MM onderzoekt Techtalk

5 tips om jouw kleding snel te verkopen via Vinted

Vinted. Enkele jaren geleden installeerde ik de marktplaats-app voor tweedehands kleding al eens, maar ik gooide hem al snel weer van mijn telefoon. Er was vooral kleding van Franse verkoopsters te vinden en géén logistieke oplossing om je bestelde kleding naar Nederland te krijgen. Twee jaar later probeerde ik het nog eens en warempel, ineens leek de app geoptimaliseerd te zijn voor de Nederlandse markt! Ik begon met het kopen en verkopen van kleding, schoenen, slaapzakken, etc.. en inmiddels kan ik het mijn hobby noemen. Vinted ruimt mijn kledingkast op, zorgt ervoor dat ik er nog wat aan verdien én misschien wel de leukste en best benoemde bijkomstigheid: het zorgt ervoor dat ik veel duurzamere keuzes maak. Voor de Vinted-noobs onder ons: ik geef je in dit artikel de beste tips om met de verkoop van jouw kledingkast te starten. Ik weet dat Vinted een marketing strategie van – heb ik jou daar – heeft, maar dit is absoluut geen gesponsord artikel 😉


De Vinted app is gratis te downloaden en heeft geen betaalde versie. Je krijgt hoe dan ook af en toe een banner te zien, maar ik vind het geen groot minpunt.

Je start met verkopen door een account aan te maken. Een volledig profiel geeft meer vertrouwen, dus maak je profiel compleet met een profielfoto en plaatsnaam. Je account kun je via e-mail en Facebook verifiëren om aan Vinted te laten weten dat jij het echt bent.

Zodra dit is gedaan, kun je starten met kopen en verkopen! Fotografeer je items direct vanuit de Vinted app door op de optie ‘verkopen’ te klikken, onderaan de menu bar. Dat vind ik zelf het fijnste, aangezien je filmrol dan niet vol staat met foto’s van je kleding.

Inhoud

1.Het fotograferen van je items

Meest gehoorde én effectieve tip: Doe de items aan als je het fotografeert. Hiervoor heb je natuurlijk wel een goede (en grote) spiegel nodig en een beetje zelfvertrouwen, want niet iedereen houdt ervan om zijn spiegelbeeld online te gooien. Bedek desnoods je hoofd met een smiley, maar ik merk dat je de items veel sneller verkoopt als je ze aanhebt. Ik doe dat zelf ook niet altijd en krijg dan alsnog de vraag of ik ook een ‘aan-foto’ heb. Upload het liefst meerdere foto’s van je kledingstuk in verticaal formaat ,bij daglicht. Van veraf, maar zeker ook dichtbij. Zo kan de koper zien hoe de kwaliteit is en of er pluisjes in de stof zitten. Met kinderkleding is het vaak lastig om ‘aan foto’s’ te maken en niet per se nodig. Maar ook hier geldt: bij daglicht, inzoomen op details, een schone onder- of achtergrond en in staand formaat.

2. Verzamel positieve reviews

Positieve reviews ontvang je door simpelweg te doen wat je hebt beloofd. Verzend de items binnen de gevraagde tijd (meestal een week) en zorg ervoor dat het kledingstuk eruit ziet zoals de koper het op de foto heeft gezien. Niet iedereen neemt de tijd en moeite om een positieve review achter te laten, maar meestal gebeurt dat ook automatisch door Vinted zelf. Als het kledingstuk zonder tegenbericht of feedback goed is afgeleverd, ontvang je 4 dagen na ontvangst een automatische positieve review. Als je de bestelling handmatig annuleert (als koper of verkoper zijnde) of de bestelling niet op tijd verstuurt, ontvang je een automatische negatieve review. Deze kun je niet zelf aanpassen of verwijderen. Je kunt de persoon die de review heeft gegeven, wel vragen om de feedback aan te passen.

3. Communicatie met de koper

Communicatie is key. En wordt erg op prijs gesteld. Ik communiceer de laatste tijd graag wanneer ik een bestelling verstuur als ik een item heb verkocht. Als koper vind ik dat namelijk ook erg fijn en het zorgt er automatisch voor dat de koper wat sneller een positieve review achterlaat.

4. Verzending

Er zijn diverse opties om je kleding te verzenden. De koper mag zelf de verzender kiezen, vaak heeft de koper keuze uit DHL, Homerr, Mondial Relay of DPD. Een verzending staat standaard ingesteld met een afleverpunt als afleveradres. Mocht je het sneller willen ontvangen, dan kun je altijd voor aflevering op huisadres kiezen. Dat is echter wel duurder. Homerr is vaak het goedkoopste, maar dan moet je wel rekening houden met een levertijd van 5-10 werkdagen. Pluspunt: Stop een leuk briefje bij de verzending of een snoepje (kinderkleding). Ik vind dat zo leuk om te krijgen, en jouw koper vast ook! Ook wel handig, maar dit moet je dan wel echt willen: vermeld dat de koper het ook kan ophalen indien diegene in de buurt woont. Zo omzeilt de koper verzend- en afhandelingskosten en kun je die persoon gewoon een Tikkie sturen.

 

5. De verkoopprijs en beschrijving van je items

Ook hier geldt: winteritems verkopen het beste voordat de winter begint en zomerkleding verkoop je in het zomerseizoen. Maar ja, na de zomer ruim je de kledingkast op, zoekt de dingen uit die niet meer passen en gooit de boel op Vinted. Op zich geen probleem, maar je kunt ze ook bewaren en pas bij de start van het seizoen op Vinted zetten. Op die manier belanden ze bovenaan op je profiel en zijn ze beter vindbaar voor kopers die op een bepaald item zoeken. En wat is nu de beste prijs voor je item? Heel simpel, kijk eerst naar de verkoopprijs van vergelijkbare items. Ziet jouw kledingstuk er minder fraai uit, verwerk dit dan in de prijs. Zet altijd net wat hoger in dan wat je ervoor wilt hebben, zo is er ruimte om te onderhandelen. Ben je eruit dat €20 wel een mooie prijs is? Zet hem dan op €19,- dit oogt goedkoper 😉 Krijg je veel biedingen binnen, maar zijn die biedingen niet naar wens? Wacht dan nog even. Er hoeft maar één koper te zijn die op ‘kopen’ klikt. Als jouw item al langere tijd op Vinted staat en de interesse neemt af, overweeg dan om een nieuwe advertentie aan te maken. Zo profiteer je weer van het tijdelijke ‘boost’ effect en is jouw item meer zichtbaar.

Kinderkleding is over het algemeen wat goedkoper, dus het verkopen van een simpel t-shirt van de Hema voor €1,- is vaak niet de moeite. Daarbij betaalt de koper ook nog eens verzendkosten. Voor dit soort dilemma’s is er een bundelkorting. Deze kun je als verkoper ‘aan’ zetten, waarbij je aangeeft hoeveel korting je biedt naarmate de koper meer items afneemt. Op die manier bundelt de koper meerdere items en bespaart op de verzendkosten. Setjes verkopen ook goed. Ideaal voor als je geen bundels kunt verkopen. Bied je een shirt en broek in dezelfde maat aan en passen ze goed bij elkaar? Maak er dan een setje van.

En wat zet je dan in de beschrijving? Wees hier zo duidelijk mogelijk. Geen ‘leuke jurk’, maar: ‘A-lijn jurk van Zara mt 34’. Vermeld zoveel mogelijk informatie in de kop om Vinted de mogelijkheid te geven het item goed te categoriseren. Wil je de beschrijving helemaal perfect maken? Vermeld dan de afmetingen indien het om dames/ herenkleding gaat, wat de pasvorm is, in welke staat het item verkeert, de nieuwprijs én het materiaal.

Heb je een item verkocht? Dan wordt het geld in jouw Vinted portemonnee gestort, zodra de ontvanger op ‘alles is oke’ heeft geklikt. Als de ontvanger dat niet heeft gedaan maar het item is wel gescand als ‘opgehaald’, dan ontvang jij je geld binnen 48 uur. Het geld wat in jouw Vinted portemonnee is gestort, kun je laten uitbetalen op je bankrekening.

6. Bieden op Vinted

Als koper mag je maximaal 5 biedingen per dag uitbrengen. Dit is hoogstwaarschijnlijk om handelaars te vermijden. Je mag maximaal 40% onder de prijs bieden en de verkoper heeft dan de keuze om jouw bod te accepteren, een tegenbod te doen of af te wijzen. Wanneer de verkoper je bod accepteert, ben je niet verplicht tot het kopen van het item. Als verkoper mag je ook een bod doen richting de koper. Dat kan als diegene een ‘hartje’ geeft aan jouw item. Op die manier heb je de mogelijkheid om met de potentiële koper te communiceren. Staat jouw item er al een tijdje op, maar heeft jouw artikel wel veel hartjes? Verlaag de prijs dan een beetje, want de potentiële kopers krijgen een notificatie dat jouw artikel in prijs is gedaald. Grote kans dat ze dan hun slag willen slaan.

Het Vinted algoritme

Ik moest er even induiken, want zo makkelijk geeft Vinted zijn geheimen niet prijs. Een tijd geleden hanteerde Vinted de volgende criteria om jouw zichtbaarheid op het platform te bepalen:

  • Het aantal positieve reviews. Hoe meer positieve reviews, hoe zichtbaarder jouw items zijn.
  • De verkoopprijs van jouw items, in vergelijking met andere items die zich in dezelfde categorie, merk en conditie bevinden. Indien deze lager is dan 60% van vergelijkbare items, dan wordt jouw item meer getoond. Vinted ontvangt een kleine commissie over jouw verkoop. En hoe meer spullen er worden verkocht, des te meer commissies er worden afgerekend.
  • Als potentiële koper zie je op de startpagina een lijst met items die zorgvuldig zijn bepaald aan de hand van jouw zoekgedrag in de app. Deze item bevinden zich in de categorie waar jij vaak naar kijkt, in jouw gewenste maat en op jouw meest gezochte merk.
  • Ook zijn items die 3 hartjes of meer hebben, meer zichtbaar dan de niet populaire items.

Ben je even niet in staat om items op te sturen vanwege vakantie of iets anders? Selecteer dan de vakantiemodus in je profiel! Je bent dan niet meer zichtbaar en kunt geen items verkopen.

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 Reactie

  1. Hoi, ik zit een half jaartje op Vinted, op mijn androis samsung telefoon. Of op mijn vaste P.C. en ik kan als ik ingelogd ben op Vinted, niet INZOOMEN. Op Marktplaats kan ik dat wel wanneer ik MP op mijn telefoon bekijk en ingelogd ben. Het is niet handig want ikwil de kleding goed kunnen bekijken maar dat gaat niet. Ik kan er online niets over vinden. Dus ik dacht, dan plaats ik hier een reactie. Mvg holly

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.