In onze keuken ligt een mapje met favoriete recepten die ik ooit uit de krant, een magazine of van internet heb geplukt. Eisen: makkelijk, budgetproof, snel, voedzaam en vooral ook makkelijk aan te passen in ingrediënten. Zo pak ik regelmatig recepten van HelloFresh (zoals deze zoete aardappelstamppot), die ik vervolgens aanpas in samenstelling en bereiding, zodat ik ze wat vaker kan maken met goedkopere ingrediënten. Vaak net zo lekker, maar dan wel volgens eigen wens. Zo deed ik dat afgelopen weekend met het recept van de romige groentelasagne. Bijna alles had ik namelijk in huis, behalve de verse spinazie. De kookroom heb ik vervangen door kookzuivel, de verse lasagnebladen voor de gedroogde en in plaats van verse oregano heb ik gedroogde italiaanse kruiden gebruikt. Win win! En ongetwijfeld net zo lekker 😉
In een eerder blog schreef ik al eens over mijn ervaring met de HelloFresh maaltijdboxen en de lekkere recepten die er wekelijks te vinden zijn. Ontzettend makkelijk, maar prijziger dan het zelf aankopen van de ingrediënten kwam ik snel achter. Uiteraard, HelloFresh maakt vaak gebruik van biologische producten, kwalitatieve – vaak verse- ingrediënten en ze brengen het wekelijks bij je aan de deur. Daar staat een heel logische prijs tegenover 🙂
In dit recept heb ik dus gebruik gemaakt van goedkopere alternatieven. Gedroogde lasagnevellen in plaats van verse vellen en gedroogde kruiden in plaats van verse oregano. Dat geldt overigens ook voor de parmezaanse kaas en de kookroom. Ik had nog een half zakje geraspte, jonge kaas en die heb ik gebruikt in plaats van de aanbevolen parmezaanse kaas. Van kookroom ben ik geen fan, puur omdat het zo ontzettend machtig is. Wij gebruiken altijd kookzuivel en dat is een goede vervanger (kookroom light is ook een optie).
Hier vind je het originele lasagne recept.
Ingrediënt | Hoeveelheid | Prijs |
---|---|---|
Courgette | 1 stuk | €0,69 |
UI | 1 stuk | €0,60 |
Knoflookteentje | 2 stuks | €0,20 |
Groentebouillon | 1 tablet | €0,10 |
Roomboter | 30 gram | €0,20 |
Bloem | 2 el | €0,05 |
Kookzuivel | 175 ml | €0,64 |
Geraspte kaas | 100 gram | €0,60 |
Lasagnebladen | 1 portie | €1,29 |
Verse spinazie | 200 gram | €1,29 |
Italiaanse kruiden | 1 el | €0,05 |
Totaal | 5,71 |
Bereiding groentelasagne voor 4 personen (+/- 45 min) :
- Verwarm de oven voor op 220 graden en zet de bouillon (500 ml) alvast klaar
- Snijd de courgette in dikke plakken van minimaal een halve cm, besprenkel ze met een paar druppels olijfolie en leg ze verspreid over een bakplaat, bekleed met bakpapier.
- Snipper ondertussen de ui en pers/snijd de knoflook.
- Plaats de bakplaat met de courgette schijfjes in het midden van de oven voor 10 minuten.
- Verhit de roomboter in een grote pan, fruit de ui en knoflook voor 2 minuten en voeg hierna 1/3 van de bouillon toe.
- Roer totdat er een dikke saus ontstaat. Herhaal hetzelfde als hierboven door constant wat bouillon aan de saus toe te voegen, roer de saus glad en laat dan nog 1 min koken.
- Voeg vervolgens de spinazie en oregano aan de saus toe en roer door totdat de spinazie geslonken is.
- Voeg als laatste de kookzuivel en 1/3 van de geraspte kaas aan de saus toe en roer goed door.
- Vet de ovenschaal in met een paar druppels olijfolie en schenk vervolgens de eerste laag saus in.
- Bedek met de lasagnevellen en leg vervolgens 1/3 van de courgetteplakjes er op.
- Herhaal dit (3 lagen ongeveer) totdat de ingrediënten op zijn en eindig met een laag saus.
- Garneer met de overige geraspte kaas en bak de lasagne 20 minuten in de oven die je nog op 220 graden hebt staan.
Eet smakelijk!