refurbished koelkast
MM onderzoekt

Refurbished en tweedehands: wat zijn de verschillen?

Nu het aanschaffen van tweedehands items wint aan populariteit, lijkt het mij een mooi moment om mijn beste tweedehands aankopen in het zonnetje te zetten. Er zijn van die hufterproof items die zó goed blijven, dat je ze makkelijk een tweede, derde of zelfs vierde leven kunt geven. Maar je wordt tegenwoordig ook doodgegooid met refurbished producten. Ook vaak producten die een tweede leven krijgen, maar er zit wel degelijk verschil in die twee. Tijd om het taboe rondom tweedehands en refurbished items nóg meer te doorbreken!


Inhoud

Verschil tussen tweedehands en refurbished producten

Om de misverstanden uit de lucht te halen, bespreek ik eerst de verschillen tussen deze twee onderwerpen. Alhoewel refurbished items altijd tweedehands zullen zijn, wordt de term vaak gebruikt om duidelijk onderscheid te maken tussen de garanties en eigenschappen die refurbished items bezitten, tegenover tweedehands. Refurbished producten zijn apparaten/ devices die over het algemeen door een gespecialiseerd team worden nagekeken en (indien nodig) gereviseerd. Er worden onderdelen vervangen of gerepareerd als het nodig is en mocht dit mogelijk zijn, dan wordt de software voorzien van een update naar de meest actuele versie. Op refurbished producten zit dan ook vaak een garantie, aangezien er een specialistisch team mee bezig is geweest en het de bedoeling is dat het product nog een aantal jaar mee zal gaan. Alhoewel refurbished geen ‘merknaam’ is en iedereen deze eigenschap mag gebruiken, wordt er op deze manier wel onderscheid gemaakt in de kwaliteit van het product en de zekerheid die je daarbij krijgt. Een tweedehands product zal dan ook doorgaans goedkoper zijn, aangezien er geen team van specialisten naar heeft gekeken, het product niet is voorzien van nieuwe onderdelen of een nieuwe update.

Mijn beste tweedehands aankopen

Tweedehands meubels (vooral de kinderkamer)

Toen ik ging samenwonen (en ook echt het huis verliet van mijn ouders) tikten we een buffetkast voor €60,- op de kop via Marktplaats. Mijn allereerste ervaring met het kopen van tweedehands meubels. Een likje verf er overheen, nieuwe handvatten erop en je kunt er nog jaren plezier van hebben. Toen ik in 2016 zwanger bleek te zijn én we op dat moment onze intrek namen in een koophuis, heb ik niet eens gekeken naar nieuwe meubels voor in de kinderkamer. Deels vanwege een gebrek aan geld en het oog op nóg meer baby uitgaven, maar deels ook omdat ik altijd heb gehoord dat complete tweedehands babykamers er nog als nieuw uit zien. Je gebruikt het tenslotte maar een paar jaar en vaak is de kwaliteit ervan nog prima om er nog jaren mee te doen. Voor de complete kinderkamer (commode, kast en ledikant) hebben we €250,- betaald.

  • commode van Bopita
  • kledingkast van Bopita
  • ledikant van Bopita

Tweedehands kleding

De laatste jaren neemt de populariteit van tweedehands kleding enorme toe. Eindelijk is men af van dat armoedige en soms ‘onhygiënische’ imago. En dat is ook nergens voor nodig. Nieuwe kleding kan – mede door het passen en het productieproces/ transport – net zo ‘onhygiënisch’ zijn. Met mijn voorliefde voor designertassen en merkkleding in de vroegere jaren, struinde ik Marktplaats af in de hoop op een hippe en betaalbare vangst.  Mijn naïviteit is mij duur komen te staan toen ik een Louis Vuitton tas via Marktplaats op de kop had getikt, natuurlijk eerst betaald, maar nooit gekregen. Tijdens mijn aangifte van internetoplichting keek de politieagent me dan ook streng aan met de conclusie dat dit toch wel een beetje mijn eigen schuld was. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn.. nou ja. precies dat dus.

Toch heb ik er vaak wél hele fijne vondsten vandaan weten te halen. Een suéde jack van Ibana Rouge bijvoorbeeld, vintage laarzen die ik tot op de dag van vandaag nog wel eens draag en een prachtige jurk van Mads Norgaard. Inmiddels heb ik Vinted ontdekt en dat is al helemaal een walhalla voor ‘preloved’ kleding. Ik heb er al talloze mooie – en soms nog compleet nieuwe – items vandaan. En het leuke is, ik verkoop er ook nog wat op, zodat ik alles wat ik via de app aanschaf van mijn Vinted tegoed kan betalen. Win Win 🙂 Voor de kinderen ben ik fan van setjes kleding. Een set korte broeken voor €10,-, een set t-shirts voor €5,-.. en in alle gevallen nog in uitstekende staat. Dat is overigens de beste tip die ik heb voor het verkopen van tweedehands kinderkleding op Vinted. Maak een setje (broek-shirt of meerdere shirts) en

Tweedehands kinderwagen

Tijdens de zoektocht naar een kinderwagen stuitten we op het Mutsy merk. Fijne kinderwagen, ideale hoogte en prima prijs. Alhoewel, je betaalt er toch minstens €500,- voor. Toen ik aan de verkoper vroeg hoelang een kinderwagen gemiddeld mee gaat, antwoordde hij dat het item minstens 5 kinderen aan moest kunnen. 5? Ik heb geen wens voor een groot gezin, dus dat moest anders kunnen. En ja hoor. We vonden precies deze kinderwagen op Marktplaats, waar tot op dat moment 1 baby gebruik van had gemaakt gedurende 6 maanden.. Zo goed als nieuw én voor de helft van de prijs.

Refurbished producten kopen

Het kopen en aanbieden van refurbished producten heeft de afgelopen jaar een opmars gemaakt. Waar het eerst refurbished Apple producten waren, wordt er nu allerhande elektronica aangeboden. Een goed teken, want ook witgoed bijvoorbeeld, kan na een goede kwaliteitscheck nog jaren mee. Ik sprak bijvoorbeeld onlangs iemand die een refurbished wasmachine van het merk Miele had gekocht en er van plan is nog minstens 10 jaar mee te doen. Dat snap ik volkomen. De Miele wasdroger van mijn ouders heeft het onlangs begeven, maar het apparaat hebben ze nog vóór mijn geboorte gekocht.

refurbished koelkast

Het kopen van refurbished producten werkt hier en daar nogal wat argwaan op. Want de prijs is, in vergelijking met tweedehands producten, redelijk hoog te noemen. Vooral bij Apple producten betaal je al snel zo’n €400,- voor een refurbished Iphone 11. Maar.. als het goed is weet je nu wel het verschil tussen tweedehands en refurbished producten. Die prijs is dus best een logische verklaring als je weet dat je een werkend model krijgt mét garantie.

Refurbished witgoed

Ook refurbished witgoed is sinds een aantal maanden aan een opmars begonnen. Waar het eerst vooral Apple producten waren,  is er tegenwoordig genoeg aanbod in refurbished koelkasten, wasmachines en vaatwassers te vinden. Geen wonder, deze apparaten hebben nog heel wat gebruikersjaren te gaan en het vernietigen van een koelkast kost heel wat tijd en geld. Gelukkig is het recycleproces in de afgelopen jaren enorm geoptimaliseerd, waardoor een koelkast voor 92% gerecycled kan worden. Toch kost de productie van een koelkast vanzelfsprekend ook veel energie en komt er heel wat CO2 vervuiling bij.

Sinds de stijging van de energieprijzen loont het om eens te kijken naar je eigen witgoed. Welk energielabel hebben ze en is het misschien verstandig om over te stappen naar een model dat duurzamer is? Het verschil dat de energiebesparing oplevert, betaalt zich al snel uit in de aanschaf van een nieuwe koelkast of vriezer. En vooral als het een refurbished model betreft!

Kies dan altijd voor het meest duurzame label, A+++ . Ook al heb je, naar eigen mening, een super zuinige koelkast met label A+, inmiddels zijn koelkasten met een A+++ label 20% energiezuiniger. Toch zijn koelvriescombinaties (waar de meeste vraag naar is) met dit label lastig te vinden. Als ik een random webshop of witgoed-retailer bekijk, heb ik de meeste keuze in koelvriescombinaties met een label C of lager. Toch is het verschil met een A label wat betreft energieverbruik, het waard om even naar te kijken. Om het energieverbruik van een koelkast even te verduidelijken:

EnergieverbruikD koelvriescombi nieuwA koelkast refurbished
Aanschafprijs€679,-€949,-
Kosten verbruik per jaar€58,-€32,-
Kosten verbruik na 15 jaar870,-480,-

Refurbished koelkasten zijn bijvoorbeeld bij Welhof te vinden. Een online warenhuis met refurbished producten. Zo vind je er ook veel koelvriescombinaties en Amerikaanse koelkasten. De gewilde grote units die plek bieden aan een vriezer, koelkast én in veel gevallen een ijsblokjesdispenser. Maar je vind er ook fietsen, computers, afzuigkappen, televisie’s en meer witgoed. Vooral wat betreft de electronische apparaten gaat het in veel gevallen om grote of kleine zichtbare schade waardoor ze het label ‘refurbished’ krijgen. Als je de koelkast vervolgens inbouwt dan heb je daar geen last meer van.

Zelf refurbished producten kopen?

Het uitzoeken van de verschillen tussen refurbished en tweedehands producten heeft mij in ieder geval doen beseffen dat refurbished producten veel professionele aandacht krijgen om ze weer zo goed als nieuw te doen lijken. Mocht ik in de toekomst een nieuw apparaat voor in de keuken of een wasmachine nodig hebben, dan ga ik zeker weten eerst kijken bij de refurbished artikelen. Vooral met het oog op de toenemende populariteit van de afgelopen jaren, denk ik dat de aanschaf van deze producten op een gegeven moment doorgevoerd wordt bij de grote retailers. Sterker nog, bij een aantal van hen gebeurt dat al.

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 Reactie

  1. Allebei zijn het hoe dan ook duurzame opties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.