instagram stories tips
MM onderzoekt

Nog meer Instagram (stories) tips & tricks

Eerder dit jaar deelde ik mijn ultieme tips voor Instagram stories. Maar Instagram zou Instagram niet zijn als ze sindsdien geen talloze veranderingen hebben doorgevoerd. No worries. Die tips zijn nog steeds bruikbaar, maar er zijn er onderhand ook weer heel veel bijgekomen. Zoveel dat ik door de Insta-bomen het volgroeide Instagram bos niet meer zie! Just kidding.. Instagram heeft het ons alleen maar makkelijker gemaakt met al die hacks. En ik deel ze met jullie. Daarnaast deel ik mijn favoriete Instagram functies die ik veelvuldig en dankbaar gebruik. Mijn favorieten? Het terug vinden van foto’s die je in het verleden hebt geliked en het verbergen van je verhaal voor ongewenste gluurders. Toch wel een fijn idee als je dagelijks filmpjes van je baby deelt.


Lees ook: De nieuwste Instagram tips & tricks van 2018

Anyway, ik trap dit artikel af met een aantal handige Instagram hacks. Fijn om te weten dat ze er zijn. Ze besparen je vooral tijd, genereren meer volgers en je vindt er misschien leuke en relevante accounts mee. Want sinds het grote algoritme eclips is de Instagram-wereld er niet gezelliger op geworden.

Instagram hacks:

Voorkeursfilters instellen.

Instagram heeft weer een hoop nieuwe (en mooie!) filters in zijn assortiment staan. Soms iets te veel. Ik gebruik ze heus niet allemaal, maar soms gooi ik er een lichte filter over heen. Om orde te scheppen in de chaos is het mogelijk om je favoriete filters in te stellen, zodat je niet altijd in die ellenlange lijst hoeft te scrollen. Kies een foto en scroll door de filters totdat je bij het tandwiel bent aangekomen. Hier heb je de mogelijkheid om je favoriete filters aan te vinken en vervolgens te bevestigen. Klaar!

instagram tips

Minder data gebruiken

Helaas is een onbeperkt internet abonnement nog onbetaalbaar, dus het zou handig zijn om aan het einde van de maand wat minder data te gebruiken. Maar ja. Zodra je Instagram opent, denderen de MB’s binnen bij het laden van je feed. Als je minder data wilt gebruiken duurt het natuurlijk langer voordat de foto’s laden, maar je verbruikt veel minder data! Je vindt deze optie onder instellingen. Deze vindt je rechts boven je profiel (tandwiel).

Foto’s terug vinden die je leuk hebt gevonden

Wat je ook in je instellingen terug kan vinden: de foto’s die je hebt geliked! Wat een uitvinding zeg.. Soms denk ik: ik heb net een foto geliked, maar van wie was deze ook alweer? Instagram namen onthoud ik namelijk niet zo snel. Ook deze optie vindt je terug in je instellingen. Juist. Het tandwieltje rechts boven je profiel.

Beveilig je account met een tweestapsverificatie

De nachtmerrie van elke Instagram influencer. Je account wordt gehacked. Of nog erger: verwijderd door Instagram zelf! Dat willen we natuurlijk voorkomen. Gelukkig gebeurt het niet vaak, maar een tweestapsverificatie inschakelen zorgt voor heel wat zekerheid. Als je deze functie inschakelt, krijg je bij het inloggen een speciale code toegestuurd. Zelfs veilig dus als je inloggegevens gestolen zijn.

instagram hacks tips

 

Getagde foto’s verwijderen 

Niet altijd leuk als iemand een onflatteuze foto van jou post, waarvan je liever hebt dat de hele wereld deze negeert. Je kan 2 dingen doen: Bij je instellingen aangeven onder de optie ‘foto’s van jou’ dat je getagde foto’s handmatig wilt toevoegen. Maar je kan de getagde foto ook later weer verwijderen. Klik op de foto waardoor je naam verschijnt. Klik op je naam en je kan je tag vervolgens verwijderen.

Activiteit op Instagram weergeven

Deze update is pas net uitgevoerd en heeft heel wat commotie veroorzaakt. Net als op WhatsApp, kunnen andere gebruikers nu zien wanneer je voor het laatst in de app aanwezig bent geweest. Dit doen ze om de chatfunctie meer te stimuleren. Wil je de functie uitzetten? Dit kan eenvoudig in je instellingen. Voor wat hoort wat, dus dan kan jij de activiteit van anderen ook niet meer zien.

instagram tips

Posts inplannen

Ik denk de meest gestelde vraag over Instagram. Wat je met Facebook, Twitter en allerlei andere kanalen wel kunt, is nog vrij lastig voor Instagram. Dit komt omdat Instagram het simpelweg niet wil stimuleren. Toch zijn er wel een aantal apps waarmee je in ieder geval de planning kunt doen. Later is zo’n app. Je kunt je foto’s hiermee inplannen, maar op het moment dat ze geplaatst moeten worden, zal je zelf nog een handeling uit moeten voeren. Het voorwerk is in ieder geval dan al gedaan!

instagram posts inplannen


Instagram Stories tips:

Sinds mijn vorige instagram stories tips is er heel wat veranderd. Zo heeft Instagram ons zomaar wat leuke lettertypes cadeau gedaan, is het mogelijk om heel veel meer stickers toe te voegen, zijn de filters, aangepast, net als de camerafuncties en kunnen we foto’s uit onze filmrol toevoegen. Tja.. en wat nog meer? De mogelijkheden zijn eindeloos. Wil je eerst weten hoe Instagram stories werkt? Check dan mijn vorige blogpost. Ik zet mijn favorieten even voor je op een rijtje:

Instagram stories hashtags zoeken en volgen

Ook een nieuwe feature die onlangs is toegevoegd. Je had de mogelijkheid eerder al om bepaalde hashtags aan een foto toe te voegen. Deze zijn vindbaar onder alle stickers. Ik merkte dan ook dat, bij gebruik van een hashtag, deze stories veel meer werden bekeken. Dat komt namelijk omdat jouw story dan direct wordt toegevoegd aan een verzameling verhalen van die bepaalde hashtag.

Nu kun je ze ook zelf gaan volgen, zodat deze verhalen – en tevens foto’s – altijd in je tijdlijn verschijnen. Ik ben #momlife dan ook (obviously) gaan volgen. Heb je een bedrijf? Dan zou ik me hier zeker in gaan verdiepen. Je kunt bepaalde hashtags dan gaan volgen om potentiele klanten/volgers te vinden, maar dit is ook een hele goede manier om je concurrenten op deze manier goed in de gaten houden ;-).

Inspiratie nodig wat betreft hashtags? Begin dan gewoon te typen en kijk welke suggesties er boven je toetsenbord verschijnen. Zo is er altijd wel een gerelateerde hashtag te vinden EN wordt voorkomen dat je een spelfout maakt. Ook wel fijn.

Foto’s vanuit je filmrol toevoegen.

Soms is het gewoon leuk om een throwback te delen of een terugblik op het afgelopen weekend. Je ‘swipet’ dan naar boven en selecteert de gewenste foto uit je filmrol. De datum van die dag komt er dan op te staan. Wil je deze verwijderen? Sleep de datum dan naar het prullenbakje onder in je scherm. Ook leuk als je ziek in bed ligt, maar de buitenwereld wil doen geloven dat je een leuke, drukke dag hebt. Hallo nepwereld 😉

instagram stories tips

Schaduweffect in je standaard lettertype

Heel leuk om te zien en helemaal niet moeilijk om te maken. Hierboven, in de middelste foto, is het al een beetje zichtbaar wat ik bedoel. In onderstaande foto wordt het nog beter uitgelegd. Je maakt in principe 2 dezelfde zinnen in een andere kleur. De ene bijvoorbeeld wit en de ander blauw. Experimenteer met de lettergrootte en zorg ervoor dat het woord welke op de voorgrond wordt geplaatst, dezelfde grootte heeft. Niet heel moeilijk, je moet wel even handig zijn met je vingers. Het is namelijk enigszins precisie werk. Schuif ze net niet op elkaar en voilà! Een prachtig effect om je story mee op te fleuren.

instagram stories tips

Animatiefilmpjes maken (EN ander lettertype) met ‘Hype Type’

Soms zie je van die gelikte filmpjes met springende of vervaagde lettertypes, pop-up kaders of een vloeiende overgang van beelden. Deze filmpjes zijn meestal gemaakt met een app die eindeloze mogelijkheden biedt. Helemaal niet zo moeilijk dus. Oké, het kost wat meer moeite dan simpel plaatsen van een filmpje, maar het levert je misschien wel meer kijkers/volgers op. Mensen vinden het leuk om naar te kijken, waardoor ze eerder geneigd zijn om door te klikken naar je Instagram profiel.

Afijn. Ik gebruik de gratis app ‘Hype Type’. Geen reclame, maar gewoon mijn aanbeveling. Je uploadt simpel een foto en maakt er een leuk geheel van door middel van bewegende letters in allerlei verschillende kleuren of lettertypes. Je slaat het filmpje op op je filmrol, waardoor je hem even later weer op Instagram kan plaatsen.

Let op: Er bevindt zich wel een watermerk op deze animaties. Als je deze wilt verwijderen dan betaal je iets van €2 of €3.

instagram stories tips

Verhaalinstellingen

De verhaalinstellingen moet je echt even bekijken. Misschien staan er opties bij die voor jou heel handig zijn. Je kan je verhaal bijvoorbeeld verbergen voor bepaalde mensen. Misschien heb je een surprise feestje en wil je erover filmen. De persoon voor wie het feestje is, mag de film natuurlijk niet zien. Zo heb ik dit bijvoorbeeld bij een suprise party gedaan. Diegene gewoon even blokkeren, zodat hij/zij jouw verhaal niet ziet et voilà! Ook kan het zijn dat je gevolgd wordt door creeps waarvan je niet wilt dat ze je verhaal zien. Simpelweg gewoon even blokkeren. Of je verhaal zo instellen, zodat alleen jouw volgers dit kunnen zien.

Instagram stories lettertype wijzigen

Oke dit is een update die vrij recent is doorgevoerd en soms verdwijnt deze nieuwe feature opeens weer om onbekende reden. Maar niet voor lang! Afijn. Het is dus mogelijk om verschillende soorten lettertypes aan je story toe te voegen. Wat moet je hiervoor doen?

  • Maak een foto
  • Typ een tekst en selecteer vervolgens boven aan het scherm welk lettertype je wilt gebruiken.
  • Hij zal standaard op modern staan, maar wanneer je hier op klikt, zie je het lettertype veranderen.
  • Nog geen nieuwe lettertypes? Update dan je Instagram app of heb geduld.

Anoniem Instagram stories bekijken

Waarom zou je anoniem Instagram stories bekijken? Tja, geen idee. Ik heb de behoefte nog niet gehad, maar ik merk wel dat er enorm veel behoefte aan is. Denk bijvoorbeeld aan het bekijken van de stories van je ex? Of een potentiële lover? Beloof dat je geen stalker bent, want dan mag je dus geen gebruik maken van deze tip 😉

Hiervoor heb je wel Google Chrome nodig.

  1. Ga naar de Chrome web store
  2. Zoek naar de extensie Chrome IG story extensie (Alec Garcia)
  3. Klik op de ‘ toevoegen aan Chrome’ button

Klaar! Als je nu Instagram stories bekijkt, klik je op het oog icoon zodat je anonimiteit gewaarborgd blijft. Instagram zal deze extensie vast een keer verbieden, dus verwacht niet dat je er oneindig gebruik van kan maken.

instagram stories tips

Heb je ondertussen een beetje in de gaten gekregen hoe Instagram (stories) werkt? Mooi! Dan kan je me volgen op @moneymom_nl en mij jouw creaties laten zien 😉

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.