Purse-Oonlijk

Purse-Oonlijk: Het gelddagboek van Floor in Colombia

Deze week weer een heel leuk en uniek kijkje in andermans gelddagboek. Eerder hield Suzanne al eens een gelddagboek vanuit Zuid-Amerika bij, waar ze op vakantie was. We kijken ditmaal mee met Floor, die met haar vriend in Colombia woont EN werkt. Hallo, ‘dream coming true’! Ik ben erg blij dat Floor voor MoneyMom een gelddagboek bij wilde houden, want de uitgaven/verdiensten zijn in Colombia heel erg anders. Daarnaast kreeg Floor ook nog eens een flinke medische tegenvaller te verwerken deze week. Lees je mee?


kosten wonen in colombia

 

Even voorstellen: 

Floor woont en werkt in Bucaramanga, Colombia. Samen met haar man Ray heeft ze een biologisch fruit exportbedrijf en werkt ze aan haar eigen tekstbureau, Veer Copywriting.

Het valt haar op dat mensen die langs komen vaak verbaasd zijn over hoe duur Colombia is. Als je er woont zie je dat er veel verschillen zijn tussen arm en rijk. Met het minimum maandsalaris van ongeveer 250 euro per maand is het lastig rondkomen. Maar met een wat ruimer budget is er ineens heel veel mogelijk.

Voor MoneyMom hield ik een week lang een gelddagboek bij, vanuit onze woonplaats in Colombia.


Maandag 4 december

 

De week start met een boksles. Handig want de sportschool zit boven de supermarkt, ik kan daarna dus meteen boodschappen doen. De sportschool kost ongeveer €200,- per jaar en ik ga gemiddeld 5 keer per week een uurtje. De boksles kost me dus €0,76 en ik doe voor €22,33 boodschappen, ik koop wat groente, fruit, kaas en yoghurt. Met name de yoghurt is aan de prijs.

We lunchen vrijwel altijd buiten de deur en gaan naar ons favoriete restaurantje. We eten samen voor €16,17. In Colombia is de lunch de grootste en belangrijkste maaltijd. We eten daarom ´s avonds vaak soep of salade met brood. Dat brood wordt overigens thuisbezorgd en gaat zo´n 3 dagen mee. Vanmiddag kochten we een sourdough voor €2,94. Van de soep maak ik meestal één grote pan wat we vervolgens in porties invriezen.

Totaal: €42,20

kosten wonen in colombia

Dinsdag 5 december

We vieren geen Sinterklaas, dus het is een weinig bijzondere dag voor ons. Tot een uur of 9 werk ik, en daarna is het tijd voor een uurtje met een personal trainer. Die kost €9,19 per uur. Vervolgens warm ik wat soep van gisteren op en eet ik snel een broodje, ik moet door naar een vergadering. Dit keer moet ik met de taxi. Ik kan kiezen uit een gele of een witte taxi, de gele zijn wat goedkoper, de witte wat comfortabeler. Ik kies voor de witte en vraag Carlos, de chauffeur, te wachten terwijl ik bij mijn afspraak ben. In totaal kost het transport €8,82.

Ik koop voor een vriendin die gaat trouwen een kaart via Hallmark. Ik vind het een bijzondere gebeurtenis en besluit voor de houten kaart te kiezen. Die zijn extra tof, maar kost wel €9,95. Oh en de boiler was kapot en zelfs in 25 graden is koud douchen geen pretje. Ik laat ´m maken voor €44,11, maar als het goed is krijg ik dat terug van de huurbaas. ´s avonds eten we – hoe gezond- een pizza. Die kunnen we per helft laten beleggen en kost inclusief bezorging en een fooi €8,89.

Totaal: € 80,96,-

Woensdag 6 december

Ik werk ´s ochtends en ga daarna weer aan de slag met mijn personal trainer. €9,19 dus. Ik doe tevens boodschappen voor €33,11. Ik lunch met een vriendin en haar dochtertje. In Colombia kun je in de meeste restaurants kiezen voor a la carte of voor de ´del día´. De del día is eigenlijk gewoon de daghap. Normaal ligt de prijs rond de 3 euro, maar vandaag eten we in een wat duurder restaurant.

Omgerekend betalen we €5,29 (per persoon) voor een sapje, soep, verse groenten, aardappelpuree, vlees en een toetje. Verder werk ik en ´s avonds eten we gehaktballen, waarvoor ik alles ´s ochtends gekocht had.

Totaal: € 47,59

 

kosten wonen werken colombia

Donderdag 7 december

Mijn verstandskiezen moeten eruit en vandaag is het zo ver. Ik betaal €1,90 voor twee injecties die de zwelling achteraf moeten tegengaan. En €82,35 voor het verwijderen van twee verstandskiezen. Erg goedkoop dus en dat is maar goed ook, want tandheelkunde valt buiten mijn verzekering.

Ik moet antibiotica en pijnstillers kopen, die kosten €12,20 bij elkaar. Verder is vandaag de schoonmaakster er. We betalen haar flink meer dan het minimum, omdat ik geprobeerd heb om op het minimum rond te komen en ik vond het onmogelijk. Voor €17,64 is ze er de hele dag. Voor dat geld moet ze ook haar eigen transport en lunch regelen. We eten zelf wat we nog in huis hebben. Na het eten moet ik nog een keer dezelfde injecties halen. Dat is €1,90, wat natuurlijk een koopje is.

Totaal: € 115,99

Vrijdag 8 december

Ik ben nog niet fit en doe vrijdag eigenlijk helemaal niks. Ik laat voor Ray wel een brood komen, dat is €2,94. Verder eten we soep.

Totaal: € 2,94

 


Conclusie Floor:

Vaste Lasten:

Omdat we hier wonen, hebben we ook wat vaste lasten. Ons appartement van 3 slaapkamers en 2 badkamers isruim en ligt in een goede buurt. We hebben 24 uur per dag bewaking en een eigen parkeerplek. We betalen er maandelijks, inclusief alle vaste lasten die variëren, zo´n €500,- voor. Daarom tel ik bij de totale uitgaven van deze week €125,- op.

Daarnaast heb ik in Nederlandse verzekering voor in het ´buitenland wonen´, die kost €133,01 per maand, en ik tel dus €33,25 bij deze week op.

Totale uitgaven: € 447,93


 Reactie Anne:

Wat interessant om een kijkje in jullie gelddagboek te nemen Floor! Colombia vertoont heel veel gelijkenissen met Mexico. Ik heb er een jaar gewoond en de prijzen vallen inderdaad hoger uit dan je misschien zou denken. In vergelijking met bijvoorbeeld Azië, is dat ook zeker zo. Helaas is het verschil tussen rijk en arm nog zo groot en dat breekt af en toe mijn (en ik denk ook jouw) hart. Wat ontzettend sympathiek dat jullie de schoonmaakster daarom een hoger bedrag betalen dan het minimumloon! 

Verder zijn de medische kosten en het eten erg goedkoop. Fijn! Want zo’n medische tegenvaller in Nederland kost ons gelijk ons eigen risico. De huurprijs vind ik zelf ook erg schappelijk, als je bedenkt dat jullie een groot appartement hebben met 24-uurs bewaking. 

Ik blijf je volgen en ik ben heel benieuwd hoe de toekomst er voor jullie -en voor Colombia- uitziet. Ik hoop dat de kloof tussen armoede en welvaart dan wat kleiner is geworden 🙂

Ontzettend bedankt voor het delen van jouw gelddagboek!


 

 

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.