hoeveel verdient een business intelligence ondernemer
Het salaris van.. Purse-Oonlijk

Het salaris van.. Hebe (business intelligence ondernemer)

In de rubriek ‘ het salaris van…’ zijn lezers openhartig en eerlijk over hun salaris. In een eerdere blog heb ik het al eens gehad over het praten over je salaris en het taboe rondom dit onderwerp. In dit artikel ga ik wat dieper in op het salaris van de persoon. Is hij/zij er tevreden mee? Staat het salaris in verhouding met diens opleiding en wat zou diegene voor werk doen als geld geen rol speelt? Vandaag geeft Hebe een kijkje in haar onderneming. Zij heeft haar eigen bedrijf en levert business intelligence support. Klinkt moeilijk, maar is eigenlijk hartstikke leuk. Hebe volgt inmiddels al twee jaar haar passie en vertelt vandaag over haar verdiensten als ondernemer.


Even voorstellen:

Hi! Ik ben Hebe. 35 jaar en samen met Jeroen. We hebben een dochter van 5 en wonen in Breda. Sinds 2017 ben ik zelfstandige en werk ik tussen de 25 en 35 uur per week. Met mijn bedrijf Bureau Up lever ik business intelligence support aan bedrijven. Dat wil zeggen dat ik cijfers en statistieken inzichtelijk maak met bijvoorbeeld dashboards en rapportages en de data analyseer en visualiseer. Waar liggen kansen, wat zijn strategisch verantwoorde beslissingen, zulke vragen beantwoord ik voor organisaties. Ook maak ik tools en templates in Excel voor bedrijven, geef ik Excel training en heb ik onlangs een mentorship gelanceerd.

salaris business intelligence

Om meteen met de deur in huis te vallen: hoeveel verdien je per maand?

Ik betaal mezelf een vast bedrag uit elke maand van € 2.500,-. Mijn omzet varieert nogal en ligt ongeveer tussen de 7 en 8k per maand. Dit is dus alleen de omzet en zegt uiteraard niks over de winst! Ik heb natuurlijk ook kosten: van zaken die ik uitbesteed aan een team van vaste partners bijvoorbeeld.

Over wat voor kosten hebben we het dan?

Ik heb weining echt vaste lasten in mijn bedrijf buiten mijn verzekeringen. Ik heb natuurlijk wel terugkerende kosten zoals een LinkedIn abonnement, websiteonderhoud, het uitbesteden van de core business, kosten voor het huren van co-working space Office Stories (strippenkaart dus geen vaste last), en te vaak lunchen buiten de deur 😉 .

Welke opleiding heb je gedaan?

Ik heb een 4-jarige opleiding HBO Communicatie gedaan met een specialisatie in marketingcommunicatie en heb het netjes afgerond. Mocht ook wel want het was al mijn derde studie! Intussen heb ik zo’n 13 jaar werkervaring en ook verschillende banen en functies gehad.

Sluit deze opleiding aan bij jouw huidige baan/onderneming?

Ik heb wel echt werk gedaan dat aansloot na mijn studie maar intussen ben ik wel wat van het pad geraakt 🙂

hoeveel verdient een business intelligence ondernemer

Wat voor functies heb je hiervoor gehad?

Ik heb hiervoor altijd marketingfuncties gehad. Ik heb zo’n beetje alles binnen de marketing wel gedaan. Mijn laatste functie hiervoor was Digital Marketing manager en naar verloop van tijd is daar Business intelligence manager bij gekomen. Dat deed ik bij een international bedrijf. Daar heb ik het business intelligence vak geleerd. Met marketing ben ik enigszins gestopt, op het meten na!

Hoe lang werk je al voor jezelf? En wat heeft jou doen besluiten om die stap te zetten?

Ik werkte in een prachtig internationaal bedrijf in een mooie functie. Maar toch ging het me niet snel genoeg. Ik wilde knopen doorhakken en groei realiseren. Maar dat duurde vaak lang. Dus toen heb ik besloten om te stoppen. Ik had geen vastomlijnd plan maar kreeg het aanbod om als zzp’er aan de slag te gaan bij mijn oude werkgever voor een paar uur per week. Ondanks dat dat toen niet gebeurde, vond ik het idee toentertijd wel heel fijn. Dus ik richtte mijn eigen bedrijf op (had nog wel een kvk inschrijving van een hele tijd geleden) en ging, hup, aan de slag: klanten zoeken, website maken, enz.

Kun je de nadelen en voordelen opnoemen van ‘het werken voor jezelf’?

Geen enkele situatie is perfect maar ik vind het werken voor jezelf enorm fijn, zeker in combinatie met een kind. Het grootste voordeel voor mij is dus het flexibel kunnen werken: waar en wanneer ik wil. Daarnaast maak je zelf de beslissingen (heerlijk om eigen baas te zijn), is je inkomen minder ‘begrensd’ en ligt er veel meer controle bij jezelf. Wat ik ook leuk vind is dat de werkzaamheden veel afwisselender zijn en voor mijn gevoel maak je meer ontwikkeling door. Het nadeel is natuurlijk dat bijna alles afhankelijk is van jezelf. Dus bij ziekte of vakantie is je bedrijf of dicht of moet je vervanging regelen. En je inkomen fluctueert en is onzeker. Geen klanten, geen inkomsten.

Heb je daarom ook een buffer voor de ‘rustige’ periodes?

Jazeker.

Spaar je voor jouw pensioen?

Ja, ik heb een potje waarin ik spaar voor ‘later’.

Hoe ziet een gemiddelde werkdag er voor jou uit?

’s Ochtends breng ik vaak mijn dochter naar school en daarna ligt het er maar net aan wat er op de agenda staat: in-house Excel training geven, een afspraak met een (potentiele) klant of een deadline… Of alledrie! Soms werk ik vanuit huis, soms bij een klant op kantoor en soms in een koffietentje.

Twee keer in de week eindigt mijn dag om kwart voor drie: dan ga ik richting school om mijn  dochter op te halen. Soms werk ik door in de avond, als ik zin heb of er iets af moet. Heerlijk om niet elke dag naar hetzelfde kantoor te hoeven en je dag daar vol te maken, ook als je even niet ‘in the flow’ zit.

Werkt jouw partner fulltime of parttime?

Ja, mijn partner is ook ondernemer en heeft een bedrijf met zo’n dertig man op kantoor. Hij werkt fulltime maar is wel vrij flexibel.

En hoe regelen jullie de opvang van de kinderen wanneer jullie werken?

Onze dochter zit in groep 1. Ik haal haar twee keer in de week zelf op en twee keer in de week wordt ze door familie opgehaald. Op woensdagen is ze vrij en ik dus ook! 🙂 Heerlijk want in de zomer gaan we er lekker op uit; naar de speeltuin, lunchen op een terrasje of we rijden naar een museum of het strand in Zeeland.

Hoe zorg je ervoor dat potentiële klanten jou blijven vinden?

Ik ben online redelijk zichtbaar, ik deel graag mijn kennis (online en offline), merk dat mijn website organisch steeds beter te vinden is (combinatie van content en tijd!) en ik doe ook actief aan acquisitie. Ik mail en bel dus bedrijven waarvoor het me leuk lijkt om iets voor te betekenen. Als je iets van waarde levert, vinden bedrijven dat nooit een probleem. Ik heb wel vaak een concreet aanbod hierbij in gedachten, want als je mailt met ‘dit zijn mijn diensten, wat kan ik voor jullie betekenen’, dan spreekt het bedrijven meestal niet aan.

Waar zie jij jezelf en je bedrijf over vijf jaar?

Ik denk niet graag na over waar ik ben over vijf jaar. Ik houd ervan mijn opties open te houden. Ik doe iets, tot ik er geen plezier meer in heb en ik iets anders leuk vind of me in een andere richting heb ontwikkeld. Meestal evolueert dat gewoon over tijd. Zo ben ik ook van algemene marketing naar design en webdesign gegaan, richting online marketing en toen richting het meten en het inzichtelijk maken van resultaten.
Echter stel ik wel grote doelen. Mijn doel is momenteel om echt een agency weg te zetten. Niet per se met een groot kantoor enzo hoor, juist met een remote team. En ik denk dat veel klanten nu zaken doen met Hebe, niet zo zeer met mijn bedrijf. Dat wil ik over de komende tijd veranderen en het bedrijf meer op de voorgrond zetten en positioneren in plaats van mezelf.

Reactie Anne: Dank voor deze verhelderende en inspirerende antwoorden Hebe! Het klinkt alsof je de perfecte balans hebt gevonden tussen uitvoeren van je passie, moederschap en tijd voor jezelf. De perfecte balans bestaat dan misschien niet helemaal, omdat we allemaal wel eens druk zijn, maar ik denk dat jij er aardig dicht bij in de buurt komt 😉 Je merkt echt dat je doet wat je het allerleukst vindt. Dat lijkt mij dus ook het leuke aan ondernemen. Je eigen koers bepalen, zelf kiezen welke opdrachten je wel en niet doet en flexibel kunnen werken. Toch is de onzekerheid niet helemaal aan mij besteed 😉 Heel mooi dus om te lezen hoe goed het met je bedrijf gaat. Dank voor het meewerken aan de rubriek en nog heel veel succes in de toekomst!

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.