MM onderzoekt

Vergoedingen via je zorgverzekering voor zwangerschap en bevallen in 2023

Ja ja, daar is ‘ie weer. Hét overzicht van zorgverzekeringen voor vrouwen met een kinderwens of vrouwen die al zwanger zijn. Het is altijd handig om jouw zorgverzekering kritisch te bekijken, vooral als je van plan bent om zwanger te worden/ of te bevallen. De kosten van een niet-medische bevalling, borstkolf of eigen bijdrage kraamzorg liegen er namelijk niet om. Gelukkig wordt het meeste vergoed via de basisverzekeringen, maar er zijn ook een hoop bijdragen die alleen aanvullend vergoed worden. En dan hangt het ook van het aanvullende pakket af. Want met een klein aanvullend pakket kom je er niet meer. Het is in ieder geval fijn om te weten welke verzekeraar de zorgkosten vergoed die je als jonge moeder nodig denkt te hebben. Maar door al die bomen is het bos niet meer te zien. Ook al lijken de verzekeraars de boel makkelijk te willen maken, net als onze grote vriend de Belastingdienst, het wordt er echt niet overzichtelijker op. Daarom, ook dit jaar weer een overzicht van enkele grote zorgverzekeraars en hun vergoedingen in de meest voorkomende kosten voor zwangerschap en bevalling in 2023.


Bekijk hier het artikel van vorig jaar. Allereerst: de belangrijkste wijzigingen voor 2023 op een rij:

 • Het minimale eigen risico blijft gelijk, namelijk €385,-, net als het maximale eigen risico, €885,-
 • De maximale zorgtoeslag  gaat in 2023 voor 1 jaar extra omhoog. Dit komt omdat de inkomensgrenzen zijn verhoogd. In 2023 is de inkomensgrens €38.520,- per jaar en €48.224,- per jaar met toeslagpartner.
 • De premies voor de basis zorgverzekeringen stijgen in 2023 nog harder met gemiddeld €120,- per jaar! Een fikse stijging, dat o.a. komt door de loonsverhoging voor zorgpersoneel, energiekosten voor het ziekenhuis en prijsstijgingen van grondstoffen en medicijnen in het algemeen.

Inhoud

Veranderingen basispakket zorgverzekering 2023:

De combinatietest wordt vanaf volgend jaar niet meer vergoed vanuit de zorgverzekering. Reden hiervoor is dat dankzij de komst van de NIPT test, het aantal vrouwen dat voor een combinatietest kiest, flink is gedaald. De NIPT test wordt dan weer voor iedereen vergoed vanaf april 2023. Voor april 2023 wordt dit enkel vergoed als je een medische indicatie hebt.

Korting op je basispakket via een collectieve zorgverzekering, verdwijnt. Deze kan alleen gelden op aanvullende verzekeringen, maar niet meer op de basisverzekering. Voor diegenen die hiervoor een collectieve verzekering hadden afgesloten, zal de premie volgend jaar flink gaan stijgen.

Standaard vergoedingen rondom zwangerschap en bevallen vanuit de basis zorgverzekering:

Vanuit de basisverzekering wordt er al een hoop vergoed rondom de bevalling waarvoor je GEEN eigen risico hoeft te betalen:

 • 12-13-20-36 weken echo
 • Verloskundige zorg, controles en adviesgesprekken
 • Kraamzorg (excl eigen bijdrage)
 • Bevalling (excl eigen bijdrage niet medische bevalling in ziekenhuis)
 • De meeste zorg voor kinderen onder de 18 jaar
 • Hulpmiddelen in bruikleen zoals bedverhogers, douchekruk, beddensteun
 • Vlokkentest (bij medische indicatie)
 • Kinkhoestvaccinatie (moeder) vanaf de 22e week van de zwangerschap
 • Vruchtwaterpunctie (bij medische indicatie)
 • Vanaf april 2023 NIPT test

Vergoeding uit de basisverzekering, maar je betaalt WEL eigen risico:

 • Bloedonderzoek (laboratoriumonderzoek)
 • Geneesmiddelen

Welke basiszorgverzekering kun je kiezen?

Allereerst zul je een basisverzekering moeten kiezen. Een basisverzekering is er (in veel gevallen) in twee varianten: een naturapolis en een restitutiepolis en soms ook nog een budget- of combinatiepolis.

Een naturapolis is de goedkoopste variant en daarmee krijg je zorg via zorgverleners die een contract hebben met jouw zorgverzekeraar. Je hoeft de kosten dan niet te declareren, ze worden automatisch door jouw zorgverzekeraar vergoed. De zorgverzekeraar geeft altijd aan met welke zorgverleners zij afspraken hebben, zodat je later niet voor verrassingen komt te staan. Als je naar een zorgverlener gaat waar jouw verzekeraar geen afspraken mee heeft, dan wordt 75% van de kosten vergoed.

Een restitutiepolis is wat duurder (gemiddeld €10,- per maand) , maar daarmee kun je naar iedere arts of behandelaar die in Nederland gevestigd is. De zorgverzekering hoeft daar dus geen afspraken mee te hebben. Je betaalt de rekening vaak wel eerst zelf, waarna je deze kunt declareren. De zorgverzekering vergoedt echter enkel rekeningen die acceptabel en marktconform zijn. Als je behandelaar een absurd hoge rekening verstuurt, zul je deze dus niet volledig vergoed krijgen.

Daarnaast heb je bij sommige verzekeringen de keuze uit een budgetpolis. Hiermee kun je maar bij een geselecteerd aantal ziekenhuizen terecht, terwijl de naturapolis 100% zorg vergoed van alle Nederlandse ziekenhuizen (uitgezonderd spoedhulp). De budgetpolis is doorgaans €6,- tot €10,- per maand goedkoper dan een naturapolis.

Zorgverleners zoeken die een contract hebben met jouw verzekeraar

Het lijkt wel onbegonnen werk. Onderzoeken of jouw gewenste zorgverlener een contract heeft met de zorgverzekering is nog niet zo makkelijk. Op dit moment (begin december 2022) wordt er namelijk nog flink onderhandeld tussen zorgverzekering en zorgverlener waardoor je nog geen zicht hebt op de contracten. Houd dus goed in de gaten in de zorgzoeker of het ziekenhuis waar jouw voorkeur naar uitgaat, is opgenomen. Indien dit het geval is, dan kun je dus kiezen voor een goedkopere polis. Geen contract? Dan is het aan te raden een polis te kiezen waarin kosten bij niet-gecontracteerde zorgverleners ook 100% worden vergoed. Zo kom je niet voor verrassingen te staan, mocht je naar een ander ziekenhuis worden gestuurd.

Aanvullend verzekeren voor kosten bevalling en zwangerschap

Aanvullend verzekeren om de kosten rondom je bevalling en zwangerschap te laten vergoeden, is aan te raden. Met het kleinste aanvullende pakket kom je er echter niet. Bij de meeste verzekeraars kies je de 2e, 3e of zelfs 4e optie. Bij Menzis bijvoorbeeld, heb je wel meer dan 5 verschillende aanvullende verzekeringen. Er zijn echter maar drie aanvullende pakketten die kosten rondom een bevalling vergoeden. In de overzichten hieronder zie je welke aanvullende pakketten bij welke verzekeraars eventuele kosten rondom een bevalling en zwangerschap wel of niet vergoeden. Als er geen vergoeding wordt getoond, dan is er dus ook geen ander aanvullend pakket binnen die zorgverzekeraar die deze kosten wél vergoed. Ook worden de basisverzekeringen weergegeven. Enkel voor de vorm, want vrijwel geen enkele basisverzekering vergoedt de onderwerpen die ik uitlicht.

VerzekeringBasisBasis extra AanvullendAanvullend extra
Zilveren KruisBasis Budget: €131,95Basis Zeker: €138,95*€8,12**€20,33
UnivéZorg basis: €132,95Zorg geregeld: €142,30Goed: €10,-Beter: €28,-
VGZBasis Keuze: €132,95Ruime Keuze: €141,95Aanvullend goed: €12,35Aanvullend beter: €25,20
CZZorgbewust: €131,90Zorg-op-maat: €138,25Basis: €8,10Plus: €22,75
MenzisBasis : €141,25Basis vrij: €152,75Extra Verzorgd 1: €7,80Extra Verzorgd 2: €22,50
DitzoGoede Keuze: €128,95Vrije Keuze: €144,50ZorgBewust: €6,95ZorgBeter: €11,95
InterpolisZorgCompact: €129,95ZorgActief: €138,95CompactPlus: €10,75MeerZeker: €14,50 (alleen met zorgactief)
HEMABasisverzekering: €135,-Aanvullend 2: €17,50Aanvullend 3: €32,50

Vergoeding zwangerschapscursussen

Tijdens mijn tweede zwangerschap heb ik de ‘Mom in Balance’ training gevolgd. Iedere week buiten trainen met een groep mede-zwangeren. Enorme aanrader! Ik heb er zelfs vriendinnen aan over gehouden. Andere cursussen die bijvoorbeeld vergoed worden: de zogeheten ‘puf’-cursus, zwangerschapsyoga, zwangerschapsgym en hypnobirthing. Ook het inhuren van een doula kan tot de mogelijkheden behoren!

VerzekeringBasisAanvullend Aanvullend Extra
Zilveren KruisGeen vergoedingGeen vergoeding€50,- per zwangerschap
HemaGeen vergoedingGeen vergoedingGeen vergoeding
VGZGeen vergoedingGeen vergoedingMax €100,- per jaar
CZGeen vergoedingMax €100,- per zwangerschapMax €100,- per zwangerschap
MenzisGeen vergoedingGeen vergoedingMax. €50,- per jaar
DitzoGeen vergoedingGeen vergoedingGeen vergoeding
InterpolisGeen vergoedingGeen vergoeding1 keer 1 abonnement
HEMAGeen vergoedingGeen vergoedingGeen vergoeding

Vergoeding EHBO / reanimatie cursus

Zeker aan te raden als je een kindje hebt. Je denkt het vaak wel te weten, maar er zijn een hoop tips die ze je tijdens zo’n training geven en je niet zomaar even uit ‘een boekje’ haalt. Ook leer je er wat je moet bij verschillende type brandwonden. Kleren aanhouden, uitdoen? Of toch onder de douche zetten? Een cursus kost gemiddeld zo’n 80-150 euro en wordt vaak aanvullend vergoed.

VerzekeringBasisAanvullend Extra aanvullend
Zilveren KruisGeen vergoedingGeen vergoedingMax. €115,- per jaar
UnivéGeen vergoeding€200,- per jaar€400,- per jaar
VGZGeen vergoeding€200,- per jaar€400,- per jaar
CZGeen vergoedingMax. €50,- per jaarMax. €100,- per jaar
MenzisGeen vergoedingGeen vergoeding Geen vergoeding
DitzoGeen vergoedingGeen vergoedingGeen vergoeding
InterpolisGeen vergoedingGeen vergoedingMax. €200,- per jaar
HEMAGeen vergoedingGeen vergoedingGeen vergoeding

Vergoeding bevallen in het ziekenhuis zonder medische indicatie

Als je in het ziekenhuis wilt bevallen zonder medische noodzaak, ook wel poliklinische bevalling genoemd, dan betaal je een deel van de kosten zelf (mits jouw zorgverzekering een contract heeft met betreffend ziekenhuis/geboortecentrum). In 2023 dekken de basisverzekeringen de kosten voor bevallen in het ziekenhuis zonder medische indicatie tot  €236,- per dag. Daarboven betaal je een eigen bijdrage. In de meeste gevallen ligt de eigen bijdrage tussen de €300,- en €400,-. Hieronder een overzicht van welke aanvullende verzekeringen de eigen bijdrage vergoeden.

Verzekering BasisAanvullendAanvullend Extra
Zilveren Kruismax. €236,- per dag max. €236,- per dag Volledig vergoed
Univémax. €236,- per dag max. €236,- per dag Volledig vergoed
VGZmax. €236,- per dag max. €236,- per dag Volledig vergoed
CZmax. €230,- per dagVolledig vergoedVolledig vergoed
Menzismax. €236,- per dag max. €236,- per dag Volledig vergoed
Ditzomax. €236,- per dag Volledig vergoedVolledig vergoed
Interpolismax. €236,- per dag max. €236,- per dagVolledig vergoed
HEMAmax. €236,- per dag max. €236,- per dag Volledig vergoed

Vergoeding kraamzorg

Voor kraamzorg die je thuis ontvangt geldt in 2023 een wettelijke eigen bijdrage van €4,80 per uur, €0,10 ct duurder ten opzichte van vorig jaar. Als je in het ziekenhuis bevalt (zonder medische noodzaak), betaal je €38,- per dag aan eigen bijdrage. Als je in het ziekenhuis bevalt (met medische noodzaak) geldt er geen eigen bijdrage voor kraamzorg. Vanzelfsprekend betaal je dan wel de eigen bijdrage zodra de kraamzorg thuis verder gaat. Als je jezelf extra aanvullend verzekerd, kan het zijn dat deze eigen bijdrage volledig wordt vergoed.

Verzekering BasisAanvullendAanvullend Extra
Zilveren Kruismin. 24 uur, geen vergoeding eigen bijdragemin. 24 uur, geen vergoeding eigen bijdrageVergoeding eigen bijdrage tot €125,-
Univémax. 10 dagen, geen vergoeding eigen bijdragemax. 10 dagen, geen vergoeding eigen bijdrageVergoeding eigen bijdrage tot €125,-
VGZmax. 10 dagen, geen vergoeding eigen bijdragemax. 10 dagen, geen vergoeding eigen bijdrageVergoeding eigen bijdrage tot €125,-
CZmax. 10 dagen, geen vergoeding eigen bijdragemax. 10 dagen, geen vergoeding eigen bijdragemax. 10 dagen, geen vergoeding eigen bijdrage
Menzismax. 10 dagen, geen vergoeding eigen bijdragemax. 10 dagen, geen vergoeding eigen bijdrageVolledige vergoeding eigen bijdrage
Ditzo max. 10 dagen, geen vergoeding eigen bijdrageVolledige vergoeding eigen bijdrageVolledige vergoeding eigen bijdrage
Interpolismin. 24 uur, geen vergoeding eigen bijdragemin. 24 uur, geen vergoeding eigen bijdragemin. 24 uur, + max. 24 uur vergoeding eigen bijdrage
HEMAmax. 10 dagen, geen vergoeding eigen bijdragemax. 10 dagen, geen vergoeding eigen bijdrageVolledige vergoeding eigen bijdrage

Vergoeding lactatiekundige en borstkolf

Lactatiekundige zorg is onmisbaar als je borstvoeding wilt geven en dit niet van een leien dakje gaat. Ook fijn als het je eerste keer is en je hebt een beetje hulp nodig.  Baat het niet, dan schaadt het niet en ik hoor van veel vrouwen om mij heen dat zo’n lactatiekundige echt een redder in nood kan zijn. De kosten voor een consult van een lactatiekundige zijn doorgaans €100,-. De kosten van een elektrische kolf lopen uiteen vanaf €140,- (enkele) tot €249,- (dubbele). Zelf heb ik de Philips Avent enkele elektrische kolf gebruikt en hier kreeg ik een vergoeding van €80,- voor. Uiteindelijk hoefde ik nog maar een paar tientjes bij te betalen. Liever een dubbele kolf? Die heb je ook, maar dan ben je iets duurder uit.

VerzekeringBasisAanvullendAanvullend Extra
Zilveren Kruis/ BorstkolfAlleen korting Alleen kortingMax. €75,- per zwangerschap
Zilveren Kruis/ lactatiekundigeGeen vergoedingGeen vergoedingMax. €80,- per jaar
Univé/ BorstkolfGeen vergoedingGeen vergoedingEenmalig . €80,-
Univé/ Lactatiekundige zorgGeen vergoedingGeen vergoedingMax. €200,- per bevalling
VGZ/ BorstkolfGeen vergoedingGeen vergoedingEenmalig €80,-
VGZ/ LactatiekundigeGeen vergoedingGeen vergoedingMax. €200,- per bevalling
CZ/ BorstkolfGeen vergoedingGeen vergoedingGeen vergoeding
CZ/ LactatiekundigeGeen vergoedingMax. €200,- per jaarMax. €200,- per jaar
Menzis/ BorstkolfGeen vergoedingGeen vergoedingGeen vergoeding
Menzis/ LactatiekundigeGeen vergoedingGeen vergoedingVolledig vergoed
Ditzo/ BorstkolfGeen vergoedingGeen vergoedingGeen vergoeding
Ditzo/ Lactatiekundige zorgGeen vergoedingGeen vergoedingNiet bekend
Interpolis/ BorstkolfGeen vergoedingGeen vergoedingGeen vergoeding
Interpolis/ lactatiekundigeGeen vergoedingGeen vergoedingmax €80,- per jaar
HEMA/ BorstkolfGeen vergoedingGeen vergoedingMax. €200,- per jaar
HEMA/ LactatiekundigeGeen vergoedingGeen vergoedingMax. €200,- per jaar

Vergoeding kraampakket

Een kraampakket is absoluut noodzakelijk om in huis te hebben, ook al ben je niet van plan om thuis te bevallen. Ik ben er het levende bewijs van. Bij de bevalling van Jent was er geen tijd meer om naar het ziekenhuis te gaan. Mijn man heeft vervolgens met de verloskundige het hele kraampakket razendsnel uitgepakt om alles klaar te zetten voor de onverwachte thuisbevalling. De meeste aanvullende verzekeringen vergoeden het kraampakket en sturen deze kosteloos naar je op. Indien dit niet zo is, kun je de inhoud zelf bestellen. Vaak ben je met zo’n €30,- wel klaar. Het Natalis kraampakket is de meest bekende van deze soort. Bekijk de inhoud van het pakket hier of bestel ‘m direct. Tegenwoordig heb je ook natuurlijke kraampakketten. De meest duurzame van zijn soort en voorzien van producten met organische materialen en duurzame verpakkingen.

VerzekeringBasisAanvullendAanvullend Extra
Zilveren KruisGeen kraampakket (wel met korting voor: €28,71)Geen kraampakket (wel met korting voor: €28,71)Je ontvangt een kraampakket
UnivéGeen kraampakket Korting kraampakket (zelf aanvragen voor €24,26)Je ontvangt een kraampakket
VGZGeen kraampakket Korting kraampakket (zelf aanvragen voor €24,26)Je ontvangt een kraampakket
CZJe ontvangt een kraampakketJe ontvangt een kraampakketJe ontvangt een kraampakket
MenzisJe ontvangt een kraampakketJe ontvangt een kraampakketJe ontvangt een kraampakket
DitzoGeen kraampakketJe ontvangt een kraampakketJe ontvangt een kraampakket
InterpolisKorting kraampakket (zelf aanvragen voor €28,46)Korting kraampakket (zelf aanvragen voor €28,46)Korting kraampakket (zelf aanvragen voor €28,46)
HEMAGeen kraampakketGeen kraampakketGeen kraampakket

Vergoeding Osteopaat

Alternatieve geneeswijzen zijn behandelingen en geneesmiddelen waarvan de werking niet wetenschappelijk is bewezen en dus niet onder de noemer ‘reguliere geneeswijzen’ mag vallen. Desondanks maken veel mensen hier gebruik van om verschillende redenen. Met Jent ben ik destijds bij de osteopaat geweest vanwege zijn onverklaarbare vele huilen. Een osteopaat kijkt naar het welzijn van de baby, controleert wervels, bewegingen en algehele gesteldheid. Omdat een baby niet kan zeggen waar hij pijn heeft of ongemak heeft, brengen veel ouders een bezoek aan de osteopaat. Het heeft ons uiteindelijk nog wel €100,- gekost, maar ik ben blij dat we er zijn geweest. De osteopaat valt, net als een chiropractor, onder de alternatieve beweegwijzen en moet dus zelf betaald worden, tenzij je aanvullend verzekerd bent. Een consult bij een osteopaat kost al gauw tussen de €90,- en €100,-, dus het is fijn als je daar een deel van terug krijgt.

VerzekeringBasisAanvullendAanvullend Extra
Zilveren KruisGeen vergoedingGeen vergoeding€40,- per dag en max. €250,- per jaar
UnivéGeen vergoeding€40,- per dag en max. €200,- per jaar€40,- per dag en max. €300,- per jaar
VGZGeen vergoeding€40,- per dag en max. €200,- per jaar€40,- per dag en max. €300,- per jaar
CZGeen vergoedingGeen vergoeding€40,- per dag en max. €350,- per jaar
MenzisGeen vergoedingGeen vergoeding€40,- per dag en max. €300,- per jaar
DitzoGeen vergoedingGeen vergoedingGeen vergoeding
InerpolisGeen vergoedingGeen vergoedingGeen vergoeding
HEMAGeen vergoedingGeen vergoedingGeen vergoeding

Overstappen?

We hebben nu de meest voorkomende behandelingen rondom zwangerschap en bevalling gehad. Misschien heb je ze wel allemaal nodig, misschien maar een paar. Mocht je nu willen overstappen naar een andere zorgverzekering, doe dat in ieder geval voor 31 december. Vanaf 2023 is het niet meer mogelijk om een collectiviteitskorting te claimen via je werkgever, dit kan alleen nog aanvullend (als je werkgever die afspraak heeft gemaakt). Kijk bij het overstappen naar een andere zorgverzekering goed naar het contract wat is afgesloten met zorgverleners. Kun je bij elk ziekenhuis terecht? En wordt die zorg dan volledig vergoed?

Vergeet ook zeker niet om jouw pasgeboren baby binnen 4 maanden aan te melden bij jouw zorgverzekering! Anders wordt de zorg voor hem/haar wellicht niet vergoed. Een zorgverzekering voor kinderen t/m 18 jaar is gratis.

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.