam ben begonnen met het ‘zelf beleggen’. Want hoe doe je dat dan? Welke aandelen of ETF’s moet je kiezen, hoe groot is het risico dat je loopt en met welk bedrag is het handig om te starten? Ik zal meteen met de deur in huis vallen met een enigszins niet bevredigend antwoord. Dat bepaal je helemaal zelf. Maar dat is juist het allerleukste aan beleggen. Er is geen standaard bedrag wat je moet inleggen, al stort je maandelijks een paar tientjes. En door zelf te bepalen in welke bedrijven jij je geld steekt, voelt het extra fijn als je na een aantal maanden al een mooi rendement hebt opgebouwd.

Maar wat je altijd in gedachten moet houden: raak niet in paniek als jouw aandelen in waarde dalen. Het is verstandig om voor de langere termijn te beleggen, omdat je dan profiteert van het ‘rente op rente’ effect. Jouw verlies is pas realiteit als je je aandeel verkoopt op een prijs die lager staat dan jouw aankoopwaarde.

belastingtips ouders

Oké. Voordat je begint met beleggen is het slim om je in het proces ervan te verdiepen. Het lezen van deze blog en mijn eerder geschreven artikel over hoe ik ben begonnen met beleggen is een goede eerste stap. Daarnaast vond ik de volgende bronnen ook heel leerzaam om meer te leren over het hele proces van beleggen:

 • Het boek ‘Blondjes Beleggen Beter’ voor een duidelijk en simpele uitleg hoe je zelf kunt beginnen met beleggen.
 • Het RTLZ Beursspel is een leuke manier om te leren beleggen. Je belegt met fictief geld en kunt dus veel meer risico nemen om te zien of jouw keuze goed of slecht uitpakt.
 • Accounts over beleggen volgen op Instagram:
 • Blogs over beleggen lezen. De Belegger heeft goede artikelen geschreven over ‘starten met beleggen’ en er zijn ook regelmatig gastblogs met tips te lezen van ervaren beleggers. Ook de rest van hierboven genoemde Instagrammers schrijven diverse artikelen met tips over beleggen.
 • En als laatste zijn er natuurlijk de websites als FD.nl, Analist.nl, IEX
 • En als laatste: kijk YouTube video’s over het beleggen voor beginners!

Hoe ben ik begonnen met beleggen?

Zoals jullie in een ander artikel konden lezen, maakten wij eerst gebruik van ‘beheerd beleggen’. Je hebt er geen omkijken naar en het waarschijnlijke rendement ziet er goed uit. Toch zijn hier best hoge kosten aan verbonden en als je minder dan €20.000 in dit fonds hebt gestoken levert het je vrij weinig op. Daarnaast moet je minstens €25,- betalen om geld op te nemen. Bekijk het maar. ‘Ik ga zelf wel beleggen’ bedacht ik me toen. Mijn broertjes waren er al enige tijd mee bezig en met hun hulp heb ik een broker (online platform om in aandelen te handelen) uitgekozen en mijn eerste aandeel gekocht.

Ik hoorde veel goede verhalen over online broker DEGIRO. Het hoofdkantoor van deze broker is gevestigd in Amsterdam en in 2008 gestart door een aantal voormalige werknemers van Binckbank. Inmiddels opereren ze in meer dan tien landen en in 2019 is DEGIRO overgenomen door het Duitse beleggingsplatform Flatex. In 2015 won het platform van het FD nog een award voor ‘cheapest online broker’. Ook vanuit de Consumentenbond is DEGIRO aangewezen als goedkoopste Nederlandse online broker.

Dat, en het overzichtelijke dashboard, hebben mij doen beslissen om mijn eerste aandelen bij DEGIRO te kopen. Ik had het geluk om nog voor de Coronacrisis een account te hebben aangemaakt. Toen de intelligente lockdown van start ging en de koersen naar beneden stortten, werd de algemene interesse in het beleggen bij heel veel mensen aangewakkerd. Zo ook bij mij eerlijk gezegd want die lage koersen triggerden mij enorm om te kopen. Ach ja, hoelang zou die Coronacrisis nou duren? In de zomer schieten de luchtvaart aandelen vast weer omhoog 😉

Spoiler: ik heb geen luchtvaartaandelen gekocht. Ik ben begonnen met Shell. Een traditioneel aandeel dat ook hard getroffen was door de Coronacrisis. Met de hoop op innovatieve en duurzame aanpassingen op hun huidige beleid in de toekomst.  Het tweede aandeel wat ik heb gekocht was Unibail (Unbibail-Rodamco-Westfield). Een Europees vastgoedimperium met voornamelijk winkelcentra en kantoren (rond Parijs) in hun portefeuille. En natuurlijk ook keihard getroffen door Corona.

Je eerste aandelen kopen

Goed. Ik kocht mijn eerste twee aandelen voor een paar honderd Euro. Dat gaat vrij makkelijk door eerst geld op je DEGIRO account te storten. Je kunt je eigen bankrekening koppelen aan je account, waarna je vervolgens via online bankieren telkens geld kunt storten of je maakt een maandelijkse incasso aan. Het is niet toegestaan om meerdere rekeningen aan je account te koppelen.

DEGIRO is enkele maanden geleden negatief in het nieuws gekomen na een onderzoek van de AFM. Onderdeel hiervan was het feit dat zij het geld wat jij op je account stort en niet in beleggingen stopt (de zogenaamde ‘vrije ruimte’) in een ‘geldmarktfonds’ bewaarden. Omdat DEGIRO geen bankvergunning heeft, mogen zij jouw geld niet bewaren. Dit is nu opgelost vanwege de overname door Flatex, die wel een bankvergunning heeft. Als je nu een account op DEGIRO opent, dan krijg je ook een IBAN nummer voor je Flatex bankrekening. Jouw voordeel? Deze bankrekening valt onder het depositogarantiestelsel, waardoor jouw vrije ruimte beschermd is tot €100.000,-

Hoe kies je je aandelen uit?

Ik ben dus begonnen met Shell en Unibail. Twee bedrijven die op de Amsterdamse beurs (Euronext) genoteerd zijn. Shell heb ik altijd al in mijn hoofd gehad en Unibail heb ik gekocht op advies van mijn broertje. Omdat ik in het boek ‘blondjes beleggen beter’ heb gelezen dat je je aandelen moet spreiden over diverse branches ben ik vervolgens op zoek gegaan naar andere aandelen. En met ‘op zoek’ bedoel ik bovenstaande blogs, Instagram accounts en websites gaan lezen. Dan kom je vanzelf interessante aandelen tegen die anderen al voor jou hebben geanalyseerd (zit er groeipotentie in? is het een betrouwbaar bedrijf?) waardoor je op basis daarvan makkelijk kunt filteren. Vervolgens heb ik een keuze gemaakt en kwam ik bij onderstaande aandelen uit:

 • Galapagos  – Gekocht op €120,- (waarde 18-11: €105,-)
 • Beyond Meat – Gekocht op $128,- (waarde 18-11: $134,-)
 • Tattooed Chef – Gekocht op $21,- (waarde 18-11: $17,-)
 • Plug Power – Gekocht op $13,- (waarde 18-11: $23,-)
 • Nio – Gekocht op $17,- (waarde 18-11: $45,-)
 • Alfen – Gekocht op €57,- (waarde 18-11 €61,-)
 • Fastned – Gekocht op €10,- (waarde 18-11 €14,-)
 • Ventas Inc. – Gekocht op $38,- (waarde 18-11 $51,-)

In een vlaag van FOMO (fear of missing out) heb ik Tesla en Nikola gekocht. Twee overgewaardeerde bedrijven waarvan de bubbel de komende jaren misschien wel gaat klappen. Tesla kocht ik op een punt waarbij het aandeel maar liefst $485,- waard was. Vervolgens kelderden de koersen in de weken daaropvolgend naar het dieptepunt van $330,-. Yep, een flink verlies in 2 weken tijd. En allemaal omdat ik de boot niet wilde missen.

Hetzelfde geldt voor Nikola. Een bedrijf dat nog geen dollar had omgezet, maar waarbij de koers flink omhoog schoot nadat het de aandacht van beleggers had gegrepen. Ik besloot ook in te stappen toen de koers op $32,- stond. Vervolgens schoot de koers weer omhoog naar $50,- toen bekend werd dat het bedrijf ging samenwerken met General Motors. Maar de bubbel barstte toen het bedrijf werd beschuldigd van oplichting, de CEO opstapte en nu wordt aangeklaagd. Omdat je verlies pas echt is als je het aandeel verkoopt houd ik mijn Tesla en Nikola aandelen in spanning vast. Ze zijn inmiddels weer flink gestegen dus ik ben nog even veilig. Mocht ik het overdoen met de kennis van nu? Dan had ik deze overgewaardeerde aandelen niet gekocht.

Wat is een overgewaardeerd aandeel?

Aandelen van overgewaardeerde bedrijven worden ook wel ‘een bubbel’ genoemd. Een bubbel die op ieder moment kan knappen. De beurskoers van deze aandelen ligt namelijk hoger dan de werkelijke waarde. Dit kan komen door een hype rondom het aandeel. Kijk maar naar Tesla, een typisch voorbeeld van een overgewaardeerd aandeel. Daarom wil ik er ook eigenlijk vanaf zodra ik er wat winst mee heb gemaakt. Ik ben namelijk bang dat de bubbel rondom ‘EV’ aandelen (electric vehicles) de komende jaren gaat knappen. Dit is al eerder gebeurd, in 2001. Beleggers hadden hun geld massaal op IT bedrijven gezet, waarvan enkele jaren later bleek dat ze hun rooskleurige prognoses niet waar konden maken. De koersen daalden enorm en veel beleggers raakten 50% van hun inleg kwijt. Ondergewaardeerde aandelen zijn goede kanshebbers. Hoe je dat soort aandelen kunt vinden, wordt in dit artikel goed uitgelegd.

Spreid je risico door ETF’s te kopen

In mijn vorige artikel heb ik het al over ETF’s gehad, wat zo’n ETF precies inhoudt en waarom het – als lange termijn belegger – interessant is om ETF’s in je portefeuille op te nemen.

Een ETF, ook wel tracker genoemd, volgt de waarde van een index bedrijven (zoals de AEX, S&P 500 of Dow Jones), obligaties of grondstoffen (zoals goud).  Met een aandeel wordt je als het ware een beetje eigenaar van het betreffende bedrijf,  maar een ETF volgt alleen de waarde van de onderliggende producten. Op die manier is het mogelijk om je portefeuille te diversificeren en het risico te spreiden tegen een toegankelijk tarief.

Een ETF lijkt in die zin heel erg op een beleggingsfonds. Het belangrijkste verschil tussen die twee is voornamelijk het beheer. Een beleggingsfonds wordt beheerd door een fondsmanager die de onderliggende producten continu analyseert en koopt/verkoopt, waardoor hij een zo hoog mogelijk resultaat probeert te behalen. Een ETF kun je op elk moment van de dag kopen en verkopen, een beleggingsfonds koop je vaak maar 1 keer aan. De kosten liggen bij een beleggingsfonds overigens ook hoger vanwege het beheer. Bij een ETF betaal je doorgaans 0,2%-0,6% beheerskosten en bij een beleggingsfonds betaal je gemiddeld 0,8%-1% beheerkosten en 0,1%-0,3% transactiekosten.

Als je een account hebt aangemaakt bij DEGIRO kun je kosteloos ETF’s aankopen uit hun kernselectie. Op die manier betaal je helemaal geen* transactiekosten om de ETF aan te kopen. (*Lees de voorwaarden in dit document)

Andere bijkomende kosten

Bij DEGIRO is het aanmaken van een account en het opnemen en inleggen van een bedrag kosteloos. Over het bedrag wat je op je DEGIRO/Flatex bankrekening hebt staan, ofwel in je ‘vrije ruimte’ wordt echter wel een negatieve rente van -0,5% berekend. Hoe dat bij andere brokers zit weet ik niet precies omdat ik me tot nu toe enkel heb aangemeld bij DEGIRO als broker. Voordat ik mij aanmeldde heb ik overigens wel wat onderzoek gedaan en bij alle Nederlandse brokers die ik heb bekeken worden er meer kosten in rekening gebracht waardoor beleggen met kleine bedragen uiteindelijk niet rendabel kan zijn.

Transactiekosten bij het kopen van aandelen en ETF’s

DEGIRO brengt enkel kosten in rekening als je een aandeel besluit te kopen. Het tarief verschilt per aandeel en beurs. Neem bijvoorbeeld het aandeel Shell dat genoteerd is op de EAM beurs (Euronext). Het tarief om dit aandeel te kopen is €2,30 waarbij het niet uitmaakt hoeveel aandelen je koopt. Een aandeel Shell is op dit moment €13,- waard, wat betekent dat je al start met een flink negatief rendement als je maar 1 aandeel koopt. Van andere beleggers hoor ik dat zij altijd de regel hanteren om transactiekosten onder de 1% te houden van het aankoopbedrag. Dat zou in dit geval dus betekenen dat je minstens 18 aandelen moet kopen (€234) om onder die 1% te blijven.

Daarnaast betaal je ook nog een fee voor het gebruik van bepaalde beurzen met uitzondering van Euronext Amsterdam en Euronext Brussel. Dit is €2,50 per beurs per jaar.

Zo. een hele rits aan informatie over het zelf beleggen. Ik ben nog lang niet klaar, maar hopelijk kan dit je helpen om zelf te stap zetten om te gaan beleggen.

Wil je ook bij DEGIRO beleggen? Meld je dan hier aan door middel van deze link en steun daarmee indirect mijn werkzaamheden 🙂

Disclaimer: Dit artikel is geschreven vanuit mijn persoonlijke opinie en daarmee geen professioneel advies om te gaan beleggen in de door mij genoemde aandelen. Als je besluit te gaan beginnen met beleggen, ben je zelf verantwoordelijk voor eventueel opgelopen verlies. Beleggen gaat gepaard met risico’s, je kunt je inleg (deels) verliezen. Ik maak gebruik van een affiliate link en banner zodat ik een kleine vergoeding ontvang als jij besluit een account aan te maken. Dit kost jou niets.

 

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

3 Reacties

 1. Wat mij vervelend lijkt aan die flatex bankrekening, is dat je het geld daar naartoe over moet maken, en het dus minstens 1 werkdag duurt voordat het in je account terecht komt/ op je flatex rekening staat. Terwijl het nu (met het geldmarktfonds, want ik heb het nog niet omgezet) er direct op staat, omdat je het via iDeal doet. Of kan het dan als nog via iDeal? Ik zou het namelijk super irritant vinden als ik een werkdag moet gaan wachten. Zo ouderwets om erop te moeten wachten.

  1. Ik heb al een Flatex bankrekening, maar het geld daarop zetten gebeurt nog op dezelfde manier: via Ideal. En staat vrijwel direct op je rekening gelukkig! Zou idd wat zijn als je een aandeel wilt kopen, maar er een dag mee moet wachten omdat je nog geen geld hebt 😉

   1. Ah ok thanks! Goed om te weten, dan kan ik hem gaan omzetten! Haha ja daarom had ik het dus idd nog niet omgezet, ik dacht ja doei, dan moet ik gaan wachten. Maar dat hoeft gelukkig dus niet, top!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.