kleine ondernemersregeling
MM onderzoekt MM talks business

Wanneer ben je een (kleine) ondernemer en wanneer niet?

Toen ik net begon met bloggen wilde ik vooral dat meer dan drie mensen per dag – die geen familie waren –  mijn artikelen gingen lezen. Mensen die mijn blog zo interessant vinden en dit dan ook nog eens doorgeven aan vrienden en collega’s. Ja, dat was mijn droom. Lezers enthousiast maken met mijn artikelen. Maar stiekem hoopte ik natuurlijk ook heel erg op mijn eerste samenwerking. En die volgde na een paar maanden. ‘Wat is je tarief’? Werd mij gevraagd. Ik stelde een bedrag voor en ging aan de slag met schrijven. Een paar weken later stuurde ik mijn eerste factuur. Nou ja, factuur.. Mijn website stond niet ingeschreven bij de kamer van Koophandel. Mag je dan überhaupt wel een factuur sturen en het geld gewoon op je eigen rekening laten storten?


Het antwoord op deze vraag is: ja, dat kan. Maar hier staan natuurlijk wel heel veel voorwaarden tegenover. Je kunt niet eindeloos geld vragen voor klusjes zonder dat je je inschrijft bij de Kamer van Koophandel. Op een gegeven moment ziet niet alleen de Kamer van Koophandel, maar ook de belastingdienst jou als ondernemer. Maar wanneer is het tijd om je in te schrijven als ondernemer?

wanneer ben je ondernemer

Allereerst kunnen we het beste beginnen bij het innen van geld voor pure hobby of sporadische inkomsten. Met deze verdiensten is het NIET nodig om je in te schrijven als ondernemer, omdat je in principe weinig tot niet deelneemt aan het economisch verkeer.  Je kunt dan denken aan de volgende werkzaamheden die je zo nu en dan sporadisch uitvoert:

  • Lid van de gemeenteraad
  • Optreden als gastdocent, artiest of beroepssporter
  • Schrijven van blogs, artikelen of boeken
  • Oppaswerk/ gastouder
  • Schoonmaker
  • Klussen in en rondom huis bij anderen
  • Bezorger van kranten of folders

Als je, net als ik destijds, een beginnend blogger bent en één of twee artikelen per jaar schrijft, dan kun je in principe uit de voeten met het opgeven van jouw inkomsten als ‘resultaat uit overig werk’ wanneer je je aangifte verstuurt voor de inkomstenbelasting. Over deze inkomsten is nog geen belasting betaald, dus hier ontvang je een aparte aanslag voor. Net als dat je wel eens oppast, lezingen geeft of zittingen bijwoont als lid van de gemeenteraad.

Lees ook: hoeveel verdien ik met Instagram?

Heb je kosten gemaakt voor het uitvoeren van deze werkzaamheden? Bijvoorbeeld reiskosten, schrijfwaren of het aanschaffen van een bepaald boek , dan kun je deze kosten aftrekken van de jouw inkomsten. Wat hiervan overblijft is het resultaat wat je opgeeft als ‘resultaat uit overig werk’.

Maar hoe verstuur je een factuur als je geen onderneming hebt?

Toen ik mijn eerste opdracht kreeg toegewezen (super blij natuurlijk), werd mij verteld waar ik de factuur naartoe kon sturen. Zonder een factuur kunnen de meeste bedrijven geen betaling uitvoeren. Deze is immers nodig om betalingen weg te boeken in hun administratie. Daarnaast is een bedrijf volgens de belastingdienst verplicht om alle baten en kosten in de administratie te verwerken. Aangezien ik geen factuur kon sturen – ik was immers geen ondernemer met BTW en KVK nummer – heb ik de opdrachtgever een kwitantie verstuurd. Dit is hetzelfde als een factuur, maar het verschil is dat je geen BTW bij de opdrachtgever in rekening brengt.

Wat is dan wel de drempel om je bij de KVK in te schrijven als ondernemer en daarmee facturen te sturen naar jouw opdrachtgevers?

Volgens de KVK zijn onderstaande criteria voldoende om je in te schrijven bij de KVK:

CriteriaUitleg
Je rekent een vergoeding voor jouw product/ dienstHet gaat dan niet om vrijwilligerswerk of een hobby die geen geld oplevert
Je levert diensten of productenBv: taarten bakken in opdracht, artikelen schrijven of klussen in en om het huis
Je neemt deel aan het economische verkeerJouw transactie vindt plaats buiten de familie/ vriendensfeer
Je levert je product of dienst met regelmaatMeer dan 1 -2 keer per jaar.
Je hebt investeringen gedaan om je product/ dienst te leverenJe hebt bv. een hosting voor je website, bakbenodigdheden of een camera gekocht.
ZelfstandigheidJe bepaalt zelf wanneer je je werkzaamheden uitvoert.

Er zijn talloze hobby’s op te noemen die mensen geregeld uitvoeren naast hun fulltime of parttime baan en hier geld mee verdienen. De aantallen zijn hier echter niet van bekend, maar ik vermoed dat het toch al snel in de miljoenen loopt. Dat de betaling hiervan grotendeels op een ‘zwarte’ manier wordt gedaan, is naar mijn mening begrijpelijk. Hoe je het ook wend of keert; als je inkomsten uit overig werk ontvangt dan is hier een administratief proces aan verbonden. Je moet bonnetjes bewaren, je inkomsten bijhouden en uiteindelijk opgeven aan de belastingdienst. Een klusje uitvoeren bij de buurman en hier 1 keer in het jaar een paar tientjes voor ontvangen is ook helemaal niet zo gek. Oké, officieel mag het niet en ik zal je ook echt niet stimuleren om dit vaker te doen. Want dan is het gewoon slimmer om je inkomsten op te geven. Of… je in te schrijven bij de kamer van Koophandel. Ook als je niet eens zo veel verdient. De Belastingdienst biedt kleine en startende ondernemers namelijk handige en fijne voordelen waardoor je weinig tot geen belasting over je resultaat hoeft te betalen. 

Ondernemer zijn naast je vaste baan

Vorig jaar stond het aantal personen die naast hun baan een bedrijf zijn gestart, op ruim 135.000. Helmaal niet zo gek dus om je onderneming in te schrijven. Ook al verdien je er geen wereldsalaris mee. Indien je regelmatig deelneemt aan het economische verkeer, opdrachten uitvoert voor een betaling en producten of diensten levert, ben je een ondernemer. En dan is een bezoekje aan het KVK kantoor essentieel om een KVK nummer aan te vragen. Het belastingnummer krijg je na een aantal dagen vanzelf toegestuurd.

Nu ben je dus ondernemer! Dit betekent niet alleen dat je een Makro pas kunt aanvragen, maar ook dat je BTW kunt rekenen naar je opdrachtgever, een administratie moet bijhouden en verplicht bent om je aangifte omzetbelasting te doen.

kleine ondernemersregeling

Persoonlijk vind ik het professioneler ogen voor opdrachtgevers om ingeschreven te staan als blogger bij de KVK. Hiermee geef je tenslotte aan dat je eerder al eens geld hebt verdiend of van plan bent te verdienen met jouw onderneming. Maar… iedereen moet ergens beginnen. En het kan dus maar zo zijn dat je je eerste opdracht vroeger binnen krijgt dan je had verwacht, of dat je hobby een beetje uit de hand begint te lopen (positief gezien) en je uiteindelijk toch maar besluit om voor het ondernemerschap te gaan.

De kleine ondernemersregeling (KOR)

Zo is het bij mij dus ook gegaan. Ook al verdien ik er – bij lange na – geen jaarsalaris mee, toch ontvang ik regelmatig opdrachten waarmee ik automatisch deelneem aan het economische verkeer. En de inkomsten die ik hiermee ontvang geef ik ieder kwartaal op bij de belastingdienst. Inclusief de BTW die ik heb berekend op mijn facturen.

Dankzij de kleine ondernemersregeling (KOR) krijg je korting op het door jou af te dragen BTW bedrag. Het kan zelfs ook zo zijn dat je helemaal geen BTW hoeft te betalen. Het zit namelijk zo: als je minder dan €1.883,- per jaar aan BTW hebt berekend, dan kom je in aanmerking voor belastingvermindering. Als je minder dan €1.345,- aan BTW hebt berekend in één jaar, dan betaal je zelfs helemaal geen BTW en krijg je dit bedrag terug. Of nou ja, je mag het gewoon houden. Ik bewaar de BTW wel voor de jaarlijkse aangifte van de inkomstenbelasting. Nu ik meer bijverdien met mijn blog, betaal ik ‘helaas’ ook meer inkomstenbelasting. Met als resultaat dat ik vaak nog een fiks bedrag via de aanslag inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet (flinke mond vol) mag betalen.

Maar… daarnaast heb je ook nog de MKB winstvrijstelling, waarbij je 14% van je winst mag aftrekken in de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting en de KIA (kleinschaligheidsinvesteringsaftrek)als je jaarlijks meer dan €2.300 investeert in je eigen onderneming.  

Ik heb in de afgelopen jaren dankbaar gebruik gemaakt van de KOR en sinds kort ook van de MKB winstvrijstelling. Het invullen van de belastingaangifte per kwartaal vind ik een eitje en ook de jaarlijkse inkomstenbelasting is geen probleem. Maar ik kan me voorstellen dat dat niet iedereen dit een pleziertje vindt. Daarom kun je administratieve ontheffing aanvragen voor je BTW aangiftes. Je hoeft dan geen omzetbelasting meer aan te geven (jaarlijks of per kwartaal), maar je mag ook geen BTW rekenen aan je opdrachtgever. Het aanvragen van een administratieve ontheffing kan enkel door het Belastingkantoor aan te schrijven met je verzoek.

Let op: in 2020 vervalt de kleine ondernemersregeling. In plaats van korting op de BTW, kun je kiezen voor vrijstelling. Dit is mogelijk als je jaaromzet lager is dan €20.000 en je bedrijf in NL is gevestigd. Kijk op de website van de Belastingdienst voor meer informatie.

Zo. Genoeg gebrabbel over belastingtechnische zaken. Hebben jullie een onderneming? Of heb je weleens een kwitantie uitgeschreven? 

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.