salaris kok
Het salaris van.. Purse-Oonlijk

Het salaris van.. Elinny (kok)

In de rubriek ‘ het salaris van…’ zijn lezers openhartig en eerlijk over hun salaris. In een eerdere blog heb ik het al eens gehad over het praten over je salaris en het taboe rondom dit onderwerp. In dit artikel ga ik wat dieper in op het salaris van de persoon. Is hij/zij er tevreden mee? Staat het salaris in verhouding met diens opleiding en wat zou diegene voor werk doen als geld geen rol speelt? Vandaag deelt Elinny haar verdiensten als kok met ons. Een mooi, druk en heerlijk beroep lijkt me. Eentje waarbij je van je passie je werk kunt maken. Maar ook druk. Je bent bijna nooit gebonden aan de 8-urige werkdag, maar aan de horeca tijden. Elinny is moeder van een dochtertje en werkt 32 uur per week. Is zij tevreden over haar salaris? En hoe combineert zij dit met het moederschap?


Even voorstellen:

Hee iedereen! Ik ben deze zomer 25 geworden en woon samen met mijn vriend, waarmee ik ondertussen alweer tien jaar samen ben (En nog steeds geen ring ;-)). We wonen in Zeeland met ons dochtertje van tweeënhalf jaar. Ook hebben we net ons droomhuisje gekocht waar we volop in aan het klussen en verbouwen zijn. Werken doe ik als kok, 32 uur in de week, verdeeld over 2,5 dag (heerlijk!)

Om meteen met de deur in huis te vallen: Wat is jouw salaris?

Ik moest het even op zoeken, want ik werk nu drie maanden bij mijn nieuwe baan. Ik krijg maandelijks €1.844,-netto gestort, dit is exclusief overuren en vakantiegeld, wel zijn mijn reiskosten erbij inbegrepen. Dit is uit mijn hoofd €125,–  per maand. Elke 3/4 weken krijgen we ook de fooien in onze hand gedrukt en dat is de afgelopen drie maanden steeds tussen de €70,-/€110,- geweest! Toch lekker meegenomen (al zullen de fooien na de zomer weer wat minder worden, vermoed ik).

salaris kok

Lekker dat je de fooien zo in je hand gedrukt krijgt! Heb je daar een speciale bestemming voor?

Ik moet eerlijk zeggen; nu beland de fooi vaak in mijn portemonnee en gaat het meestal gewoon op aan de dagelijkse boodschappen. Maar voordat de kleine meid er was, spaarde ik en mijn vriendinnen de fooien op en gingen we eens in de zoveel maanden eten bij een sterrenzaak!

Is dit je eerste baan?

Nee, na mijn eerste opleiding ben ik begonnen in een restaurant op sterrenniveau. Hier werkte ik minimaal 70 a 80 uur in de week, vier jaar lang. Heerlijk vond ik het. Mijn vriend vond het iets minder, maar wist dat dat was wat ik wilde! Alles veranderde toen ik zwanger raakte, niet geheel volgens planning maar ontzettend gewenst. Ik heb het na mijn zwangerschapsverlof nog een halve zomer geprobeerd, met minder uren, maar dat werkte niet voor mij. Ben daarna twee jaar uit de horeca gegaan. Het bleef trekken en nu ben ik weer terug. In heel ander restaurant, maar de spanning en passie zijn weer helemaal terug.

Welke opleiding heb je gedaan?

Ik heb de opleiding tot zelfstandig kok afgerond op niveau drie, en vervolgens mijn leidinggevende-horeca niveau vier afgerond in een periode van vier jaar.

Sluit deze opleiding aan bij jouw huidige baan?

Absoluut.

Kun je een gemiddelde werkdag beschrijven?

We starten altijd om 9:00 uur, beginnen dan met de binnenkant van alle koelingen schoonmaken (zodat je weet wat er staat, en wat er aangevuld moet worden) bestellingen worden opgeruimd en gecontroleerd. Ondertussen hebben we al drie bakjes koffie van onze collega’s uit de bediening gehad en wordt het tijd voor de ‘mise en place’! Hier zijn we mee bezig tot een uur of 12 en dan begint de lunch. Gerechtjes worden doorgegeven in een hoog tempo. Om 15.00 uur word de nieuwe mise en place lijst opgenomen, doen we weer voorbereidingen voor de avond en om 17.00 uur hebben we 30 minuten eetpauze. Vanaf 18.00 uur begint het diner ongeveer en om 21:00 uur sluit de keuken, maken we schoon, drinken we nog wat aan de bar en gaan weer huiswaarts.

Maak je veel overuren?

De overuren die ik maak verschillen echt per week. Soms is het een dagje invallen voor een (zieke) collega, een feestdag en dan heb je ook nog evenementen. Allemaal factoren die meespelen. Mijn bazin zorgt dat we minimaal drie weken van te voren ons rooster hebben en zo kun je een goede inschatting maken. Ik heb nu nog behoorlijk wat overuren staan (50+) en die ga ik deels opnemen in wat extra vrije uren de komende weken en laat ik deels uitbetalen.

Welke secundaire arbeidsvoorwaarden heb je?

Je hebt uiteraard je vrije dagen en vakantiedagen. We krijgen 20 procent korting als we zelf komen eten in het restaurant. Dit is mogelijk tot een bedrag van €500,-  per jaar, dat vind ik wel netjes! En na sluitingstijd twee drankjes van de zaak ;-).

hoeveel verdient een kok

Ben je over het algemeen tevreden met je salaris?

Ja eigenlijk wel. Ik denk niet dat ik op veel plekken mijn 32 uur contract in 2,5 dag kan vervullen en daar ook nog meer dan €1.800,- netto aan over zou houden.

Werkt jouw partner fulltime of parttime?

Fulltime, al zit het wel wat anders in elkaar. Hij werkt in de scheepvaart. Dat houdt in dat hij zeven dagen werkt en is er vervolgens dan zeven vrij! In die zeven dagen dat hij werkt, is hij de uren dat hij rust heeft wel thuis (niet dat je dan heel veel aan hem hebt, maar beter als zeven dagen hem helemaal niet zien).

Ga je vaak met familie/vrienden eten bij jouw werkgever?

Ik moet eerlijk zeggen dat ik nog maar 1 keer wat op het werk ben wezen eten! Maar het staat wel op de planning om mijn ouders hier binnenkort eens mee naar toe te nemen. Dan zien ze gelijk het prachtige gebouw en de korting op de rekening is natuurlijk ook erg lekker 🙂

Als je bij een ander restaurant gaat eten, kijk je er dan extra kritisch naar?

Oooh ik ben zo ontzettend kritisch en aan het vergelijken..😳  Heel slecht eigenlijk, want je geniet een stuk minder van je eten als je op elk minpuntje gaat letten. Daarom ga ik echt minder vaak uit eten, zodat ik eens in de zoveel tijd naar een sterrenzaak kan gaan en me volledig in de watten kan laten leggen.

Hoe regelen jullie de opvang als jullie beiden aan het werk zijn?

Als ik aan het werk ben, gaat Lynn vaak twee dagen in de week naar mijn moeder (1 door de weeks en zondag) en een dag naar de gastouder. Mijn vriend haalt haar dan voor het eten op bij mijn ouders of de gastouder, en pakt dan de avonden met Lynn.

Als mijn vriend aan het werk is, haalt mijn moeder haar na het werk op bij de gastouder en neemt haar mee naar huis. Vaak blijft ze dan slapen en als ze de volgende moet werken, dan haal ik haar ’s avonds nog op bij mijn moeder en leg haar slapend over in de auto. Lynn merkt hier totaal niks van en slaapt gewoon door. Soms voel ik me er wel schuldig over om haar dan uit haar warme bedje te tillen, maar aan de andere kant; als ik ander werk zou doen zou ik nooit 4,5 dag met haar samen kunnen zijn in de week! Op het moment werkt het zo super voor ons en blijven we het ook zeker zo doen.

Als salaris geen rol speelde, welke baan zou je dan het allerliefste aannemen?

Ik denk dat dat wel duidelijk is, mijn hart ligt bij horeca en koken. Als mijn dochtertje ouder is en ik heb mijn vriend omgepraat, zou ik ooit heel graag mijn eigen bistro beginnen!

Reactie Anne: Ik wil even zeggen dat ik het enorm stoer vind dat mensen hun salaris ‘out in the open’ durven te gooien. Echt respect! Ook voor jou, Elinny. Een salaris is niets om je voor te schamen of iets wat geheim dient te zijn. Je mag met recht trots zijn op je verdiensten voor 32 uur. Als je je werk leuk vindt, een goede balans hebt gevonden tussen privé en carrière, er een leuke werksfeer te vinden is en ook nog goed kan rondkomen, dan heb je het goed voor elkaar. En volgens mij is dat bij jou zeker het geval! Houd je een plekje voor me vrij bij jouw toekomstige bistro? 😉 bedankt voor je leuke antwoorden!

 

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 Reacties

  1. Kok zijn lijkt me best een zware baan. Je staat/loopt de hele dag en bent het grootste deel van de tijd heel erg druk bezig. Het salaris past daar mooi bij, en wat ideaal dat ze haar uren zo kan verdelen. Ik ben wel benieuwd wat voor soort restaurant dit is? Weer heel luxe (bijna-)sterrenniveau, of wat toegankelijker?

    1. Elinny zegt:

      Het is inderdaad een redelijk zwaar beroep, maar doordat je altijd constant bezig bent vliegen de dagen voorbij! Ik werk nu in een stuk toegankelijker restaurant! Maar ik geef toe, soms voelen de 32 uur als dezelfde 80 uur in het vorige restaurant🙈
      Groetjes Elinny

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.