Purse-Oonlijk

Purse-Oonlijk: Hoeveel kost een zwangerschap?

Normaal leg ik mijn spendeer gedrag van 1 week onder de loep in deze rubriek. Nu licht ik mijn uitgaven gedurende de hele zwangerschap toe. En dat zijn er nogal wat. Dacht je dat een kind invloed had op je portemonnee? Tijdens zijn verblijf in de baarmoeder beginnen de – vaak enorme – uitgaven al. Je wilt tenslotte dat jullie baby niets te kort komt na de geboorte. En dan werken die hormonen ook al niet echt mee. Iets waar de babywaar-industrie maar wat graag op inspeelt, getuige de soms absurde prijzen voor de meest simpele artikelen. Lees je mee? –>


Week 0 – 13 (1e trimester)

De kosten die je maakt in het 1e trimester zijn meestal niet zo spannend. Ik licht in dit artikel toe hoe wij de kosten hebben verdeeld, maar dit kan natuurlijk per persoon/stel verschillen. Het begint allemaal bij de zwangerschapstest. Ik kocht de goedkope varianten van Kruidvat (2 voor €4,99) en toen deze positief bleken te zijn, heb ik 1 Clearblue test gekocht met zwangerschapsduur indicator. (€12,99).

 

zwangerschaps kostenIk ben direct begonnen met het slikken van multi-vitamines voor de zwangere vrouw. Deze zijn o.a. te koop bij Albert Heijn (€4,99) en je hebt hier ongeveer 6 pakjes van nodig tijdens de gehele zwangerschap (€30),-.

Ook leuk: Hoeveel kost een kind per maand?

Zodra je ontdekt dat je zwanger bent, wordt het tijd om contact op te nemen met je verloskundige. Afhankelijk van de zorgverzekering die je hebt; worden de meeste kosten tijdens je zwangerschap vergoedt.  Indien nodig en mogelijk; wijzig dan je verzekering aan het einde van het jaar zodat je niet voor verrassingen komt te staan.  Bij mij worden onderstaande kosten vergoed (waar ik erg blij mee ben:-)).

 

zwangerschapskosten

Als ik mijn uitgaven van het 1e trimester bekijk, dan zie ik dat ik destijds ook de eerste babykleertjes en positiekleding heb aangeschaft. Na de 1e goede echo heb je de bevestiging dat er een levend wezentje in je groeit, dus de hormonen doen gerust zijn werk. Unisex babykleertjes, lakentjes, mama tijdschriften en positiekleding. Allemaal leuk om te kopen en nog leuker om te krijgen! Omdat ik aan het einde van het 1e trimester jarig was, heb ik een enorme stapel babykleertjes, knuffels en verzorgingsartikelen gekregen. Erg leuk! Wat ik zelf heb uitgegeven aan al deze items? Ongeveer € 60,-.

Totaal 1e trimester: € 107,98


Week 14 -27 (2e trimester)

In dit trimester worden de kosten al wat hoger. De grootste kans op een miskraam is voorbij en je gaat je oriënteren op de babykamer, een kinderwagen en de algemene baby-uitzetlijst (ik gebruik die van 24baby, erg fijn).

Erg leuk bijkomend voordeel aan zwanger zijn; de gratis babydozen! In ruil voor je persoonlijke gegevens ontvang je goed gevulde, handige pakketjes. Vaak zijn deze voorzien van speentjes, luiers, rompertjes, huidverzorging en tijdschriften. Helaas ook vol met reclamefolders. Onderstaande pakketjes heb ik gratis ontvangen:

 • Blije doos via Prénatal
 • Zwangerbox via Kruidvat
 • Babypakket van Baby-dump
 • Babybox van Ouders van Nu

Wij zijn begonnen met zoeken naar een babykamer voordat de 20-weken echo had plaatsgevonden. Omdat ons nieuwbouwhuis net klaar was, wilden we de babykamer zo snel mogelijk inrichten om compleet te zijn. Na enkele weken gezocht te hebben, vonden we een tweedehands kamer van Bopita die in uitstekende staat verkeerde. Het bedje, de commode en de kast stond dus al vrij vroeg klaar. Deze set heeft ons € 220,– gekost en gaat ongetwijfeld nog erg lang mee. Daarnaast hebben wij ook nog accessoires voor de kamer aangeschaft, wat bij elkaar € 50,- heeft gekost.

kosten babykamer

Laten we direct doorgaan naar de aanschaf van de kinderwagen. Ook iets om je goed op te oriënteren. Belangrijk is vooral dat je de kinderwagen kiest die bij jouw loopstijl past, gericht op je wandelgedrag (veel in het bos/stad/straat?) Wij hebben daarom vele variaties getest en zijn uiteindelijk op een Mutsy kinderwagen uitgekomen. Deze heeft ons € 400,- gekost. Met accessoires en Maxi-Cosi kom je uit op een bedrag van € 650,-.

In week 20 begon mijn buikje dan toch echt zichtbaar te worden. Tijd voor positiekleding! Vooral broeken waren een verademing, mijn normale bovenkleding heb ik de hele zwangerschap door kunnen dragen. Asos en H&M waren favoriet, vooral de broeken van Asos. Niet duur en erg fijn! ik heb ongeveer € 150,- aan positiekleding uitgegeven in de gehele zwangerschap.

Standaard krijg je 3-4 echo’s bij de verloskundige, indien alles goed gaat. Extra echo’s, ook wel pretecho’s genoemd, betaal je uit eigen zak. Dit kan een geslachtsbepaling zijn, maar ook een 3/4d echo. Wij hebben in week 26 een extra echo geboekt. Gewoon, omdat we onze kleine man nog even wilden zien 😉 Hier betaal je doorgaans zo’n € 30,- voor.

Tja.. En dan die babykleertjes. Na de 20 weken echo is voor ons duidelijk geworden dat we een jongetje verwachten. En dan wordt het kopen van babykleertjes je erg makkelijk gemaakt. Natuurlijk krijg je een hoop, maar zelf is de verleiding ook amper te weerstaan. Naast de benodigde baby-uitzet zijn die extra kleertjes ook gewoon erg leuk!

Verzamelkosten babykleren en 1e deel uitzet: € 200,-

kosten zwangerschap

Totaal 2e trimester: € 1.100,-


Week 28- 40 (3e trimester)

Niet alleen de nesteldrang komt om de hoek kijken, maar bij het ingaan van je verlof besef je je ineens dat de baby uitzet nog lang niet compleet is. Speentjes, doekjes, luiers en lakens. Alles moet voor de zekerheid in meervoud gekocht worden. Wat is dat toch met die hormonen? Ze dwingen de zwangere vrouw om oneindig veel spul te kopen voor het geval de baby deze nodig heeft. Gelukkig weet de kraamverzorgster me terug op aarde te roepen en me ervan te verzekeren dat ik echt alles in huis heb voor de eerste paar weken. En anders zijn die luiers. doeken of dekens snel gekocht;-) Onderstaande items van de baby-uitzet hebben wij in het laatste trimester aangeschaft:

kosten baby uitzet

In het 3e trimester ben ik ook begonnen met zwangerschapszwemmen. Gezellig, met een andere zwangere vriendin. Deze lessen betaal je apart en ik heb er 4 gevolgd. € 27,60

Omdat dit ons 1e kind is, hadden wij geen enkel baby-item in huis. Dit hoeft echter niet te betekenen dat alles nieuw aangeschaft moet worden. Wiegjes, boxen, stoeltjes en badjes zijn prima tweedehands te gebruiken van zowel vrienden of onbekenden. Afhankelijk van hoe je hier zelf in staat, anders zijn zelfs kleertjes, matrasjes etc. 2e hands te verkrijgen. Wij hebben onderstaande items niet gekocht maar geleend of gekregen:

 • Wieg – Geleend van familielid (familiewieg)
 • Box – Geleend van vrienden
 • Boxkleed – Gemaakt door mijn moeder
 • Bad + standaard – Geleend van vrienden
 • Wipstoel/ Kinderstoel (Tripp Trapp) – Gekregen bij babyshower

Er kleeft een klein voordeel aan het feit dat ik ben uitgerekend in januari; UITVERKOOP. Zo ook op baby kleertjes. Ik moet zeggen dat ik heel veel leuke kleren (in verschillende maatjes) heb kunnen scoren met 30 tot 50% korting. Dat scheelt een hoop! Mijn uitgaven op dat gebied in het 3e trimester: € 100,-

Totaal 3e trimester: € 619,60,-


TOTALE KOSTEN ZWANGERSCHAP: € 1.827,58

Valt me eerlijk gezegd nog mee. Als je ervan uitgaat dat een nieuwe babykamer doorgaans al €1.500 kost, dan hebben we het nog goed binnen te perken weten te houden! Uiteraard komen er bij de geboorte ook allemaal kosten bij, zoals kaartjes, extra verzorgingsspullen, eten/drinken kraambezoek of eventueel een georganiseerde kraamborrel. Je kan het zo gek maken als je zelf wilt!

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

13 Reacties

 1. Wauw, wat ongelooflijk hoeveel kosten erbij komen kijken! Daar had ik echt helemaal geen weet van voor dat ik aan dit artikel begon. Da’s even slikken!

  1. Bizar hé, als je het bedrag verdeelt over 9 maanden merk je er niet zoveel van. Maar wel afhankelijk van wat je budget is natuurlijk!;-)

 2. Leuk om te lezen én handig! Het totaal bedrag valt mij inderdaad ook nog mee. xx

  1. Dankjewel! 🙂

 3. Eline zegt:

  Ik heb er nu wat spint van dat ik niet alles heb opgeschreven. Ik ben erook bewust mee bezig geweest om het zo goedkoop mogelijk te houden, aangezien wij net een huis hebben verbouwd, en ik het zonde vind om veel kosten te maken voor een babietje dat overal toch maar eventjes in past. Ik heb veel spullen gekocht van een goed merk, maar dan tweedehands (kinderwagen Joolz, wippertje Babybjorn, …), verder heb ik veel spullen gekregen van mensen waarvan hun kinderen te groot worden en zijn de wieg en box erfstukken in de familie. Qua meubeltjes heb ik het bedje ook tweedehands gekocht, de commode is een kast die we al hadden. Verder heb ik een kleine investering gedaan in wasbare luiers. Ik ben best trots op onszelf dat we een degelijke uitzet hebben kunnen verzamelen op deze manier. In België hebben we de gewoonte een geboortelijst te leggen en daar heb ik enkele leukere en duurdere spulletjes die we nog nodig hebben of willen op gezet. Ook handig! Veel kleertjes heb ik in uitverkopen, bij Hema of Zeeman gekocht, maar gezien we het geslacht niet weten heb ik nooit de neiging gehad hard te overdrijven.
  Leuk om je artikeltje te lezen. Veel succes met je baby!

  1. Wat een slimme bestedingen! Er zijn ook zoveel dingen die heel goed tweedehands gekocht kunnen worden, aangezien de topmerken van hoge kwaliteit zijn en vaak nog jaren meegaan. Zo bespaar je inderdaad al enorm veel geld. Die geboortelijst klinkt erg handig! Moet hier ook maar een gewoonte worden;-) Nu is het eigenlijk altijd afwachten wat je van je kraambezoek krijgt, alhoewel elk cadeau ontzettend lief en gewenst is. Ik ben bijvoorbeeld wel heel erg blij met mijn babyshower cadeau. Een kleine investering voor mijn vrienden en een erg fijne stoel die nog jarenlang plezier zal brengen:-) Liefs!

 4. Kathy zegt:

  Onze baby kamer was nog goed koper ook omdat we weinig geld besteden hebben.
  We hebben op marktplaats ledikant met matras hoeslakens aankleedkussen en commode voor 40 euro gekocht.
  Kleding kast wilde we eerst niet doen aangezien de slaapkamer heel klein is maar toch vond ik een 1 deurs kledingstuk kast voor 25 euro op facebook.
  De kinderwagen herbruiken we maxicosi hebben we gekregen en zelf nu toch maar duo wagen aangeschaft koste 2dehans 250 euro kan ik toch nog weg met 2 kleine kindjes we hebben al een meisje dus veel spullen had ik roze en krijgen nu een jongetje
  Veel kleertjes gekocht via Facebook 2dehans en ook veel gekregen van mensen sommige spullen kunnen we herbruiken maar heb ook slaapzakken in roze gebruik het straks gewoon weer niemand die het ziet 🙂
  De wiegje heb ik van mijn ouders daar heb ik zelf nog ingeslapen dus die gebruiken we eerst
  We moesten wel opnieuw een baby kamer kopen omdat ons meisje nog maar anderhalf is

  Ik vind dat jullie erg netjes hebben gedaan voor een 1e kindje er komt een hoop hij kijken he 🙂 vooral op het laast als je denkt dat je alles hebt
  Succes met de laaste loodjes

  1. Creatief opgelost! 2e hands kleertjes zijn een prima optie, omdat ze vaak maar korte tijd gedragen zijn. En fijn dat je een duo kinderwagen hebt gevonden, kan me voorstellen dat dat met 2 kindjes toch wel heel handig is. Dankjewel!! Liefs

 5. Wij hebben de nekplooi meting ook gedaan dat is volgensmij 180,-
  En geboortekaartjes… niet normaal hoe duur dat is, vooral de postzels.
  Maar het eerst kindje is het duurst. Hoewel wij bijna alles 80% hebben gekregen van famillie en vrienden die klaar met al het babyspul waren. Bepaalde dingen als matrasje en kolf wel echt nieuw aangeschaft wegens hygiëne natuurlijk.
  De 2e en evt. volgende kindjes kosten geen drol! ? alles bewaren!

  1. De combinatie test is inderdaad €180,-, dit jaar wordt zelfs de NIPT test vergoed! Postzegels zijn ook enorm duur, daar vergissen veel mensen zich in. Helaas is er geen goedkopere optie daarvoor. Wel handig dat je zoveel spullen hebt gekregen! Sommige dingen dien je wel nieuw te kopen zoals inderdaad een matrasje, aerosleep hoes (indien nodig) of kolf.

 6. Grappig op dat bedrag kwamen wij ook ongeveer uit! Veel dingen zoals de maxicosi, wandelwagen,box, wippertje kochten wij tweedehands en zelfs de babyakmer hebben wij gratis kunnen ophalen. Zwangerschapskleding, kleertjes en asseccoires voor de babykamer kwam ik dan wel weer iets hoger dan jij uit. Maar inderdaad, je kan alles zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt!

  1. Wow! Dat is fijn, een gratis babykamer. En die andere dingen die je tweedehands hebt gekocht gaan nog jaren mee! Dus groot gelijk;-)

 7. […] uitzet al voor de bevalling binnen was. Dit zijn zonder twijfel de grootste kosten, ik schreef er dit uitgebreide artikel […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.