Wonen

Zo slaap je beter tijdens die warme nachten

Het lijkt alsof de zomer al een paar weken zijn intrede heeft gedaan en nog even bij ons zal blijven. Heerlijk natuurlijk, maar s’nachts is het wat minder. Aangezien wij ons in Nederland hebben ingesteld op koele nachten, zitten we met dit soort temperaturen met de handen in het haar. Slecht slapen is een goed voorbeeld van de nadelige effecten op dit warme weer. Natuurlijk kun je een airco aanschaffen, maar dit is vooral een dure oplossing en niet heel effectief voor al je ruimtes. Gelukkig zijn er talloze tips om de nachten voor niet alleen jezelf, maar ook voor je kleintje wat draaglijker te maken. 


tips warme nacht

Koop een ventilator

Geen dure en vooral een goede investering. Veel mensen zeggen dat deze de lucht alleen verplaatst, maar dat is geen enkel probleem als je weet hoe je hem moet gebruiken:

 

  • Richt hem niet op je hoofd, maar zijdelings langs je lijf.  Zo voorkom je dat je wakker wordt met een loopneus.
  • Zet hem niet te hard. Je hebt maar een klein briesje nodig om af te koelen en in slaap te vallen.
  • Creëer zelf een airco door een aantal bevroren flessen water voor de ventilator te zetten. Wel op wat handdoeken of in een bak, anders wordt je de volgende ochtend verrast met een natte vloer.
  • Om de warme lucht uit de kamer te verdrijven, kan je het beste je ventilator in de deuropening zetten, met de windrichting naar de gang. Zijn zuigkracht komt van achteren, wat betekent dat de warme lucht continu uit jouw kamer naar de gang geblazen wordt.

 

Zet bevroren flessen of ijsblokjes in de kamer

 

Geen ventilator voorhanden? Zet dan wat bevroren flessen water of ijsblok-trays in je kamer. Tijdens het ontdooien zal de lucht iets afkoelen. Vul de flessen voor 3/4 met water, anders loop je het risico dat de flessen barsten.

 

Laat de warme lucht opstijgen

Probeer beneden alles gesloten te houden en gooi boven alle ramen open. Als je ook nog eens een ventilator in het raam plaatst (met de windrichting naar buiten) zorg je ervoor dat de warme lucht snel uit de kamers wordt getrokken.

 

Laat de koele buitenlucht naar binnen komen

tips koele nacht

Zelfde tip als bij punt 1, maar essentieel als je de koude buitenlucht naar binnen wilt verplaatsen! Vaak zie je dat het nog lang warm blijft in de kamer, terwijl het buiten al lekker afgekoeld is. Gooi je raam open en plaats de ventilator wederom richting de gang. Deze onttrekt dan zoveel mogelijk warme lucht uit je kamer, waardoor de koude lucht naar binnen kan stromen.

 

 

 

Tips voor in de babykamer

  • Als je er een ventilator plaatst, richt deze dan niet op de baby.
  • Verfris jezelf en je baby met een lauwwarme douche of bad voor het slapen gaan
  • Kleed hem/haar luchtig en gebruik kleding en beddengoed van katoen.
  • Door te voelen op de buik of achterin de nek kom je erachter of je baby het te warm heeft. Trek een kledingstuk uit als beide delen erg warm aanvoelen.
  • Wij kleden Mats in een rompertje en slaapzakje tijdens de warme nachten en daar slaapt hij de hele nacht heerlijk mee door!

 

Zo zie je maar, een ventilator is zo’n slechte koop nog niet. Een airco kan het natuurlijk lekker koel maken in de kamer. Nadelen zijn dan wel dat het een dure aankoop is, meestal te laag wordt gezet waardoor je verkouden kan worden en het apparaat maakt meer geluid dan een ventilator.


 

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.