Purse-Oonlijk

6 bespaartips die altijd bij mij mislukken

Omdat ik ook maar een mens ben, vond ik het wel zo eerlijk om mijn mislukte besparingen met jullie te delen. Of beter gezegd: welke pogingen om geld te besparen mislukken altijd bij mij? We worden bestookt met een overvloed aan bespaartips die ons op jaarbasis heel wat Euro’s kunnen opleveren. Als je je op de armoedegrens bevindt en ieder dubbeltje om moet draaien, is iedere besparing een winst. Maar als modaal verdiener kun je best wat kritischer zijn. Besparen en sparen is goed voor jou, je portemonnee en in veel opzichten doet het ook veel goeds voor het milieu. Maar dan moet het wel haalbaar zijn! Voor mij, als Moneymom, zijn er talloze besparingen die goed werken. Maar er zijn er ook een aantal die echt niet werken.. 


Grote porties koken en invriezen

Het is een veelgenoemde bespaartip: koop groot en voordelig in, maak een pan met eten en vries deze in porties in. Prima. Dat zou inderdaad kunnen met een gigantische vrieskist. Maar al die porties passen niet in ons kleine vriezertje. Wat maar twee lades bezit. Voorheen hadden we nog een paar extra lades in onze tweede koelkast, maar die heeft het onlangs begeven. En we gaan geen nieuwe koel/vriescombinatie kopen voor die extra porties.

Wat we nu wel doen? Die twee lades heel efficiënt beheren. Zodra we een flinke portie eten over hebben, dan laten we het afkoelen, waarna de maaltijd in een hersluitbare zak wordt gegoten. Vervolgens leggen we de afgesloten zak in de bovenste lade van de vriezer. Een dag later halen we de zak eruit en leggen hem in verticale richting in de lade. Op die manier maak je optimaal gebruik van de vriezer en heb je een beter zicht op wat er nog in ligt.

bespaartips

Toen we meer vriesruimte tot onze beschikking hadden, merkten we op dat er van alles in werd gegooid. Met als gevolg dat ik er onlangs nog een paar harde schijven uithaalde die veel weg bleken te hebben van wat ooit een hamburger was. Vlees behoudt in bevroren toestand zo’n drie tot zes maanden zijn kwaliteit. Mits niet gemarineerd, anders zelfs maar één maand. Maaltijden zoals soep, pasta of rijst kun je tot ongeveer 3 maanden bewaren.

Wat ik hiervan geleerd heb: Deel je vriezer efficiënt in en zorg ervoor dat je hem elke maand even ‘opschoont of leeg eet’ 😉 In principe is deze bespaar tip dus eerst een #fail geweest, voordat we hem optimaal hebben ingezet

Vaste bedragen sparen

Het is aan te raden om maandelijks een vast bedrag te sparen. En dan het liefste door dit automatisch in te plannen. Zo vergeet je in ieder geval je geld niet apart te zetten wanneer je nog een stuk maand over hebt, maar je bankrekening gevaarlijk dicht bij het nulpunt komt. Vorig jaar besloten we dat €200,- wel een mooi bedrag is om maandelijks samen te sparen. Toen kwam Mats. En voor zijn toekomst willen we ook wat financiële zekerheid, waardoor er voor hem maandelijks €50,- wordt ingepland. Voor mezelf heb ik een paar spaardoelen, waaronder mijn laptop. Die heeft niet het eeuwige leven, waardoor ik maandelijks een klein bedrag ‘afschrijf’. Op die manier kan ik over een x aantal jaar weer een nieuwe kopen. zonder een rib uit mijn lijf te trekken. En dan nog dat spaardoel. Die is puur voor een leuk cadeautje voor mezelf. Ook die mag ik niet vergeten! Resultaat? Een wirwar aan potjes (is helemaal niet erg) waardoor je maandelijks misschien meer spaart dan soms mogelijk is.

Wij zijn ongetwijfeld vast niet de enige: maar soms zijn wij genoodzaakt om die zuurverdiende spaarcentjes weer te gebruiken voor onze vaste (en variabele) lasten. Tja, het blijft natuurlijk je eigen geld, maar zuur voelt het wel.

Contant geld pinnen als boodschappenbudget

Een veelgehoorde tip, maar voor mij zo niet toepasselijk. Ik zal je zeggen waarom: voordat ik een geldautomaat heb gevonden die daadwerkelijk normaal functioneert, ben ik een halve dag verder. Vervolgens zal ik mezelf er constant aan moeten herinneren dat er nog wat contant geld in mijn portemonnee zit, omdat het pinnen er zo onderhand als vaste gewoonte is ingesleten. Wanneer ik dan eindelijk een kassa bereik waar er ook met contant geld betaald kan worden, weet ik het toch te presteren om mijn pinpas voor het apparaat te houden. Nadat de drie piepjes hebben geklonken besef ik me “arghh ik raak dat verrekte contante geld ook nooit kwijt”!

Het is voornamelijk handig als ‘boodschappenpotje’. Je ziet het dan ook vaak voorbij komen in programma’s als ‘een dubbeltje op zijn kant’. Maar ik weet precies wat mijn boodschappenbudget is. En als ik dat als doel heb gesteld, dan ga ik er niet zo snel overheen. Mocht dat wel gebeuren, dan is dat extra geld ook zo weer uit de muur gehaald. Tenzij je in een dorp woont waar de helft van de geldautomaten niet functioneert of alleen maar 50€ uit kan spugen, maar dat terzijde.

In mijn ogen geen waardevolle toevoeging voor onze situatie dus.

Verwarming een (halve) graad lager instellen

Ik zie hem regelmatig voorbij komen. Vooral met het oog op de verhoogde energierekeningen dit jaar. “Zet die verwarming desnoods een halve graad lager en bespaar tot wel tientallen Euro’s op jaarbasis. Het enige wat je nodig hebt is een warme trui/vest en een dekentje”. Klinkt inderdaad aannemelijk. We willen allemaal die hoge energiekosten de kop indrukken. Maar sorry. Niet ten koste van mijn comfort. Ik ben een rasechte koukleum en zodra mijn handen en voeten koud zijn, ben ik lastig warm te krijgen. Zelfs een halve graad kan hierin het verschil maken en dan helpt een dekentje of een warme trui mij niet meer. Enkel een warme douche, waar ik vervolgens een kleine 20 minuten onder sta. En we weten allemaal wel hoeveel gas dat kost.

Één voordeel: Ons nieuwbouwhuis is compleet geïsoleerd en we maken gebruik van zonnepanelen waardoor die energierekening in ieder geval al wat lager uitvalt dan die van een gemiddeld huishouden. (nog) geen nood aan de man dus 😉

Fiets pakken in plaats van auto

Erger nog: wij bezitten twee auto’s. Een luxe positie waarvoor ik dankbaar ben dat we hem kunnen veroorloven. Maar ik had het liever anders gezien, want de kosten liegen er niet om. We hebben ze beiden echt nodig. Mijn man i.v.m. zijn onregelmatige werktijden (05:00 uur) en ik omdat ik Mats moet wegbrengen en vervolgens naar mijn werk rijd, dat niet te bereiken is met het OV. Een fiets pakken in plaats van de auto gaat dus zo makkelijk nog niet. Geloof me, anders had ik het graag gedaan. Ik ben dol op fietsen, maar ik sla die tocht van 25 km naar mijn werk toch maar even over.

Folders en aanbiedingen afspeuren

De reclamefolder app staat op mijn telefoon, maar vermijd ik het liefste zoveel mogelijk. Tenzij er bier gekocht moet worden, dan gebruik ik de zoekfunctie in de app (aanrader!). Zo wordt ik niet verleid met allerlei aanbiedingen die ik eigenlijk helemaal niet nodig heb. Voor mij is het bekijken van een reclamefolder de eerste stap in het proces van nutteloos koopgedrag. Zodra ik goede aanbiedingen zie van huis, tuin en keuken prullaria dan wordt er een bepaald stofje in mijn hersenen geactiveerd. Dat stofje probeert een bepaald deel van mijn brein ervan te overtuigen dat ik dat item nu heel toevallig nodig heb. Soms is dat ook echt zo. Wasmiddel, deodorant of luiers bijvoorbeeld. Je hebt ze toch een keertje nodig en dan kun je het maar het beste tegen een goede prijs aanschaffen.

Maar die eindeloze aanbiedingen van interieur accessoires en kleding moet ik echt vermijden. Zo mag ik Vente Exclusive, H&M of Zalando Lounge alleen openen als ik al een tijdje niets heb gekocht. Beter voor mij, beter voor mijn portemonnee.

Wat zeggen jullie?

Ik vroeg via Instagram welke bespaartips bij jullie altijd mislukken. Leuk om te lezen dat ik niet de enige ben (natuurlijk niet!)

“Bezuinigen op lekkere dingen die niet nodig zijn, zoals drop en chocolade”

“Het geld wat ik besteedde aan sigaretten apart leggen, toen ik 3 jaar geleden stopte..;-)”

“Kort douchen. Dat is bij mij echt zo’n ultiem chill momentje die wel een paar minuten langer mag duren”.

“Voor twee dagen tegelijk koken. De portie voor de dag erna vergeet ik en kan ik later weggooien”.

“Geld pinnen met een budget zodat je in de winkel niet pint. Cash geld MOET uitgegeven worden bij mij”.

“Had laatst goedkoper luiers gekocht, vervolgens zat kind onder de uitslag. Daarna een vermogen uitgegeven aan crème. Luiers weggegooid en alsnog de duurdere gekocht. Goedkoop was in dit geval duurkoop!”

“Naar een goedkopere kapper gaan. Tranen met tuiten gejankt. Dat was het verschil niet waard”.

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 Reacties

  1. Marjan zegt:

    Wat grappig. Ik heb een Nee-Nee sticker en ook geen reclame app, ik heb diezelfde valkuil. Ik woon alleen, dus als ik dan een keer wasmiddel nodig heb dan kijk ik op dat moment of er iets in de aanbieding is, of toevallig de week erna en stel ik het uit. Maar verder moet ik er ook echt niet in kijken want dan koop ik vanalles wat ik niet nodig heb!

    Verder moet ik zorgen dat ik niet teveel geld op mn betaalrekening heb staan. Hoe meer daar op staat, hoe eerder ik genegen ben het uit te gaan geven. Dus ik haal juist liever geld van mn spaarrekening als het Echt nodig is, voor rekeningen oid, dan dat ik geld op mn betaalrekening laat staan waar ik direct bij kan. Dan is het zo weg 😉

    1. Haha leuk om te lezen! En dat van veel geld op je betaalrekening is ook herkenbaar hier. Je denkt al snel: “ahh lekker veel budget. wat zal ik eens kopen”? 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.