MM onderzoekt MM's Baby

Zwanger? Hier een overzicht van (aanvullende) verzekeringen die bij jouw zorgbehoeftes passen in 2021

Het is altijd handig om jouw zorgverzekering kritisch te bekijken, vooral als je van plan bent om zwanger te worden/ of te bevallen. De kosten van een niet-medische bevalling, borstkolf of eigen bijdrage kraamzorg liegen er niet om. Gelukkig wordt het meeste vergoed via de basisverzekeringen, maar er zijn ook een hoop bijdrages die alleen aanvullend vergoed worden. Fijn om dan te weten welke verzekeraar de zorgkosten vergoed die je als jonge moeder nodig denkt te hebben. Daarom besloot ik ook dit jaar weer een overzicht te maken van enkele grote zorgverzekeraars en hun vergoedingen in 2021.


Voor 2021 zijn er weer een aantal wijzigingen doorgevoerd :

 • Het minimale eigen risico blijft gelijk, namelijk €385,-
 • De maximale zorgtoeslag stijgt naar €44,- en naar €99,- voor een meerpersoonshuishouden.
 • Er komen wat uitzonderingen bij voor het eigen risico. Normaal gesproken betaal je eigen risico over vergoedingen uit je basisverzekeringen, maar daar zijn een aantal kosten van uitgesloten. Volgend jaar komt daar medische en psychologische hulp voor slachtoffers van seksueel geweld bij en medische kosten die verband houden met donatie.
 • De premies voor de basis zorgverzekeringen stijgen gemiddeld €6,-.

Nieuwe vergoedingen vanuit de basisverzekering:

Er komen volgend jaar een aantal zorgkosten bij die vergoed gaan worden vanuit de basisverzekering. Hier betaal je dus wel eigen risico voor. De vergoedingen vanuit de basisverzekering zijn bij nagenoeg iedere zorgverzekeraar gelijk.

 • 13 weken echo: De 13 weken echo is in het leven geroepen om bepaalde afwijkingen eerder op te kunnen sporen dan de gebruikelijke 20-weken echo. De invoering hiervan gebeurt in onderzoekssetting om het effect en de druk op de gynaecologische zorg te kunnen testen. Naar verwachting zal de 13 weken echo in de tweede helft van 2021 ingevoerd worden.
 • Herstelzorg na Covid: Voor patiënten die Covid hebben gehad en hiervan herstellende zijn, zijn er vergoedingen beschikbaar vanuit de basisverzekering. Dit gaat voornamelijk over paramedische zorg zoals diëtetiek, ergotherapie en fysiotherapie.
 • Verdere vergoedingen: Dagbehandeling voor ouderen en mensen met niet-aangeboren hersenletsel, extra fysiotherapie voor mensen met COPD en twee nieuwe medicijnen tegen lymfeklierkanker en eierstokkanker.

Vorig jaar schreef ik een soortgelijk artikel om de grootste verzekeraars met elkaar te vergelijken op dit gebied. Dit deed en doe ik wel enkel op basis van de zorgbehoeften van jonge moeders, want anders wordt het een heel boekwerk. Mijn premie zal ook volgend jaar weer stijgen: €5,- om precies te zijn en daarmee kom ik op een totaal van €132,- per maand in plaats van de huidige €127,-.  Ik heb een tandenpolis (1 ster) en een aanvullend pakket (2 sterren) helaas worden er volgend jaar minder fysiotherapie behandelingen vergoed en daalt de vergoeding voor alternatieve geneeswijzen met €100. 🙁 Afgelopen jaar had ik mijn eigen risico verhoogd naar €585,- , maar dit heb ik volledig moeten betalen aangezien ik een paar behandelingen in het ziekenhuis heb gehad. Tja, die voel je wel in je portemonnee zeg maar. Of ik mijn eigen risico voor volgend jaar ga verlagen moet ik dus nog even berekenen op basis van verwachte zorgbehoeftes. Ik blijf gebruik maken van de budgetpolis wat mij €5,- per maand scheelt. Ter info: ik ben al jaren verzekerd bij Zilveren Kruis via een collectief van mijn werk.

Standaard vergoedingen vanuit de basisverzekering:

Vanuit de basisverzekering wordt er al een hoop vergoed rondom de bevalling waarvoor je GEEN eigen risico hoeft te betalen:

 • 12-20-36 weken echo
 • Verloskundige zorg, controles en adviesgesprekken
 • Kraamzorg (excl eigen bijdrage)
 • Bevalling (excl eigen bijdrage niet medische bevalling)
 • Alle zorg voor kinderen onder de 18 jaar
 • Hulpmiddelen in bruikleen zoals bedverhogers, douchekruk, beddensteun
 • Combinatietest (bij medische indicatie)
 • Vlokkentest (bij medische indicatie)
 • Vruchtwaterpunctie (bij medische indicatie)

Vergoeding uit de basisverzekering maar je betaalt WEL eigen risico:

 • NIPT test (€175,-)
 • Bloedonderzoek (laboratoriumonderzoek)
 • Geneesmiddelen

zorgverzekering 2020 vergoedingen zwangerschap

 

Basisverzekering: natura- of restitutiepolis?

Allereerst zul je een basisverzekering moeten kiezen. Een basisverzekering is er (in veel gevallen) in twee varianten: een naturapolis en een restitutiepolis en soms ook nog een budget- of combinatiepolis.

Een naturapolis is de goedkoopste variant en daarmee krijg je zorg via zorgverleners die een contract hebben met jouw zorgverzekeraar. Je hoeft de kosten dan niet te declareren, ze worden automatisch door jouw zorgverzekeraar vergoed. De zorgverzekeraar geeft altijd aan met welke zorgverleners zij afspraken hebben, zodat je later niet voor verrassingen komt te staan. Als je naar een zorgverlener gaat waar jouw verzekeraar geen afspraken mee heeft, dan wordt 75% van de kosten vergoed.

Een restitutiepolis is wat duurder (gemiddeld €10,- per maand) , maar daarmee kun je naar iedere arts of behandelaar die in Nederland gevestigd is. De zorgverzekering hoeft daar dus geen afspraken mee te hebben. Je betaalt de rekening vaak wel eerst zelf, waarna je deze kunt declareren. De zorgverzekering vergoedt echter enkel rekeningen die acceptabel en marktconform zijn. Als je behandelaar een absurd hoge rekening verstuurt, zul je deze dus niet volledig vergoed krijgen.

Daarnaast heb je bij sommige verzekeringen de keuze uit een budgetpolis. Hiermee kun je maar bij een geselecteerd aantal ziekenhuizen terecht, terwijl de naturapolis 100% zorg vergoed van alle Nederlandse ziekenhuizen (uitgezonderd spoedhulp). De budgetpolis is doorgaans €6,- tot €10,- per maand goedkoper dan een naturapolis.

Vergelijk het huismerk van je zorgverzekeraar

Vele grote zorgverzekeraars, zoals VGZ, CZ en Zilveren Kruis, bieden internet-only zorgverzekeringen aan met hippe jeuknamen zoals ZieZo, Bewuzt en Zekur. Dit zijn zorgverzekeringen waarbij je alles online regelt. Op die manier kunnen de grote verzekeraars scherpe premies aanbieden. In principe krijg je dan dezelfde vergoedingen voor minder geld. Maar.. de keuze in aanvullende verzekeringen is zeer beperkt waardoor je een hoop vergoedingen vanuit de verloskundige- of kraamzorg zelf zal moeten betalen. Ook is er vaak geen vergoeding voor alternatieve geneeswijzen, brillen/contactlenzen en orthodontie. Als je volgend jaar gaat bevallen zou ik je dus geen internetlabel met jeuknaam van een grote verzekeraar willen adviseren.

Aanvullende verzekeringen in 2021

Dit jaar heb ik weer een aantal verzekeraars onder de loep genomen. Lang niet allemaal, want dan wordt het een fulltime baan. Maar ik vermoed zo dat ik de grootste van Nederland heb genomen die aanvullende pakketten aanbieden waar zwangere vrouwen wat aan hebben en ook nog eens vrij representatief zijn voor de rest. Je goed aanvullend verzekeren is een slimme zet als je van plan bent om zwanger te worden of het eventueel al bent. Wat dan precies ‘goed’ is, kan bij iedereen anders zijn. Misschien heb je de wens om bijvoorbeeld in het ziekenhuis te bevallen zonder medische reden en wil je de eigen bijdrage hiervan laten vergoeden. Hetzelfde geldt voor de extra hulpmiddelen die je misschien wel wilt gebruiken. Zoals een TENS, Zwangerschaps- en EHBO cursussen, lactatiekundig advies, borstkolf, etc..

Reken dus goed voor jezelf uit wat de meest voordelige optie is. Als je je minstens extra aanvullend verzekerd dan worden namelijk een hoop ‘eigen bijdrages’ vergoed. Dit zijn kosten die niet vallen onder het eigen risico en soms kunnen oplopen (eigen bijdrage bevalling en kraamzorg) tot meer dan €500,-.

In onderstaande tabel heb ik de twee basisverzekeringen per verzekering uitgelicht (natura- en restitutiepolis) en een aanvullende verzekering, plus een niveau hoger (extra aanvullend) Bij iedere verzekeraar worden pakketten anders genoemd, daarom heb ik het hieronder uitgeschreven. Vervolgens zullen de verzekeringen per vergoeding worden uitgelicht met de hieronder beschreven aanvullende- en basisverzekering.

VerzekeringBasisBasis extra AanvullendAanvullend extra
Zilveren KruisBasis Budget: €120,95Basis Zeker: €128,45*€7,75**€19,50
HemaBasis: €119,---Aanvullend 2: €17,50Aanvullend 3: €31,50
VGZBasis Keuze: €120,-Ruime Keuze: €124,45Aanvullend goed: €10,80Aanvullend beter: €22,10
CZZorgbewust: €123,10Zorg-op-maat: €129,60Basis: €8,10Plus: €22,75
MenzisBasis Voordelig: €117,-Basis: €130,-Extra Verzorgd 1: €7,50Extra Aanvullend: €27,50
DitzoGoede Keuze: €109,85Vrije Keuze: €119,95ZorgGoed: €8,25ZorgBeter: €10,25

Vergoeding voor zwangerschapscursussen

Tijdens mijn zwangerschap van Mats werd de Mom in Balance cursus niet vergoed. Nu wel. En het toeval wilde ook nog eens dat er een nieuwe groep startte op 100 meter van mijn huis. Vrij prijzig, want een abonnement kost €48,50 per maand, waarvan dus maar €50,- werd vergoed. Maar ik heb er ontzettend veel aan gehad en aan overgehouden. Professionele begeleiding en een enorm leuk ‘klets’ groepje. Ik heb nog steeds veel contact met al deze meiden, die inmiddels ook bevallen zijn. Echt. Een enorme aanrader. Mocht er geen Mom in Balance in de buurt zijn, dan zijn er tal van andere cursussen die ook vergoed worden. Tegenwoordig zijn er zelfs bepaalde verzekeraars die Doula’s vergoeden!

VerzekeringBasisBasis ExtraAanvullend Aanvullend Extra
Zilveren KruisGeen vergoedingGeen vergoedingGeen vergoeding€50,- per zwangerschap
HemaGeen vergoedingGeen vergoedingGeen vergoedingGeen vergoeding
VGZGeen vergoedingGeen vergoedingGeen vergoedingMax €100,- per jaar
CZGeen vergoedingGeen vergoedingMax €100,- per zwangerschapMax €100,- per zwangerschap
MenzisGeen vergoedingGeen vergoedingGeen vergoedingMax. €50,- per jaar
DitzoGeen vergoedingGeen vergoedingGeen vergoedingGeen vergoeding

Vergoeding voor EHBO cursussen

Een EHBO cursus die speciaal is afgestemd op het verlenen van eerste hulp op baby’s en kinderen is zeker niet overbodig. Prijzig, dat ook. Volgens mij betaal je er gemiddeld zo’n €80,- tot €200,- voor, maar dan leer je ook heel veel op het gebied van spoedhulp. Brandwonden, verstikking, reanimatie, etc.. het komt allemaal voorbij. Onderstaande vergoedingen zijn bedoeld voor EHBO cursussen en andere preventieve cursussen waaronder het stoppen met roken programma.

VerzekeringBasisAanvullend Extra aanvullend
Zilveren KruisGeen vergoedingGeen vergoedingMax. €115,- per jaar
HemaGeen vergoedingGeen vergoedingGeen vergoeding
VGZGeen vergoeding€200,- per jaar€400,- per jaar
CZGeen vergoedingMax. €50,- per jaarMax. €100,- per jaar
MenzisGeen vergoedingGeen vergoeding Max. €50,- per jaar
DitzoGeen vergoedingGeen vergoedingGeen vergoeding

Vergoeding bevallen in het ziekenhuis zonder medische indicatie

Mocht je in het ziekenhuis willen bevallen zonder medische indicatie, dan betaal je een eigen bijdrage. Deze komt boven op de vergoeding van €225,- die de meeste basisverzekeringen voldoen en zal ongeveer €365,- zijn. Indien je een extra aanvullende verzekering hebt afgesloten, dan wordt deze eigen bijdrage in de meeste gevallen volledig vergoed.

Verzekering BasisAanvullendAanvullend Extra
Zilveren Kruismax. €225,-max. €225,-Volledig vergoed
Hemamax. €225,- per dag max. €225- Volledig vergoed
VGZmax €225,- per dagmax €225,- per dagVolledig vergoed
CZmax. €225,- per dagVolledig vergoedVolledig vergoed
Menzismax. €225,- per dagmax. €225,- per dagVolledig vergoed
Ditzomax. €225,- per dagmax. €225,- per dagmax. €225,- per dag

Vergoeding kraamzorg

Voor kraamzorg die je thuis ontvangt geldt in 2021 een wettelijke eigen bijdrage van €4,60 per uur, €0,10 ct duurder ten opzichte van vorig jaar. Als je in het ziekenhuis bevalt (zonder medische noodzaak), betaal je €37,- per dag aan eigen bijdrage. Als je in het ziekenhuis bevalt (met medische noodzaak) geldt er geen eigen bijdrage voor kraamzorg. Vanzelfsprekend betaal je dan wel de eigen bijdrage zodra de kraamzorg thuis verder gaat. Als je jezelf extra aanvullend verzekerd, kan het zijn dat deze eigen bijdrage volledig wordt vergoed.

Verzekering BasisAanvullendAanvullend Extra
Zilveren Kruismin. 24 uur + eigen bijdrage á €4,60 p.umin. 24 uur + eigen bijdrage á €4,60 p.uVergoeding eigen bijdrage tot €125,-
Hemamax. 10 dagen + eigen bijdrage á €4,60 p.umax. 10 dagen + eigen bijdrage á €4,60 p.uVolledig vergoed
VGZmax. 10 dagen + eigen bijdrage á €4,60 p.umax. 10 dagen + eigen bijdrage á €4,60 p.umax. 10 dagen + vergoeding eigen bijdrage €125,-
CZ8 dagen + eigen bijdrage á €4,60 p.u8 dagen + eigen bijdrage á €4,60 p.u8 dagen + eigen bijdrage á €4,60 p.u
Menzis8 dagen + eigen bijdrage á €4,60 p.u8 dagen + eigen bijdrage á €4,60 p.uVolledig vergoed
Ditzo max. 10 dagen + eigen bijdrage á €4,60 p.umax. 10 dagen + eigen bijdrage á €4,60 p.umax. 10 dagen + eigen bijdrage á €4,60 p.u

Vergoeding lactatie advies en borstkolf

Nade geboorte van Mats heb ik gebruik gemaakt van de vergoeding vanuit mijn aanvullende verzekering voor een borstkolf. Ik gebruikte de Philips Avent elektrische kolf en die beviel mij prima. Mocht je  de hulp van een lactatiekundige in willen schakelen, dan is het fijn om te weten dat sommige pakketten dit vergoeden. Baat het niet, dan schaadt het niet en ik hoor van veel vrouwen om mij heen dat zo’n lactatiekundige echt een redder in nood kan zijn;-) De kosten voor een consult van een lactatiekundige zijn doorgaans €100,-. De kosten van een elektrische kolf lopen uiteen vanaf €140,- (enkele) tot €249,- (dubbele).

VerzekeringBasisAanvullendAanvullend Extra
Zilveren Kruis/ BorstkolfAlleen korting Alleen kortingMax. €75,- per zwangerschap
Zilveren Kruis/ lactatiekundigeGeen vergoedingGeen vergoedingMax. €80,- per jaar
Hema/ BorstkolfGeen vergoedingGeen vergoedingGeen vergoeding
Hema/ Lactatiekundige zorgGeen vergoedingGeen vergoedingMax. €200,- per bevalling
VGZ/ BorstkolfGeen vergoedingGeen vergoedingEenmalig €80,-
VGZ/ LactatiekundigeGeen vergoedingGeen vergoedingMax. €200,- per bevalling
CZ/ BorstkolfGeen vergoedingGeen vergoedingGeen vergoeding
CZ/ LactatiekundigeGeen vergoedingMax. €200,- per jaarMax. €200,- per jaar
Menzis/ BorstkolfGeen vergoedingGeen vergoedingEnkel vergoed via lactatiekundige
Menzis/ LactatiekundigeGeen vergoedingGeen vergoedingMax. €200,- per jaar
Ditzo/ BorstkolfGeen vergoedingGeen vergoedingGeen vergoeding
Ditzo/ Lactatiekundige zorgGeen vergoedingGeen vergoeding75%, max. €80,- per bevalling

Vergoeding kraampakket

Een kraampakket is absoluut noodzakelijk om in huis te hebben, ook al ben je niet van plan om thuis te bevallen. Ik ben er het levende bewijs van. Bij de bevalling van Jent had ik namelijk de voorkeur om wederom naar het ziekenhuis te gaan. Toen de verloskundige mij thuis kwam controleren, zat ik echter al op 9 cm ontsluiting. Tijd om naar het ziekenhuis te gaan was er niet meer, mijn man heeft vervolgens met de verloskundige het hele kraampakket razendsnel uitgepakt om alles klaar te zetten voor de onverwachte thuisbevalling. De meeste aanvullende verzekeringen vergoeden het kraampakket en sturen deze kosteloos naar je op. Indien dit niet zo is, kun je de inhoud zelf bestellen. Vaak ben je met zo’n €30,- wel klaar. Tegenwoordig zijn er ook veel natuurlijke kraampakketten die je zelf kunt samenstellen. Deze worden tot op heden nog niet vergoed, maar ze bieden wel natuurlijke alternatieven voor de huidige inhoud van zo’n kraampakket.

VerzekeringBasisBasis ExtraAanvullendAanvullend Extra
Zilveren KruisGeen kraampakket (wel met korting: €26,74)Geen kraampakket (wel met korting: €26,74)Geen kraampakket (wel met korting: €26,74)Je ontvangt gratis een kraampakket
HemaGeen kraampakketGeen kraampakketGeen kraampakketJe ontvangt een kraampakket
VGZGeen kraampakketGeen kraampakketKraampakket met korting: €23,-Je ontvangt gratis een kraampakket
CZJe ontvangt een kraampakketJe ontvangt een kraampakketJe ontvangt een kraampakketJe ontvangt een kraampakket
MenzisJe ontvangt een kraampakketJe ontvangt een kraampakketJe ontvangt een kraampakketJe ontvangt een kraampakket
DitzoGeen kraampakketGeen kraampakketGeen kraampakketJe ontvangt een kraampakket

Vergoeding alternatieve geneeswijzen

Alternatieve geneeswijzen zijn behandelingen en geneesmiddelen waarvan de werking niet wetenschappelijk is bewezen en dus niet onder de noemer ‘reguliere geneeswijzen’ mag vallen. Desondanks maken veel mensen hier gebruik van om verschillende redenen. Zelf ben ik vorig jaar twee keer naar de osteopaat geweest met Jent. Een osteopaat kijkt naar het welzijn van de baby, controleert wervels, bewegingen en algehele gesteldheid. Omdat een baby niet kan zeggen waar hij pijn heeft of ongemak heeft, brengen veel ouders een bezoek aan de osteopaat. Het heeft ons uiteindelijk nog wel €100,- gekost, maar ik ben blij dat we er zijn geweest. Onder alternatieve geneeswijzen vallen ook: orthomoleculaire therapeuten, chiropractor, acupunctuur en antroposofische geneeswijzen. Dit jaar heb ik ook een aantal acupunctuur behandelingen gehad waardoor ik erg blij ben met de vergoeding. Helaas worden de vergoedingen volgend jaar minder en de kosten voor de behandelingen worden bij veel behandelaars verhoogd.

VerzekeringBasisBasis ExtraAanvullendAanvullend Extra
Zilveren KruisGeen vergoedingGeen vergoedingGeen vergoeding€40,- per dag en max. €250,- per jaar
HemaGeen vergoedingGeen vergoedingGeen vergoedingGeen vergoeding
VGZGeen vergoedingGeen vergoeding€40,- per dag en max. €200,- per jaar€40,- per dag en max. €300,- per jaar
CZGeen vergoedingGeen vergoedingGeen vergoeding€40,- per dag en max. €350,- per jaar
MenzisGeen vergoedingGeen vergoedingGeen vergoeding€40,- per dag en max. €400,- per jaar
DitzoGeen vergoedingGeen vergoedingGeen vergoedingGeen vergoeding

Vergoeding voor TENS

Ik heb voor mijn tweede bevalling de geboorteTENS besteld. Een apparaat dat door middel van kleine stroomstoten de pijn van de bevalling weet af te leiden. De TENS werd volledig vergoed en het zou me kunnen helpen in het verlichten van de pijn. Nu is het wel zo dat het apparaat vooral effectief is bij beginnende rugweeën. En laat ik hem nu net gebruikt hebben toen ik er al bijna was, met buikweeën. Al met al was ik enorm gefocust op het verhogen van de stroomstootjes, dus uiteindelijk heeft het me in ieder geval wat afleiding bezorgd. Voor het bestellen van een TENS heb je wel een verwijzing van de verloskundige nodig. Een briefje is voldoende. Die stuur je vervolgens naar de TENS verstrekker die het voor jou declareert.

Zilveren Kruis is van de 6 verzekeraars de enige die de TENS vergoed. Andere verzekeraars die de aanschaf vergoeden zijn via deze link van geboortetens.nl of deze link van mamatens.nl te vinden (op dit moment nog geen info over 2021 bekend).

Verzekering opzeggen of overstappen?

We hebben nu de meest voorkomende behandelingen rondom zwangerschap en bevalling gehad. Misschien heb je ze wel allemaal nodig, misschien maar een paar. Mocht je nu willen overstappen naar een andere zorgverzekering, doe dat in ieder geval voor 31 december. Voor het afsluiten van je nieuwe zorgverzekering geldt een andere deadline, namelijk 31 januari. Je nieuwe verzekering gaat dan met terugwerkende kracht vanaf 1 januari in. Gebruik een website zoals zorgkiezer.nl, United Consumers of Independer om over te stappen en om te bekijken wat je nieuwe maandelijkse lasten zijn. Vaak geven ze ook nog leuke cadeaus weg als je via hen overstapt 😉

Om korting te krijgen op je zorgverzekering kun je je eigen risico verhogen of je kiest voor een goedkopere basisverzekering. Dat betekent wel dat je enkel bij gecontracteerde zorgverleners terecht kunt voor een complete vergoeding. Wat dan weer niet voor verloskundige zorg en spoedeisende hulp geldt. Het verhogen van je eigen risico met het oog op een bevalling is geen probleem. Het enige dat je in ieder geval zal moeten betalen van je eigen risico is de NIPT test (afhankelijk van je keuze) en eventueel bloedonderzoek.  Kijk ook eens of jouw werkgever (of die van je partner/vader/moeder) een collectiviteitskorting biedt. Als je al deze voordelen bij elkaar optelt dan kan het je zomaar €15,- tot €20,- per maand schelen.

Vergeet je baby overigens niet bij te schrijven op jouw zorgverzekering binnen een maand na de geboorte! 

 

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.