Purse-Oonlijk

Recap: de financiele detox van 2019

Enkele weken geleden schreef ik over het van start gaan van de financiële detox. Een manier om orde te scheppen in je kasboekje, uitgaven en vooral om overzicht te behouden. Financiële balans is namelijk ontzettend belangrijk en dat lijken we af en toe wel eens te zijn vergeten. Wat heb ik geleerd van de afgelopen weken? Hoe is het mij afgegaan? Ook ik heb me niet altijd aan het boodschappenbudget van €80,- weten te houden en had zo nu en dan de neiging om mijn webshop-routine te gaan volgen. Verleiding ligt overal op de loer, zoals in de Ikea en Action. Lees hier mijn uitgebreide verslag van 3 weken financieel detoxen!


Week 1.

De eerste week van de financial detox is van start gegaan. Uit Alex krijg ik niet zoveel enthousiasme. ‘Waar is dit nu weer voor nodig’ bromt hij. Ik leg hem uit dat een detox voor je portemonnee minstens zo belangrijk kan zijn als een detox voor je lijf. Hij hoopt dat hij er niet al te veel van zal merken en begrijpt het nut ervan wel enigszins. Ik probeer hem op zijn hart te drukken dat we nu niet opeens droog brood en water gaan nuttigen en alle autoritjes met de fiets moeten doen, want het is wel de bedoeling dat we alles blijven doen wat we normaal ook doen. Alleen dan met iets meer ‘money-mindset’. Nou, laat maar komen dan.

financiele detox

De vaste lasten

Ik stort me op onze maandelijkse rekeningen en schrik er toch een beetje van. In principe zijn onze vaste lasten heel overzichtelijk, maar het bedrag wat er tussendoor wordt uitgegeven mag echt drastisch naar beneden. Vooral na die absurd dure feestmaand. Ik besluit als eerste de Postcode loterij op te zeggen. Ieder jaar koop ik in december een lot, want stel dat…. 😉 om hem vervolgens in januari weer op te zeggen. Lijkt veel gedoe maar in werkelijkheid is het best te doen. Je wacht geduldig op het reclame-riedeltje van de mevrouw aan de telefoon die jou met man en macht als klant wilt behouden, maar ik antwoord steevast ‘nee, bedankt’. “Maar volgende maand gaat de superknaller van 25 miljoen eruit”! “Ja, maar mijn winkans is zo goed als nihil en die €15,- wil ik graag aan andere dingen besteden. Dus ik wil hem graag opzeggen.” Goed. dat is geregeld. Die week krijg ik een pakketje binnen met een badjas EN een voucher voor een Lipton theedoos. Heb ik even gewonnen. In één maand 😉

Ik zie daarnaast dat het cadeau-abonnement van Knippie, wat ik mijn moeder vorig jaar als cadeau heb gegeven, weer verlengd wordt. Het abonnement is in eerste instantie voor een jaar, maar dit verlengen ze blijkbaar stilzwijgend. Ondanks het feit dat ik mezelf had wijsgemaakt dat dit automatisch stopgezet zou worden. Fijn. maar ‘Thank God’ voor de wet die het mogelijk maakt om na een jaar maandelijks op te zeggen. Het gaat vrij soepel en ik krijg het bedrag minus de kosten van het eerste nummer binnen 3 dagen op mijn rekening teruggestort. Fijne service van New Skool media!

Het boodschappenbudget

Goed. Nu over naar de boodschappen. Ik heb een budget van €80,- als doel gesteld voor de komende weken. Nu is dat een prima budget, maar het is wel de bedoeling dat ik hier ook alcohol, verzorging, wasmiddel en luiers voor aanschaf. Ik besluit onze eerste weekboodschappen op dinsdag te doen en maak gebruik van onderstaand weekmenu.

Ik besluit de boodschappen t/m vrijdag in huis te halen, want het is bij ons altijd afwachten welke producten we nog voor het weekend nodig hebben. Het wordt op dinsdag de Lidl. Hier reken ik €59,- af.

We kijken op vrijdag altijd naar onze planning en stemmen de boodschappen die daar nog bij gehaald moeten worden, daar op af.

Op vrijdag appt Alex mij: “er moet nog wel een krat bier gehaald worden”. Prima, we hadden natuurlijk afgesproken om op normale voet door te blijven gaan. Ik speur de reclamefolder app af en zie dat ik naar de Plus moet gaan voor de bier-aanbieding. Ook heb ik nog een paar wenskaarten nodig voor twee geboortes. En ik besluit alvast wat eten voor de maandag erop te halen. Resultaat: €88,-. €8,- over het beoogde budget. Helaas, maar we gaan volgende week vol goede moed verder.

Week 2.

Nog steeds klik ik de schreeuwende nieuwsbrieven waarin er gestrooid wordt met aantrekkelijke kortingen, braaf weg. H&M is inmiddels begonnen met de laatste ronde van ruim 70% korting en ook Zara blijft niet achter. Mijn innerlijke koopjesjager gilt van geluk, maar mijn geest is verstandig: ik heb genoeg. Sterker nog, afgelopen week heb ik een paar volgers blij gemaakt met mijn kleding die niet of nauwelijks gedragen zijn. Zonde om ze in de kast te laten verstoffen, dus ik heb besloten om ze maar gewoon weg te geven. Het klinkt gek, maar hoe minder kleding, des te meer overzicht ik heb op de echt leuke items.

Een Ikea bezoek

Deze week komen de steigerbuizen binnen die Alex gaat gebruiken voor het creëren van onze kledingkamer. Een flinke investering van ruim €400,- (van gespaard geld aangeschaft), maar uiteraard moeten er nog wel wat boxen aangeschaft worden die erbij horen. Dat betekent een gezellig weekend-bezoekje naar Ikea. Een flinke uitdaging tijdens deze detox-maand, want het lukt bijna niemand om enkel met – bij wijze van spreken – een knoflookpers naar buiten te lopen. We doen rustig aan, drinken een koffie, nuttigen een taartje en lopen uiteindelijk met 2 plastic boxen en 3 zwarte boxen naar buiten. Missie geslaagd en geen prullaria gekocht!

Boodschappenbudget

Deze week besluit ik onze boodschappen bij Picnic te bestellen. Eerder schreef ik al eens een blog over onze ervaring met de boodschappenbezorger. De levertijden vind ik nog steeds niet optimaal, net als het assortiment. Maar ik zie dat we deze week goed uitkomen met ons boodschappenlijstje. Ook het bezorgmoment komt ons goed uit (maandag rond 18:00 uur) Normaal willen ze nog wel eens om 22:00 uur voor de deur staan, terwijl ik de boodschappen toch echt een paar uur eerder nodig heb.

Ik kom op een totaalbedrag uit van €35,-. Zo bizar, want Picnic blijkt dus echt wel één van de goedkoopste te zijn. Dat betekent dat ik nog €45,– over heb voor de weekendboodschappen. Er komen ook wat vrienden bij ons eten, dus een extra fles wijn is ook essentieel. Ook moet er nog tandpasta gekocht worden, want die is in de aanbieding. Die vrijdag gaat Alex naar de Albert Heijn. Ik vraag hem niet hoger te gaan dan €45,-. Hij komt zuchtend en steunend terug en zegt dat het bijna niet te doen is. Voor hem dan. Hij besloot ook nog even inkopen te doen voor zijn doordeweekse ritten (wat hij vergoed krijgt in eetgeld), maar die reken ik dus niet mee. Uiteindelijk Komt hij uit op een bedrag van €48,-, wat het totaalbedrag aan boodschappen van die wee kop €83,- brengt. Niets aan de hand. In de onderstaande foto staat €80,-, maar was de tandpasta vergeten.

Week 3.

Mats is binnen 2 weken jarig en we hebben al een cadeau voor hem op het oog. Het is geen voorwerp, maar meer een beleving. In onze ogen heeft hij alles al en we weten zeker dat hij hier enorm veel plezier aan gaat beleven. Wat het precies is houd ik nog even geheim, want dat komt in een later artikel wel voorbij. We gaan het pas over een paar weken aanschaffen, dus voor nu niet aan de orde. Op dit moment in principe geen cadeau voor hem te kopen. Wel wil ik binnen korte termijn nog eens een uitbreidingsset voor zijn Vtech Toet Toet auto’s. Hij speelt er steeds meer mee en ik besluit eens rond te kijken op Marktplaats en Facebook. Ik mag immers niets nieuws kopen deze maand. Opeens stuit ik op een – zo goed als nieuwe- Toet Toet garage baan. of zoiets. Het is me allemaal nog niet helemaal duidelijk, maar op de foto’s ziet het gevaarte er in ieder geval goed uit. Ik haal hem diezelfde dag nog op voor €15,– en krijg er zomaar nog eens een auto bij (Benny Bus welteverstaan).

Boodschappenbudget

Deze week vindt er weer een Kruidvat klantenavond plaats. Ik koop dan meestal een lading luiers met 20% korting, dat scheelt een hoop. Maar omdat er nu zoveel gedoe is rondom het nieuwe ontwerp van de luiers, besluit ik eerst één pak te kopen. Zo blijf ik ook mooi binnen het weekbudget 😉 Ook kom ik erachter dat er nog wasmiddel gehaald moet worden. Toevallig bereikt de flacon voor de kleurenwas EN de fijne was bijna de bodem. Op zich kunnen we er nog wel een paar weekjes mee vooruit, maar wasmiddel moet je natuurlijk alleen halen als ‘ie in de aanbieding is. 50% korting is een prima stunt, dus Alex pakt gelijk een flinke doos Color Reus mee.

De weekboodschappen doe ik wederom bij de Lidl en ik ben – inclusief fles wijn en fijn wasmiddel – €50,79 kwijt. Samen met het wasmiddel, het pak luiers en nog een paar boodschappen op zaterdag komen we op een recordbedrag uit van €77,-!

Via Instagram krijg ik direct veel DM’s van mensen die zich afvragen hoe dat kan. Ik heb een paar theorieën:

  • Dit is een momentopname. Ik kijk nu heel bewust naar mijn boodschappen door deze financiële detox. Normaal let ik wel op mijn budget, maar ben ik er niet zo gefocust op als nu.
  • Toevallig kocht ik wel alcohol, luiers en wasmiddel. Dit waren allen enkele verpakkingen. Maar wanneer ik dit groots had ingeslagen, was ik nooit onder het budget gebleven. En meestal is groots inslaan wel het voordeligst.
  • Ja hé, dit was wel een financiële detox. Ik heb mijn man met volle tegenzin op pad gestuurd met een maximum budget en heb zelf best veel tijd gestopt in het opstellen van een zo goedkoop mogelijk weekmenu. Als we dikwijls verse kabeljauw en zalmsnippers hadden gegeten, was ons budget al snel bereikt.
  • We hebben onze vriezer bijna helemaal leeggemaakt. Veel weggegooid omdat het er al zo lang in lag, maar ook een aantal soepjes en pasta’ s opgemaakt. Even opwarmen, wat verse pijnboompitjes en tomaten erdoorheen en het smaakt als vers gemaakt!

Bonusweek 4

Ik heb de smaak te pakken, want nog steeds heb ik geen enkel bezoek gebracht op mijn favo webshops Asos, H&M, Mango en Zara. Niet voor Mats, niet voor Alex en niet voor mijzelf. Ik bedenk me net dat ik zelfs voor Mats geen kleding heb gekocht sinds het einde van vorig jaar.

Ik stel wederom een weekmenu op en besluit weer gebruik te maken van Picnic. Zodra de bestelling is ingevoerd krijg ik de keuze uit twee bezorgtijdstippen: Dinsdag tussen 15:30 en 16:30 uur. Iedereen werkt dan, ik ook. Of woensdag tussen 22:00 en 23:00 uur. Top. Ik heb de boodschappen dinsdagmiddag (voor het avondeten) nodig. Ik besluit eens bij Jumbo te kijken. Jumbo is ,verrassend genoeg , als één van de goedkoopste supermarkten uit de Radar test van vorig jaar gekomen. Toevallig rekenen zij momenteel geen extra kosten als je gebruik maakt van de pick-up optie op dinsdag, woensdag of donderdag. Ik gooi mijn Picnic lijstje in het Jumbo mandje en profiteer ook nog eens van het extra grote assortiment door alvast wat in te slaan voor Mats zijn verjaardag. Resultaat: €59,- voor de weekboodschappen! Inclusief een groot deel frisdrank, hamburgerbroodjes en lekkernijen. Dit ga ik dus vaker doen.

 

Wat heb ik geleerd?

  • Dat het maken van weekmenu’s ontzettend leuk is maar daarnaast ook zoveel rust geeft! Nooit meer stressen: “wat moeten we vanavond nu weer eten”?
  • Dat het leegmaken van je vriezer voelt als het leegmaken van je hoofd. Oké, overdreven. Maar we hebben nu alle maaltijden in hersluitbare zakken gedaan, platgemaakt, voorzien van stickers en in verticale richting in de vriezer gezet. Zoveel meer ruimte en overzicht nu!
  • Dat een maand geen kleding en prullaria kopen voor mezelf, man en kind voelt als een enorme besparing. We hebben genoeg kleding en spullen. En dat mag best wel wat minder worden.
  • Dat ik het nu wat minder over ‘het boodschappenbudget’  moet gaan hebben. Alex wordt er inmiddels een beetje gek van en is als een kind zo blij dat deze financiële detox ten einde is. ( maar ik ga gewoon lekker door met het nastreven van die €80,-;-))

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 Reactie

  1. Leuk om te lezen dit! Ben zelf ook sinds dit jaar (nog) wat meer aan het letten op mijn budget om zo wat meer te kunnen sparen. Een vast budget heb ik nu niet voor de boodschappen, want ik vind het toch lastig om daar een getal aan te hangen. Misschien toch eens doen… Motiveert vast wat extra 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.