salaris webdeveloper freelance
Het salaris van.. Purse-Oonlijk

Het salaris van.. Daniella (ZZP’er)

In de rubriek ‘ het salaris van…’ zijn lezers openhartig en eerlijk over hun salaris. In een eerdere blog heb ik het al eens gehad over het praten over je salaris en het taboe rondom dit onderwerp. In dit artikel ga ik wat dieper in op het salaris van de persoon. Is hij/zij er tevreden mee? Staat het salaris in verhouding met diens opleiding en wat zou diegene voor werk doen als geld geen rol speelt?  Vandaag vertelt Daniella wat meer over haar werk als ZZP’er en de verdiensten ervan. Daniella is getrouwd, moeder van een peuter en zwanger van haar tweede kindje. Normaal maakt ze wisselende uren, waardoor een werkweek van 60 uur wel eens voor kon komen. Nu werkt ze er bewust minder. Hoe staat zij er financieel voor? Ik ben trouwens ook heel erg benieuwd hoe ze het ervaart om voor haarzelf te werken.


Even voorstellen:

Daniëlla, 26 jaar, mama van een peuter en getrouwd met een IT nerd. Ik ben ZZP’er (bedrijf heet XQuisite, vakgebied SEO/Online marketing en Webdevelopment) en daarnaast blog ik op It’s a Momlife. Ik werk voornamelijk vanuit huis. Het afgelopen jaar gemiddeld een uur of 30 per week, soms een uitschieter naar 60, soms ook maar 10. Momenteel zwanger van baby nr. 2 dus werk nu een stuk minder.

salaris webdeveloper freelance

Om gelijk met de deur in huis te vallen: wat is jouw salaris?

Doordat ik niet elke maand hetzelfde aantal uren werk loopt dit nogal uiteen. Voorheen verdiende ik gemiddeld €3.000,- bruto per maand, maar nu ik zwanger ben en de afgelopen paar maanden minder uren heb gewerkt vanwege extreme vermoeidheid ligt dat gemiddelde een stuk lager: €1.500,- bruto per maand.

Is dit je eerste vaste baan?

Nee. Mijn aller eerste baan was bij een gerenommeerd online marketing bureau in Rotterdam. Ik rolde daar binnen als (technisch) SEO stagiair omdat ik voor mijn opleiding geen passende stage kon vinden. Na mijn stage periode ben ik nog een jaar blijven plakken. Uiteindelijk heb ik drie jaar in loondienst gewerkt (vier werkgevers) en toen was ik het zat: sinds april 2016 ben ik fulltime eigen baas.

Wat gaf jou de doorslag in de beslissing om voor jezelf te beginnen?

Toen ik bij mijn laatste werkgever niet snel genoeg resultaat had behaald en werd uitgemaakt voor leugenaar, was dat absoluut de doorslag. Ik heb toen ter plekke mijn sleutel op tafel gegooid en ben vertrokken. We hadden destijds net een huis gekocht, dus manlief was niet heel blij met mij 😉 Maar ik heb altijd zoiets van: komt wel goed. En dat klopt ook, want ik heb sindsdien nog nooit zonder werk gezeten.

..dan neem ik de klus niet eens aan.

Ik was gewoon klaar met loondienst en dan vooral het werken voor mensen die zelf niet snappen hoe het vak werkt (managers die na drie dagen al resultaat willen, relatiebeheerders die een project voor x aantal uur verkopen terwijl het honderd uur meer werk is, etc). Als ik nu een potentiële klant tref waarvan ik verwacht dat deze moeilijk gaat doen, dan neem ik de klus niet eens aan. Dit maakt het werken voor mij een stuk fijner.

Welke opleiding heb je gedaan?

Applicatie ontwikkeling, MBO niveau 4. Deze opleiding duurde vier jaar en heb uiteindelijk in juli 2013 mijn diploma mogen ondertekenen.

Sluit deze opleiding aan bij jouw huidige onderneming?

Gedeeltelijk. Tijdens de opleiding kwam er ook een stuk webdevelopment aan bod, daar doe ik nu wat mee. Mijn werk bestaat voor 50% uit het bouwen van websites, 40% SEO en 10% overige online marketing werkzaamheden.

Staat dit salaris in verhouding met jouw studietijd/ kosten?

Een goede technisch SEO specialist of webdeveloper verdient in loondienst al gauw €3.000,- , dus ik doe het als ZZP’er niet slecht. Ik denk dat het wel aardig in verhouding staat met het aantal studiejaren.

Werkt jouw man fulltime? En hoe doe je dat met de opvang als jullie beiden werken?

Ja, mijn man werkt fulltime. Hij gaat ’s ochtends rond 6:20 uur weg en is vaak pas om 18:00 uur weer thuis. Sophie gaat één dag per week naar een kinderdagverblijf. Op deze dag werk ik negen van de tien keer buitenshuis. Ik zit dan bij een klant voor een project of ga juist bij meerdere klanten langs om bijvoorbeeld de voortgang te bespreken. Als ik wel thuis werk dan maak ik van de gelegenheid gebruik om flink uren te maken, zodat ik dat s’avonds niet meer hoef te doen.

salaris freelance marketeer

Werk je dan ook wel eens in het weekend om aan je uren te komen?

Omdat Sophie maar één dag per week naar de opvang gaat werk ik inderdaad voornamelijk ‘s avonds en in het weekend. Ook pak ik soms een paar uurtjes mee als ze haar middagdutje doet, vooral voor het voeren van telefoongesprekken is dat handig. Bellen met een peuter naast je is namelijk niet te doen 😉 Op dagen dat Sophie rustig is wil ik ook nog wel eens overdag werken. Dan gaan we samen aan de eettafel
zitten. Ik met mijn laptop en zij met haar duplo, puzzel of tekenspullen.

Kun je de nadelen en voordelen opnoemen van het ZZP’ er bestaan?

Voordelen: de werktijden zijn zelf in te delen (in mijn vakgebied dan), ik kan op elke locatie werken zolang er wifi is en kan ook zelf de werkdruk bepalen. Nadelen: niemand om op terug te vallen, ik werk vooral in mijn eentje en het inkomen is onzeker.

Wat voor type klanten bedien je vooral?

Mijn eigen klanten zijn voornamelijk andere ZZP’ers. Ik word ook door bureaus op uurbasis ingehuurd om vanuit hun eigen naam hun klanten te bedienen. Dat zijn dan meestal wel grotere bedrijven.

En hoe haal je deze klanten binnen?

De bureaus halen mij binnen via LinkedIn, de ZZP’ers ken ik uit mijn netwerk. Tot nu toe was dit voldoende, maar zelf acquisitie plegen staat na mijn verlof wel op mijn to do lijst. Weet nog niet precies hoe ik dit ga aanpakken, de websites met freelance opdrachten werken in ieder geval voor geen meter.

Jullie hebben beiden een druk leven. Hoe doe je dat met het huishouden en je eigen administratie?

Ik doe mijn eigen administratie. Ook hebben we geen schoonmaakster. Ondanks dat we het allebei druk hebben, hebben we beide ons eigen deel in het huishouden. Als er straks een baby bijkomt is het
nog even afwachten hoe het zal gaan en hoe dit ingedeeld gaat worden.


Reactie Anne: Super leuk om zo een kijkje te nemen in het leven van een webdeveloper/freelance marketeer! Ik zie namelijk best veel mensen om me heen die dit vak ook uitoefenen en ben dan altijd heel benieuwd hoe het het afgaat. Knap van je dat je de uren zo verdeeld in de week zodat je dochter ook veel tijd heeft met haar moeder. Het lijkt me dat er dan weinig vrije tijd voor jezelf overblijft, goed dus dat je nu hebt besloten om wat minder uren te werken. Bedankt Daniella, voor het geven van een kijkje in jullie financiële leven!

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

6 Reacties

 1. Judith zegt:

  Wat me niet helemaal duidelijk wordt, hoe bruto is die 3000 euro? Want een brutosalaris van 3000 euro in loondienst is heel wat anders dan dat voor een zzp’er, aangezien die geen vakantiedagen en pensioen opbouwt.

  1. Hi Judith, klopt! Het gaat hier om – zoals ik heb begrepen- echt de bruto inkomsten. Hier moet de inkomstenbelasting, overige kosten en pensioen (indien van toepassing) en overige verzekeringen nog vanaf.

 2. Ik reageer meestal niet, maar wil toch even melden dat ik dit zo’n fijne rubriek vind! Ik ben zelf bezig met het opstarten van een eigen bedrijf en het is zo fijn om dan eens te lezen hoe het anderen vergaat. Thanks!

  1. Wat leuk om te lezen Anne! En succes met je eigen bedrijf! x

 3. Fenna VW zegt:

  Wat leuk om te lezen! Zelf ben ik ook ZZP’er en ik herken de voor- en nadelen maar al te goed.

  1. Goed om te horen Fenna!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.