Purse-Oonlijk

Onze budget bruiloft

Trouwen in 10 minuten en er geen cent aan uitgeven. Het kan nog steeds. En wij besloten het dan ook op een dinsdagmorgen te doen. Aangezien ik 3 jaar geleden ten huwelijk ben gevraagd en we toch wel een klein feestje voor ogen hadden, besloten we er een budget bruiloft van te maken. Mega goedkoop was het nu ook weer niet, maar het bleek een onvergetelijke en bijzondere avond te worden. Een niet standaard feestje op een prachtige locatie met alleen maar lieve mensen om ons heen. Hoe we dit hebben aangepakt? Ik vertel het jullie in dit artikel.


Gratis trouwen bij je gemeente

Gelukkig kan het nog steeds, maar je zal het ver vooruit moeten plannen. Net als een normale ceremonie overigens. Ook deze plan je ruim een jaar van tevoren. Wij besloten vorig jaar september om de datum vast te leggen. Mats zou in juli dit jaar immers al 6 maanden oud zijn. Tijd om alles eens goed vast te leggen dus. 25 juli bleek de eerst beschikbare datum in onze gemeente voor een gratis huwelijksvoltrekking en deze hebben wij dan ook direct gereserveerd.

Hoe zit dat eigenlijk met het gratis trouwen?

 1. Een gemeente met meer dan 10.000 inwoners dient tenminste 2 keer per week een ‘gratis trouwen’ gelegenheid aan te bieden
 2. Tegenwoordig worden 20-40 % van de huwelijksvoltrekkingen gratis volbracht
 3. Vaak is maandag- of dinsdagochtend populair, omdat dit een dag is waar op de betaalde huwelijksvoltrekkingen juist minder populair zijn.
 4. Een gratis huwelijksvoltrekking duurt circa 10 minuten en omvat weinig romantiek. Een speech is bijvoorbeeld niet toegestaan en de gebeurtenis vindt meestal plaats in een kantoor. 😉

Een kleine greep uit de mogelijkheden per gemeente;

 • Gemeente Ede: maandag- en dinsdagmorgen om 8:45 uur (gem. 6 maanden wachttijd)  Betaald huwelijk: 440 Euro
 • Gemeente Arnhem: Dinsdagmiddag om 13:00 en 13:15 uur (minimaal 4 weken wachttijd)
 • Gemeente Utrecht: Maandagochtend om 10:00 of 10:30 uur (gem. 8 maanden wachttijd)
 • Gemeente Nijmegen: Maandagochtend tussen 9:00 en 9:30 uur (gem. 7 maanden wachttijd) Betaald huwelijk: 370 Euro
 • Gemeente Amsterdam: Dinsdagochtend van 9:30 tot 11:10 uur (gem. 6 maanden wachttijd) Betaald huwelijk: 530 Euro

goedkoop trouwen

 

Trouwen of geregistreerd partnerschap?

Het maakt  tegenwoordig eigenlijk geen bal meer uit. Beide kan je gratis doen. Enige verschillen? Je hoeft elkaar niet per se een ja-woord te geven en als je geen (minderjarige) kinderen hebt, hoef je niet langs de rechter in geval van scheiding.

Mochten jullie, – na het geregistreerd partnerschap- een kind krijgen, dan is de man automatisch de vader van het kind en zal erkenning dus niet nodig zijn.

 

 

 

Hoe maak je die gratis trouwdag nu extra bijzonder?

Wij besluiten in dit geval op een dinsdagmorgen te trouwen. Aangezien het een gelegenheid is die je – als het goed is- eenmaal in je leven zal meemaken, zijn wij in stijl gekleed, net als Mats en onze ouders/getuigen. Bij aankomst in het gemeentehuis kijkt de ambtenaar ons vragend aan, omdat wij ons met zijn 8- en in een mini kantoortje proberen te proppen. Voor onze ouders is het immers ook een bijzondere gebeurtenis. 10 minuten later staan wij weer buiten. “Oké, nu zijn we man en vrouw!” zeggen we tegen elkaar.  Vervolgens eten wij thuis een stuk bruidstaart, die door onze ouders is geregeld. Glaasje champagne erbij (die hebben we voor deze gelegenheid bewaard) en het proosten kan beginnen.

goedkope bruiloft

Even later vervolgen we onze ‘trouw-route’ naar een restaurant bij ons in de buurt. Hier staat een brunch klaar en onder het genot van heerlijke broodjes en salades proosten we nog een keer. Gewoon, omdat het kan. Met de gratis huwelijksvoltrekking hebben we mooi even ruim 400 Euro bespaard.

 

De locatie bevindt zich in de tuin van mijn ouders. Een boerderij waar ik 25 jaar lang met veel plezier heb gewoond.

 

En hoe geef je een bijzonder, maar budget-proof trouwfeest?

Het feit dat wij nu als man en vrouw door het leven gaan, kan niet onopgemerkt bij onze vrienden blijven. Ook met hen willen we dit vieren. Daarom besluiten wij uiteindelijk toch een klein feest te geven voor onze beste vrienden en enkele familieleden. Helaas moeten wij hier wel lastige keuzes maken, waardoor vele ooms. tantes, neven, nichten en goede vrienden er niet bij zijn. Anders komt de teller uiteindelijk op meer dan 100 personen uit en dan wordt je bruiloftsbudget –  hoe simpel en goedkoop je het ook wilt doen- redelijk hoog.

 

goedkoop trouwen

De locatie bevindt zich in de tuin van mijn ouders. Een boerderij waar ik 25 jaar lang met veel plezier heb gewoond. Hier besparen we natuurlijk een hele grote kostenpost mee.

Een locatie voor een trouwfeest omvat gemiddeld 1/3 van de totale kosten. Mijn vader regelt extra hooibalen als zitplekken, mijn moeders naait er snel wat witte kleedjes voor in elkaar en plukt rozen en gras uit de tuin welke ze in glazen potjes plaatst. Ik heb via de online feestwinkel en Xenos witte versieringen aangeschaft.

Mijn (inmiddels) man is een ware bbq fanaat, dus de gasten zullen verwend worden met zorgvuldig gebraaid vlees en groente. HIj verzamelt 3 barbecues, 5 statafels en huurt een complete bar, servies, au-bain marie bakken, bestek en glazen bij een cateraar.

Het eten en de drank hebben wij samen in de voorgaande week in Duitsland gehaald. Vlees komt uit Nederland, via de supermarkten.

goedkoop trouwen

Inclusief kleding, ringen, brunch, voorbereiding en nog wat andere kosten heeft dit huwelijk ons nog geen €1000,- gekost.


Dus.. zo kan het ook! Uiteindelijk heb ik ooit ook gedroomd van een prachtige trouwjurk en een dag waarin alles voor je geregeld wordt, maar mijn allergrootste droom is wel werkelijkheid geworden. Het vinden van de liefste man ter wereld >3.

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

6 Reacties

 1. Jasmijn zegt:

  Wat een leuke blog! Ook wij vonden dat trouwen niet heel duur hoefde te zijn en hebben een behoorlijk strak budget opgesteld. Wij hebben de gastenlijst klein gehouden, iets wat ontzettend veel geld bespaart. Gratis trouwen wilde wij toch liever niet, dus hebben wij wel een ceremonie gehad in een mooie trouwzaal. Daarna zijn we met onze 15 gasten uit eten geweest bij een leuk restaurant. De kleding hebben wij van onze ouders gekregen, mijn kapper deed ook bruidsmake-up en de fotograaf was een oude familievriend. Al met al zijn wij rond de €2000 kwijt geweest en heb ik niet het idee dat ik moest inleveren op onze dag of de ervaring! 🙂

  1. Wat een mooi idee! Zo heb je inderdaad toch die speciale ceremonie gehad, ben je een prachtige bruid geweest en heb je het gevierd met dierbaren om je heen. Top!

 2. Top gedaan! Belangrijkste is dat jullie een top dag hadden! Zelf nog niet getrouwd, maar wel op aardig wat bruiloften geweest. Wat dat allemaal kost ??? Omg! Moet er ook niet aan denken haha.

  1. Soms is het echt te bizar voor woorden ja! Haha. Maar dat is inderdaad het belangrijkste. Voor ons was het een onvergetelijke dag!

 3. Wat leuk om te lezen hoe jullie dit gedaan hebben! Wij hebben ook een low-budget maar vooral low-effort bruiloft gehad. We zijn dan wel niet gratis getrouwd, omdat we met de gezinnen (en aanhang) van mijn man en mij teveel gasten voor het gratis trouwen bij de gemeente hadden, ik geloof dat we maar 8 personen in totaal mee mochten nemen, dat vonden wij toch wel jammer als niet het hele gezin getuigen kon zijn van ons huwelijk. We zijn op vrijdag tegen het einde van de middag getrouwd, vervolgens naar een cafe/zaaltje gegaan waar we met alle gasten (een stuk of 50, aangezien mijn man een eigen zaak heeft hadden we ook het personeel en wat zakelijke relaties uitgenodigd voor de borrel) geborreld hebben tot een uurtje of 7, en toen nog lekker 3 gangen gegeten hebben met onze families in hetzelfde cafe. Niks Fancy, gewoon een goede biefstuk, het ging toch vooral om de gezelligheid. Uiteindelijk hebben we denk ik ongeveer 1500 euro uitgegeven, maar het belangrijkste voor mij was dat ik me geen moment druk heb hoeven te maken over een ‘ planning’ en of ‘de bloemstukken wel goed geschikt zijn’ (weet ik veel, futiliteiten waar je andere bridezilla’s zich wel eens druk over ziet maken). Uiteindelijk was me dat nog veel meer waard, ik heb genoten van elke minuut van die dag!

  1. Nou wat leuk zeg! Ik stond er precies zo in. Geen zorgen over budget, planning en over het feit of alles wel goed loopt. Er kon niets fout gaan door de ongedwongenheid. Het was en blijft 1 van de mooiste avonden van mijn leven en dat was ‘ie ook geweest als we 10.000 Euro meer hadden uitgegeven x.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.