Het salaris van.. Purse-Oonlijk

Het salaris van.. Eke (administratief medewerker/ondersteuner)

In de rubriek ‘ het salaris van…’ zijn lezers openhartig en eerlijk over hun salaris. In een eerdere blog heb ik het al eens gehad over het praten over je salaris en het taboe rondom dit onderwerp. In dit artikel ga ik wat dieper in op het salaris van de persoon. Is hij/zij er tevreden mee? Staat het salaris in verhouding met diens opleiding en wat zou diegene voor werk doen als geld geen rol speelt? Vandaag geeft Eke ons een kijkje in de verdiensten van een administratief medewerker/ondersteuner. Ze werkt 23 uur per week en heeft werktijden die privé erg goed te combineren zijn met haar gezin, maar waar ze wel op salaris heeft moeten inleveren. Hoe tevreden is zij met deze combinatie?


Even voorstellen:

Hoi, ik ben Eke, 35 jaar en getrouwd met Jeroen. We zijn ouders van 2 fantastische jongens van 5 en bijna 1 jaar. Ik werk 23 uur als administratief ondersteuner bij een bewindvoeringskantoor en ik probeer elk vrij uurtje wat ik heb te stoppen in mijn blog: ekebrouwer.nl

Om gelijk met de deur in huis te vallen: wat is jouw salaris?

Ik verdien bijna € 1000,- netto per maand. Vergeleken met mijn vorige baan wel een paar honderd euro minder, maar de randvoorwaarden zijn beter.

Over welke randvoorwaarden heb je het dan?

De werktijden zijn anders. Ik werkte wel het zelfde aantal uren, maar dan drie hele dagen. Het feit dat ik daar een CAO had en een veel beter salaris wegen niet op tegen de fijne werktijden nu. Ook heb ik veel meer energie en voelt het leven meer in balans.

Welke opleiding heb je gedaan?

Ik ben na de middelbare school gaan werken en vervolgens op een haar na niet afgemaakte secretaresseopleiding, ben ik op mijn 25e een MBO4-avondopleiding sociaal maatschappelijk werk gaan doen. In 2,5 jaar heb ik deze afgerond.

Welke banen heb je hiervoor gehad?

Voor mijn baan bij de jeugdzorginstelling, die ik hiervoor heb gehad, heb ik in de 10 jaar daarvoor verschillende banen gehad. Zo heb ik als secretaresse gewerkt op een makelaarskantoor, een taalinstituut en ben ik office manager geweest bij een jongerenraad.

Sluit deze opleiding aan bij jouw huidige baan?

Ja, absoluut! Mijn werkgever zocht iemand met administratieve ervaring, die ook een sociaalmaatschappelijke opleiding had gevolgd. Perfect dus!

Staat dit salaris in verhouding met jouw studietijd en de kosten?

Ik werkte voor deze functie bij een jeugdzorginstelling met een beter salaris, dat stond duidelijk meer in verhouding. Maar op het moment dat je voor een functie en bijbehorend salaris kiest, moet je niet klagen.

Welke secundaire arbeidsvoorwaarden heb je?

Er zijn geen secundaire arbeidsvoorwaarden zoals hierboven genoemd. Wel heb ik ideale werktijden in combinatie met mijn kinderen, dat compenseert echt een hoop. Mijn werk is in mijn woonplaats, op 2 minuten fietsafstand van de school van onze oudste zoon. Ik mag beginnen nadat ik hem naar school heb gebracht en ik ben om 15 uur klaar met werken zodat ik hem ook uit school kan halen. Tevens ben ik de woensdag vrij, de dag dat hij nog geen school heeft.

Je werktijden klinken inderdaad ideaal. Hoe regelen jullie de oppas wanneer jij aan het werk bent voor je jongste zoontje?

Onze jongste zoon gaat naar een gastouder. Het voelde voor ons beter dan een wat drukker kinderdagverblijf. Helemaal omdat hij nog zo klein is.

Werkt jouw man fulltime/parttime?

Mijn man werkt fulltime. Gelukkig heeft hij wel veel vrij omdat hij in het onderwijs werkt en is hij best flexibel op het moment dat onze kinderen plotseling ziek worden.

Heb je het idee dat jouw werktijden zich terugbetalen in de besparing die het oplevert van de kinderopvangkosten?

Als ik drie dagen van half 9 tot 5 zou werken, zou onze oudste inderdaad naar de bso moeten, dus in dat opzicht besparen we die kosten en is mijn salaris gelijk aan als ik hier wel gebruik van kan maken. Daarnaast is het zoveel relaxter dat ik nog tijd heb met de kinderen en we niet in de rat race zitten van kinderen halen, koken en kinderen naar bed brengen. Dat vind ik zo waardevol.

Kun je omschrijven hoe een gemiddelde werkdag er voor jou uitziet?

In de ochtend is op mijn werk telefonisch spreekuur. Dan bellen cliënten die onder bewind staan met uiteenlopende vragen. Tijdens dit spreekuur behandelen we ook de mail. Hierbij kun je denken aan rekeningen die bedrijven opsturen, maar veelal cliënten die een financieel verzoek hebben. In de middag is er tijd om aanvragen bij instanties in te dienen. zoals een bijdrage voor het sporten van een kind, een betalingsregeling of stukken klaarmaken voor een schuldsaneringstraject. Geen dag is hetzelfde en dat vind ik erg fijn!

Ben je over het algemeen tevreden met je salaris?

Ik hoop daarin wel te groeien in de komende jaren, maar ik ben ontzettend blij met mijn werktijden, dus dat compenseert het echt wel wat mij betreft.

Wat is jullie verzamelinkomen en ben je hier tevreden mee?

Ons verzamelinkomen ligt tussen de €55.000,- en €74.000,- en ik ben er zeer tevreden mee.

Als salaris geen rol speelde, welke baan zou je dan het allerliefste aannemen?

Ik zou dan het allerliefste van mijn blog mijn werk maken. Het lijkt me enorm fijn om vanuit huis te werken en zelf voor een groot deel alles te bepalen. Er zitten zeker ook nadelen aan, maar ik zou dit graag ooit eens willen proberen.

Hoeveel tijd besteed je per week aan je blog? En haal je hier ook al wat bijverdiensten uit?

Elk vrij momentje waarop ik energie heb, probeer ik in mijn blog te stoppen. Vaak ’s avonds of in het weekend tijdens een slaapje van de jongste of als mijn man met de kinderen op pad is. De ene week beslaat het zo’n 10 uur en een andere week wat minder. Net als ik inspiratie en zin heb. Vorig jaar heb ik flink wat betaalde opdrachten mogen doen, dit jaar is het vooralsnog wat rustiger, maar dat komt ook omdat ik minder tijd heb nu ik vier dagen werk.


Reactie Anne: Ik snap heel goed dat je voor deze baan gekozen hebt Eke. Als de balans tussen werk en privé voor jou goed voelt, dan heb je naar mijn mening de juiste keuze gemaakt. En hoe fijn dat je man ook flexibel kan zijn in zijn uren en gebruik kan maken van alle faciliteiten die je hebt als je in het onderwijs werkt! Je baan klinkt onwijs leuk en afwisselend, ik hoop dan ook zeker voor je dat je nog door kunt groeien in je salaris. Maar dat zal vast goed komen 🙂 Bedankt voor je openheid en je antwoorden!

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 Reactie

  1. Een goede balans tussen werk en prive is goud waard. Mooi dat ze dat inziet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.