Geen categorie

Op deze producten of diensten bezuinig ik niet.

Het is één van de vragen die ik vaak heb gesteld aan deelnemers van de rubriek ’10 geldvragen aan’ : Waar kan er in jouw huishouden nog wel op bezuinigd worden en waar zul je nooit op bezuinigen? Er kwamen interessante antwoorden uit voort. Soms wist men niet waar er nog op bezuinigd kon worden omdat ze al zo goed bezig waren, maar vaak waren het dan toch maar de boodschappen. Want uiteindelijk gaven de meeste deelnemers zo’n €100,- tot €150,- uit aan boodschappen en “dat was toch best wel veel”. Er werd voornamelijk niet bezuinigd op vakanties en goed eten. En dat snap ik. Als je hier al geld aan uitgeeft, dan wil je ook echt genieten volgens jouw wensen. In dit artikel deel ik nog meer producten of diensten waar ik (maar vooral ook jullie) niet op ga bezuinigen. Let wel, omdat het KAN. Als er geldzorgen of schulden zijn, dan is het noodzakelijk om op vrijwel alles te bezuinigen. Maar laten we daar bij dit artikel maar niet vanuit gaan.


Bezuinigen op boodschappen

Die strijd ga ik niet meer aan. Ik koop vaak huismerken , maar houd voor sommige producten toch echt wel vast aan het A-merk. Bulk aankopen doe ik in de aanbieding (voornamelijk lang houdbare producten) en ons weekmenu maak ik altijd in het weekend. Op die manier blijven we altijd netjes onder de €100,- wat betreft boodschappen.  Ik heb eerder al een paar voorbeelden van weekmenu’s gedeeld en ook beschreven hoe je nu het beste op boodschappen kunt besparen door gewoon slim in te kopen. Dat betekent niet dat je naar de goedkoopste merken hoeft te grijpen of alles in bulk moet kopen. Besparen op je boodschappen begint al bij de voorbereiding en niet per se bij de producten zelf.

Vlees

Gek om te horen van een vegetariër. Maar met een man in huis die erg graag zijn barbecue hobby uitoefent en regelmatig diverse vleesgerechten wilt proberen, moeten we een compromis sluiten. Zo eet hij graag gerechten met vegagehakt (had hij nooit verwacht) en koop/snijd/bereid ik het vlees voor de vleeseters hier in huis. Maar wel op 1 voorwaarde: dat het biologisch is. En nee, dat is niet goedkoop. Maar alleen zo kan ik vlees met minder schuldgevoel kopen. Eieren kopen we zoveel mogelijk bij de boer (diervriendelijk én goedkoper!) en de zuivelproducten, waaronder Jent zijn opvolgmelk, zijn ook biologisch. Ik hoop dat we op den duur naar een toekomst gaan waarin de bio-industrie niet meer voorkomt. Maar om mijn vegetarische overtuiging nu gedwongen over te brengen naar andere mensen maakt het er op dit moment niet gezelliger op. Mensen moeten dat zelf inzien, daar ben ik niet voor.

Sociale gelegenheden

Misschien staat deze bij mij wel met stip op 1. Ik zou op alle hier genoemde onderwerpen bezuinigen, waarna de uitjes als laatste komen. Ook wat betreft de kinderen. Herinneringen maken is zoveel belangrijker dan leuke en dure spullen hebben of lekker eten in huis. De herinneringen die ik heb aan mijn jeugd bestaan ook grotendeels uit de fijne vakanties, gezellige dingen doen met vriendinnen en de uitjes die we hadden als gezin. Een dagje naar de Efteling of een dierentuin is duur, maar het plezier op de gezichten van je kinderen is onbetaalbaar.

Kinderschoenen

Aan schoenen voor mijzelf stel ik niet al te veel eisen, ze moeten alleen leuk zijn. Wat het materiaal is maakt me eigenlijk vrij weinig uit 😉 Maar dat is voor kinderschoenen wel anders.  Kindervoetjes veranderen in de loop der jaren enorm en daarom is het erg belangrijk dat de schoenen vooral goed passen. De zool moet flexibel zijn en je kind moet zijn voet goed kunnen afwikkelen. Als die drie punten goed zijn, dan kun je in principe elke schoen kopen. Leren schoenen zijn wellicht wat steviger, beschermen meer en gaan wat langer mee. Met dat laatste hoef je geen rekening te houden wat mij betreft, aangezien je kind er al uit is gegroeid voordat de schoen überhaupt versleten kan zijn. Op mijn vraag ‘waar bezuinig je niet op’ die ik aan mijn Instagram volgers stelde: antwoordde het gros van de mensen met ‘kinderschoenen’. Begrijpelijk, want goede en flexibele kinderschoenen bieden de basis voor een goede loopstijl. En uit eigen onderzoek blijkt toch wel dat de duurste schoenen ook direct het beste zitten. Volgens professionals kunnen goedkopere kinderschoenen overigens net zo goed zijn, mits ze voldoen aan de drie belangrijke punten.

Sporten

De mensen die mij al een tijdje volgen weten dat ik best wel dol ben op sporten. Hardlopen deed en doe ik erg graag, maar dat hoeft niet duur te zijn. Afgezien van de schoenen natuurlijk, want die moeten goed bij je voet en loopstijl passen. Toen ik zwanger was van Jent besloot ik me in te schrijven bij Mom in Balance. Toevallig startte er net een groep met andere zwangere vrouwen in mijn buurt, die allemaal even lang zwanger waren. Ik betaalde er €48,50 per maand voor, gedurende 5 maanden. Ja, best wel prijzig inderdaad. De eerste €50,- werden vergoed door mijn zorgverzekering en de rest heb ik zelf betaald. Maar ik genoot enorm van dat wekelijkse uurtje sporten en kletsen met die meiden in de buitenlucht. We besloten contact te houden en spreken nu nog regelmatig af met zijn allen en onze (inmiddels niet meer) baby’s. Wat dat betreft is deze investering het helemaal waard. Na mijn bevalling heb ik het hardlopen langzaam weer opgebouwd. Maar ik merkte dat mijn lichaam niet meer zo sterk was als voorheen. Ik heb toen een paar lessen yoga gevolgd bij een nieuwe yogastudio in Ede. Heel fijn en rustgevend. En.. yoga op regelmatige basis zorgt ervoor dat je lichaam sterker wordt. Toch is het niet heel goedkoop. Een enkele les kost €12,50 en een 5-rittenkaart €55,-. Bezuinigen doe ik hier dus ook niet op. Alternatieven zijn er vrijwel niet en yoga is goed voor zowel lichaam als geest. Goede investering 😉

Cosmetica en uiterlijke verzorging

Eerder schreef ik al eens over de beste en tevens goedkoopste dagcrème van NL. Ik was fan van de crème op het moment van schrijven en ben uiteindelijk drie jaar trouw gebleven aan dit fijne en goedkope spul. Voor mij deed hij genoeg. Na mijn bevalling van Mats begon mijn huid er wat slechter uit te zien. Vooral toen bleek dat mijn Vitiligo zich uitbreidde naar gezicht en hals. Vreselijk vond ik het en ik kon en kan het maar moeilijk accepteren. Ik besloot direct nog meer aandacht te besteden aan het onderhouden van mijn huid. Ik kocht een dagcrème met een hoge spf, anti aging en deze keer in pompje in plaats van pot (best wel onhygiënisch). Investering: €22,-. Dat is prima toch?

Maar de veroudering, vermoeidheid en jarenlange UV-stralen (vooral toen ik in Mexico woonde) werden steeds beter zichtbaar. Begin dit jaar besloot ik meer actie te ondernemen en een consult te boeken bij een huidsalon om erachter te komen welke behandeling het beste bij mijn huidtype en wensen past. Ik kwam terecht bij een aardige man die al mijn wensen voorop stelde en mij een fruitzuur peeling aanraadde. Prijzig, dat zeker. Ik moest twee producten aanschaffen om mijn huid voor te bereiden op de peeling en nog een speciale crème om mijn huid achteraf te voeden. De peeling bestond uit twee behandelingen en heeft inclusief producten in totaal bijna €200,- gekost.

Ik heb er echt even over getwijfeld. Maar ik las zoveel positieve verhalen over peelings en ik kon praktisch niets in mijn levensstijl veranderen om een betere huid te creëren. Ik ben tot op de dag van vandaag blij dat ik dit geld in mijn huid heb geïnvesteerd. Sinds de peeling heb ik letterlijk geen één puistje meer gekregen (ook zonder anticonceptiepil) en zijn mijn poriën zichtbaar kleiner geworden. Mijn huid is gewoon weer glad!  Misschien dat ik in dit opzicht wel heb bezuinigd op allerlei toekomstige aankopen op het gebied van crèmes en serums die uiteindelijk maar half hun werk doen. Over een paar maanden ga ik weer terug en ik geef dit bedrag er met liefde nog eens aan uit.

Oh ja, een aantal maanden geleden heb ik ook mijn eerste botox behandeling gehad en ik was (en ben) tevreden met het resultaat. Over een paar maanden ga ik weer en het kost me €110,- per behandeling. Daarnaast laat ik ongeveer 1 x (soms 2 x) per jaar mijn haar verven tegen een tarief van €95,-.

Wat zeggen jullie?

Zoals altijd, ben ik erg benieuwd waar jullie nu niet op bezuinigen. Er kwamen 100+ reacties binnen en allemaal vertoonden ze opvallende gelijkenissen. Als het op kinderen of medische zorg aankomt bezuinigd niemand. Ook sociale uitjes en eten zijn onderwerpen waar als laatste op zal worden bezuinigd. Wat betreft de onderwerpen, ben ik het met de meeste eens. Hieronder een overzicht:

 

 

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 Reacties

  1. Helemaal mee eens. Wij kopen ook elke 8 weken bio vlees van de plaatselijke varkensboer, en doen onze boodschappen van een boerderij. En ja, yoga is niet goedkoop, maar heel goed voor jouw welzijn, en reizen en uitjes met kids zeker ook niet, maar de hele family profiteert er van. Wij gebruiken ook zo veel mogelijk duurzaam merken voor schoenmaakmiddel, afwasmiddel, deo, etc. Die zijn ook niet goedkoop maar als je duurzaamheid serious neemt, dan voel je dat in jouw portomenee. Recent heb ik van de Lidl huismerk naar een andere beauty product overgestap (The Ordinary en Elizabeth Arden). Ik merk het verschil wel. Gelukkig gebruik ik geen make-up, dat scheelt!

    1. Wat goed! Herinneringen maken is zoveel meer belangrijker en ik hecht ook echt waarde aan het kopen van biologische producten. Zo doe je iets terug voor het milieu. Helaas in kleine stappen, maar iedere stap telt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.