Purse-Oonlijk

Purse-Oonlijk: Marieke van Puntsgewijs

Deze week in purse-oonlijk: Een kijkje in het gelddagboek van Marieke en haar gezin. Marieke is getrouwd, heeft een eigen bedrijf en is moeder van 2 kinderen. Ik vind het altijd heel interessant om te zien hoe een andere moeder haar budget besteed. Marieke vertelde me dat ze haar inkomsten en uitgaven nauwkeurig bijhoudt en haar budget doordacht besteed. Leuk! Hier kunnen we nog heel veel van leren. Lees je mee?


 

Even voorstellen: 

gelddagboek

 

Marieke is 34 jaar, getrouwd met Arjan en moeder van 2 kinderen, Elin (oktober 2013) en Joas (2015). Ze is zelfstandig ondernemer van Puntsgewijs. Ze schrijft teksten, corrigeert teksten, beheert social media-accounts en schrijft reviews. Ik heb haar gevraagd om een weekoverzicht te geven van alle inkomsten en uitgaven in haar gezin.

 

 

 

 

Zondag 15 oktober

Op deze dag hebben we niets uitgegeven, dus de week begint al goed 😉

Totaal: € 0,-

 


Maandag 16 oktober 

Vandaag ben ik met de kinderen naar de Action geweest. Onze dochter Elin heeft twee grote munten (€ 4,00) gespaard. Wij vinden het belangrijk dat onze kinderen met geld leren omgaan en ook weten dat ze geld moeten verdienen.

Elke dag mag Elin één of twee klusjes doen (meestal opruimen) voor € 0,10. Ze wil al heel lang een Banbao-setje van de Action hebben en vandaag was het zover dat ze deze kon kopen. Haar volgende spaardoel: een banbao-set van de Action van € 30,00 😉 Nu ze 4 jaar is geworden krijgt ze daarnaast ook nog € 0,50 zakgeld per week. Ik deed zelf ook nog wat inkopen bij de Action en was daar € 23,18 kwijt, inclusief wasmiddel.

‘s Avonds heb ik boodschappen gedaan. In de wijk waar ik woon hebben we 2 supermarkten, AH en de Jumbo, dus we gaan eigenlijk altijd naar één van deze twee supermarkten. Ik heb voor 2x avondeten gekocht en een pak luiers. Ik was € 21,26 euro kwijt, inclusief koopzegeltjes. Elin ging met mij mee boodschappen doen en mocht een klein karretje nemen. En wat bleek: daar zat gewoon nog een € 0,50 in die was achtergelaten. Bofkont ☺

Ook kreeg ik deze dag bericht van een winkel waar ik mijn laptop had gekocht, dat mijn laptop niet meer te repareren viel en dan ik mijn geld kon terugkrijgen. Hèhè, eindelijk nadat ik 12x in 2 maanden tijd bij de servicebalie had gestaan. Ik kreeg € 512,10 in contanten terug. Omdat deze winkel nu een klant minder heeft aan mij vanwege de bijzonder slechte service, ging ik naar huis en bestelde ik online bij een andere webwinkel een nieuwe laptop voor  € 549,-. Voordat ik online iets bestel kijk ik altijd of deze webwinkel is aangesloten bij Ippies.nl, zodat ik daar punten kan sparen die ik later kan inruilen voor cadeaubonnen. Helaas deed deze winkel hier niet aan mee. De zorgverzekering schreef vandaag € 17,45 Eigen Risico af

Totaal: € 611,39

 


Dinsdag 17 oktober

Vandaag heb ik niets uitgegeven.

Totaal: € 0,-


Woensdag 18 oktober

gelddagboekVanmorgen heb ik een treinreis gemaakt samen met mijn dochter. Voor mijn dochter kocht ik online een railrunnerkaartje voor € 2,50. Zij kan daarmee de hele dag met de trein reizen. Omdat ik niet genoeg saldo op mijn OV-chipkaart had, moest ik deze opwaarderen. Ik heb het met € 10,00 opgewaardeerd en ik heb in totaal € 7,00 uitgegeven voor mijn treinreis.

Ik ging ook even naar een speelgoedwinkel om een klein cadeautje voor Joas te kopen, namens mijn opa en oma. Ze geven altijd geld waar we zelf een groter cadeau van kunnen kopen, maar omdat geld niets zegt voor kleine kinderen geven ze daarnaast nog een klein cadeautje. Mijn opa en oma hebben mij gevraagd of ik zelf een cadeautje voor Joas wilde gaan halen. Dit cadeautje kostte € 4,99 en krijg ik zaterdag contant van hen terug.

Een pannenkoekenhuis hier in de stad heeft een actie lopen: alle kinderen die in oktober jarig zijn mogen gratis een pannenkoek komen eten. En aangezien wij twee jarige kinderen in oktober hebben, leek het ons leuk om van deze actie gebruik te maken. Wij mochten allemaal onbeperkt pannenkoeken eten, de kinderen gratis en mijn man en ik voor € 12,95. We namen allemaal ook nog een glas drinken. In totaal waren we € 35,90 kwijt.

Totaal: € 50,39

 


Donderdag 19 oktober

Omdat we zaterdag de verjaardag van Joas vieren, ging ik vandaag extra boodschappen doen. Ik kocht ingrediënten om zelf 2 taarten en cupcakes te bakken en ik kocht voor 1x avondeten. Inclusief koopzegels was ik € 29,38 kwijt.

Totaal: € 29,38


Vrijdag 20 oktober

Hamsteren! Mijn man doet op vrijdagavond altijd boodschappen en koopt dan avondeten tot en met maandag en alle pakken en flessen en voorraadproducten.

Omdat we de volgende dag de verjaardag van Joas vieren van 15:00 – 20:00 uur, werden er ook producten voor het avondeten gekocht. (Voor 12 volwassenen en 5 kinderen). Voor de kinderen bak ik pannenkoeken, voor de volwassenen een kop mosterdsoep, broodje hamburger, een pistoletje bacon met brie en een bak rundvleessalade. En af afsluiter natuurlijk een lekker toetje.

Ik kan voor een verjaardag wel van alles in huis halen en ook een heel voorraad aan drinken, maar een wijze les leert dat ik altijd zóveel aan eten en drinken overhoud, dat we er een week later nog van kunnen eten. Daarom probeer ik altijd goed een inschatting te maken van hoeveel er gegeten gaat worden, met als motto op=op en ze nemen maar genoegen met wat ik in huis heb. En dat is echt meer dan genoeg. En nu konden we ook ontzettend mooi gebruik maken van de hamsterweken bij de AH! Mijn man was € 53,54 kwijt voor de boodschappen.

Totaal: € 53,54

 


Zaterdag 21 oktober

De auto van mijn man moest nodig gewassen worden. Hij ging naar de autowasstraat. Voordat we naar de autowasstraat gaan, kijken we altijd eerst nog even op de website of er leuke kortingsbonnen zijn, 9 van de 10 keer is dat zo. En ja hoor, het meest uitgebreide programma is afgeprijsd van € 15,50 voor € 7,75. Mooi meegenomen toch?!

gelddagboek

Enne .. omdat niet alles geld hoeft te kosten, deel ik ook nog iets waar we geen geld voor hebben uitgegeven. Bij een grote doe-het-zelf-winkel hier in de stad mochten kinderen een gratis workshop volgen, waar ze een houten gereedschapskist mochten maken en verven! Hoe gaaf! Mijn dochter Elin is daar met mijn man geweest en wat is-tie leuk geworden zeg! En dat … Helemaal gratis!

Totaal: € 7,75

 

 


Conclusie Marieke

Totale uitgaven: € 752,45

Voor ons zijn dit extra uitgaven, maar wel ingeplande uitgaven. We hebben extra besteed aan boodschappen vanwege de verjaardag van Joas. Ook hebben we een laptop gekocht, maar eerst nadat we het bedrag van mijn “oude” laptop contant terug hebben ontvangen.

Totale inkomsten: € 1577,10

Dat is uitgesplitst: € 512,10 contant vanwege laptop. € 65,00 borg teruggekregen van Roompot Vakanties. € 179,00 van belastingdienst. € 539,00 BTW teruggaaf vanwege een paar maanden eerder aangeschafte zonnepanelen. € 284,00 kinderopvangtoeslag.

Reactie Anne:

Velen kunnen een voorbeeld aan je uitgavenpatroon nemen Marieke! Ik zie direct dat je heel bewust bent met je uitgaven en dat je je kinderen dit ook mee geeft. Erg belangrijk, want het kennen van de waarde van geld kan in de toekomst heel veel helpen. Ondanks het feit dat je een grote uitgave hebt gedaan met het kopen van je laptop, vallen de kosten heel erg mee! En wat fijn dat er een gratis kinderworkshop is georganiseerd. Zo zie je maar weer, niet alles is te koop. In een kinderwereld zeker niet. Trouwens, erg balen van je vorige laptop. Hopelijk gaat je nieuwe wat langer mee!

Ik ben zelf ook heel erg van het hamsteren en vind het heerlijk om onze voorraad dan weer een beetje aan te vullen. Goede tip overigens van Ippies, ik ga voortaan ook eerst kijken of een webwinkel hierbij is aangesloten.

Ontzettend bedankt voor het delen van jullie uitgaven! Ik ga jouw voorbeeld met zakgeld en lessen over geld tegenover je kinderen meenemen!


 

 

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 Reactie

  1. Leuk om een kijkje te nemen in iemand z’n huishoudboekje. Zelf ben ik me totaal niet bewust hoeveel ik uit geef. Goed dat je je kinderen bewust met geld om laat gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.